Seagate оштрафовано на $300 млн за продаж жорстких дисків Huawei

Міністерство торгівлі США наклало на Seagate Technology штраф у розмірі 300 мільйонів доларів через порушення обмежень експортного контролю. Він був присуджений за постачання жорстких дисків компанії Huawei. Розмір штрафу більш ніж удвічі перевищує чистий прибуток, який Seagate могла отримала від незаконного експорту.

Seagate

Стверджується, що у період із серпня 2020 року до вересня 2021 року Seagate відвантажила Huawei 7,4 мільйона жорстких дисків без отримання відповідної експортної ліцензії. Сумарна вартість накопичувачів склала понад $1,1 млрд. Варто додати, що конкуренти в особі Toshiba та Western Digital перестали продавати жорсткі диски Huawei ще у 2020 році, коли набули чинності нові обмеження.

Як виправдання Seagate заявила, що не зовсім коректно витлумачила нові експортні обмеження. Річ у тому, що жорсткі диски, які фірма відвантажувала Huawei, були зроблені за межами Сполучених Штатів, проте таке виправдання не переконало Міністерство торгівлі США. Зрештою, Seagate погодилася виплатити $300-мільйонний штраф щоквартальними платежами по $15 мільйонів протягом п'яти років, починаючи з жовтня 2023 року.

Джерело:
TechSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

ASUS ROG Ally підтвердила характеристики у базі Geekbench

Офіційна презентація ASUS ROG Ally не за горами. Вендор поки не розкриває всі характеристики портативної ігрової консолі, що, втім, не завадило їй відзначитися в онлайн-базі тестового пакета Geekbench.  Як і очікувалося, в основу новинки ляже гібридний процесор сімейства AMD Phoenix.

ASUS ROG Ally

Серцем ROG Ally виступить чип із маркуванням Ryzen Z1 Extreme. Це близький родич Ryzen 7 7840U із вісьмома ядрами Zen 4 та графічним блоком RDNA 3-го покоління. Тактові частоти CPU в ході тестування становили від 3,3 до 5,06 ГГц, що можна назвати непоганим результатом для мобільного «камінця». Графічний блок налічує 768 потокових процесорів. Частота iGPU під час бенчмарку не підіймалася вище 800 МГц, тобто оцінити його швидкодію поки що не вдасться.

ASUS ROG Ally

Оснащення ASUS ROG Ally включає 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5, твердотілий накопичувач об'ємом 512 Гбайт з інтерфейсом PCI Express 4.0 x4, а також 7-дюймовий екран з роздільною здатністю Full HD та частотою оновлення 120 Гц. Загальні габарити новинки становлять 280×113×39 мм при масі 608 грамів. У ролі штатної ОС виступить Windows 11.

ASUS ROG Ally

Якщо вірити чуткам, офіційна презентація ASUS ROG Ally відбудеться до кінця цього кварталу, а рекомендована ціна новинки становитиме від 649 доларів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

SK hynix представила перші модулі 12-шарової пам'яті HBM3 об'ємом 24 ГБ

Компанія SK Hynix оголосила про створення перших 12-шарових модулів пам'яті HBM3 місткістю 24 ГБ на стек. Щільність пам'яті таких модулів на 50% вище відносно перших HBM3, запущених у виробництво минулого року. Компанія готова постачати нові мікросхеми у другому півріччі. Перші зразки вже надані великим замовникам.

Інженери SK hynix підвищили ефективність виробничого процесу, застосувавши технології Advanced Mass Reflow Molded Underfill (MR-MUF) та Through Silicon Via (TSV). Це дозволило зменшити товщину одного чипа DRAM на 40% відносно 8-шарових модулів 16 ГБ.

Модулі HBM використовуються для створення високопродуктивних чипів, де пам'ять розташована на одній підкладці з процесором. З нарощуванням потужностей у сегменті високопродуктивних обчислень HPC та серверних систем зростає попит і на подібні пристрої. Найвідомішим продуктом з HBM3 є прискорювач Nvidia H100 на основі GPU Hopper, який активно використовується для навчання нейромереж. У графічного чипа H100 активно п'ять із шести стеків HBM3 по 16 ГБ, тому загальний обсяг високошвидкісної пам'яті сягає 80 ГБ. За тих же параметрів, але з новими модулями, прискорювач міг би використовувати 120 гігабайтів пам'яті. Це дає уявлення, скільки пам'яті буде у майбутніх прискорювачів Nvidia.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Nvidia розробляє нейромережу для генерації відео

Генеративні нейромережі за останні пів року набули шаленої популярності. Ми звикли до неймовірних чи реалістичних зображень, які здатний створити штучний інтелект. Але незабаром на нас може чекати хвиля генеративних нейромереж, які можуть створювати відео. Над таким проєктом вже працюють фахівці NVIDIA разом із Корнелльським університетом. Ймовірно цю модель штучного інтелекту представлять на Міжнародній конференції з комп'ютерного зору та розпізнавання образів, що відбудеться у червні.

Нейромережа Nvidia Video LDM використовує модель прихованої дифузії (LDM) для якісного синтезу зображень, включаючи напрацювання LDM Stable Diffusion. Спочатку йде попереднє навчання LDM лише на зображеннях; потім генератор зображень перетворюють на генератор відео, вводячи часові параметри для послідовності зображень; потім йде вирівнювання та узгодження. Дана модель генеративного ШІ розробляється для двох цілей — моделювання водіння в реальному середовищі та створення творчого контенту. Перевірка автомобільних відео проходить валідацію на реальних записах з роздільною здатністю 512 x 1024. Таку технологію можна використовувати для розробки майбутніх систем автономного водіння. І загалом даний ШІ має широкі перспективи в різних сферах діяльності.

ШІ зможе генерувати відеоролики за текстовим описом, наприклад, «коала грає на піаніно».

Зараз нейромережа вміє генерувати відео з роздільною здатністю до 1280 x 2048 при тривалості до 5 секунд. Багато цікавих прикладів представлено на офіційній сторінці проєкту.

Джерело:
Cornell University

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Microsoft DirectStorage 1.2 може прискорити завантаження з жорсткого диска

Вийшла нова версія API DirectStorage. Ця технологія Microsoft дозволяє організувати прямий доступ GPU до накопичувача SSD для швидшого введення-виведення даних. За допомогою DirectStorage можна прискорити взаємодію зі швидкими твердотілими накопичувачами. Поки що технологія підтримується лише у грі Forspoken, де дійсно помітне швидке завантаження рівнів.

У DirectStorage 1.2 додано нові налаштування компресії та виправлено деякі помилки. Прискорено продуктивність завдяки оптимізації черговості обробки розпакованих даних. Важливим нововведенням стала підтримка буферизованого вводу-виводу, який має прискорити роботу зі старими жорсткими дисками. У попередніх версіях DirectStorage читання проходило у небуферизованому режимі, щоб уникнути непотрібного дублювання даних. Але деякі розробники просили можливість використовувати однаковий код для SSD та HDD, для чого і було додано можливість буферизації.

DirectStorage SDK вже доступний розробникам. Більше інформації о DirectStorage в офіційному блозі Microsoft.

Обговорити в форумі (коментарів: 85)

Acer проводить онлайн-презентацію next@acer із розіграшем призів

Сьогодні компанія Acer проведе традиційну пресконференцію next@acer, в рамках якої відбудеться анонс багатьох нових продуктів. Наприклад, геймерам та ПК-ентузіастам напевно будуть цікаві новинки бренду Predator. Як і минулого разу, Acer передбачила окремий стрим зі столиці України, а щоб підігріти інтерес до трансляції вендор проведе розіграш призів.

next@acer

Старт заходу — о 16:00 за київським часом. Слідкувати за презентацією next@acer можна як у цьому матеріалі, так і на офіційному YouTube-каналі Acer Ukraine. Серед глядачів буде розіграно наступні призи:

  • ігровий монітор Acer Nitro VG270;
  • фірмовий рюкзак Predator;
  • три брендовані кепки Predator;
  • п'ять ексклюзивних плюшевих іграшок Predator Buddy.

Опубліковано ігрові тести вбудованої графіки AMD Radeon 780M

Ближче до кінця місяця стартує продаж ноутбуків на базі процесорів AMD Ryzen 7040 (Phoenix). Ці гібридні чипи запропонують до восьми ядер Zen 4 та графічний блок RDNA 3-го покоління на 12 Compute Units, який обіцяє стати найпродуктивнішим iGPU на цей час. Нижче ми пропонуємо ознайомитись з результатами перших ігрових тестів вбудованої графіки Radeon 780M.

AMD Radeon 780M

У тестуванні взяв участь ноутбук ASUS TUF Gaming A15 із процесором AMD Ryzen 9 7940HS (8 ядер/16 потоків, 4,0/5,2 ГГц) та 32 гігабайтами оперативної пам'яті DDR5-5600, з яких на потреби графіки відведено 4 ГБ. Відеоядро Radeon 780M функціонувало на штатній частоті 2800 МГц. За бажання частоту iGPU можна легко збільшити до 3000 МГц, проте поки що важко сказати, чи залишиться така можливість у майбутніх оновленнях ПЗ.

AMD Radeon 780M

Швидкодії Radeon 780M, як показують тести, буде достатньо для комфортної гри в популярні проєкти з роздільною здатністю Full HD. Наприклад, у Cyberpunk 2077 вона забезпечила 70 к/с при середньо-низьких налаштуваннях якості графіки, а CS:GO з високими налаштуваннями середня частота кадрів склала 138 к/с. Інші виміри швидкодії наведені нижче.

  • CS:GO (1080p/High) — 138 к/с;
  • GTA V (1080p/Very High) — 81 к/с;
  • Forza Horizon 5 (1080p/High) — 86 к/с;
  • Fortnite (1080p/Medium) — 78 к/с;
  • Doom Eternal (1080p/Medium) — 83 к/с;
  • Horizon Zero Dawn (1080p/Perf) — 69 к/с;
  • COD: MW2 (1080p/Recommended/FSR 1) — 106 к/с;
  • Cyberpunk 2077 (1080p/Med+Low) — 65 к/с.

Слід мати на увазі, що продуктивність вбудованої графіки AMD Radeon 780M багато в чому залежатиме від конкретного пристрою, моделі процесора та типу оперативної пам'яті. Тому рекомендуємо дочекатися виходу детальніших тестів.

Обговорити в форумі (коментарів: 54)