Galax представила відеокарту GeForce RTX 3060 Ti у модифікації HOF Pro

Лінійка відеокарт Galax Hall of Fame поповнилася моделлю GeForce RTX 3060 Ti HOF Pro. Ця серія традиційно включає пристрої, адресовані любителям спортивного розгону, при цьому останній 3D-прискорювач класу GeForce xx60 під брендом HOF вийшов у 2016 році. Модель Galax GeForce GTX 1060 Hall of Fame Edition стала першою відеокартою, яку вдалося «розкочегарити» до 3 ГГц по ядру.

GeForce RTX 3060 Ti

Galax GeForce RTX 3060 Ti HOF Pro використовує друковану плату альтернативного дизайну із двома 8-контактними роз'ємами додаткового живлення. В основі новинки лежить зв'язка графічного процесора Nvidia GA104 та 8-гігабайтного відеобуфера GDDR6X, тобто пропускна здатність пам'яті дорівнює 608 Гбайт/с (проти 448 Гбайт/с у звичайної GeForce RTX 3060 Ti).

GeForce RTX 3060 Ti

За охолодження 3D-прискорювача відповідає повітряний кулер із трьома вентиляторами. Звісно ж, не обійшлося без заводського розгону графічного процесора. Частота boost-режиму збільшена зі штатних 1665 до 1800 МГц, а рівень TGP (Total Graphics Power) підріс із 200 до 265 Вт. Разом із новинкою Galax рекомендує використовувати блоки живлення номіналом від 750 Вт.

GeForce RTX 3060 Ti

На жаль, малоймовірно, що відеокарта Galax GeForce RTX 3060 Ti HOF Pro не продаватиметься за межами Азії. Серія HOF Pro є ексклюзивною для цього ринку. Втім, ніщо не завадить придбати новинки в одному із китайських онлайн-магазинів.

Джерело:
Galax

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Intel On Demand: додаткові функції CPU Xeon за окрему плату

За останні роки ми неодноразово чули про механізм Intel Software Defined Silicon, який дозволить розблокувати приховані функції процесора за додаткову плату. Його запуск відбудеться у процесорах Xeon Scalable 4-го покоління (Sapphire Rapids). В рамках програми Intel On Demand користувачі зможуть активувати одну із фірмових технологій, заблокованих за умовчанням.

Intel Xeon

Очікується, що завдяки такому кроку Intel зможе випускати менше моделей процесорів, а її клієнти користуватимуться лише тими функціями, які їм потрібні. Список технологій, які Intel хоче зробити доступними на вимогу, включає Software Guard Extensions, Quick Assist Technology, Dynamic Load Balancer, Data Streaming Accelerator та In-Memory Analytics Accelerator. На жаль, вартість їхньої активації чипмейкер поки не розкриває.

Intel On Demand

Варто нагадати, що в минулому Intel експериментувала з розблокуванням чипів для персональних комп'ютерів. В рамках послуги Upgrade Service можна було збільшити обсяг кеш-пам'яті, активувати Hyper-Threading та наростити тактові частоти процесора. Для цього було достатньо ввести в спеціальній утиліті PIN-код із платної апгрейд-картки.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Нереференсні Radeon RX 7900 XTX та RX 7900 XT вийдуть пізніше еталонних відеокарт AMD

Згідно з останньою інформацією, на старті продаж нового покоління відеокарт AMD Radeon RX 7900 будуть доступні лише моделі еталонного дизайну MBA (Made by AMD). Саме такі версії пропонуватимуть усі великі партнери AMD.

Нереференсні відеокарти Radeon RX 7900 XTX та Radeon RX 7900 XT з нестандартним дизайном та охолодженням з'являться через один-два тижні. Непрямим підтвердженням цьому є і той факт, що такі карти поки що показали лише PowerColor та ASUS, і все на рівні натяків, без офіційного анонсу. Навряд чи відсутність нереференсних карт буде проблемою для потенційного покупця, оскільки моделі AMD вже мають хороше охолодження і помірний TDP на тлі гарячих конкурентів Nvidia GeForce RTX 40-ї серії.

Також стверджується, що нестандартні відеокарти будуть набагато дорожчими за еталонні варіанти. Нагадаємо, що старт продажів Radeon RX 7900 XTX та Radeon RX 7900 XT намічено на 13 грудня. Для старшої відеокарти рекомендована ціна 999 доларів США, для молодшої моделі 899 доларів США. Якщо нереференсні моделі отримають націнку в 100-200 доларів, їхня ціна наблизиться до вартості GeForce RTX 4080.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Минулого кварталу постачання графічних ядер впало на 25,1%

Аналітична компанія Jon Peddie Research (JPR) опублікувала нову доповідь про стан ринку графічних ядер для персональних комп'ютерів. За підсумками третього кварталу їх поставки склали 75,5 млн одиниць, що на 25,1% менше від показників аналогічного періоду 2021-го. Варто додати, що у своїх підрахунках експерти враховують як дискретні, так і вбудовані у процесор відеоядра.

GPU

У настільному сегменті постачання GPU/iGPU скоротилися на 15,4%, а в мобільному — на 30%, що є найбільшим падінням з 2009 року. Якщо розглядати показники трійці лідерів ринку, то відвантаження відеоядер AMD впало на 47,6% щодо другого кварталу, Nvidia — на 19,7%, а Intel у цей час вдалося збільшити показники на 4,7%. Не дивно, адже процесори рідко обходяться без інтегрованої графіки.

Рынок видеоядерПоставки CPU

З інших цікавих фактів, наведених у доповіді Jon Peddie Research, можна виділити скорочення ринку процесорів для ПК (на 18,6% щодо 2021-го), а також зниження постачання графічних карток більш ніж на третину щодо другого кварталу. Про розстановку сил у сегменті дискретних відеоядер аналітики JPR, ймовірно, розкажуть в окремому матеріалі.

Джерело:
Jon Peddie Research

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Чутки: у розробці дві великі гри по «Чужому», включаючи продовження Alien: Isolation

Портал Insider Gaming поділився інформацією про нові ігри за мотивами «Чужих». Джерела Insider Gaming стверджують, що у розробці знаходиться нова AAA-гра з попередньою датою виходу в період зимових свят 2023 року. Проєкт проходить під назвою Marathon і розробляється для консолей поточного покоління (очевидно, серед платформ буде і PC). Нова гра — це survival horror, натхненний серіями Dead Space та Resident Evil. Зазначимо, що згадується саме гра Alien, а не Aliens. Тобто проєкт більше про хорор, а не стрілянину та масштабні битви. Якщо автори хочуть наголосити на зв'язку з фільмом «Чужі», то відразу виносять його в заголовок, як це було з шутерами Aliens: Colonial Marines та Aliens: Fireteam Elite.

Також у розробці продовження Alien: Isolation. Оригінальна гра 2014 року розійшлася тиражем понад два мільйони та запам'яталася багатьом гравцям чудово переданою атмосферою першого фільму. Розробкою першої частини займалася студія Creative Assembly, відома за стратегічною серією Total War. Ймовірно, ця ж команда займеться і продовженням Isolation, але підтвердження цього поки що немає.

Крім озвучених проєктів, вже офіційно анонсовану гру, яка вийде у 2023 році. Це тактична Aliens: Dark Descent, що є своєрідним клоном XCOM у світі «Чужих».

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

У Steam стартував великий осінній розпродаж

У найпопулярнішому онлайн-магазині ігор Steam стартував раніше анонсований осінній розпродаж. Він проходить з 22 до 29 листопада 20:00 за Києвом. Серед цікавих пропозицій Cyberpunk 2077 та Dying Light 2 Stay Human зі знижками у 50% (449 грн), Marvel's Spider-Man Remastered зі знижкою у 25% (1049 грн) та інші нові ігри. Великі знижки на Battlefield V (129 грн), Metro: Exodus (166 грн), Control (168 грн) та безліч інших хітів минулих років. Зазначимо, що видання The Witcher 3: Wild Hunt - Game of the Year Edition можна зараз купити за скромну ціну у 115 грн. Гра незабаром отримає друге життя завдяки безплатному next-gen оновленню з покращеною графікою.

Також у Steam проходить номінація на найкращі ігри в рамках The Steam Awards. Вибір фіналістів проходитиме під час зимового розпродажу.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)