У Steam почався зимовий розпродаж

Стартувала головна урочиста подія для всіх гравців. У цифровому магазині Steam почався великий розпродаж, присвячений зимовим святам.

В рамках акції багато ігор пропонуються за зниженими цінами. Серед привабливих пропозицій велика знижка на нещодавній екшен Deathloop, який можна купити за півціни. Marvel's Guardians of the Galaxy обійдеться на 35% дешевше стандартної вартості. Приємні знижки на Cyberpunk 2077, Star Wars Jedi: Fallen Order, Days Gone та багато інших ігор. Розпродаж триватиме до 5 січня.

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Mutant Year Zero: Road to Eden – чергова безкоштовна гра в Epic Games Store

У цифровому магазині Epic Games Store триває зимовий розпродаж та безплатна роздача ігор. Сьогоднішнім подарунком стала покрокова рольова гра у постапокаліптичному сеттингу Mutant Year Zero: Road to Eden. Її можна забрати до шостої вечора завтрашнього дня.

Mutant Year Zero Road to Eden

Як завжди, базова гра Mutant Year Zero: Road to Eden йде безплатно, а доповнення Seed of Evil пропонується за гроші із 50% знижкою — 137 гривень. DLC додає нового ігрового персонажа на ім'я Великий Хан, який є антропоморфним лосем, а також нову зброю, ворогів та варіанти прокачування.

Реліз Mutant Year Zero: Road to Eden відбувся у грудні 2018 року для Microsoft Windows, PlayStation 4 та Xbox One. Влітку наступного року вийшла версія Nintendo Switch та доповнення Seed of Evil на всіх згаданих платформах. Проєкт заснований на шведській настільній рольовій грі Mutant Year Zero та натхненний покроковими тактичними іграми на кшталт XCOM.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Монітор LG DualUp 28MQ780 має співвідношення сторін 16:18

На пресконференції в рамках CES 2022 компанія LG представить два нових монітори: UltraFine Display 32UQ85R та DualUp Monitor 28MQ780. Друга модель призначена для професіоналів у сфері створення контенту або розробки ПЗ та вирізняється незвичним співвідношенням сторін 16:18.

DualUp Monitor 28MQ780

LG заявляє про абсолютно новий формат Square Double QHD на ринку моніторів з роздільною здатністю 2560 x 2880 пікселів. Фактично такий монітор з діагоналлю 27,6 дюйма надає робочий простір, аналогічний до пари 21,5-дюймових дисплеїв.

DualUp Monitor забезпечує комфортний перегляд інформації шляхом зменшення поперечних рухів голови, притаманних зв'язку з кількома окремими моніторами. Також він має функцію вертикального розподілу екрана.

DualUp Monitor 28MQ780

LG DualUp Monitor 28MQ780 побудований на матриці Nano IPS з яскравістю 300 кд/м², контрастністю 1000:1, часом відгуку 5 мс (від сірого до сірого) та 98% охопленням кольорової гами DCI-P3.

DualUp Monitor 28MQ780

DualUp Monitor поставляється з підставкою LG Ergo другого покоління, яка використовує затискний механізм кріплення та підтримує регулювання висоти, нахилу та повороту, а також портретний режим. Є три порти USB Type-C, два порти HDMI та пара динаміків потужністю 7 Вт.

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Adata покаже на CES 2022 пару NVMe-накопичувачів M.2 з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4

Adata Technology поділилася планами щодо випуску твердотільних накопичувачів із інтерфейсом PCI Express 5.0. У рамках січневої виставки CES 2022 вендор представить зразки двох нових SSD формату M.2, які використовують чотири лінії PCI-E 5.0.

SSD с PCI-E 5.0

Перший накопичувач отримав кодове ім'я Project Nighthawk. Він базується на контролері Silicon Motion SM2508 і може похвалитися максимальною швидкістю читання до 14 Гбайт/с та запису — до 12 Гбайт/с. Другий пристрій відомий як Project Blackbird. У ньому використовується платформа InnoGrit IG5666, а швидкості читання/записи досягають 14/10 Гбайт/с. Обидві новинки підтримують протокол NVMe 2.0 та будуть запропоновані у версіях обсягом до 8 Тбайт.

SSD с PCI-E 5.0

Варто мати на увазі, що розкрити потенціал NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI-E 5.0 x4 вдасться далеко не на всіх платформах. На сьогодні підтримку цього стандарту мають лише процесори Intel Core 12-го покоління, у яких 16 ліній PCI-E 5.0 призначені для підключення дискретної графіки. Щоб використати нові SSD на платформі LGA1700 потрібна спеціальна карта розширення, наприклад, MSI M.2 Expander-Z Gen5.

Джерело:
ITHome

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Новорічний розпродаж у PlayStation Store

У сервісі цифрової дистрибуції PlayStation Store розпочався новорічний розпродаж. Він триватиме з 22 грудня до 19 січня включно. Sony обіцяє вигідні пропозиції для власників PlayStation 4 та PlayStation 5 зі знижками до 80% на широкий вибір ігор, включаючи ексклюзиви та загальновизнані хіти. Акція розбита на дві частини. Друга розпочнеться 5 січня з оновленим списком спеціальних пропозицій.

PlayStation Store

Серед найцікавіших товарів у PlayStation Store можна звернути увагу на:

  • Ratchet & Clank Rift Apart PS5 — 1725 грн (-25%);
  • Marvel's Spider-Man: Miles Morales PS4&PS5 — 1138 грн (-33%);
  • DLC Ghost of Tsushima: Legends — 325 грн (-50%);
  • Death Stranding Director's Cut PS5 — 1119 грн (-20%);
  • Assassin's Creed Valhalla — 1275 грн (-50%);
  • Deathloop — 1000 грн (-50%);
  • FIFA 22 PS4 — 1100 грн (-50%);
  • FIFA 22 PS5 — 1440 грн (-40%);
  • Far Cry 6 — 1139 грн (-40%);
  • Call of Duty: Vanguard — 1679 грн (-30%);
  • Bloodborne — 325 грн (-50%);
  • Heavy Rain — 380 грн (-60%);
  • Horizon Zero Dawn Complete Edition — 325 грн (-50%);
  • MediEvil — 475 грн (-50%);
  • Until Dawn — 325 грн (-50%).
Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Apple планує оновлювати процесори M-серії кожні півтора роки

Згідно зі звітом Commercial Times, Apple націлена на 18-місячний цикл випуску нових процесорів M-серії для ноутбуків та настільних комп'ютерів. Компанія переводитиме на актуальні техпроцеси спочатку чіпи A-серії для смартфонів і планшетів, а через деякий час аналогічний апгрейд чекає M-серію.

M1

Повідомляється, що Apple використовуватиме технологію TSMC N4 для майбутніх однокристальних систем A16 та M2. Процесор M2 з кодовим ім'ям Staten з'явиться на ринку ближче до кінця 2022 року. Його просунуті версії M2 Pro/Max під кодовою назвою Rhodes затримаються до першої половини 2023 року. Сімейство Apple M3 використовуватиме 3-нм технологію від TSMC у 2024-2025 роках.

Що стосується мобільних SoC, то, за чутками, Apple випустить дві версії A16 Bionic із шістьма ARM-ядрами, але різною конфігурацією iGPU. Смартфони на базі A16 Bionic перейдуть на використання оперативної пам'яті LPDDR5 та підтримуватимуть WiFi 6E, 5G та інші сучасні технології.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

80% ігор зі списку Steam Top 100 працюють на Linux завдяки Valve Proton

Ідея безпроблемного запуску ігор на операційних системах сімейства Linux постійно розвивається завдяки участі компанії Valve. Кілька років тому вони створили ініціативу Steam Play і спеціальний інструмент Proton, що є форком Wine з додатковими патчами та бібліотеками.

Deck

Статистика сайту ProtonDB каже, що вже 80% із сотні або 75% із тисячі найкращих ігор у Steam можуть бути пройдені на Linux. На початку наступного року відбудеться вихід ігрової портативної консолі Valve Steam Deck, тому старання програмістів Valve, напевно, пов'язані з цією подією.

Proton

Якщо ж подивитися на першу десятку ігор, то тут лише CS:GO, Dota 2 та Team Fortress 2 мають зелений рейтинг (нативна підтримка), а GTA 5 — золотий рейтинг. Інші шість не підтримуються, швидше за все, через проблеми з DRM.

Наявність сотень ігор для Windows, в які можна грати на Linux, це велика віха. Ще десять років тому їх було набагато менше, а для запуску потрібно читати інструкції та форуми. Тепер завдяки Proton ситуація багато в чому спрощується до декількох кліків.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Wargaming випустила настільну гру World of Tanks: Battlegrounds

Wargaming спільно з польською фірмою TM Toys розробила та випустила нову настільну гру у всесвіті World of Tanks під назвою Battlegrounds. Вона має кілька локалізацій європейськими мовами, включаючи українську.

World of Tanks: Battlegrounds

У кожній коробці є бонус-код для ПК-версії World of Tanks, що містить дні преміум-акаунта, спорядження, а також золото та преміум-танк T2 Light Tank (тільки для нових гравців).

World of Tanks: Battlegrounds

World of Tanks: Battlegrounds підтримує партії до чотирьох гравців і дозволяє грати самотужки. Середній час однієї партії — пів години. Настільна гра заснована на трьох елементах (локаціях, танках, тактичних боях) і пропонує чотири інтерактивні режими:

  • основний (битва) — відкриті комірки пам'яті, де гравці захоплюють локації та борються між собою на танках на шляху до перемоги;
  • командна — для пар (може грати два або чотири гравці);
  • сімейна — закриті комірки пам'яті, де гравці переміщуються танками по дошці та шукають пари локацій;
  • соло — перегони між грою та гравцем — хто швидше захопить більше локацій.

World of Tanks: Battlegrounds можна придбати у великих магазинах України за ціною близько 900 грн. Більше інформації та точки продажу можна знайти на спеціальній сторінці.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Знайомимося з першими платами ASUS LGA1700 на чіпсетах Intel H670 та B660

Вебресурс VideoCardz отримав зображення чотирьох материнських плат ASUS LGA1700 на основі молодших чіпсетів Intel 600-ї серії. Ці моделі будуть представлені на початку наступного місяця після анонсу процесорів Core 12-го покоління з заблокованим множником. Нагадуємо, що пресконференція Intel у рамках виставки CES 2022 відбудеться 4 січня.

ASUS TUF Gaming H670-Pro WiFi D4
ASUS TUF Gaming H670-Pro WiFi D4

Системні плати ASUS TUF Gaming H670 Pro WiFi D4, Prime H670 Plus D4 і ROG Strix B660 Gaming WiFi D4, як підказує позначка D4, оснащені роз'ємами під оперативну пам'ять DDR4. Водночас ROG Strix B660-F Gaming підтримуватиме модулі DDR5. Всі перелічені новинки виконані у форматі ATX, оцінити їхнє обладнання можна нижче. Характеристики молодших чіпсетів Intel 600 серії наведені в окремому матеріалі.

Prime H670-Plus D4
ASUS Prime H670-Plus D4

ROG Strix B660-A Gaming WiFi D4
ASUS ROG Strix B660-A Gaming WiFi D4

ROG Strix B660-F Gaming
ASUS ROG Strix B660-F Gaming

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Анонсовані набори пам'яті XPG Caster DDR5 з ефективною частотою до 7000 МГц

Компанія Adata представила під брендом XPG низку 32-гігабайтних (2x 16 ГБ) комплектів оперативної пам'яті Caster стандарту DDR5. Модулі будуть запропоновані у версіях з ефективною частотою 6000, 6400 та 7000 МГц, а також зі світлодіодним RGB-підсвічуванням та без нього.

XPG Caster DDR5

Для рішень XPG Caster DDR5-6000 характерні штатні таймінги CL40, планки DDR5-6400 працюють із затримками CL36, а ось характеристики топових наборів DDR5-7000 компанія не розкрила. Напруга живлення становить від 1,25 до 1,4 В. Також можна відзначити підтримку оверклокерських профілів XMP 3.0, алюмінієвий радіатор та довічну гарантію виробника. Керувати підсвічуванням модулів Caster RGB DDR5 можна силами материнської плати.

XPG Caster DDR5

У продаж набори оперативної пам'яті XPG Caster DDR5, згідно з планами Adata, мають надійти протягом найближчих кількох тижнів. Ближче до того часу будуть оголошені ціни новинок. Варто додати, що сьогодні високошвидкісна пам'ять DDR5 найчастіше коштує дорожче за процесори з її підтримкою. Наприклад, вартість 32-гігабайтного набору G.Skill Trident Z5 RGB DDR5-6000 в Європі становить €900.

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Чутки: AMD об'єднає у наборі логіки X670 дві мікросхеми від чіпсету B650

Тайванська фірма ASMedia Technology продовжить розробляти набори системної логіки для процесорів AMD. Згідно з останньою інформацією, команда Лізи Су доручила чіпмейкеру створення чіпсетів 600-ї серії для майбутньої платформи AM5, реліз якої відбудеться в другій половині 2022-го. Напрацювання ASMedia ляжуть в основу як мінімум двох наборів логіки: B650 та X670.

Набор логики AMD B450
Набір логіки AMD B450

Відмінною рисою хаба AMD X670 має стати багаточипове компонування. У ньому компанія об'єднає дві мікросхеми від набору логіки B650, які відповідно забезпечать роботу вдвічі більшого числа інтерфейсів. Завдяки такому кроку AMD вдасться заощадити на розробці хабів для платформи AM5, фактично доручивши ASMedia створення однієї мікросхеми.

Одним із недоліків такого підходу стануть порівняно великі розміри багатокристального чіпсету AMD X670. Це, наприклад, ускладнить проєктування материнських плат формату Mini-ITX, де на PCB і так мало місця. Офіційні подробиці про набори логіки AMD 600 серії стануть відомі наступного року.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 54)