CES 2022: Intel та AMD оголосили дати прес-конференцій

На початку січня пройде традиційна виставка Consumer Electronics Show (CES), на якій відбудеться безліч анонсів із галузі комп'ютерного «заліза» та споживчої електроніки. Наприклад, на нас чекають пресконференції Intel та AMD. Вони пройдуть одного дня з різницею в кілька годин, а перелік новинок в обох випадках включатиме процесори та графічні прискорювачі.

CES 2022

Презентація AMD у рамках CES 2022 стартує четвертого січня о 17:00 за київським часом. Відповідно до джерел, на ній компанія анонсує гібридні процесори Ryzen 6000 (Rembrandt) на базі 6-нм архітектури Zen 3+ та «майбутні графічні рішення». AMD також обіцяла представити на початку 2022-го настільні процесори Zen 3 з технологією 3D V-Cache, проте поки що важко сказати, чи відбудеться їхній анонс на CES.

У випадку Intel нас чекає розширення модельного ряду процесорів Core 12-го покоління (Alder Lake) та переліку наборів логіки для настільної платформи LGA1700, презентація аналогічних CPU для ноутбуків та дебют мобільних 3D-прискорювачів Arc Alchemist. Відеокарти для настільних ПК, згідно з наявними даними, будуть представлені дещо пізніше. Прес-конференція Intel розпочнеться четвертого січня о 20:00 за Києвом.

Джерело:
CES

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Intel близька до підписання великого контракту з TSMC на передові техпроцеси

Галузеве видання DigiTimes повідомляє, що Intel веде переговори з TSMC про укладання угоди, згідно з якою тайванський чіпмейкер поставлятиме Intel напівпровідникову продукцію на основі передового 3-нм техпроцесу.

Meteor Lake

Делегація Intel відвідає Тайвань у середині грудня. Крім підписання контракту, керівництво Intel хоче розв'язати два важливих питання: домогтися достатніх квот на 3-нм техпроцес, а також ініціювати співпрацю з наступного на черзі 2-нм техпроцесу.

Річ у тім, що початкове виробництво 3-нм пластин становитиме лише 40 000 одиниць на місяць. Однак основним претендентом на всю квоту є компанія Apple, яка має давню історію роботи з TSMC. Тому Intel буде нелегко переконати TSMC віддати їй частину пластин.

Intel використовуватиме власні виробничі норми разом з техпроцесами TSMC. Це дозволить забезпечити необхідну гнучкість під час виведення нових продуктів ринку завдяки об'єднанню кількох кристалів у єдиному продукті. Наприклад, процесори Meteor Lake отримають багаточіповий дизайн із мікросхемами Intel та TSMC на одній підкладці.

Джерело:
Retired Engineer

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Чутки: Radeon RX 6500 XT та GeForce RTX 3050 вийдуть у січні

У Мережі з'явилася нова інформація щодо термінів випуску нових відеокарт початкового рівня Nvidia та AMD. Йдеться про моделі GeForce RTX 3050, Radeon RX 6500 XT і RX 6400. Відомості надійшли від джерел, які в минулому зарекомендували себе достовірними.

Radeon

Першою у продаж надійде Radeon RX 6500 XT — її реліз запланований на середину січня. Новинка поєднує відеоядро AMD Navi 24 з 1024 потоковими процесорами та 4-гігабайтний буфер GDDR6 з 64-розрядним інтерфейсом. Разом з тим, модель Radeon RX 6400 вийде не раніше березня. У її випадку використовується урізаний чіп Navi 24 з 768 процесорами та аналогічний відеобуфер.

Nvidia не планує надовго залишати Radeon RX 6500 XT без прямої відповіді і в кінці січня, а саме 27 числа, стане доступна відеокарта GeForce RTX 3050. Вона базується на кристалі GA106 у конфігурації з 3072 ядрами CUDA та 128-бітною шиною. На тлі суперника GeForce RTX 3050 виділяється об'ємом відеобуфера GDDR6, який становитиме 8 Гбайт.

GeForce

Корпорація Intel теж не сидить склавши руки. У другому кварталі наступного року відбудеться реліз відеокарти Arc A380, в основу якої ляже графічний чіп DG2-128. Пристрій отримає 1024 обчислювальні ядра, 6-гігабайтний буфер GDDR6 з 96-розрядною шиною і, за чутками, запропонує швидкодію рівня GeForce GTX 1650 Super.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Минулого кварталу AIB-партнери Nvidia та AMD відвантажили 12,7 млн відеокарт

Аналітична компанія Jon Peddie Research (JPR) опублікувала статистику постачання дискретних відеокарт за третій квартал цього року. У період з липня по вересень AIB-партнери Nvidia та AMD загалом відвантажили 12,7 мільйона графічних карт, що на 25,7% більше за показники аналогічного періоду 2020-го. Тут враховуються карти розширення з дискретним GPU для настільних ПК, робочих станцій, серверів, майнінгових та рендер-ферм, а також наукових систем.

Nvidia

Беззастережним лідером цього сегменту залишається корпорація Nvidia. У минулому кварталі її графічні процесори використовувалися у 79,2% всіх проданих відеокарт. Ринкова частка AMD відповідно дорівнює 20,8%. Серед головних причин зростання поставок відеокарт експерти JPR відзначають «розвиток кіберспорту та популярність комп'ютерних ігор».

Поставки видеокарт

Варто додати, що за перші дев'ять місяців 2021 року виробники відеокарт відвантажили близько 37 мільйонів пристроїв. При цьому за весь минулий рік було поставлено 42 мільйони графічних карток.

Джерело:
JPR

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Intel: американські чіпмейкери потребують підтримки уряду для конкуренції з азіатами

Генеральний директор Intel Пет Гелсінджер (Pat Gelsinger) вважає, що США повинні інвестувати більше в американських виробників мікросхем, а не в їхніх азійських конкурентів, таких як TSMC та Samsung. Гелсінджер додав, що вітчизняні компанії нададуть країні більший контроль за інтелектуальною власністю.

Гелсингер

У цьому році Intel представила стратегію Integrated Device Manufacture (IDM 2.0). Вона передбачає значне розширення існуючої виробничої інфраструктури та вихід на ринок контрактного виробництва напівпровідників. Одним з етапів цієї стратегії стане будівництво двох нових заводів в Аризоні.

Уряд США має на руках законопроєкт, що передбачає багатомільярдні субсидії для тих компаній, які будуватимуть наукомісткі підприємства на території країни. Минулого тижня Samsung Electronics оголосила, що інвестує 17 млрд доларів у будівництво нового заводу з виробництва мікросхем у Техасі, а TSMC готується до будівництва фабрики в Аризоні.

На думку Пета Гелсінджера, країна на тлі підтримки корейців і тайванців не повинна забувати про американські компанії, такі як Micron, Texas Instruments та Intel. «Тайвань — нестабільне місце, — заявив генеральний директор Intel про напруження між КНР і незалежним островом. — Така ситуація знижує комфорт та гарантії бізнесу. Ви хочете володіти інтелектуальною власністю, дослідженнями, розробками та податковим потоком, пов'язаним із цим, чи ви хочете, щоб це повернулося до Азії?»

Гелсінджер додав, що урядові субсидії будуть необхідні Intel, щоб конкурувати з нинішніми лідерами TSMC та Samsung. За даними Statista, зараз TSMC займає 52,9% світового ринку контрактного виробництва, а частка Samsung становить 17,3%.

Джерело:
Nikkei Asia

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Федеральна торгова комісія США домагатиметься заборони угоди між Nvidia та ARM

На шляху Nvidia до покупки ARM Limited, розробника однойменної процесорної архітектури, з'являються нові перешкоди. Федеральна торгова комісія США (FTC) подала до суду, маючи намір домогтися заборони $40-мільярдної угоди, яка, на думку регулятора, може задушити конвеєр інновацій для технологій наступного покоління. Стверджується, що перехід ARM під крило Nvidia суперечить принципам чесної конкуренції та зашкодить усьому ринку.

Nvidia ARM

«Технології завтрашнього дня залежать від збереження сьогоднішніх конкурентних передових ринків мікросхем. Ця угода спотворить мотивацію ARM на ринку чіпів і дозволить об'єднаній фірмі підірвати позиції конкурентів Nvidia. Позов FTC має стати сильним сигналом того, що ми діятимемо агресивно, щоб захистити наші критично важливі інфраструктурні ринки від незаконних злиттів, які мають далекосяжні та руйнівні наслідки для майбутніх інновацій», — йдеться у пресрелізі FTC.

Найбільших збитків вищезазначена угода завдасть тим областям, де Nvidia активно конкурує з іншими ліцензіатами ARM. Сюди відносяться системи для «розумних» автомобілів, блоки обробки даних (Data Processing Unit, DPU) та мережеві адаптери, а також центральні процесори для хмарних систем.

Генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг розраховував закрити угоду наступного року. Враховуючи, що розгляд позову FTC заплановано на серпень 2022-го, покупка ARM Limited займе набагато більше часу, ніж планувалося. І це не кажучи про увагу антимонопольних органів інших країн.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

В Epic Games Store безкоштовно роздають хорор Dead by Daylight та головоломку while True: learn()

У цифровому магазині Epic Games Store розпочалася чергова роздача ігор. Цього разу геймерам пропонують додати у свою бібліотеку розрахований на багато користувачів хорор Dead by Daylight і головоломку while True: learn(). Зробити це можна аж до вечора наступного четверга, дев'ятого грудня.

Dead by Daylight

Реліз Dead by Daylight відбувся влітку 2016 року. Гра розроблена силами канадської студії Behaviour Interactive та пропонує геймерам взяти участь у матчах «4 проти 1», де один гравець бере на себе роль жорстокого вбивці, а чотири інші намагаються втекти від нього. Рейтинг проєкту на Metacritic складає 71 бал зі 100 (при 5,9 User Score), а Steam характеризує відгуки як «Дуже позитивні».

У головоломці while True: learn() гравцям належить взяти на себе роль програміста, освоїти машинне навчання та створити систему-перекладач із котячої на людську. Гра вийшла у 2019 році й отримала «Дуже позитивні» відгуки у Steam та 73 бали на Metacritic при 6,7 User Score.

Dead by Daylight

Наступного тижня в Epic Games Store стартує роздача Godfall: Challenger Edition та Prison Architect.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)