Intel і QuTech досягли прогресу в масовому виробництві квантових процесорів

Компанія Intel заявила про нові успіхи у розробці процесорів для квантових обчислень. Інженери Intel спільно з фахівцями дослідницького центру QuTech з Делфтського технічного університету (Нідерланди) налагодили технічний процес для виробництва відповідних чипів. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.

Intel quantum chips

Чипи створюються з використанням класичних технологій для виробництва КМОН-напівпровідників на базі передової оптичної літографії. Фахівцям компанії вдалося досягти виробництва 10000 чипів на базі кількох кубітів у рамках стандартних 300-мм кремнієвих пластин. При цьому вихід придатних кубітових чипів сягає 95%, що є чудовим результатом. Цей технологічний прорив здійснено на дослідницькому заводі Intel D1X у Хіллсборо, штат Орегон (про розширення якого ми писали в окремій новині).

Intel quantum chips

Дане дослідження відкриває шлях до подальшого масштабування та нарощування потенціалу квантових чипів. Але основне досягнення в тому, що нові чипи можна виготовляти на тих самих виробничих потужностях, що й класичні процесори. Це створює передумови для масового застосування квантових комп'ютерів у майбутньому.

«Квантові обчислення можуть забезпечити експоненційну продуктивність для певних додатків у галузі високопродуктивних обчислень», — сказав Джеймс Кларк, директор з квантового обладнання в Intel — «Наше дослідження доводить, що повномасштабний квантовий комп'ютер не тільки можливий, але й може бути виготовлений на сучасному заводі з виробництва мікросхем. Ми з нетерпінням чекаємо на продовження співпраці з QuTech, щоб застосувати наш досвід у виробництві кремнію та розкрити весь потенціал квантової технології».

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Серія відеокарт Radeon RX 6x50 XT замінить актуальні моделі

На найближчі місяці компанія AMD запланувала оновлення асортименту відеокарт RDNA 2-го покоління. У моделях Radeon RX 6650 XT, RX 6750 XT та RX 6950 XT «червоні» перейдуть на високошвидкісні чипи GDDR6, а також наростять тактові частоти графічних ядер. Наприклад, у випадку відеокарти PowerColor Radeon RX 6650 XT Hellhound показник Game Clock становитиме 2410 МГц проти 2359 МГц в аналогічної версії Radeon RX 6600 XT.

Radeon RX 6x50 XT

Згідно з останньою інформацією, паралельно з релізом серії Radeon RX 6x50 XT чипмейкер планує відправити «на пенсію» актуальні моделі: Radeon RX 6600 XT, RX 6700 XT та RX 6900 XT. Про це повідомляє головний редактор порталу WCCFTech Хасан Муджтаба (Hassan Mujtaba). Щодо вартості оновлених відеокарт відомостей не надходило, але закордонні колеги дотримуються думки, що вона залишиться на рівні випущених раніше 3D-прискорювачів.

Radeon RX 6x50 XT

Якщо говорити про терміни дебюту лінійки відеокарт Radeon RX 6x50 XT, то неофіційні джерела приписують AMD наміри випустити її в першій половині травня.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

AMD випустила гібридні процесори Ryzen Pro 6000 із архітектурою Zen 3+

Модельний ряд процесорів AMD напередодні поповнився лінійкою Ryzen Pro 6000 на базі мікроархітектури Zen 3+. Новинки розраховані на використання в ноутбуках бізнес-класу та відрізняються від представлених у січні родичів додатковими функціями безпеки, наприклад, мають підтримку Microsoft Pluton.

AMD Ryzen Pro 6000

В іншому гібридні чіпи AMD Ryzen Pro 6000 повторюють вже знайомі Ryzen 6000. Вони випускаються за 6-нм технологією на потужностях TSMC, можуть запропонувати до восьми ядер Zen 3+ з підтримкою SMT, до 16 Мбайт кешу третього рівня, контролер пам'яті DDR5-520 LPDDR5-6400 та графічний модуль RDNA 2-го покоління, що налічує до 12 блоків Compute Units. Штатний показник TDP становить від 15 до 45 Вт, залежно від моделі.

AMD Ryzen Pro 6000

AMD Ryzen Pro 6000

Крім того, AMD підготувала три новинки серії Ryzen Pro 5000: Ryzen 3 Pro 5475U, Ryzen 5 Pro 5675U та Ryzen 7 Pro 5875U. Вони належать до 7-нм сімейства Barcello та, грубо кажучи, є «рефрешом» випущених раніше моделей. В арсеналі новинок є до восьми ядер Zen 3 та графічний блок на покращеній архітектурі Vega. Рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 10 до 25 Вт.

AMD Ryzen Pro 6000

AMD Ryzen Pro 6000

Обговорити в форумі (коментарів: 8)