У минулому кварталі виторг виробників пам'яті DRAM впав на 28,9%

Аналітична компанія TrendForce опублікувала свіжу доповідь про стан ринку оперативної пам'яті. У третьому кварталі виторг виробників мікросхем DRAM скоротився на 28,9% — до $18,2 млрд. Це друге за величиною падіння за всю історію галузі. Гірша ситуація була лише під час світової економічної кризи 2008 року.

DRAM

Що стосується трійці лідерів ринку, то найбільше падіння показала Samsung. Її виторг в сегменті DRAM скоротився на 33,5% — до $7,4 млрд. В той самий час SK Hynix та Micron завершили третій квартал з $5,2 млрд й $4,8 млрд виторгу. Це відповідно на 25,2% та 23,3% менше показників другого кварталу. З результатами інших вендорів можна ознайомитися в таблиці.

Рынок DRAM

Цілком очікувано, що на тлі зниження попиту та середньої ціни мікросхем DRAM вендори намірена уповільнити розширення виробничих потужностей. Те саме стосується запуску нових технологічних процесів. Наприклад, Micron почекає зі стартом виробництва за техпроцесом класу 1β-нм. Щоправда, у її випадку затримка пов'язана як із падінням попиту, так й зі складністю розробки нової технології.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

До кінця листопаду Nvidia DLSS 3.0 будуть підтримувати вже 14 ігор

Поступово розширюється список ігор, сумісних із Nvidia DLSS 3.0. Це покращена версія технології масштабування із генерацією кадрів. Новий метод демонструє помітне зростання продуктивності, але через особливості алгоритмів він доступний лише на новому поколінні GeForce RTX. Власників GeForce RTX 4090 і RTX 4080 поки що небагато (особливо, з урахуванням вартості даних продуктів). Проте вони хотіли б побачити переваги нової технології, і така можливість у них буде.

Поки що масштабування DLSS 3.0 доступне буквально в лічених іграх. Днями оновлення із новою технологією отримає Destroy All Humans! 2 – Reprobed. Marvel's Spider-Man: Miles Morales отримає інтеграцію DLSS 3.0 у момент виходу на ПК 18 листопада. Наприкінці місяця стартують Need for Speed Unbound та Warhammer 40,000: Darktide, для яких також заявлена підтримка DLSS 3.0 у момент релізу.

У підсумку до кінця місяця повний список ігор, що підтримують Nvidia DLSS 3.0, буде виглядати так:

  • A Plague Tale: Requiem
  • Bright Memory: Infinite
  • Destroy All Humans! 2 - Reprobed
  • FIST: Forged in Shadow Torch
  • F1 22
  • Justice
  • Loopmancer
  • Marvel's Spider-Man Remastered
  • Microsoft Flight Simulator
  • SUPER PEOPLE
  • WRC Generations
  • Marvel's Spider-Man: Miles Morales
  • Need for Speed Unbound
  • Warhammer 40,000: Darktide

Відомо, що нову технологію планують додати в Chernobylite, Dying Light 2: Stay Human, Hitman 3, Mount and Blade II: Bannerlord, STALKER 2 та багато інших ігор. Також багато гравців чекають на відповідне оновлення для Cyberpunk 2077.

Джерело: Wccftech.com

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Трасування променів у новому трейлері Warhammer 40,000: Darktide

NVIDIA опублікувала трейлер кооперативного екшену Warhammer 40,000: Darktide від студії Fatshark. У відео демонструється трасування променів та кадри ігрового процесу.

По представленому порівнянню видно, що трасування променів впливає на віддзеркалення та затінення. Також гра підтримуватиме оновлену технологію масштабування Nvidia DLSS 3.0.

Гра надійде у продаж 30 листопада. У Steam доступне попереднє замовлення за 759 грн. Для гри рекомендується ПК на базі процесора Intel i7-9700K або AMD Ryzen 5 3600 у поєднанні з GeForce RTX 3060 (RTX 2060) або Radeon RX 5700 XT. Підтримується лише Windows 10 та Windows 11. Для встановлення потрібно 50 ГБ на диску.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Qualcomm Technologies представила новий флагманський чип Snapdragon 8 Gen 2

На заході Snapdragon Summit 2022 компанія Qualcomm Technologies офіційно представила свою нову мобільну платформу преміального рівня Snapdragon 8 Gen 2. Це високопродуктивний чип із новими можливостями штучного інтелекту та новими мережевими можливостями. Snapdragon 8 Gen 2 стане основою для топових смартфонів від ASUS, Honor, iQOO, Motorola, OnePlus, OPPO, Sony Corporation, Vivo, Xiaomi, Meizu, ZTE та інших.

SoC Snapdragon 8 Gen 2 включає три процесорні блоки різного рівня продуктивності. Найпотужніше ядро Kryo Prime (ARM Cortex-X3) працює на частоті до 3,2 ГГц. Чотири потужні ядра рівнем нижче працюють із частотою до 2,8 ГГц, а три енергоефективні ядра працюють на частоті 2,0 ГГц. Чип виготовлено за нормами 4-нм техпроцесу. Стверджується, що новий SoC на 35% швидше за старий і на 40% енергоефективніший. Чип працює з пам'яттю LPDDR5X та підтримує інтерфейс UFS 4.0 для сховища даних.

Оновлений процесор Hexagon з новими тензорними блоками забезпечує прискорення операцій штучного інтелекту в 4,25 раза швидше за минуле покоління. Додаткові ШІ-процесори Qualcomm Sensing Hub відповідають за керування численними датчиками та фоновими діями, включаючи покращене розпізнавання голосу.

Продуктивність графічного ядра Adreno зросла на 25%, підтримується технологія Snapdragon Elite Gaming та апаратне трасування променів. Згадується про спеціальні оптимізації Unreal Engine 5 на Snapdragon, а саме Metahumans Framework для реалістичного зображення людських персонажів.

Snapdragon Sight із застосуванням технології Cognitive ISP забезпечує новий рівень якості фотографій та відео. Snapdragon 8 Gen 2 автоматично покращує фотографії та відео в режимі реального часу за допомогою семантичної сегментації. Нейронна мережа ШІ визначає та виділяє окремі фрагменти (частини обличчя, волосся, одяг, небо тощо) для оптимізації та індивідуального налаштування зображення. Snapdragon 8 Gen 2 також використовує нові датчики зображення. Sony Semiconductor Solutions першою розробила технологію чотириканального цифрового покриття HDR, оптимізовану для Snapdragon. Samsung ISOCELL HP3, перший 200-мегапіксельний датчик зображення, оптимізований для Snapdragon 8 Gen 2, забезпечує професійну якість фотографій та відео.

Вперше у Snapdragon з'явиться кодек AV1 з підтримкою відтворення відео до 8K HDR при 60 кадрах за секунду або 4K при 120 кадрах.

Snapdragon 8 Gen 2 підтримує новий стандарт 5G зв'язку. Вбудований Snapdragon X70 5G Modem-RF із процесором Qualcomm5G AI використовує ШІ для найкращого покриття та стабільної швидкості з'єднання 5G. Це перша платформа Snapdragon з підтримкою 5G+5G/4G Dual-SIM Dual-Active, яка використовує потужність та гнучкість двох SIM-карт 5G одночасно. Qualcomm FastConnect 7800 забезпечує роботу Wi-Fi 7 та подвійне підключення Bluetooth 5.3.

Snapdragon 8 Gen 2 підтримує технологію Snapdragon Sound для якісного звуку із потоковою передачею музики 48 кГц.

Мобільна платформа Snapdragon 8 Gen 2 захищена за допомогою Snapdragon Secure, включаючи нові можливості ізоляції, криптографії, керування ключами, атестації тощо.

Нагадаємо, що днями також представлений флагманський чип MediaTek Dimensity 9200.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)