Спеціальний екземпляр Intel Cannon Lake-Y із трьома чипами під кришкою потрапив на фото

Блогер YuuKi-AnS оприлюднив фотографії інженерного зразка Intel Core M3 із серії енергоефективних процесорів Cannon Lake-Y. На жаль, ця серія так і не потрапила на масовий ринок, а перше покоління 10-нм чипів Intel стало справжнім провалом і може сміливо претендувати на найбільшу невдачу у більш ніж 50-річній історії компанії.

Щоб трохи освіжити пам'ять читачів, нагадаємо, що за планами 10-нм чіпи Intel мали вийти у 2016 році, ознаменувавши переїзд архітектури Skylake з 14-нм на 10-нм «рейки». Проте, певне буксування почалося ще з 14-нм техпроцесу. Це призвело до затримок у релізі п'ятого та шостого покоління Core.

Cannon Lake-Y

У результаті, п'яте покоління в настільному сегменті представлено лише парою процесорів Core i7-5775C/Core i5-5675C з явно гіршим розгінним потенціалом у порівнянні з четвертим поколінням, але з потужною вбудованою графікою Iris Pro Graphics 6200 і масивом кеш-пам'яті eDRAM обсягом 128 МБ.

Своєю чергою, 10-нм техпроцес Intel регулярно переносився на пізніші терміни, коли у 2018 році на ринок потрапив єдиний представник сімейства Cannon Lake-U в особі Core i3-8121U. Тираж чипа був дуже малий, а через проблеми з виробництвом чипмейкер був змушений деактивувати вбудовану графіку CPU. Сьогодні ентузіасти можуть спробувати знайти Core i3-8121U у складі міні-ПК NUC Crimson Canyon, хоча це дуже нетривіальне завдання через рідкість моделі.

Cannon Lake-Y

Що цікаво, Core i3-8121U мав під кришкою два чипи, у той час, коли Intel Core M3 налічує три чипи. Якщо вірити специфікації, це CPU, PCH та McIVR.

Cannon Lake-Y

Також YuuKi-AnS поділився фотографіями материнської плати з цим процесором. Він виглядає крихітним у масштабах усієї друкованої плати, що вказує на випробувальний стенд, аніж на передсерійний продукт для ПК.

Cannon Lake-Y

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Оверклокер SkatterBencher розігнав відеокарту Intel Arc A380 до 3,1 ГГц

Нещодавно компанія Intel представила відеокарту Arc A380 початкового рівня. І ентузіасти вже випробували її можливості у розгоні. Своїм досвідом поділився Skatter Bencher. Він зміг розігнати GPU з початкових 2450 МГц до вражаючого значення в 3,1 ГГц.

Для досягнення такого результату довелося розібратися в тонкощах керування частотами та напругою.

На цей час тільки програма Intel Ark Control дозволяє працювати з новими відеокартами. Але повзунок збільшення частоти працює не пропорційно, у разі підвищення на 30% реальна частота зростає лише до 2696 МГц. Є повзунок Voltage Offset, але він не впливає на напругу. Також не працює розгін пам'яті.

Покопавшись у відеодрайвері, SkatterBencher і Shamino зуміли розблокувати багато можливостей. В результаті їм вдалося досягти частоти 3,1 ГГц при підвищеній напрузі. Основна частота GPU залежить від обмежень потужності PL1 при тривалому навантаженні та PL2 для короткочасного навантаження. За замовчанням це 65,5 Вт, які можна підняти до 97,5 Вт. З налаштуванням SkatterBencher параметр PL1 був збільшений до 298 Вт, а PL2 — до 395 Вт. Вражаючі значення для бюджетної відеокарти. При цьому розгін понад 3,1 ГГц уперся в обмежувач PL4 для пікової потужності, встановлений на 800 Вт!

Жодних рекордних результатів у бенчмарках представлено не було. Це експеримент заради експерименту. І можна побажати удачі ентузіастам, якім вдається вичавити неможливе з продукту, явно не розрахованого на такі частоти.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

З'явилися перші кадри із серіалу The Last of Us

Багато гравців з нетерпінням чекають на екранізацію гри The Last of Us. Однойменний серіал вже готується до виходу на стрімінговій платформі HBO Max.

Вийшов трейлер з анонсом нових прем'єр на HBO Max, включаючи кадри з «Дома Дракона» (приквел «Ігри престолів») та перші кадри серіалу «Останні з нас». Коротка нарізка сцен із The Last of Us йде наприкінці відео (з 1:40).

Головні ролі у серіалі виконали Педро Паскаль та Белла Рамзі. Сценарій писався разом з автором ігрової дилогії Нілом Дракманом.

Точну дату телевізійної прем'єри не озвучено. Очікується, що показ серіалу стартує на початку 2023 року.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)