Чутки: Nvidia готує драйвер із оптимізаціями на базі штучного інтелекту

У найближчому майбутньому графічний драйвер Nvidia чекає масштабне оновлення. Стверджується, що «зелений» чипмейкер має намір використати свої напрацювання в галузі штучного інтелекту для оптимізації програмного забезпечення. До речі, Nvidia вже використовує інструменти на базі ШІ при проєктуванні мікросхем.

Nvidia

Оптимізований штучним інтелектом драйвер має забезпечити приріст ігрової швидкодії до 30%, а середній показник становитиме близько 10%. Найбільше збільшення до продуктивності, ймовірно, отримають відеокарти Nvidia GeForce останніх поколінь. Реліз оновленого пакета драйверів може відбутися до кінця цього кварталу.

Як завжди, рекомендуємо підходити до неофіційної інформації зі здоровим скептицизмом. Однак варто зазначити, що джерело вже неодноразово ділилося достовірними відомостями про майбутні продукти Nvidia та інших компаній.

Джерело:
CapFrameX

Обговорити в форумі (коментарів: 60)

Кілька слів про гібридні процесори AMD Phoenix з ядрами Zen 4 та графікою RDNA 3

Компанія AMD опублікувала специфікації мобільних процесорів Ryzen 7040 (Phoenix). Це гібридні чипи нового покоління, які поєднують x86-ядра на архітектурі Zen 4 та потужний графічний блок RDNA 3. На сьогодні їх асортимент обмежений рішеннями для ноутбуків, але в майбутньому цей же кристал, ймовірно, буде використовуватися і в настільних процесорах AM5.

AMD Phoenix

Про ключові особливості процесорів AMD Phoenix ми розповідали в окремому матеріалі. Свіжі подробиці зачіпають контролер пам'яті, PCI Express та можливості вбудованої графіки. Зокрема, нові APU можуть запропонувати до 20 ліній інтерфейсу PCI Express 4.0, чого вистачить для підключення потужної дискретної графіки та високошвидкісного сховища.

Контролер пам'яті в APU Phoenix здатний працювати з модулями DDR5-5600 та LPDDR5-7600. Що цікаво, максимальний обсяг оперативної пам'яті становить 256 Гбайт — це вдвічі більше, ніж офіційно підтримують настільні CPU Raphael та мобільні Dragon Range. Також передбачено опціональну підтримку ECC.


Характеристики перших мобільних чипів AMD Phoenix

Відеоядро нових процесорів носить маркування Radeon 780M. Воно пропонує 12 блоків Compute Units на архітектурі RDNA 3-го покоління, тобто не поступається функціональним можливостям актуальному поколінню дискретних GPU AMD. Є підтримка інтерфейсів HDMI 2.1 та DisplayPort 2.1, можливість кодування/декодування сучасних відеоформатів, а робочі частоти iGPU досягають 2,9 ГГц.

AMD Phoenix

Сам кристал процесорів AMD Phoenix виготовляється за 4-нм технологією на потужностях TSMC, має площу 178 мм² і налічує 25 мільярдів транзисторів.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

На підході дві відеокарти із урізаним кристалом Nvidia AD104

У лабораторіях Nvidia вирує робота над двома новими модифікаціями графічного процесора AD104 для настільних відеокарт. Його повноцінна конфігурація, нагадаємо, лягла в основу моделі GeForce RTX 4070 Ti, яка надійшла у продаж минулого четверга, п'ятого січня.

AD104
Nvidia AD104-400-A1 у складі MSI GeForce RTX 4070 Ti Suprim X 12G

За даними веб-ресурсу WCCFTech, нові ядра отримали маркування AD104-250 та AD104-251. Обидва графічні процесори послужать основою відеокарт з 200-ватним рівнем TGP. Серійне виробництво нових 3D-прискорювачів має розпочатися у другій половині лютого (AD104-250) та у другій половині березня (AD104-251). Новинки будуть побудовані на друкованих платах з індексами PG141-SKU343 та PG141-SKU345 відповідно.

Графічний процесор Nvidia AD104-250 раніше згадувався неофіційними джерелами як основа GeForce RTX 4070. Цій відеокарті приписувалася наявність 5888 ядер CUDA, 12-гігабайтний буфер GDDR6X зі 192-бітною шиною та штатний рівень TGP у 250 Вт. В той самий час про кристал AD104-251 дотепер нічого не було чутно.

AD104

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 19)