GeForce RTX 4070 отримає модифікацію Founders Edition

У рамках підготовки до релізу GeForce RTX 4070 корпорація Nvidia разом з AIB-партнерами розіслала прес-семпли відеокарти великим «залізним» виданням. Що цікаво, у списку моделей для оглядів опинилася версія Founders Edition. Нагадаємо, що випущена цієї зими GeForce RTX 4070 Ti такої модифікації не отримала.

GeForce RTX 4070 Founders Edition

Зовні GeForce RTX 4070 FE нагадує інші відеокарти серії Founders Edition. Вона отримала систему охолодження з вентиляторами на протилежних сторонах та займе у системному блоці два слоти розширення. З особливостей можна відзначити коротку друковану плату й (12+4)-контактний роз'єм додаткового живлення на торці. Для виведення зображення передбачено три порти DisplayPort 1.4 та один HDMI 2.1.

GeForce RTX 4070 Founders Edition

Офіційні продажі відеокарти GeForce RTX 4070 розпочнуться цього четверга, 13 квітня. За день до цього відбудеться анонс пристрою та, ймовірно, будуть опубліковані перші огляди. У закордонних магазинах відеокарту можна буде придбати за ціною від 599 доларів, що на думку наших колег відповідає рекомендованій ціні моделі Founders Edition.

GeForce RTX 4070 Founders EditionGeForce RTX 4070 Founders Edition

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

Опубліковано фінальний трейлер Star Wars Jedi: Survivor

Компанія Electronic Arts опублікувала нове двохвилинне відео Wars Jedi: Survivor. Це фінальний геймплейний трейлер із нарізкою яскравих ігрових моментів.

Гра розповість про нові пригоди Кела Кестіса, з яким нас познайомили у Fallen Order. Сиквел став масштабнішим та красивішим. У грі будуть великі локації, міста-хаби, нові бойові стійки та прийоми. Нещодавно ігрові журналісти випустили прев'ю ранньої версії проєкту. Усі нахвалюють Star Wars Jedi: Survivor і називають гру чудовим продовженням.

Гра надійде у продаж 28 квітня на платформах PC, PlayStation 5 та Xbox Series. Нещодавно ми писали про системні вимоги Survivor та зазначали, що для встановлення потрібно аж 155 ГБ на SSD.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

TSMC розпочне масове виробництво 2-нм чипів у 2025 році

Тайванська компанія TSMC продовжує планове освоєння нових технологічних процесів. Вже запущено конвеєр для виробництва чипів за технологією 3 нм, і компанія готується до запуску конвеєра 2 нм. У планах тайванського гіганта старт масового виробництва за новою технологією у 2025 році, й поки він впевнено рухається у цьому напрямку. Згідно з останніми звітами та інсайдами, до моменту запуску масового конвеєра TSMC планує реалізувати покращений техпроцес 2 нм під кодовою назвою N2P. У цьому варіанті використовуватиметься нова технологія розведення живлення BSPDN (back-side power delivery) для з'єднання напівпровідникових шарів.

Також згадується, що TSMC змогла підвищити ефективність конвеєра N3, де зараз випускаються чипи для iPhone. Однак, попри всі успіхи, компанія знижує прогноз щодо виторгу на 2023 рік. Інвестиційний консорціум Morgan Stanley прогнозує, що виторг TSMC впаде на 5-9% у другому кварталі. Падіння доходів пов'язане зі зниженням замовлень з боку виробників електронної техніки, які реагують на глобальне зниження попиту. Зокрема, спостерігається скорочення замовлень від провідних виробників смартфонів. За прогнозами TSMC може навіть підвищити на кілька відсотків вартість пластин для Apple.

Якщо говорити про глобальну конкуренцію на ринку, то Samsung також планує розпочати масове виробництво на базі технології 2 нм у 2025 році.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Відеокарта GeForce RTX 4070 у виконанні Gigabyte, Palit, Zotac та MSI

До офіційного анонсу GeForce RTX 4070 залишилося всього кілька днів, тому не дивно, що в Мережі з'являється все більше подробиць про нову відеокарту. Зокрема, закордонні колеги роздобули зображення новинок від компаній Gigabyte, Palit, Zotac та MSI. Разом з цим у базі утиліти GPU-Z з'явився запис, що підтверджує технічні характеристики майбутнього 3D-прискорювача.

Відеокарта GeForce RTX 4070 базується на процесорі Nvidia AD104 у конфігурації з 5888 ядрами CUDA, 184 тензорними, 46 RT-ядрами, 36 мегабайтами L2-кешу та 192-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 12 гігабайтами GDDR6X з ефективною частотою 21 ГГц та пропускною здатністю 504 Гбайт/с. Частоти GPU знаходяться в діапазоні від 1920 до 2475 МГц. У моделі GeForce RTX 4070 виробництва Zotac, специфікації якої наведені нижче, передбачений заводський розгін.

GeForce RTX 4070

Штатний рівень Total Graphics Power складає 200 Вт. На торці відеокарт GeForce RTX 4070 можна буде зустріти як (12+4)-контактний роз'єм живлення 12VHPWR, так і 8-контактний PCI-E Power. Останнім оснащуються модифікації з простішою системою охолодження, наприклад MSI GeForce RTX 4070 Ventus 2X.

GeForce RTX 4070

Варіанти з роз'ємами 12VHPWR та PCI-E Power запропонують усі великі виробники. У випадку карт GeForce RTX 4070 від компанії Gigabyte старим добрим PCI-E Power будуть оснащені моделі Eagle та WindForce, а 12VHPWR отримали модифікації Aero та Gaming.

GeForce RTX 4070GeForce RTX 4070
GeForce RTX 4070GeForce RTX 4070

До відеокарт GeForce RTX 4070 з 8-контактним роз'ємом живлення, судячи з усього, також долучаться моделі Zotac Twin Edge та Palit Dual. Обидві новинки обладнані порівняно компактними системами охолодження із двома вентиляторами.

GeForce RTX 4070GeForce RTX 4070

Офіційна презентація GeForce RTX 4070 відбудеться у середу, 12 квітня, а продажі розпочнуться наступного дня після цього. Рекомендована ціна відеокарти починатиметься з 599 доларів.

GeForce RTX 4070

Джерела:
VideoCardz
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 67)