Розкрито характеристики серверних чипів Intel Xeon та AMD EPYC нового покоління

Intel та AMD близькі до завершення роботи над новими серверними платформами. У «червоному» таборі готуються явити світові чипи EPYC (Genoa) у конструктивному виконанні LGA6096, тоді як «сині» ось-ось налагодять масовий випуск чипів Xeon Scalabel 4-го покоління (Sapphire Rapids) для плат LGA4677. Характеристики обох лінійок днями розкрито азійськими джерелами.

Sapphire Rapids

Серверні процесори Xeon Scalable 4-го покоління, згідно з початковими планами, мали вийти ще в першому кварталі цього року. Наразі Intel відправила зразки чипів Sapphire Rapids деяким партнерам, проте масові поставки новинок мають розпочатися ближче до кінця цього року.

Sapphire Rapids

З особливостей CPU можна виділити багаточипове компонування, до 128 ліній інтерфейсу PCI Express 5.0 та 8-канальний контролер оперативної пам'яті DDR5. Флагманські рішення запропонують 60 ядер Golden Cove та 112,5 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня при рівні TDP близько 350 Вт. Основні параметри процесорів Xeon Scalable 4-го покоління зібрані в таблиці.

Sapphire Rapids

Реліз чипів AMD EPYC (Genoa) з архітектурою Zen 4 також має відбутися до кінця року. На тлі конкурентів ці процесори виділяються 12-канальним контролером пам'яті DDR5 та великою кількістю ядер: аж до 96 штук. Також варто відзначити до 384 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, 128 ліній PCI Express 5.0 та штатний рівень TDP до 400 Вт.

AMD EPYC (Genoa)

Під кришкою CPU EPYC (Genoa) знаходяться до дванадцяти чиплетів з x86-ядрами та велика мікросхема введення-виведення. Модельний ряд включає процесори із числом ядер Zen 4 від 16 штук. Короткі специфікації новинок наведені нижче.

AMD EPYC Genoa

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

ASRock представила материнську плату X670E Pro RS для процесорів AMD AM5

Не за горами дебют процесорів Ryzen 7000 (Raphael) на базі мікроархітектури Zen 4. Разом з новими CPU у продаж надійдуть материнські плати AM5 із логікою AMD 600-ї серії. Характеристики однієї з таких моделей вже доступні на офіційному сайті ASRock.

ASRock X670E Pro RS

Системна плата ASRock X670E Pro RS, як неважко зрозуміти з назви, виконана на топовому чіпсеті AMD X670E. Вона запропонує весь набір інструментів, необхідних для розгону CPU Zen 4, та обладнана порівняно великим блоком VRM. Праворуч від процесорного гнізда LGA1718 знаходяться чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5.

ASRock X670E Pro RS

Однією з особливостей CPU Ryzen 7000, як відомо, є підтримка PCI Express 5.0. У випадку X670E Pro RS режим PCI-E 5.0 підтримується слотом PCI-E x16 та одним із роз'ємів M.2 для твердотілих накопичувачів. Мережні можливості плати включають 2,5-гігабітний Ethernet та бездротовий модуль Wi-Fi 6E. Звукова підсистема виконана на аудіокодеку Realtek ALC897.

ASRock X670E Pro RS

Рекомендована ціна плати ASRock X670E Pro RS буде оголошена пізніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Встановлено новий рекорд розгону оперативної пам'яті — DDR5-10552

Майстри оверклокерського цеху продовжують шукати граничні режими роботи оперативної пам'яті Double Data Rate 5. Навесні їм вдалося вперше «розкочегарити» модуль DDR5 до ефективної частоти 10 ГГц, а цього тижня гонконгський ентузіаст lupin_no_musume прозвітував про новий рекорд — 10 552 МГц.

ASUS ROG Maximus Z690 Apex

Основою тестової платформи стала зв'язка процесора Intel Core i9-12900K та материнської плати ASUS ROG Maximus Z690 Apex. Само собою, компанія ASUS не пропустила можливості нагадати про це у своєму Twitter. Інформація про виробника модуля ОЗП та мікросхеми пам'яті не наводиться, проте відомо, що в режимі DDR5-10552 формула затримок мала вигляд CL127-120-120-120-240. Охолодження бенч-стенду забезпечували випарники рідкого азоту.

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Terminator Survival Project, Test Drive Unlimited Solar Crown та інші анонси Nacon Connect 2022

Французька компанія Nacon провела велику онлайн-презентацію Nacon Connect 2022, в рамках якої анонсувала низку цікавих ігор. Шоу почалося з демонстрації RoboCop: Rogue City, про що ми писали в окремій новині. А під кінець заходу анонсували нову гру про Термінатора.

У розробці гра Terminator Survival Project від міланського підрозділу Nacon. Жодних подробиць поки немає, тільки коротке відео, що інтригує.

Продемонстрували новий трейлер рольової гри Steelrising від студії Spiders. Гра підкуповує оригінальним сеттингом про битви роботів в антуражі революційного Парижа 1789 року.

Анонсовано хорор Ad Infinitum про німецького солдата Першої світової, який з окопів потрапляє у світ кошмарів.

Представлено історичну тактичну гру Crown Wars – The Black Prince.

Показали відео гумористичної спортивної гри у фентезійному стилі Blood Bowl 3.

Шанувальники кулінарії зможуть реалізувати себе у симуляторі ресторанної кухні Chef Life.

Опубліковано новий трейлер Lord of the Rings: Gollum. Це пригодницька гра від Daedalic Entertainment, яка вийде 1 вересня цього року.

Анонсовано кооперативну гру Gangs of Sherwood.

У легкій гумористичній манері представлена ще одна гра про зомбі ParadiZe Project.

Представлено нову гру в серії дивних екшенів Zeno Clash — це Clash: Artifacts of Chaos, який обіцяють випустити на початку наступного року.

Анонсовану гру Session: Skate Sim, просякнуту духом 90-х та панк-роком.

Ravenswatch — «рогалик» у світі похмурих казок із мальованою стилістикою.

War Hospital занурить гравців у побут військового лікаря, який рятує життя та керує ресурсами свого госпіталю.

Nacon представила дві гри про перегони. Автосимулятор WRC Generations вийде у жовтні цього року.

Також представлений трейлер довгоочікуваної гри Test Drive Unlimited Solar Crown, яка продовжить найвідомішу в минулому серію Test Drive Unlimited.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)