Matrox анонсувала відеокарти на графічних процесорах Intel

Виробник графічних рішень Matrox представив лінійку відеокарт на базі GPU Intel Arc Alchemist. Усього компанія підготувала три нові продукти: LUMA A310, A310F та A380. Всі новинки мають однослотове виконання та розраховані на використання у вбудованих системах, на кшталт медичних приладів, відеостін і цифрових вивісок. Однією з головних особливостей відеокарт є можливість одночасного виведення зображення на чотири дисплеї у режимі 5K60.

Matrox

Основою вищезгаданих відеокарт Matrox, як неважко зрозуміти з назви, послужили Intel Arc A310 та A380. Моделі LUMA A310 та A310F примітні низькопрофільним виконанням, при цьому версія без суфікса «F» може похвалитися пасивною системою охолодження. Набір відеовиходів у всіх випадках представлений чотирма DisplayPort або MiniDisplayPort версії 2.1. Є підтримка 8K60-дисплеїв, щоправда, одночасне виведення зображення можливе лише на два таких пристрої. Детальні специфікації новинок наведені у таблиці нижче. Рекомендовані ціни оголошені не були.

Matrox

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Процесори AMD Ryzen Threadripper 8000 з архітектурою Zen 5 вийдуть у 2025 році

Не встигла компанія AMD випустити чипи Ryzen Threadripper 7000 (Storm Peak) та платформу TR5, як почали з'являтися подробиці про майбутні CPU Ryzen Threadripper 8000-ї серії. Ці процесори отримали кодове ім'я Shimada Peak, базуються на мікроархітектурі Zen 5 та надійдуть у продаж на початку 2025 року. Іншими словами, приблизно півтора року CPU Storm Peak залишатимуться найпродуктивнішими рішеннями в асортименті AMD.

Ryzen Threadripper

Веб-видання DigiTimes повідомляє, що деякі великі замовники TSMC, включаючи AMD, MediaTek, Nvidia та Qualcomm, стараються відкласти перехід на 3-нм технологію. Це означає, що на нові 4-нм продукти від «червоних» нас чекатимуть і у 2025 році. До них відносяться вищезгадані процесори Ryzen Threadripper 8000-ї серії, в яких будуть використані 4- та 6-нм кристали. Аналогічна комбінація буде характерною і для настільних Ryzen 8000 (Granite Ridge), чий реліз відбудеться наступного року.

Що стосується характеристик процесорів Shimada Peak, то вони, на жаль, поки що залишаються невідомими. Традиційно чипи Ryzen Threadripper близькі за специфікаціями до серверних рішень, тобто у випадку 8000-ї серії прообразом стануть EPYC Turin, офіційний дебют яких заплановано на наступний рік. Імовірно, тоді ж з'являться перші подробиці про HEDT-чипи Zen 5.

Джерело:
DigiTimes

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Консолі Steam Deck офіційно продаватимуться в Україні

Рік тому компанія Valve запустила у продаж портативну консоль Steam Deck. Величезна ігрова бібліотека та можливість грати в улюблені проєкти  зі Steam прямо в дорозі забезпечили цій консолі високу популярність. Гравці з України за великого бажання могли придбати цей пристрій через посередників, але незабаром можуть розпочатися офіційні поставки консолі до країни.

На Rozetka та Moyo вже з'явилися сторінки Steam Deck. Варіант з пам'яттю на 64 ГБ коштує 26 999 грн, модель з 256 ГБ коштує 33 999 грн, а консоль з 512-ГБ сховищем обійдеться в 39 499 грн. Постачальником, ймовірно, є компанія ERC Ukraine. Зазначимо, що безпосередньо у сервісі Steam замовити консоль в Україну ще не можливо. Чекаємо на інформацію від офіційних джерел.

Обговорити в форумі (коментарів: 73)

Опубліковано фото GPU AD106-350 для відеокарти GeForce RTX 4060 Ti

Підготовка до релізу відеокарти GeForce RTX 4060 Ti набирає обертів. У Мережі з'явилося перше зображення графічного процесора Nvidia AD106-350-A1, який ляже в основу нового 3D-прискорювача. Повноцінну версію GPU AD106 можна зустріти в мобільному відеоадаптері GeForce RTX 4070 Laptop, тоді як у кристалі для нової відеокарти із 36 потокових мультипроцесорів (Streaming Multiprocessor) буде активно 34 одиниці.

AD106

Графічний процесор AD106-350-A1 у складі GeForce RTX 4060 Ti містить 4352 ядра CUDA, 128 тензорних, 32 RT-ядра, 128 блоків TMU та 48 ROP. Взаємодіяти з 8-гігабайтним буфером GDDR6 відеоядро буде через 128-розрядну шину, а пропускна здатність пам'яті (ПЗП) становитиме 288 Гбайт/с. Для порівняння, у GeForce RTX 3060 Ti з 256-бітною шиною ПЗП дорівнює 448 Гбайт/с. Як інтерфейсу підключення виступатимуть вісім ліній PCI Express 4.0, штатний рівень TGP складе близько 160 Вт.

Офіційна презентація відеокарти GeForce RTX 4060 Ti має відбутися до кінця наступного місяця, проте точна дата поки що невідома. Цілком імовірно, що Nvidia представить її під час виступу генерального директора Дженсена Хуанга на Computex 2023.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 61)

Microsoft скорочує підтримку Windows 10 до оновлення безпеки

У березні для операційної системи Windows 10 вийшло оновлення функцій під версією 22H2. Це останнє велике оновлення для системи, у майбутньому компанія Microsoft вже не передбачає таких великих апдейтів. Тому Microsoft рекомендує всім користувачам Windows 10 оновитись до версії 22H2. При цьому останнє оновлення не приносить нічого нового, просто виправляє ряд дрібних помилок.

У майбутньому Windows 10 отримуватиме лише щомісячні оновлення безпеки. Будь-яка програмна підтримка системи припиниться 14 жовтня 2025 року, і Microsoft поки що не планує змінювати цю дату. Підтримка операційних систем, що розповсюджуються за схемою LTSC, здійснюватиметься відповідно до їх життєвого циклу.

Джерело:
Microsoft

Обговорити в форумі (коментарів: 165)

Intel запевнила, що процесори Core 14-го покоління (Meteor Lake) вийдуть до кінця року

Разом з оголошенням фінансових підсумків першого кварталу корпорація Intel нагадала про вихід процесорів Core 14-го покоління, відомих під кодовим ім'ям Meteor Lake. Їх реліз, як запевнили представники чипмейкера, відбудеться у другій половині цього року, а при виробництві буде використано технологію Intel 4 на основі екстремальної ультрафіолетової літографії. Компанія також підтвердила, що розробка техпроцесів Intel 3, 20A та 18A йде згідно з графіком.

Характерною рисою процесорів Meteor Lake стане багаточипове компонування. В них компанія об'єднає окремі кристали з x86-ядрами, графічним блоком, модулями SoC та I/O. За технологією Intel 4, згідно з наявною інформацією, виготовляється чиплет з x86-ядрами, тоді як для випуску інших мікросхем використовуватимуться різні техпроцеси, у тому числі TSMC. Наступного року корпорація планує представити процесори Arrow Lake та Lunar Lake.

В цей час Intel не розкриває всі подробиці про CPU Meteor Lake. Однак із неофіційних джерел відомо, що новинки запропонують до шести високопродуктивних ядер Redwood Cove та до 16 енергоефективних ядер Crestmont. В них Intel також може впровадити L4-кеш Adamantine, розташований у підкладці під кристалами. У разі настільної платформи LGA1851 модельний ряд Meteor Lake буде обмежений 35- та 65-ватними рішеннями, при цьому процесорів класу Core i7/i9 серед них не буде.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Представлено релізний трейлер Redfall

Bethesda та Microsoft опублікували новий трейлер екшену Redfall, присвячений виходу гри. Це кооперативний проєкт від Arkane Studios, яка раніше подарувала нам дилогію Dishonored та Prey 2019 року.

У грі ми будемо протистояти вампірам, які захопили невеликий острів з містечком Редфолл. Розробники обіцяють одночасно цікаву сюжетну пригоду з безліччю деталей, що розкривають ігровий світ, та яскравий кооперативний шутер для чотирьох гравців. У Redfall буде кілька персонажів із різними здібностями, що впливає на тактичний підхід до знищення ворогів.

Redfall виходить 2 травня на платформі PC, консолях Xbox Series X та Xbox Series S, також вона буде доступна в Xbox Game Pass.

Гра використовує рушій Unreal Engine 4. Згідно з опублікованими системними вимогами в Steam, для комфортної гри в Full HD потрібна система на базі процесора Intel Core i7-9700K або AMD Ryzen 7 2700X, 16 ГБ пам'яті та відеокарта Radeon RX 5700 або GeForce RTX 2080. У мінімальних вимогах вказані відеокарти Radeon RX 580 і GeForce RTX 1070. Гра підтримує тільки DirectX 12. Для встановлення потрібно 100 ГБ, рекомендується встановлювати гру на SSD.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Збитки Intel у минулому кварталі склали $2,8 млрд

Корпорація Intel підбила фінансові підсумки перших трьох місяців цього року. Попередній квартал процесорний гігант завершив з $11,7 млрд виторгу, що на 36% менше від показників аналогічного періоду 2022-го. Але що найцікавіше: чипмейкер прозвітував про $2,8 мільярда збитків. Це найгірший результат за всю історію існування компанії. До речі, у першому кварталі минулого року Intel отримала понад вісім мільярдів чистого прибутку.

Intel

Якщо розглядати сфери діяльності Intel, то просідання спостерігаються майже в усіх напрямках бізнесу. Виторг відділу Client Computing Group, який відповідає за продукцію для персональних комп'ютерів, впав на 38% — до $5,8 млрд. Серверний підрозділ приніс $3,7 млрд (-39%), відділ Network & Edge Group звітував про $1,5 млрд (-30%), а бізнес із контрактного випуску напівпровідників Intel Foundry Services приніс $118 мільйонів (-24%). Разом з тим дочірня фірма Mobieye відзвітувала про $458 мільйонів виторгу (+16%).

Intel

Щодо поточного кварталу, то його Intel розраховує завершити з виторгом в районі $11,5-12,5 млрд.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Опубліковано трейлер із кадрами ігрового процесу Armored Core VI Fires of Rubicon від FromSoftware

Студія FromSoftware представила перший повноцінний геймплейний трейлер із реальними кадрами гри Armored Core VI Fires of Rubicon. Творці серії Dark Souls та надуспішної гри Elden Ring повертаються до своєї старої серії, яка стартувала ще наприкінці 90-х років минулого століття.

В Armored Core VI Fires of Rubicon нам доведеться брати участь у битвах бойових мехів. Автори гри обіцяють динамічний геймплей з можливістю пересування у будь-яких напрямках та напружені битви з босами.

Гра виходить 25 серпня на платформах PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox Series S та Xbox One. У Steam вже доступне попереднє замовлення за ціною 999 грн. Як бонус до ранньої покупки гравці отримають додаткове спорядження та скіни для меха.

Також у Steam опубліковані мінімальні системні вимоги. Згідно з описом, гра вимагає процесор не слабший за Intel Core i5-8600K і AMD Ryzen 3 3300X, 12 ГБ оперативної пам'яті та відеокарту не нижче GeForce RTX 960 і Radeon RX 480 з пам'яттю не менше 4 гігабайт. Гра підтримуватиме DirectX 12. Для встановлення потрібно 65 ГБ.

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

AMD усунула проблему вигоряння CPU Ryzen 7000 у свіжій версії AGESA

Компанія AMD опублікувала другу заяву щодо виходу з ладу процесорів Ryzen 7000-ї серії. Чипмейкер вже визначив причину вигоряння CPU Zen 4 та для її усунення підготував свіжу версію AGESA. Як і припускалося, у «смерті» процесорів AM5 винна надмірна напруга SoC. У нових прошивках материнських плат вона буде обмежена на рівні 1,3 В.

AMD AM5

«Ми з'ясували причину проблеми та вже поширили нову версію AGESA, яка вводить обмеження для певних шин живлення на материнських платах AM5, щоб запобігти роботі процесорів за межами специфікацій, включаючи обмеження напруги SoC на рівні 1,3 В. Жодна з цих змін не впливає на здатність наших процесорів Ryzen 7000 серії розганяти пам'ять за допомогою профілів EXPO або XMP чи підвищувати продуктивність за допомогою технології PBO.

Ми очікуємо, що всі наші партнери ODM випустять нову версію BIOS для своїх плат AM5 протягом наступних декількох днів. Ми рекомендуємо всім користувачам відвідати веб-сайт виробника материнської плати та оновити BIOS, щоб переконатися, що в системі встановлено останнє програмне забезпечення для їхнього процесора», — розповідає чипмейкер.

Усім, хто зіткнувся зі згаданою проблемою, слід звернутися до служби підтримки AMD. Як підкреслює чипмейкер, такі скарги розглядатимуться в першочерговому порядку.

Обговорити в форумі (коментарів: 155)