Енергоспоживання GeForce RTX 4080 може становити 420 Вт

Відомий інсайдер Kopite7kimi поділився новою інформацією про майбутні відеокарти Nvidia Ada Lovelace. Цього разу йдеться про GeForce RTX 4080. Kopite7kimi стверджує, що потужність TGP (Total Graphics Power) цієї відеокарти складе 420 Вт, що не сильно відрізняється від 450 Вт у GeForce RTX 4090. Це на 100 Вт вище за потужність GeForce RTX 3080. Також ми недавно писали, що GeForce RTX 4060 пророкують потужність у 220 Вт.

GeForce RTX 4080 використовуватиме плату RTX 4090 (PG139), але з іншим GPU. Якщо топова модель використовує процесор AD102, то в основі GeForce RTX 4080 процесор AD103. При цьому поки немає жодних даних щодо його характеристик та кількості обчислювальних блоків. Очікується, що відеокарта отримає 16 ГБ відеопам'яті GDDR6X.

Спочатку анонс GeForce RTX 4080 очікувався у вересні, але згідно з новими чутками графік трохи здвинувся, і відеокарта вийде у жовтні.

Джерело:
VideoCardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Мобільний відеоадаптер Intel Arc A730M випробувано у тестовому наборі 3DMark

Один із користувачів китайської соціальної мережі Weibo поділився першими бенчмарками мобільної відеокарти Intel Arc A730M. Пристрій було випробувано в тестовому наборі 3DMark, а  у ролі бенч-стенду виступив ігровий ноутбук з 14-ядерним процесором Core i7-12700H.

Intel Arc A730M

Формальний анонс відеоадаптера Intel Arc A730M відбувся наприкінці березня. Він базується на графічному ядрі DG2-512 у конфігурації з 384 виконавчими блоками (Execution Units) або 3072 шейдерними процесорами. Відеобуфер представлений 12 ГБ пам'яті GDDR6 зі 192-бітною шиною, а штатний показник TGP знаходиться в діапазоні від 80 до 120 Вт.

Intel Arc A730M

У тестовому пакеті 3DMark новинка Intel показала себе непогано. Її результат Time Spy склав близько 10 тисяч «папуг», а бенчмарк Fire Strike вона завершила з 23 тисячами балів. Іншими словами, Arc A730M розташувалася між ноутбучними версіями GeForce RTX 3060 та RTX 3070.

Intel Arc A730MIntel Arc A730M

Додамо, що більш розгорнуті тести не забаряться. Якщо вірити Intel, топові 3D-прискорювачі Arc Alchemist з'являться в ноутбуках у найближчі кілька тижнів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Diablo Immortal отримує рекордно низькі рейтинги

2 червня відбувся реліз гри Diablo Immortal. Проєкт розроблявся китайською компанією NetEase для мобільних платформ Android, iOS, але вийшов також і на Windows. За чотири дні free-to-play гра заробила понад два мільйони доларів на смартфонах. При цьому проєкт отримав хороші оцінки від критиків та непоганий рейтинг у Google Play.

А ось користувачі Metacritic прийняли нову Diablo прохолодно. Переважна більшість відгуків на Metacritic є виключно негативними. Середня оцінка гравців складає рекордно низькі 0,8 бала, що максимально близько до 0,6 бала провальної Warcraft III: Reforged. Гравцям подобається геймплей, але всі незадоволені агресивною монетизацією. Для нормального прокачування та отримання якісних предметів потрібен постійний гринд та мікротранзакції. Прогрес базується на рівні досвіду, рівні екіпірування та збиранні цінних самоцвітів. Отримати останні без вливання грошей практично неможливо.

Блогер Bellular News підрахував, що для прокачування персонажа до максимуму потрібно 110 тисяч доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 35)

Процесори Intel Meteor Lake та Arrow Lake використовуватимуть сокет LGA1851

У Мережі з'являється все більше інформації про майбутні настільні процесори Intel. Ми вже повідомляли, що для чипів Core 14-го покоління (Meteor Lake) знадобиться материнська плата з новим процесорним гніздом. Вважалося, що ним стане LGA2551, але джерела китайського вебресурсу BenchLife вказують на LGA1851. Конструктивне виконання з 2551 контактом, ймовірно, отримають майбутні мобільні чипи в корпусі BGA.

Intel Meteor Lake

Сокет Intel LGA1851 використовуватиметься як мінімум двома сімействами процесорів: Meteor Lake та Arrow Lake. Габарити даних CPU, як і у нинішніх чипів Core 12-го покоління, становлять 37,5 x 45 мм, що дає надію на зворотну сумісність із процесорними кулерами під LGA1700.

Intel Meteor Lake

У процесорах Core 14-го покоління Intel перейде на багаточипове компонування, об'єднавши окремі кристали з x86-ядрами, графічним блоком та системною логікою. Наприклад, в інженерних зразках CPU Meteor Lake для ноутбуків чітко видно чотири мікросхеми. Для ix випуску Intel може використати як різні техпроцеси, так й різні фабрики.

Intel Meteor Lake
Зразок мобільного процесора Intel Meteor Lake

Додамо, що в плани Intel на найближче майбутнє входить реліз процесорів Core 13-го покоління (Raptor Lake). Вони збережуть конструктивне виконання LGA1700 та за умови оновлення прошивки UEFI працюватимуть із випущеними раніше платами. Офіційний дебют CPU Raptor Lake намічено на другу половину цього року.

Intel Meteor Lake

Джерела:
BenchLife
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Онлайн-калькулятор Seasonic вже дозволяє підібрати блок живлення для систем із Radeon RX 7000

Всі ми знаходимося в очікуванні нового покоління відеокарт від AMD та Nvidia. Поки не озвучені навіть точні дати анонсу, хоча є чутки про графік релізу серії GeForce RTX 4000. Тепер з'явився явний натяк на швидкий анонс нового покоління Radeon. На вебсайті Seasonic є онлайн-калькулятор для розрахунку потужності блоку живлення під вашу конфігурацію. І в цей калькулятор вже додані Radeon RX 7900 XT, Radeon RX 7800 XT та Radeon RX 7700 XT.

Точних цифр з енергоспоживання нових Radeon немає, але можна отримати рекомендації щодо блоку живлення для ПК з такими відеокартами. Наприклад, для системи з Intel Core i9-12900KS та Radeon RX 7900 XT рекомендуються блоки Seasonic Prime від 850 Вт та вище. Для Radeon RX 7800 XT рекомендації такі самі, у випадку Radeon RX 7700 XT підійдуть блоки на 100 Вт слабші.

Цікаво, що запропоновані БЖ не мають роз'єму живлення нового стандарту на 16 контактів. Тобто відеокарти AMD обмежаться стандартними роз'ємами живлення. Це узгоджується з ранніми даними щодо підготовки покоління Radeon RDNA3 ще до затвердження нового стандарту живлення.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 24)