NVMe-накопичувачі втрачають швидкість запису у Windows 11

Користувачі Мережі повідомляють про гіршу продуктивність NVMe-накопичувачів при використанні операційної системи Windows 11. Звіти можна знайти в кількох гілках Reddit, а також на форумах підтримки Microsoft. Повідомлення про проблему з'явилися до офіційного релізу Windows 11, але залишаються актуальними через два місяці після виходу.

Samsung 980 PRO

Якщо вірити показникам швидкості у програмах CrystalDiskMark і AS-SSD, продуктивність дисків у Windows 11 може бути в кілька разів нижчою у порівнянні з Windows 10. Проблема насамперед стосується швидкості довільного запису, при цьому більшість інших показників залишаються в нормі. Вона розповсюджується накопичувачі різних виробників, включаючи Samsung, Western Digital та інших.

SSD

Імовірно, однією з причин може бути активний компонент Virtualization-Based Security (VBS) у Windows 11. Крім того, вплив на швидкісні показники сильніше помітно на системному диску з встановленою ОС, ніж на додатковому накопичувачі. За відгуками, нещодавнє оновлення build 22000.348 трохи покращило продуктивність SSD.

SSD

Обговорити в форумі (коментарів: 74)

У Horizon Zero Dawn з'явилися технології масштабування Nvidia DLSS та AMD FSR

Для ПК-версії Horizon Zero Dawn вийшло чергове оновлення. Головним новаторством патчу 1.11 стала підтримка масштабування Nvidia Deep Learning Super Sampling (DLSS) та AMD FidelityFX Super Resolution (FSR). Обидві технології дозволяють отримати приріст частоти кадрів за мінімальної шкоди якості зображення.

Horizon Zero Dawn

Nvidia DLSS базується на попередньо навченій нейромережі та підтримується відеокартами GeForce RTX, в арсеналі яких є тензорні ядра для операцій машинного навчання. Однак AMD FSR можна використовувати на всіх більш-менш сучасних 3D-прискорювачах, включаючи Radeon RX 400/500, GeForce GTX 10-ї серії, а також інтегровані в процесори AMD відеоядра.

Крім того, розробники Horizon Zero Dawn покращили систему керування шейдерами. Гра більше не потребує попередньої оптимізації шейдерів під час запуску. Цей процес буде проходити повністю у фоновому режимі, правда, геймери можуть зіткнутися з більшим навантаженням на процесор.

Джерело:
Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

ECS випустила міні-ПК LIVA Z3 та Z3E на платформі Intel Jasper Lake

Elitegroup Computer Systems (ECS) представила міні-ПК LIVA Z3 та Z3E, побудовані на енергоефективній платформі Intel Jasper Lake. У нових моделях використовуються 10-нм процесори Pentium Silver N6000 чи Celeron N5100/N4500 на архітектурі Tremont.

LIVA Z3 и Z3E

LIVA Z3 і Z3E підтримують двоканальну пам'ять DDR4 SO-DIMM об'ємом до 16 ГБ, NVMe-накопичувачі M.2 2280 та 2,5-дюймові пристрої з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с (для LIVA Z3E), а також мають вбудований eMMC-накопичувач об'ємом до 128 ГБ. Розміри неттопів становлять 117 x 128 x 35 мм для LIVA Z3 та 117 x 128 x 52,9 мм для LIVA Z3E. У комплекті йде зовнішній блок живлення номіналом 65 Вт.

LIVA Z3 и Z3E

Бездротові можливості представлені модулем Wi-Fi 6 або 5 (802.11ax/ac). Міні-ПК можна під'єднати до двох 4K-моніторів через HDMI 2.0 та miniDisplayPort, що розширює сферу використання пристроїв не тільки в будинку чи офісі, але й у вигляді варіанта для розумних цифрових вивісок, терміналів самообслуговування та інших бізнес-додатків.

LIVA Z3 и Z3E

Не зайвим буде відзначити наявність двох COM-портів у LIVA Z3E. Компанія поки що не розкрила ціну новинок.

Джерело:
ECS

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

AMD використовуватиме 4-нм технологію Samsung для випуску мобільних процесорів

Компанія AMD випускає продукти на фабриках контрактних чіпмейкерів GlobalFoundries та TSMC вже понад десяти років. Проте за умов дефіциту виробничих потужностей «червоні» змушені шукати нових підрядників. У найближчому майбутньому до партнерів AMD повинна приєднатися Samsung Electroincs. Як повідомляє видання DigiTimes, південнокорейський велетень вже довгий час намагається переманити до себе великих клієнтів TSMC.

AMD Ryzen

Випуск мікросхем на замовлення AMD корейці повинні розпочати вже наступного року. З 4-нм конвеєру Samsung будуть сходити мобільні процесори початкового рівня. Про це повідомляють експерти JP Morgan: «Наше дослідження показує, що AMD, швидше за все, доручить Samsung випуск процесорів для хромбуків за 4-нм технологією (імовірний старт масового виробництва наприкінці 2022 року)».

У майбутньому список продуктів, що випускаються Samsung для AMD, може бути розширений рахунок графічних процесорів. На думку аналітиків JP Morgan, це відбудеться орієнтовно у 2023-2024 роках. Втім, повністю відмовлятися від послуг TSMC «червоні» не збираються. Левова частка продукції AMD, як і раніше, випускатиметься тайванським чіпмейкером, а партнерство з Samsung необхідне, швидше, для диверсифікації постачальників.

Джерела:
Tom's Hardware
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Nvidia очікує на покращення постачання GPU у другому півріччі 2022 року

За останній рік Nvidia інвестувала мільярди доларів у довгострокові контракти щодо надання виробничих потужностей. Як розповідають високопосадовці чіпмейкера, відвантаження графічних ядер протягом 2021-го зростало щокварталу, але, на жаль, до повного задоволення попиту ще далеко. За оцінками компанії, ситуація почне покращуватися лише у другій половині наступного року.

GeForce RTX

«Ми досить добре росли протягом цього року, кожен квартал постачі послідовно збільшувалися. І ми продовжимо нарощувати виробництво у четвертому кварталі. Ми вважаємо, що в другій половині наступного року ми опинимося в найкращій ситуації», — розповіла фінансовий директор Nvidia Colette Kress, виступаючи на заході UBS Global TMT.

Втім, на повернення вартості відеокарт до рекомендованого рівня у 2022 році розраховувати не варто. Для стабілізації цін потрібно ще чимало часу, причому сам «зелений» чіпмейкер говорить про неможливість вплинути на ситуацію на полицях магазинів. Своєю першочерговою задачею Nvidia вважає збільшення обсягів постачання.

«Ми б із задоволенням знизили ціни, — продовжила пані Крес. — Але ми вважаємо, що для зниження цього показника потрібно просто забезпечити розумний обсяг пропозиції на ринку у порівнянні з тим мізерним запасом, який у нас є сьогодні».

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

Sony випустила трейлер збірника Uncharted: Legacy of Thieves Collection та назвала дату релізу на PS5

Sony представила перший трейлер збірника Uncharted: Legacy of Thieves Collection, куди увійшли покращені версії Uncharted 4: A Thief's End та Uncharted: The Lost Legacy. Бандл вже доступний для замовлення в магазині PS Store за ціною 1399 гривень за варіант для PlayStation 5 та 1099 гривень за версію на PS4.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Власникам двох ігор, які купили їх поза підпискою PS Plus, можна буде оновитися набагато дешевше. А ось тим, хто купив PlayStation 5 без дисковода, доведеться розщедритися на новий збірник, адже оновити вже наявну гру потрібно буде за допомогою оригінальних дисків.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection отримає три режими гри на PS5: Роздільна здатність, Продуктивність та Продуктивність+. У першому випадку обіцяють роздільну здатність 4К та 30 fps. У другому — 60 fps, а в третьому випадку 120 кадрів в секунду та роздільну здатність 1080р. Крім цього в оновленій версії покращено підтримку 3D-звуку, додано нові можливості для взаємодії з контролером та зменшено час завантаження.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection вийде на PS5 вже 28 січня 2022 року. Згодом буде і реліз на ПК (Steam та EGS), але точної дати досі немає.

Джерело:
Techspot

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Gigabyte підтвердила вихід карт GeForce RTX 3080 12GB, RTX 3070 Ti 16GB та Radeon RX 6500 XT найближчим часом

Gigabyte Technology ненароком розкрила підготовку нових відеокарт на графічних процесорах Nvidia та AMD. У базі даних ЄЕК (Євразійської економічної комісії) тайванський вендор зареєстрував безліч версій GeForce RTX 3080 12GB, RTX 3070 Ti 16GB, а також Radeon RX 6500 XT.

GeForce RTX 3090 Turbo

Всі перераховані вище новинки, згідно з доступною інформацією, будуть представлені на початку наступного року. Відеокарта GeForce RTX 3080 12GB виділяється на тлі попередниці збільшеним до 12 Гбайт буфером GDDR6X з 384-розрядною шиною, а GeForce RTX 3070 Ti 16GB удвічі наростить обсяг відео-ОЗП при незмінних параметрах. Разом з ними також буде представлена флагманська GeForce RTX 3090 Ti.

Gigabyte

Radeon RX 6500 XT стане першою відеокартою на графічному ядрі AMD Navi 24. Цей GPU містить 1024 потокових процесорів, 16-мегабайтний буфер Infinity Cache та 64-розрядний інтерфейс пам'яті. Пристрій буде оснащений чотирма гігабайтами GDDR6 та розрахований на 1080p-геймінг з прицілом на кіберспортивні дисципліни.

Що стосується модельного ряду Gigabyte, то в ньому будуть представлені відеокарти лінійок Mini-ITX, Eagle, Vision, Gaming, Aorus Master та Xtreme.

Gigabyte

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)