Графічний процесор AMD Navi 31 отримає шість чиплетів та 384-бітну шину пам'яті

У графічному драйвері AMD для операційних систем Linux були виявлені нові подробиці про GPU Navi 31 — основу топових 3D-прискорювачів Radeon RX 7000. Нещодавній патч зачіпає особливості багаточипового компонування відеоядра. Що цікаво, у чутках аналогічні відомості виринали ще навесні.

AMD RDNA 3

Графічний процесор AMD Navi 31, згідно з наданою інформацією, фізично містить один великий обчислювальний кристал GCD (Graphics Complex Die) та шість чиплетів Memory Complex/Controller Die (MCD). Кожна мікросхема MCD включає 32-мегабайтний буфер Infinity Cache та пару 32-бітових контролерів пам'яті.

Загалом GPU Navi 31 отримає 12 288 потокових процесорів, 192 Мбайт кеш-пам'яті та 384-розрядний інтерфейс відео-ОЗП. Причому AMD має можливість збільшити обсяг кешу до 384 Мбайт завдяки технології 3D V-Cache, яка раніше була випробувана на центральних процесорах Ryzen та EPYC.

AMD RDNA 3

Відеокарті Radeon RX 7900 XT, серцем якої послужить GPU Navi 31, приписується буфер GDDR6 місткістю 24 ГБ. З урахуванням 384-бітної шини та мікросхем з ефективною частотою 18 ГГц, пропускна здатність відеобуфера досягне 864 Гбайт/с. Для порівняння, у Radeon RX 6950 XT цей показник дорівнює 576 Гбайт/с.

AMD RDNA 3

У продаж перші відеокарти Radeon RX 7000-ї серії надійдуть до кінця цього року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Valve хоче оптимізувати SteamOS 3.0 для систем інших виробників

Минулого року компанія Valve повідомила про наміри випустити операційну систему SteamOS 3.0 як окремий дистрибутив. Ця ОС є однією з головних «фішок» портативної ігрової консолі Steam Deck, причому компанія готова оптимізувати її для пристроїв конкурентів. З такою пропозицією вона звернулася до компанії GPD.

Steam

Valve пропонує оптимізувати SteamOS 3.0 для мініатюрного ноутбука GPD Win Max 2 на базі AMD Ryzen 7 6800U. Цей «камінь» відчутно потужніший за однокристальну систему у складі Steam Deck та, наприклад, пропонує в півтора раза більший графічний блок RDNA 2-го покоління, не кажучи про x86-ядра Zen 3+. Наразі у ролі штатної операційної системи Win Max 2 виступає Windows 11 Home.

GPD Win Max 2

Нагадаємо, основою SteamOS 3.0 стала Arch Linux. У цій операційній системі Valve впровадила всі свої напрацювання, що полегшують запуск ігор для Windows на Unix-подібних ОС.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Для плат MSI LGA1700 вийшли прошивки з підтримкою CPU Core 13-го покоління

Слідом за ASRock та ASUS про готовність материнських плат LGA1700 прийняти на борт процесори Intel Core 13-го покоління (Raptor Lake-S) оголосила компанія MSI. Для кількох десятків моделей на чипсетах Z690, B660 та H610 вже доступні нові прошивки UEFI, що забезпечують сумісність із майбутніми CPU.

MSI MEG Z690 Unify
MSI MEG Z690 Unify

Про доступність нових прошивок представник Micro-Star International оголосив на порталі Reddit. Там же опубліковано перелік системних плат та версій UEFI, в яких реалізовано підтримку чипів Raptor Lake-S. У найближчому майбутньому, як підкреслює MSI, цей список буде доповнено. Завантажити актуальну прошивку для плат MSI LGA1700 можна на сайті виробника.

MSI LGA1700

Офіційний дебют процесорів Core 13-го покоління (Raptor Lake-S) очікується в середині осені.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Nvidia роздає Doom Eternal та Ghostwire: Tokyo покупцям старших карт GeForce RTX

Nvidia вирішила підігріти інтерес до графічних прискорювачів Ampere новою акцією. У її рамках покупці старших відеокарт GeForce RTX 30-ї серії, а також комп'ютерів та ноутбуків на їх базі зможуть безплатно отримати ігри Ghostwire: Tokyo та Doom Eternal. Для другого проєкту передбачені доповнення The Ancient Gods Part One та Part Two.

Nvidia

Вищезгадані ігри дістануться покупцям відеокарт GeForce RTX 3080, RTX 3080 Ti, RTX 3090 та RTX 3090 Ti. В акції також беруть участь ігрові десктопи з перерахованими 3D-прискорювачами та ноутбуки, обладнані дискретною графікою GeForce RTX 3080 та RTX 3080 Ti. Пропозиція поширюється на пристрої, куплені в період із 12 липня по 1 серпня.

З більш детальними умовами акції можна ознайомитися на сайті Nvidia.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)