Чутки: процесори Intel Core 14-го покоління перейдуть на сокет LGA2551

Корпорація Intel не планує відмовлятися від традиції випуску двох поколінь CPU в рамках однієї платформи. Процесори Core 13-го покоління (Raptor Lake), реліз яких запланований на другу половину цього року, стануть останніми чипами в конструктивному виконанні LGA1700. Для CPU Core 14-го покоління (Meteor Lake) знадобиться материнська плата з новим процесорним роз'ємом.

Intel Meteor Lake

За попередньою інформацією, процесори Intel Meteor Lake для настільних ПК отримають конструктивне виконання LGA2551. Разом із числом контактів зростуть й габарити нових CPU. Вони становитимуть 38 x 46 мм проти 37,5 x 45 мм в актуальних процесорів LGA1700. Офіційний дебют Core 14-го покоління має відбутися не раніше останнього кварталу 2023-го.

Intel Meteor Lake
Intel LGA2551

Головна особливість процесорів Meteor Lake криється в багаточиповому компонуванні. Для об'єднання мікросхем воєдино Intel використовуватиме технологію Foveros та мости EMIB (Embidded Multi-die Interconnect Bridge), які вже випробувані на багатьох інших продуктах. Додамо, що окремі кристали можуть вироблятися не лише за різними техпроцесами, але й на різних фабриках.


Зразок мобільного процесора Intel Meteor Lake

На зміну чипам Intel Meteor Lake прийдуть CPU Core 15-го покоління (Arrow Lake). Вони збережуть конструктивне виконання LGA2551 та мають вийти орієнтовно у другій половині 2024 року. Їхнім найближчим суперником з боку AMD стануть процесори Zen 6.

Intel Meteor Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 71)

Відеокарту Intel Arc A770 продемонстровано на турнірі Intel Extreme Masters

Компанія Intel нагадала про десктопні відеокарти Arc Alchemist, які мають вийти цього року. У виставковій зоні Intel Extreme Masters (IEM) 2022 у Далласі продемонстровано живий зразок Intel Arc. Відповідні фото виставлені у твіттері Bryce_GfxDriverGuru.

Відеокарта представлена у знайомому дизайні, який вже показували різні джерела. Є два роз'єми живлення — на вісім та шість контактів. Назву відеокарти не вказано, але користувачі припускають, що це топова модель Intel Arc A770 із 16 ГБ відеопам'яті. Цей графічний пристрій базується на GPU Alchemist ACM-G10 у повній конфігурації з 32 Xe-Core.

За чутками Intel Arc A770 зможе скласти конкуренцію GeForce RTX 3070 та Radeon RX 6700. Анонс нових пристроїв можливий до кінця літа. Але зараз Intel зосереджена на мобільних версіях Arc, щоб забезпечити достатньо таких пристроїв у виробників ноутбуків. І якщо ми побачимо швидкий анонс десктопних Intel Arc, у широкий продаж вони надійдуть нескоро. Проте до кінця року ми матимемо повноцінного третього гравця на ринку дискретних GPU.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 22)