AMD визначилася з датою виходу процесорів Ryzen 7000X3D (оновлено)

Оновлення. AMD швидко відреагувала на публікацію новин про терміни релізу перших чипів Ryzen 7000X3D. Інформація про вихід нових процесорів 14 лютого є невірною, повідомив представник компанії. Точну дату та рекомендовані ціни CPU Ryzen 7000X3D чипмейкер оголосить пізніше.

Минулого тижня відбувся анонс трійці процесорів Ryzen 7000 серії з додатковою кеш-пам'яттю третього рівня. AMD розкрила головні особливості перших CPU Zen 4 з технологією 3D V-Cache, проте не стала називати їхні ціни та точні терміни виходу. Сьогодні на офіційному сайті чипмейкера з'явилася дата надходження у продаж — 14 лютого.

Ryzen

Рекомендовані ціни процесорів AMD Ryzen 7000X3D, як і раніше, тримаються в секреті. Їх, мабуть, AMD оголосить ближче до фактичного релізу нових CPU. До речі, вчора стартували офіційні продажі 65-ватних процесорів Ryzen 9 7900, Ryzen 7 7700 та Ryzen 5 7600. Від моделей із суфіксом «X» вони відрізняються меншими паспортними частотами, зате коштують дешевше, а перші огляди можна охарактеризувати як дуже схвальні.

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 37)

Сервісний центр відзначив сплеск поломок відеокарт Radeon RX 6000-ї серії

Фахівець із ремонту відеокарт KrisFix звернув увагу на різкий сплеск поломок графічних процесорів AMD RDNA 2-го покоління. За останні три тижні до його сервісного центру надійшла 61 відеокарта Radeon RX 6800/6900, з яких 48 екземплярів виявилися не ремонтопридатними. Поєднує їх «мертвий» графічний чип Navi 21 з коротким замиканням по лініям живлення та/або фізичними пошкодженнями.

Navi 21

В цей час важко сказати, що саме призвело до різкого виходу з ладу топових відеокарт AMD Radeon минулого покоління. Однак KrisFix опитав своїх клієнтів та з'ясував, що всі вони користувалися графічним драйвером, який AMD випустила на початку грудня. При цьому відеокарта могла вийти з ладу як під час гри, так і під час перегляду YouTube або без будь-якого навантаження.

Navi 21

У будь-якому випадку перед тим, як робити будь-які висновки, варто дочекатися більш точної інформації про причини проблеми або коментарів від самої AMD. Остання, до речі, нині зайнята обміном еталонних відеокарт Radeon RX 7900 XTX із дефектною випарною камерою.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 96)

Intel нагадала про флагманський процесор Core i9-13900KS

Разом із релізом серверних чипів Xeon Scalable 4-го покоління Intel нагадала про майбутній вихід топового CPU для десктопів із частотою до 6,0 ГГц «з коробки». Компанія все ще не розкриває назву майбутнього флагмана платформи LGA1700, проте завдяки багаточисленним витокам відомо, що ним стане Core i9-13900KS.

Core i9-13900KS

На опублікованому відеоролику представники Intel показали, що новий процесор справді зможе розганятися до частоти 6,0 ГГц. Слід мати на увазі, що це максимальний показник Turbo Boost для великих ядер, а при демонстрації чипмейкер обмежився всього двома ядрами. У разі багатопотокового навантаження робочі частоти знизяться.

Core i9-13900KS

Офіційна презентація Intel Core i9-13900KS, якщо вірити неофіційним джерелам, має відбутися цього тижня. Втім, сам процесорний гігант поки що не поспішає ділитися подробицями про майбутній флагман платформи LGA1700.

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

MSI анонсувала відеокарти Radeon RX 7900 XTX/XT серії Gaming Trio Classic

Компанія MSI представила нові відеокарти AMD серії Radeon RX 7900 XTX і Radeon RX 7900 XT. Раніше виробник відмовився від випуску стандартних моделей еталонного дизайну під своїм брендом. Можна сказати, що це було правильне рішення, оскільки в перших референсних партіях Radeon траплялися відеокарти із заводським браком випарної камери, що призводило до перегріву.

Поки що анонсовано відеокарти MSI Radeon RX 7900 XTX Gaming Trio Classic 24G та Radeon RX 7900 XT Gaming Trio Classic 20G. Візуально обидві моделі є копією MSI RX 6950 XT Gaming Trio. Їхня довжина 32,5 см при товщині 5,6 см.

За охолодження відповідає потужний радіатор з дефлекторами та пластинами особливої форми для кращого продувності. Зверху встановлено три вентилятори MSI Torx Fan 4.0 з унікальним дизайном лопатей. Передбачено RGB-підсвічування окремих елементів корпусу та бічного логотипа. Зовнішнє живлення підключається через три восьмиконтактні роз'єми.

MSI Radeon RX 7900 XTX Gaming Trio Classic 24G базується на графічному чипі Navi 31 c 6144 потоковими процесорами. Заявлено частоту Boost Clock 2500 МГц та Game Clock 2300 МГц замість стандартних значень 2500/2269 МГц. На борту 24 ГБ відеопам'яті GDDR6 20 Гбіт/с, шина 384 біт. В основі Radeon RX 7900 XT Gaming Trio Classic 20G урізаний Navi 31 c 5376 потоковими процесорами при Boost Clock 2400 МГц та Game Clock 2000 МГц. На борту у молодшої відеокарти 20 ГБ відеопам'яті GDDR6 20 Гбіт/с на шині 320 біт.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Intel випустила серверні процесори Xeon Scalable 4-го покоління

Корпорація Intel повідомила про вихід серверних процесорів Xeon Scalable 4-го покоління із кодовим ім'ям Sapphire Rapids. У нових «камінцях» чипмейкер наростив максимальну кількість ядер до 60 штук, а також підготував лінійку з вбудованим буфером HBM2e. Для них компанія запустила окремий бренд Xeon Max.

Intel Xeon Scalable

У новому поколінні процесорів Intel Xeon використовується багаточипове компонування: об'єднані чотири окремі кристали та опціональний буфер HBM2e місткістю 64 ГБ. З особливостей новинок варто виділити 8-канальний контролер оперативної пам'яті DDR5, підтримку інтерфейсу PCI Express 5.0 й протоколу CXL 1.1, а також апаратні блоки для прискорення завдань, на кшталт шифрування та стиснення даних. Для випуску CPU Sapphire Rapids використовується 10-нм технологія Intel 7.

Intel Xeon Scalable

Intel Xeon Scalable

Що стосується модельного ряду, то Intel підготувала рішення для найрізноманітніших завдань. Є моделі для «хмари», ресурсомістких обчислень, віртуалізації та інших сфер, у тому числі процесори з підтримкою 8-сокетних конфігурацій. Загалом Intel підготувала понад півсотні процесорів. Основні характеристики та рекомендовані ціни новинок наведені у таблиці нижче.

Intel Xeon Scalable

Intel Xeon Scalable

Крім того, Intel підтвердила плани випустити нову платформу для робочих станцій на базі CPU Sapphire Rapids та чипсету W790. Офіційна презентація процесорів Xeon W2400 та W3400 запланована на 15 лютого. Найближчим конкурентом з боку AMD стануть чипи Ryzen Threadripper Pro.

Intel Xeon

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Розробник використав нейромережу Midjourney при розробці гри

Цікавий експеримент провів інді-розробник Jussi-Petteri Kemppainen. Він створив прототип 2,5D-квесту у жанрі «point and click» з використанням штучного інтелекту. Для цього він вдався до допомоги відомої нейромережі Midjourney, що генерує зображення.

Гра планувалася у 2D-форматі з 3D-персонажами. Генерація 2D-фону для нейромережі є простим завданням. Але автор зміг використати Midjourney і для створення об'ємних анімованих моделей персонажів. Було згенеровано персонажів у різних проєкціях, на базі яких створено об'ємну модель у програмі Modo. Знадобилось ручне коригування для створення UV-розгортки.

Для розміщення 3D-моделі у просторі, правильного суміщення з фоном та об'єктами потрібно перетворити фонове зображення та побудувати правильну перспективу, що зроблено у Blender. Потім усе це було зібрано в Unity, де накладено освітлення, додано тіні та анімацію персонажа.

На розробку прототипу пішло 18 годин. За оцінкою розробника ШІ заощадив йому близько 5 робочих днів, позбавивши зайвих операцій, які довелося б виконувати в ручному режимі. Кінцевий результат не ідеальний, але ШІ як помічник може стати реальністю у найближчому майбутньому. Це спростить розробку, особливо за обмеженого бюджету.

Джерело:
traffickinggame

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

AMD дарує Company of Heroes 3 покупцям процесорів Ryzen

Компанія AMD періодично влаштовує акції для покупців своєї продукції. Наприкінці минулого року стартувала акція з безплатними іграми для покупців відеокарт Radeon RX 6000 — вони можуть отримати The Callisto Protocol і Dead Island 2. Тепер AMD дарує Company of Heroes 3 покупцям старших процесорів лінійки Ryzen 5000. Це стратегія в реальному часі, присвячена битвам Другої світової війни. Гра вийде наприкінці лютого. Співпраця з AMD натякає на гарну оптимізацію під процесори Ryzen.

Акцію запущено для кількох моделей. У списку вісім процесорів:

  • AMD Ryzen 9 5950X;
  • AMD Ryzen 9 5900X;
  • AMD Ryzen 7 5800X3D;
  • AMD Ryzen 7 5800X;
  • AMD Ryzen 7 5700X;
  • AMD Ryzen 5 5600X;
  • AMD Ryzen 5 5600;
  • AMD Ryzen 5 5500.

Відомо, що наступного місяця AMD запустить акцію для покупців нових процесорів Ryzen 7000 серії, роздаючи в комплекті Star Wars Jedi Survivor.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 12)