ASUS ROG Ally отримає гібридний процесор AMD Ryzen 7 7840U

На початку цього місяця ASUS анонсувала портативну ігрову консоль ROG Ally. На жаль, вендор не став розкривати всі характеристики пристрою, обмежившись демонстрацією новинки у відомих відеоблогерів. Вони розповіли, що ROG Ally отримає 7-дюймовий екран з роздільною здатністю Full HD та частотою оновлення 120 Гц, а її «серцем» виступить гібридний процесор AMD з ядрами Zen 4 й графічним блоком RDNA 3-го покоління.

ASUS ROG Ally

Новинка ASUS вже почала з'являтися у базах сертифікаційних центрів. Згідно з описом, в основі передрелізної ROG Ally лежить гібридний чип AMD Ryzen 7 7840U із сімейства Phoenix. В ході анонсу ASUS згадувала кастомний процесор, тому не виключено, що у фінальному пристрої використовуватиметься модифікована версія чипа, наприклад, з кращою енергоефективністю.

ASUS ROG Ally

Звичайний варіант Ryzen 7 7840U має вісім ядер Zen 4 з підтримкою SMT та номінальною частотою 3,3 ГГц, а також вбудовану графіку Radeon 780M на 12 Compute Units. Його рівень TDP може бути налаштований у діапазоні від 15 до 28 Вт. Оснащення ROG Ally також включає 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5, твердотілий накопичувач формату M.2 2230 та роз'єм для підключення зовнішньої відеокарти ROG XG Mobile.

ASUS ROG Ally

Згідно із заявами ASUS, ігрова консоль ROG Ally вийде найближчим часом. Офіційна презентація пристрою, на думку колег, відбудеться до кінця поточного кварталу.

ASUS ROG Ally

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

Ентузіаст оснастив відеокарту RTX A2000 пасивною системою охолодження

В останні роки відеокарти з пасивною системою охолодження зустрічаються досить рідко. Воно й не дивно, враховуючи енергоспоживання графічних процесорів, які хоч якось справляються із сучасними іграми. Саме тому один з учасників форуму SFF.Network вирішив взяти ситуацію у свої руки, створивши безвентиляторну версію 3D-прискорювача RTX A2000.

RTX A2000

Нагадаємо, RTX A2000 — професійна відеокарта на процесорі Nvidia GA106 (Ada Lovelace). Вона використовує кристал у конфігурації з 3328 ядрами CUDA та 192-розрядною шиною пам'яті, через яку GPU взаємодіє з буфером GDDR6 обсягом 6 або 12 Гбайт. Головними особливостями відеокарти є низькопрофільне виконання та паспортний рівень Total Graphics Power всього 70 Вт.

RTX A2000

Для експериментів було використано 6-гігабайтну версію RTX A2000 та систему охолодження Arctic Accelero S1 Rev. 2, яка була представлена ще у 2007 році. Щоб радіатор охолоджував не лише GPU, а й відеопам'ять ентузіасту довелося виготовити мідну контактну пластину. Альтернативний кулер показав себе не гірше за штатну «турбіну», утримуючи температуру під навантаженням в межах 65-75°C.

RTX A2000RTX A2000

Варто додати, що на сьогодні найпродуктивнішою низькопрофільною відеокартою в асортименті Nvidia є RTX 4000 SFF на кристалі AD104. Вона теж споживає не більше 70 Вт, щоправда, її рекомендована ціна приблизно втричі вища, ніж у RTX A2000.

RTX 4000

Джерела:
FanlessTech
SFF.Network

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Ілон Маск хоче створити TruthGPT

Нещодавно з'явилася інформація, що Ілон Маск скуповує графічні прискорювачі для глибокого навчання та наймає людей, які мають досвід у сфері штучного інтелекту. Відомо, що йому вдалося переманити кілька провідних розробників з DeepMind. А в штаті Невада було зареєстровано компанію X.AI Corp., що прямо натякає на розробку в області ШІ.

Тепер Маск дав офіційне підтвердження своїм планам. Під час інтерв'ю для каналу Fox News він сказав, що справді працює над ШІ, і назвав його TruthGPT. Ця модель спрямована на пошук істини. Згадується навіть, що вона допоможе зрозуміти природу всесвіту, що стане однією з умов його безпечності для людства. Раніше Маск неодноразово говорив про потенційні ризики сучасних перегонів ШІ.

Загалом поки що важко зрозуміти, що ховається за гучними словами мільярдера. Сама назва натякає на аналогію з відомим чат-ботом ChatGPT і використання великих мовних моделей (LLC). Раніше були припущення, що ШІ буде пов'язаний із платформою Twitter. Можливо, йдеться про систему, яка намагатиметься визначити правду та брехню у насиченому інформаційному потоці.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

Анонсовано гру Harry Potter: Quidditch Champions

Компанія Warner Bros. Games несподівано анонсувала нову гру у всесвіті Гаррі Поттера. Це спортивний симулятор Harry Potter: Quidditch Champions про вигаданий вид спорту з книг Джоан Роулінг. Проєкт створюється студією Unbroken Studios, яка раніше працювала над грою Fractured Lands Suicide та допомагає при розробці Squad: Kill the Justice League. Жодних деталей про нову гру немає. Відомо тільки, що буде доступно чотири ігрові класи, відповідно до правил гри.

Перше закрите бета-тестування розпочнеться 21 квітня. Подати заявку можна тут. Для гри Harry Potter: Quidditch Champions потрібне постійне підключення до Інтернету, хоча грати можна як в багатокористувацькому  режимі, так і одному. Дату виходу фінальної версії не озвучено. Відомо, що гра вийде на PC та консолях.

Варто зазначити, що нещодавно вийшла рольова гра Hogwarts Legacy, яка мала феноменальний успіх та великі продажі. Відомо, що лише за перший тиждень продано 12 мільйонів копій гри. На тлі такого успіху Harry Potter: Quidditch Champions має всі шанси привернути увагу та зібрати велику аудиторію.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Інструмент Valve Proton оновлений до версії 8.0 з підтримкою Forspoken та Dead Space Remake

Компанія Valve продовжує покращувати інструмент Proton, який полегшує запуск ігор для Windows в операційних системах сімейства Linux. Днями він був оновлений до версії 8.0. Вона, за заявами розробників, є найбільшим оновленням на сьогодні та забезпечує стабільну роботу нових ігор, включаючи Forspoken та рімейк Dead Space.

Steam Deck

Для використання Proton 8.0 знадобиться відеокарта із підтримкою графічного API Vulkan 1.3. До переліку сумісних пристроїв входять відеоадаптери сімейства Nvidia Maxwell, деякі карти Radeon R9 та новіші 3D-прискорювачі. Докладніша інформація доступна за посиланням.

Найвідомішим випадком застосування інструменту Proton є портативна ігрова система Steam Deck. Вона працює під керуванням операційної системи SteamOS 3.0, яка базується на Arch Linux. На сьогодні Steam Deck офіційно підтримує понад вісім тисяч ігор із бібліотеки Steam.

Джерело:
Twitter

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Diablo IV пішла на золото, гра вийде без затримок

Компанія Blizzard Entertainment офіційно оголосила, що довгоочікувана гра Diablo IV пішла на золото. Це означає, що фінальна версія готова до релізу та вже штампуються диски для фізичного видання. Нещодавно у грі проходило велике бета-тестування. Розробники запевняють, що за підсумками тестування внесено багато правок, щоби забезпечити найкращі враження від фінальної версії.

Події Diablo IV розгортаються через 60 років після третьої частини. Гравці знову зійдуться у боротьбі за Санктуарій. У новій грі обіцяно повернення до оригінальної похмурої стилістики. Буде відкритий світ, гнучка класова система та процедурна генерація підземель. Хоча під час тестування низка гравців скаржилася саме на однотипність підземель. Також окремі користувачі говорили про перегрівання відеокарт GeForce RTX 30-ї серії. У грі буде підтримка технології масштабування із генерацією кадру Nvidia DLSS 3.

Реліз заплановано на 6 червня, але ті, хто зробить попереднє замовлення, зможуть грати з 2 червня. Diablo IV виходить на PC, PlayStation, PlayStation 4, Xbox Series та Xbox One.

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Kingston відвантажила понад 100 мільйонів модулів пам'яті з можливістю розгону

Прес-служба Kingston Technology повідомила про чергове досягнення у сфері виробництва оперативної пам'яті для персональних комп'ютерів. За свою багаторічну історію компанія випустила чимало модулів та комплектів ОЗП, у тому числі понад 100 мільйонів планок із підтримкою розгону.

Kingston

Оперативну пам'ять для ентузіастів та оверклокерів Kingston Technology з 2002 року пропонувала під дочірнім брендом HyperX. Дебютним продуктом стала лінійка високопродуктивних модулів оперативної пам'яті DDR1. У 2021-му підрозділ HyperX був придбаний компанією HP за 425 мільйонів доларів. У рамках цієї угоди Kingston Technology зберегла бізнес, пов'язаний із накопичувачами та оперативною пам'яттю, для якого було запущено новий бренд — Kingston FURY.

Джерело:
Kingston

Обговорити в форумі (коментарів: 1)