Gigabyte запропонує GeForce RTX 4070 з роз'ємами живлення 12VHPWR або PCI-E Power

Не є таємницею, що через тиждень у продаж надійде ще одна відеокарта з архітектурою Nvidia Ada Lovelace — GeForce RTX 4070. Ця модель базується на урізаному графічному процесорі AD104 та оцінена «зеленими» у 599 доларів. Однією з цікавих особливостей новинки стануть два варіанти роз'єму додаткового живлення: (12+4)-контактний 12VHPWR або 8-контактний PCI-E Power. Наприклад, Gigabyte Technology запропонує як мінімум по дві модифікації.

GeForce RTX 4070
Gigabyte GeForce RTX 4070 Ti Aero

За попередньою інформацією, відеокарти GeForce RTX 4070 з роз'ємом 12VHPWR отримають 225-ватний рівень Total Graphics Power (TGP) разом із непоганим заводським розгоном. В той самий час моделі зі старим добрим PCI-E Power мають 200-ватний TGP та менші частоти GPU. Інакше кажучи, роз'єм 12VHPWR зустрічатиметься більш «просунутих» модифікаціях відеокарти.

GeForce RTX 4070

Офіційна презентація GeForce RTX 4070 очікується 12 квітня, продажі розпочнуться наступного дня після цього. Відеокарта отримає 5888 ядер CUDA, 192-розрядну шину пам'яті та буфер GDDR6X місткістю 12 Гбайт. Інші характеристики пристрою зібрані у таблиці.

GeForce RTX 4070

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 49)

В Epic Games Store дарують Dying Light Enhanced Edition

Після кількох сумнівних роздач в Epic Games Store стартувала насправді цікава акція. Зараз у магазині можна безплатно отримати Dying Light Enhanced Edition. Це покращена версія легендарного екшену Dying Light про паркур та протистояння зомбі у великому місті. Гра ще масштабніша й цікавіша за оригінал. Ця версія включає доповнення The Following і весь додатковий контент. За статистикою загальний продаж першої Dying Light наближається до 20 мільйонів. Це найуспішніший проєкт студії Techland, який однозначно заслуговує на увагу, якщо ви пропустили гру. Також можна безплатно отримати інді-гру Shapez.

Dying Light Enhanced Edition можна забрати на свій обліковий запис Epic Games Store до 18:00 13 квітня.

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Acer оновила асортимент ноутбуків Nitro 5 та Aspire 3 на процесорах AMD

Київський офіс Acer повідомив про надходження на український ринок оновлених ноутбуків Nitro 5, які виконані на базі процесорів AMD Ryzen 7000-ї серії. Відразу слід уточнити, що йдеться про представників сімейства Rembrandt-R: Ryzen 5 7535HS та Ryzen 7 7735HS. Ці процесори поєднують x86-ядра Zen 3+ та вбудовану графіку RDNA 2-го покоління, тобто мало відрізняються від торішніх чипів Ryzen 6000-ї серії.

Acer

За обробку графіки у нових Acer Nitro 5 відповідає відеоадаптер Nvidia GeForce RTX 3050 або RTX 3050 Ti. З інших особливостей ноутбуків компанія виділяє оновлений дизайн, 15,6-дюймовий IPS-дисплей з роздільною здатністю Full HD та частотою 144 Гц, а також удосконалений бездротовий модуль Wi-Fi 6, який забезпечує високу стабільність з'єднання. В українських магазинах новинки доступні за ціною від 35 999 грн до 50 999 грн залежно від конфігурації.

Acer

Крім того, до процесорів Athlon/Ryzen 7000-ї серії оновилися ноутбуки Acer Aspire 3. У них використані чипи сімейства Mendocino з ядрами Zen 2 та вбудованою графікою RDNA 2-го покоління. Серед особливостей вендор підкреслює оновлений дизайн, зменшену товщину корпусу та на 17% ефективніше охолодження. В Україні нові Acer Aspire 3 доступні за ціною від 15 999 грн до 21 999 грн.

Acer

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Intel готує професійну відеокарту Arc Pro A60 із 16 ядрами Xe-Core

Компанія Intel незабаром випустить ще одну відеокарту сімейства Alchemist. Це професійне рішення Intel Arc Pro A60. Зараз на ринку офіційно присутні три відеокарти Intel професійного класу: Arc Pro A40 та Arc Pro A30 для настільних ПК, а також Arc Pro A40M для мобільних систем. Всі вони засновані на GPU ACM-G11 із 8 ядрами Xe-Core. Всі ці моделі доступні у складі готових робочих станцій та постачаються лише OEM-партнерам.

Обмежена доступність та невисока продуктивність не допомагають популяризації Arc Pro. Але майбутня відеокарта Arc Pro A60 трохи цікавіша. Новинка отримає 16 ядер Xe-Core з 2048 блоками FP32, тобто буде вдвічі потужніша за існуючі моделі Intel. Це означає, що Arc Pro A60 базується на старшому GPU ACM-G10 або ACM-G12. Імовірно, відеокарта отримає 128-бітну шину і 8 гігабайтів пам'яті GDDR6. Вона виглядає як аналог мобільної Arc A550M, але за характеристиками слабша за десктопну Arc A750.

Навряд чи нова модель набуде широкого поширення, як і минулі відеокарти Arc Pro. На тлі поступового зниження цін на ігрові Arc можна припустити, що перевагою Arc Pro буде доступна ціна.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Samsung продовжує угоду про ліцензування графічних напрацювань AMD

У 2019 році компанії AMD та Samsung підписали угоду, завдяки якій південнокорейський гігант отримав доступ до графічної архітектури RDNA для використання у мобільних однокристальних системах. Результатом цієї співпраці стала SoC Exynos 2200 з графічним ядром Xclipse 920. Щоправда, смартфони на її базі поступаються за швидкодією аналогам на базі платформи Qualcomm, через що галас навколо перенесення архітектури RDNA в мобільні чипи трохи вщух. Однак на цьому співпраця AMD та Samsung не закінчується.

AMD Samsung

Нещодавно закінчився перший контракт, підписаний компаніями у 2019 році. Samsung та AMD вважають, що в мобільному сегменті ще є місце для графіки RDNA, тому обидва гіганти оголосили про продовження вищезгаданої ліцензійної угоди на нерозкритий період часу. Хоча ніяких подробиць не розголошується, очікується, що Samsung незабаром анонсує наступника однокристальної системи Exynos 2200.

Варто додати, що в Мережі вже з'являлася інформація, що майбутня лінійка смартфонів Samsung Galaxy S24, реліз якої очікується наступного року, отримає однокристальну систему Exynos 2400. Однак офіційних відомостей щодо цього поки що не надходило.

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

AMD Ryzen 7 7800X3D розігнаний до 5605 МГц через підвищення опорної частоти

Процесори AMD Ryzen з технологією офіційно позбавлені підтримки оверклокінгу. Для підвищення їхньої швидкодії чипмейкер рекомендує використовувати функції Precision Boost Overdrive та Curve Optimizer, а також розігнати оперативну пам'ять. Втім, любителям спортивного розгону цього здалося мало, і вони вже розпочали експерименти зі збільшення опорної частоти (BCLK) на новому Ryzen 7 7800X3D.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Ентузіаст SkatterBencher опублікував докладний відеозвіт по експериментах з вищезгаданим «камінцем». Використовуючи комбінацію технологій Precision Boost Overdrive й Curve Optimizer, а також збільшення значення BCLK він змусив Ryzen 7 7800X3D працювати на частоті до 5,4 ГГц для одного ядра та до 4,85 ГГц для всіх восьми ядер при напрузі менше ніж 1,2 В. Нагадаємо, що з коробки цей процесор функціонує на 4,2-5,0 ГГц.

AMD Ryzen 7 7800X3D

В той самий час у базі оверклокерського ресурсу HWBot.org з'явився короткий звіт від бельгійця Massman. Йому вдалося «розкочегарити» AMD Ryzen 7 7800X3D до максимальної частоти 5605 МГц. Додамо, що обидва ентузіасти використали материнську плату ASUS ROG Crosshair X670E Hero.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Intel скорочує виробництво мобільних Core 11-го покоління

Компанія Intel починає поступово згортати виробництво процесорів Core 11-го покоління. У лютому було оголошено про скорочення виробництва десктопних моделей сімейства Rocket Lake-S. Остання партія цих CPU буде поставлена у лютому 2024 року. Наразі оголошено і про скорочення виробництва процесорів сімейства Tiger Lake. Цей процес триває в кілька етапів, цього тижня вже почалося зменшення виробництва, а в січні наступного року ряд CPU стане недоступним.

У списку на скорочення виявилося кілька популярних мобільних Core i5 та Core i9 для ноутбуків, включаючи Core i7-11800H та Core i9-11900H. Також під скорочення потрапили чотири десктопні моделі B-серії, які використовують аналогічну архітектуру. Повний список наведено на ілюстрації.

Цікаво, що ці процесори не доступні для вільного роздрібного продажу. Вони поставляються виробникам ноутбуків та готових настільних ПК.

Після скорочення мобільних CPU можна говорити про завершення виробництва Core 11-го покоління, життєвий цикл якого закінчиться у 2024 році.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Star Wars Jedi: Survivor вимагає для встановлення 155 ГБ

Автори довгоочікуваної гри Star Wars Jedi: Survivor опублікували оновлені системні вимоги. Вони збігаються з тими даними, що з'явилися ще наприкінці минулого року. Вимоги гри можна назвати демократичними. Для запуску з низькою якістю вистачить системи з 8 ГБ оперативної пам'яті та графікою рівня GeForce GTX 1070. У рекомендованих вимогах вказано відеокарту Radeon RX 6700 XT. Головна зміна стосується обсягу гри. Якщо раніше було вказано 130 ГБ, то тепер це 155 ГБ. Також розробники рекомендують для гри SSD.

Такий обсяг Star Wars Jedi: Survivor натякає, що гра стала масштабнішою у всіх сенсах. Проєкт використовує рушій Unreal Engine 4 та підтримує API DirectX 12. Повний опис системних вимог наведено нижче. Ймовірно, вони є актуальними лише для роздільної здатності Full HD. Також варто відзначити, що заявлені вимоги не завжди відповідають реальній ситуації, і проблемний реліз The Last of Us Part 1 є найяскравішим прикладом цьому.

Мінімальні системні вимоги:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: AMD Ryzen 5 1400 або Intel Core i7-7700;
  • Оперативна пам'ять: 8 ГБ;
  • Відеокарта: Radeon RX 580 або GeForce GTX 1070;
  • DirectX 12
  • 155 ГБ для встановлення (SSD).

Рекомендовані системні вимоги:

  • OC: Windows 10 64 bit;
  • Процесор: AMD Ryzen 5 5600X або Intel Core i5-11600K;
  • Оперативна пам'ять: 16 ГБ;
  • Відеокарта: Radeon RX 6700 XT або GeForce RTX 2070;
  • DirectX 12
  • 155 ГБ для встановлення (SSD).

Великі профільні видання нещодавно випустили прев'ю гри. Усі журналісти нахвалюють проєкт. Star Wars Jedi: Survivor не просто стала більшою, в ній з'явилися міста-хаби та побічні квести. Гра візуально стала гарнішою, локації краще опрацьовані та більше не виглядають пустельними. Розширена бойова система, більше стійок, прийомів та навичок, завдяки чому битви стали яскравішими. Якщо першу частину порівнювали з Dark Souls, тепер журналісти згадують God of War.

Обговорити в форумі (коментарів: 98)