Легендарний Winamp повертається у вигляді стрімінгового сервісу

Старі користувачі Windows, без сумніву, пам'ятають програму Winamp, яка багато років була найпопулярнішим музичним плеєром. Тепер Winamp повернеться у новому вигляді. Компанія Llama Group оголосила про запуск стрімінгового сервісу Winamp. Це буде платформа, де артисти зможуть виставляти свої твори й самі встановлювати ціну на них. У такій чесній бізнес-моделі розробники сервісу бачать велике майбутнє та потенціал для розвитку платформи.

Winamp забезпечить прямий контроль творців над своїм контентом та дозволить їм надавати додаткові послуги. Автори зможуть самі встановлювати та регулювати підписки, керувати цифровими правами, згадується навіть ринок NFT. Творці зможуть отримувати до 85% доходу від фан-підписок з ексклюзивним контентом. Завдяки такій справедливій моделі щодо творців контенту розробники Winamp планують залучити до мільйона авторів.

До бібліотеки будуть додавати не лише музику, а й подкасти, аудіокниги та інший контент. 15 березня сервіс стане доступним для творців та музикантів, а з 15 квітня відкриється для слухачів у всьому світі. Нова версія Winamp буде доступна у вигляді додатка для операційних систем Android, iOS та Windows, а також зможе працювати прямо у браузері

Джерело:
Winamp

Обговорити в форумі (коментарів: 38)

Квартальний виторг виробників мікросхем DRAM впав на 32,5%

Минулого року виробники мікросхем оперативної пам'яті зіштовхнулися із суттєвим падінням доходів. Зокрема, за підсумками жовтня-грудня їх виторг скоротився відразу на 32,5% щодо третього кварталу та склав $12,3 млрд. Це найбільше падіння з часів світової економічної кризи 2008 року.

RAM

Головною причиною падіння доходів чипмейкерів стало зниження середньої відпускної ціни. Щоб якнайшвидше позбутися складських запасів і не втратити ринкову частку виробники мікросхем DRAM активно пропонують своїм партнерам додаткові знижки. Найбільше тут відзначилася Samsung. У таких несприятливих умовах південнокорейський гігант примудрився збільшити постачання чипів.

Якщо говорити про трійцю лідерів ринку DRAM, то минулого кварталу вони отримали понад 95% сукупного виторгу. Ринкова частка Samsung зросла до 45,1%, SK Hynix завершила квартал із показником 27,7%, а Micron —- з 23%.

Рынок DRAM

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Intel випустила драйвер для вирішення проблем з мережними контролерами i225 та i226

Корпорація Intel відреагувала на скарги щодо проблем із мережевим підключенням на материнських платах LGA1700. Найчастіше з ними стикаються власники моделей на чипсетах 700-ї серії, які вийшли разом із процесорами Core 13-го покоління. Встановлений на них контролер Intel i226-V страждає від короткочасних відключень, через що втрачається стабільне з'єднання з мережею. Аналогічна проблема також характерна для чипів i225.

Intel

Фахівці Intel досить швидко знайшли тимчасове розв'язання проблеми — відключити енергозберігаючий режим Energy Efficient Ethernet (EEE). Днями процесорний гігант випустив свіжий драйвер, в якому цей режим відключений за замовчуванням. Інакше висловлюючись, тимчасове рішення перетворилося на постійне.

Intel все ще не визначила причину вищеописаної проблеми, але, як вважають закордонні колеги, вона може бути пов'язана з апаратним дефектом. Тобто для повного усунення потрібно випустити нову ревізію мікросхеми Intel i226-V.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Вбудована графіка в Ryzen 9 7950X3D у чотири рази швидше за iGPU Ryzen 9 7950X

Днями компанія AMD випустила новий флагманський процесор Ryzen 9 7950X3D. Завдяки збільшеному кешу він забезпечує максимальну ігрову продуктивність серед топових CPU. Але великий кеш також прискорює і вбудовану процесорну графіку.

Ryzen 9 7950X3D оснащується простим графічним ядром на архітектурі RDNA 2 із двома обчислювальними блоками CU, тобто оперує лише 128 потоковими процесорами. Базова частота такого iGPU скромні 400 МГц при Boost 2200 МГц. Теоретичний потенціал цієї графіки 0,563 Тфлопс, що можна порівняти з портативною консоллю Nintendo Switch.

Сайт PCMag провів тестування вбудованої графіки у Ryzen 9 7950X3D та порівняв результати з Ryzen 9 7950X.Графіка нового процесора швидше приблизно у чотири рази. Тести проведені в іграх F1 2022, Total War: Three Kingdoms, Tomb Raider та Bioshock Infinite при роздільній здатності 720p та 1080p.

Все це досягається виключно за рахунок збільшеного кеша L3, оскільки обидва процесори оснащуються ідентичним графічним ядром. Але навіть з таким прискоренням графіка все ще слабше iGPU останніх процесорів Intel.

Це порівняння показує хорошу залежність продуктивності вбудованої графіки від кешу. Але практичне значення такого прискорення невелике. Навряд чи потенційний покупець флагманського процесора використовуватиме вбудовану графіку, такі моделі беруться під топові відеокарти.

Варто зазначити, що наступне покоління гібридних процесорів APU від AMD отримає потужнішу графіку на архітектурі RDNA 3. AMD додасть до 12 обчислювальних блоків у нову лінійку APU Ryzen 7040 «Phoenix» для ноутбуків. Можливо, згодом ця графіка перекочує в настільний сегмент, і наступне покоління Ryzen отримає більш прогресивний iGPU.

Джерела:
Wccftech
PCMag

Обговорити в форумі (коментарів: 51)

AMD Ryzen 9 7945HX виступив на рівні Intel Core i9-13980HX у перших тестах

Веб-ресурс NotebookCheck поділився першими тестами ноутбука ASUS ROG Zephyrus Duo 16 на базі процесора AMD Ryzen 9 7945HX. Це флагманський мобільний чип AMD, покликаний скласти конкуренцію топовим CPU Core i9 13-го покоління. Судячи з перших бенчмарків, новинка стане гідним суперником Core i9-13980HX.

AMD Ryzen 9 7945HX

Нагадаємо, мобільні процесори AMD Ryzen 7045 (Dragon Range) близькі за характеристиками до настільних чипів Ryzen 7000 (Raphael). В обох випадках використовується компонування з трьома окремими кристалами, є підтримка PCI Express 5.0 до 64 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, а максимальна кількість ядер Zen 4 становить 16 штук. Головні відмінності криються у тактових частотах та паспортному рівні TDP.

AMD Ryzen 9 7945HX

В однопотокових тестах Ryzen 9 7945HX (16 ядер/32 потоки) виступив майже на тому ж рівні, що й Core i9-13980HX (24 ядра/32 потоки). Те саме стосується багатопотокових тестів, але тут новинка AMD виявилася трохи швидше «синього» візаві. Разом з цим Ryzen 9 7945HX продемонстрував кращу енергоефективність, споживаючи не більше 120 Вт, тоді як «апетити» Core i9-13980HX можуть легко перевищити 150 Вт.

AMD Ryzen 9 7945HXAMD Ryzen 9 7945HX
Однопотокові та багатопотокові тести

Що ж до ігрової продуктивності, то вперед вириваються топові чипи Intel Core 13-го покоління. Від них Ryzen 9 7945HX відстає на лічені відсотки, що теж можна вважати непоганим результатом. Більше інформації про швидкодію нового флагмана AMD для ноутбуків доступно за посиланням.

AMD Ryzen 9 7945HX
Ігрові тести

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

Розробники The Surge випустять гру Atlas Fallen у травні

Видавець Focus Home Entertainment оголосив дату виходу рольової гри Atlas Fallen від студії Deck13. Ця команда розробників відома за дилогією The Surge та екшеном Lords of the Fallen. Всі ці ігри були послідовниками Dark Souls. Їхній новий проєкт Atlas Fallen анонсований зовсім недавно, але гра вже на фінальній стадії розробки.

Це лінійний екшен з рольовими елементами на кшталт God of War. Гра також натхненна Monster Hunter, і в ній будуть битви з величезними босами.

Події відбуваються у стародавньому світі, вкритому пісками, де ми досліджуємо руїни загиблої цивілізації та розкриваємо стародавні таємниці.

Atlas Fallen має видовищний анонсуючий трейлер і жодної реальної демонстрації ігрового процесу. Але можна припустити, що бойова система за складністю чимось нагадуватиме The Surge та Dark Souls.

Гра виходить лише на нових консолях PlayStation 5, Xbox Series та на платформі PC. Реліз заплановано на 16 травня

Обговорити в форумі (коментарів: 6)