Microsoft підтвердила склад лінійки процесорів Intel Core 13-го покоління

На сьогодні модельний ряд процесорів Intel Core 13-го покоління представлений лише чипами із розблокованим множником. У найближчі кілька місяців його буде розширено більш доступними рішеннями, у тому числі 35-ватними CPU із суфіксом «T». Про те, які моделі увійдуть до нової лінійки, ненароком промовилася Microsoft, яка вказала їх у списку сумісних процесорів для Windows 11 22H2.

Core 13-го поколения

Серія чипів Intel Core 13-го покоління буде представлена моделям на базі кристалів як Raptor Lake, так і Alder Lake. Останні вже знайомі за процесорами Core 12-го покоління, а в новій лінійці вони використовуватимуться в чипах Core i3 та Core i5. Усі відомі характеристики нових процесорів зібрані у таблиці нижче.

Core 13-го поколения

Офіційна презентація молодших чипів Core 13-го покоління має відбутися наприкінці цього або на початку наступного року. Разом із ними будуть представлені відносно недорогі материнські плати із логікою Intel 700-ї серії.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Зафіксовано перший випадок вигоряння роз'єму 12VHPWR на відеокарті GeForce RTX 4090

Багато ПК-ентузіастів та геймерів з побоюванням поставилися до (12+4)-контактного роз'єму 12VHPWR, який повсюдно використовується в новому поколінні відеокарт GeForce RTX. Відповідно до специфікації ATX 3.0 через нього можна подати до 600 Вт потужності, а пікові стрибки навантаження можуть досягати 1800 Вт. При цьому за габаритами новий роз'єм можна порівняти з 8-контактним PCI-E Power, розрахованим на 150 Вт.

12VHPWR

Через два тижні після старту продаж відеокарти GeForce RTX 4090 з'явилося перше повідомлення про вигорання роз'єму додаткового живлення. Власник моделі Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC під час інциденту грав у Red Dead Redemption 2. Для живлення відеокарти використовувався перехідник на чотири 8-контактні кабелі PCI-E Power, який входить у комплект постачання GeForce RTX 4090.

12VHPWR

Хай там що, (12+4)-контактний 12VHPWR повністю справляється з поставленим завданням. В іншому випадку за минулі два тижні ми почули б про набагато більшу кількість вигорань нового роз'єму, у тому числі від професійних оверклокерів. Сам невдатний власник GeForce RTX 4090 списує подію на бракований перехідник та має намір повернути відеокарту за гарантією.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 144)

Nvidia нарощує випуск процесорів H100 Hopper на шкоду виробництву ігрових GPU

Для випуску актуальних графічних чипів Nvidia використовують технологію TSMC 4N. З конвеєра тайванців сходять як GPU Ada Lovelace для відеокарт GeForce RTX 40 серії, так і процесор H100 на архітектурі Hopper, призначений для однойменних прискорювачів обчислень. Причому друга новинка для «зелених» є пріоритетнішою.

Nvidia

Як повідомляє веб-ресурс MyDrivers, в найближчому майбутньому Nvidia сфокусується на виробництві чипів Hopper H100, виділяючи потужності для графічного процесора AD102 (GeForce RTX 4090) за залишковим принципом. Це рішення пояснюється надзвичайно високим попитом на прискорювачі обчислень. Через нові обмеження США на постачання обладнання до Китаю «зелений» чипмейкер може відвантажувати їх лише до вересня 2023-го, тож у замовників залишилося не так багато часу.

Тут варто додати, що у Китаї ціни на прискорювачі Nvidia Hopper вже значно зросли. Якщо раніше варіант H100 у форматі карти розширення PCI Express x16 був доступний приблизно за 80 тисяч юанів (еквівалент 11 тис. доларів США), то зараз китайським замовникам доведеться викласти понад 240 тисяч юанів ($33 тисячі). Версія прискорювача у форматі SXM обійдеться ще дорожче.

Nvidia H100

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

Steam оновив рекорд за кількістю одночасних користувачів — понад 30 млн осіб

Минулої неділі, 23 жовтня, на платформі Steam було встановлено черговий рекорд відвідуваності. Згідно з офіційною статистикою сервісу, цього дня ним одночасно користувалися 30 027 778 осіб. З них безпосередньо в іграх перебували понад 8,5 мільйонів геймерів.

Steam

Варто додати, що позначку 20 мільйонів онлайн-користувачів Steam подолав у березні 2020 року, коли по всьому світу вводилися обмеження через пандемію COVID-19. Чимало людей опинилося у вимушеній відпустці, при цьому багато хто бавив час у відеоіграх. Як бачимо, число ПК-геймерів лише продовжує зростати.

Steam

Що стосується найпопулярніших ігор у сервісі Steam, то їх перелік здебільшого залишається незмінним. Найбільший внесок у досягнення нового рекорду зробили Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2, Lost Ark, Team Fortress 2, Apex Legends та PUBG Battlegrounds. До десятки лідерів також потрапили Rust, Destiny 2, The Sims 4 та Grand Theft Auto V.

Steam

Обговорити в форумі (коментарів: 5)