Огляд Aliens: Fireteam Elite. Знищувачі ксеноморфів

Aliens: Fireteam Elite
Розробник Cold Iron Studios
Видавець Focus Home Interactive
Офіційний сайт aliensfireteamelite.com
Дата виходу 24 серпня 2021
Жанр Шутер, хорор

Анонс Aliens: Fireteam Elite від початку не вселяв оптимізму. Від проєкту про «Чужих» чекаєш напруженого хорору, а гра Cold Iron Studios явно мітила в чергову кооперативну розвагу з прокачуванням, яких і так повно на ринку. З іншого боку, від часів Aliens vs. Predator 2010 року не було пристойних шутерів у цьому всесвіті, а чудовий хорор Alien: Isolation явно далекий від жанру. У такій ситуації Aliens: Fireteam Elite була приречена на певну увагу, і, судячи з позитивних відгуків у Steam, більшість гравців гра не розчарувала.

Aliens Fireteam Elite

Назва Aliens відразу натякає на зв'язок із фільмом Джеймса Кемерона. Події гри розгораються після основної кінотрилогії на одній із планет, що колонізуються. Все розвивається за стандартною схемою — стародавні артефакти, експерименти корпорації Weyland-Yutani й орди монстрів, що вирвалися на волю.

Aliens Fireteam Elite

Особливістю цієї гри є те, що вона одночасно поєднує елементи зі старих та нових фільмів. За класичною історією про чужих усередині замкнутого простору постає історія про досліди з патогеном «інженерів», а крім знайомих монстрів нам протистоять роботи-синти та мутанти.

Aliens Fireteam Elite

Ось тільки гра не про сюжет, а про зачистку локацій від монстрів. Нам доступні чотири кампанії по три місії в кожній плюс режим «Орда». Вибираємо бійця певної спеціалізації, підбираємо спорядження та вирушаємо на завдання. У межах кампанії кожна місія має зв'язкову послідовну історію, але сюжет подається не через ігрові події, а фонові діалоги. І стежити за субтитрами у запалі бою проблематично. Отримати додаткову інформацію можна на рівні-хабі, де є спілкування з деякими персонажами.

Aliens Fireteam Elite

Місії побудовані на поетапній зачистці локацій. Ми постійно біжимо вперед або відбиваємося від хвиль монстрів, доки відчиняються двері, зламується комп'ютер і виконується якась інша умова. Протягом усієї ігрової сесії нас активно атакують монстри, виповзаючи з дірок у стінах та вистрибуючи з-за рогу. Гра не дає перепочинку, а вороги генеруються випадковим чином, щоби виникали нові бойові ситуації. Якоїсь миті перед нами постають закриті двері або термінал, який треба зламати. Тоді монстрів стає ще більше, і пруть вони з усіх боків.

Aliens Fireteam Elite

В цілому гра нагадує всі кооперативні шутери та екшени в дусі Left 4 Dead, Warhammer: Vermintide, Zombie Army та інших. Це бадьорий відстріл ворогів, де гравці різної спеціалізації взаємодіють один з одним для кращої ефективності. Монстри теж мають певну різноманітність. Є рядові чужі, які виступають у ролі «м'яса», навалюючись цілими натовпами. Є монстри, що вибухають, і плюються кислотою, є ксеноморфи-мисливці та ксеноморфи-переростки.

Aliens Fireteam Elite

Серед ворогів у Aliens: Fireteam Elite є і роботи, які активно використовують зброю. Це змушує до іншої тактики та стимулює активніше використовувати укриття. Серед синтів також є різні фахівці та броньовані джаггернаути з важкою зброєю. Синти можуть стикатися з чужими, вести бій, і це можна частково використовувати на свою користь. А ще є мутанти у стилі «Прометея», які за своєю поведінкою більше нагадують зомбі «Потоп» із Halo.

Aliens Fireteam Elite

У результаті гра виявляється дуже різноманітною щодо ворогів і того, як ми їм протистоїмо. Проти «м'яса» краще використовувати дробовик або вогнемет, на середній дистанції ефективніша автоматична зброя, а швидко вибити снайпера-синта можна за допомогою далекобійної гвинтівки. Також є спец-здатності та предмети, що витрачаються — гранати, міни, дрони підтримки та автоматичні турелі.

Aliens Fireteam Elite

Головне випробування чекає наприкінці місії. Кожен етап завершується битвою у стилі «Орди». Перед нами є ящики з припасами та час на розміщення мін і турелей. Коли всі учасники команди поповнили боєприпаси, підлікувалися та зайняли позиції, можна натискати кнопку та розпочинати фінальну битву. І тут Aliens: Fireteam Elite розкривається повною мірою. Вороги напирають сильніше і сильніше, з'являються монстри різних видів, і кожна нова хвиля посилює тиск. Якщо раніше потужні тварюки атакували поодинці, тепер вони йдуть у бій цілим загоном. Гра створює шалену напругу та драйв з гострим відчуттям виживання у безнадійній ситуації.

Aliens Fireteam Elite

Ефективність команди залежить від правильного використання навичок кожного бійця. У грі є кілька класів. Стрілок озброєний автоматичною зброєю та дробовиком, маючи додаткові вміння кидка гранат та режиму запеклої стрілянини. Підривник може орудувати смартганом та вогнеметом, маючи навички вибухової хвилі та ракетного залпу. Технік є майстром володіння пістолетом та дробовиком, використовуючи турелі та електричні пастки. Медик використовує стандартний комплект із пістолета та гвинтівки, підтримуючи життя напарників.

Aliens Fireteam Elite

Навички бійців відновлюються з часом, тому кількість гранат чи турелей не обмежена. Але без прокачування період відновлення великий, часто їх використовувати не вдасться. Поліпшення характеристик бійця доступне через систему перків та модифікаторів, що відкриваються разом з новими рівнями. Цікаво реалізовано схему застосування цих поліпшень. Ми маємо поле з комірками для перків. При обмеженому обсязі поля можна встановити якийсь перк із загальними бонусами, а можна розмістити замість нього модифікатор, який, при з'єднанні з відповідною навичкою, забезпечить додаткову ефективність.

Aliens Fireteam Elite

За підсумками місії ми отримуємо різні нагороди, серед яких можуть випадати модулі зброї та зовнішні елементи кастомізації. Є шанс заробити апгрейд для своєї зброї, але вам все одно доведеться витрачати місцеву валюту у торговця для покупки апгрейдів. Цим гра стимулює на повторні проходження. Більше винагород можна отримати за рахунок системи випробувань. Перед стартом місії вибирається картка з умовою типу «довге перезаряджання» або «випадково непрацююча зброя», щоб отримати множник на підсумкові бали. Також можна вибити карту без негативних ефектів, наприклад, «збільшення ефективності зброї». Є й типові для подібних ігор випробування-дейліки.

У межах свого класу кожен боєць має обмежений вибір зброї. Але з трьох гвинтівок або кількох пістолетів кожна зброя має особливі характеристики, що добре відчувається в бою. Не кажучи про різницю між класами, де унікальні навички та різний арсенал трохи змінюють загальний стиль поведінки у бою. І злагоджена команда має вміло поєднувати сильні сторони кожного класу. За відсутності живих гравців, ви можете бігати з напарниками-ботами. Без них навіть у легкому режимі проходження було б дуже проблематичним.

Aliens Fireteam Elite

Не обійшлося без візуальних скінів та розмальовок на зброю. Ось тільки строкаті розмальовки та безглузді елементи одягу зовсім не вписуються в атмосферу гри. На щастя, є броня та шоломи у класичному стилі. Можливість трохи модифікувати свого бійця в рамках стандартного образу «колоніального морпіха», безумовно, тішить.

Загалом гра намагається слідувати класиці. Тут більше від «Чужих», ніж від «Прометея» та «Заповіту». Багато подій відбуваються у знайомій стилістиці корабельних коридорів, де зі щілин пробивається пара, зі стелі щось капає, а у вентиляції чути моторошні звуки.

Aliens Fireteam Elite

Музичний супровід теж підкреслює загальну спадкоємність. Але якщо ембієнтні мелодії приємні, то бойові наповнені якимись дратівливими звуками.

Як хорор гру важко сприймати, оскільки нас відразу занурюють в динамічні битви з монстрами. А противників так багато, що те, що відбувається, більше схоже на Alien Shooter. Натовпи чужих, рясні вибухи та спалахи полум'я часом зливаються у яскраву кашу із візуальних ефектів.

Aliens Fireteam Elite

Загалом гра демонструє приємну графіку. Дизайн великих локацій простакуватий, але освітлення та ефекти відразу нагадують, що в основі Aliens: Fireteam Elite рушій Unreal Engine 4.

Aliens Fireteam Elite

Ми вирішили оцінити продуктивність гри з високою роздільною здатністю, використовуючи кілька наявних у нас відеокарт. Порівняння проведено на стандартному тестовому стенді з процесором Intel Core i9-9900K. Тестування проводилося на рівні-хабі, а щоб якось симулювати бойові дії, виконувалася стрілянина по певних точках та застосовувалися гранати. Вибрано максимальну якість графіки та стандартний рівень згладжування 4x.

Aliens Fireteam Elite

Комфортно грати в 1440p можна на Radeon RX 6600 та порівнянних відеокарт старих поколінь. Більш потужні Radeon RX 6600 XT і GeForce RTX 3060 показують схожі результати. У топовому сегменті GeForce RTX 3070 трохи виграє у GeForce RTX 2080Ti.

Aliens Fireteam Elite

У 4K відеокарти GeForce RTX 3070 і GeForce RTX 2080Ti видають близько 60 кадрів, але в спекотних битвах можливі просідання до 50 кадрів. GeForce RTX 3070 Ti забезпечить повний комфорт у такому режимі. Завантаження відеопам'яті у високій роздільній здатності близько 6 гігабайтів.

Якщо оцінювати Aliens: Fireteam Elite з оглядкою на інші ігри з франшизи, то перед нами щось безглузде. Замість хорору та напруги від зустрічі з кожним монстром нам пропонують нескінченний відстріл «м'яса». Усі місії побудовані за однією схемою, сюжет подається через діалоги на задньому фоні, багато однотипних локацій. Це нагадує спробу експлуатації знайомих образів у межах типової гри-сервісу. З іншого боку, гра пропонує бадьорий геймплей з напруженими битвами, працюючу систему класів, і продумане прокачування. В Aliens: Fireteam Elite є азарт і бажання повторного проходження, що дуже важливо для ігор такого жанру. І тут у мінуси можна записати лише невелику кількість місій та проблеми з пошуком напарників через падіння інтересу з боку активних гравців.