Процесори Intel Core 14-го покоління можуть досягти частоти 6,5 ГГц

Цього року компанія Intel має представити десктопні процесори Core 14-uj покоління на базі оновленого сімейства Raptor Lake. Блогер Moore's Law is Dead поділився своїми роздумами та інсайдами щодо цієї серії процесорів.

Запуск нового покоління очікується у третьому кварталі. Процесори підтримуватимуться платами LGA1700. Модельний ряд буде представлений як десктопними CPU серії S, так і мобільними варіантами з індексом HX, які будуть виведені на ринок разом з мобільними CPU Meteor Lake-P та Meteor Lake-M. В рамках нового покоління будуть процесори з потужністю 35 Вт, 65 Вт і 125 Вт. Вважається, що Intel Raptor Lake Refresh налічуватимуть не більше 24 ядер (8+16) у старших CPU. Конфігурації 6+8 та 2+8 стануть основою для Core i5 та Core i3.

Основну ставку зроблено на нарощування частот. За чутками цифровий регулятор напруги DLVR буде повністю розміщений у чипі. Згідно з інсайдами, Intel вже має процесор з максимальною частотою в 6,2 ГГц, і це остаточний рубіж. Є можливість, що буде представлений серійний процесор з Boost до 6,5 ГГц (потенційний Core i9-14900KS). Нагадаємо, що зараз Intel пропонує два флагманські варіанти — це Core i9-13900K з максимальною частотою Turbo Boost до 5,8 ГГц та Core i9-13900KS із частотою до 6 ГГц.

Озвучені частоти вражають, але навіть вони не принесуть кардинальних змін у продуктивності, лише забезпечать невелике прискорення для кращої конкуренції з AMD Ryzen. Також є чутки про можливе нарощування кеш-пам'яті у Raptor Lake Refresh. У поєднанні з вищими частотами це має стати ефективнішим кроком до підвищення продуктивності.

Обговорити в форумі (коментарів: 90)

Тепловий пакет процесорів AMD Ryzen Z1 в консолі ASUS ROG Ally складе 9-30 Вт

Нещодавно компанія AMD офіційно представила сімейство процесорів AMD Ryzen 7040U та чипи для портативних ігрових пристроїв AMD Ryzen Z1 (ASUS ROG Ally). Ці APU дуже схожі, вони мають однакову кількість ядер Zen 4 та графічних блоків RDNA 3. Тобто Ryzen Z1 Extreme з 8 ядрами/16 потоками та графікою, яка налічує 12 CU, є прямим аналогом Ryzen 7 7840U з графікою Radeon 780M.

Редакція Tom's Hardware звернулася до AMD за коментарем щодо різниці між цими моделями. Процесори дійсно схожі, але Ryzen Z1 мають інші криві напруги та оптимізовані для низької потужності. Метью Гурвіц, PR-менеджер в AMD, також згадав, що у Ryzen Z1 відключений рушій AMD Ryzen AI.

Тепловий пакет (cTDP) процесорів Ryzen Z1 складе від 9 Вт, і це основна їх перевага. Відносно цього була невелика розбіжність у різних джерелах, але тепер дані про потужність офіційно підтверджені. Діапазон допустимого TDP в AMD Ryzen Z1 становить 9-30 Вт замість 15-30 Вт у Ryzen 7 7840U.

Зазначимо, що деякі компанії вже готові запропонувати свій аналог ASUS ROG Ally на базі Ryzen 7 7840U. У попередній новині ми писали про консоль AOKZOE A1 Pro та її результати в ігрових тестах.

Джерела:
Tom's Hardware
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 25)