Оперативна пам'ять подешевшає на 15-20% за підсумками поточного кварталу

Аналітична компанія TrendForce поділилася оновленим прогнозом щодо ситуації на світових ринках пам'яті DRAM та NAND. Якщо раніше експерти очікували, що у другому кварталі мікросхеми подешевшають відповідно на 10-15% та 5-10%, то тепер показники зросли до 13-18% та 8-13%. Насамперед це пов'язано з надмірною пропозицією та великими складськими запасами чипів й готових продуктів.

DDR5

За оцінками TrendForce, оперативна пам'ять для персональних комп'ютерів та серверів за підсумками поточного кварталу в середньому подешевшає на 15-20%. Найсильніше зниження цін торкнеться рішень стандарту DDR4. Ринкова частка пам'яті DDR5 поки залишається порівняно невеликою та обмежена пропозиція перешкоджає різкому падінню цін. Однак привід збільшити обсяг ОЗУ буде й у власників останніх платформ Intel та AMD.

Рынок памяти

У разі ринку NAND основні тренди задають мобільний та корпоративний сегменти. Як підкреслюють аналітики, у цьому кварталі найбільше подешевшають SSD корпоративного рівня та накопичувачі UFS, на які припадає понад 50% загального споживання флеш-пам'яті. Попит на них має зрости у другому півріччі, а поки тиск на постачальників залишається високим, через що вони більш охоче пропонують знижки.

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Блоки живлення be quiet! Dark Power Pro 13 отримали два кабелі 12VHPWR

Асортимент блоків живлення be quiet! поповнився лінійкою Dark Power Pro 13, куди увійшли пристрої номіналом 1300 та 1600 Вт. Обидві новинки відповідають стандарту ATX 3.0, мають високу енергоефективність (ККД до 94,5% у мережах 230 В), що підтверджує сертифікат 80 Plus Titanium, та комплектуються двома кабелями 12VHPWR. Для живлення відеокарт також передбачено традиційні PCI-E Power (6+2)-pin.

be quiet! Dark Power Pro 13

З особливостей БЖ Dark Power Pro 13 варто виділити повністю цифрове управління з топологією «Full Bridge + LLC + SR + DC/DC», що забезпечує високу стабільність напруг, 135-мм вентилятор Silent Wings на гідродинамічному підшипнику та 10-річну гарантію виробника. Є перемикач «Overclocking Key», який дозволяє об'єднати шість незалежних ліній +12 В в одну надпотужну. Пристрої виконані в алюмінієвому корпусі завдовжки 200 мм.

be quiet! Dark Power Pro 13

У продаж блоки живлення be quiet! Dark Power Pro 13 надійдуть протягом найближчих кількох тижнів. Рекомендована ціна для європейського роздрібу становить €410 та €450 за 1300- та 1600-ватну модель відповідно.

be quiet! Dark Power Pro 13

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

Nvidia подарує Diablo IV покупцям відеокарт GeForce RTX 40-ї серії

Nvidia вирішила підігріти інтерес до графічних прискорювачів Ada Lovelace новою акцією. У її рамках покупці відеокарт GeForce RTX 40-ї серії, а також комп'ютерів на їх базі зможуть безоплатно отримати копію гри Diablo IV. Нагадуємо, реліз проєкту заплановано на шосте червня, а стандартне видання оцінено у 2449 гривень.

Diablo IV

У новій акції беруть участь відеокарти GeForce RTX 4070, RTX 4070 Ti, RTX 4080 та RTX 4090, придбані в період з 9 травня по 13 червня. Як завжди, покупку необхідно здійснити в одного з офіційних партнерів Nvidia, наприклад, у магазині Telemart. Активувати отриманий код слід до 13 липня. Докладніші умови акції незабаром будуть опубліковані на сайті Nvidia.

Diablo IV

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

Noctua випустить нові кулери для AMD Ryzen Threadripper у третьому кварталі

Австрійський виробник систем охолодження Noctua опублікував оновлений графік виходу нових продуктів. До головних змін можна віднести перенесення виходу наступника суперкулера NH-D15 на 2024 рік, скасування релізу лінійки білих вентиляторів, а також дебют наступного покоління кулерів для процесорів AMD Ryzen Threadripper в третьому кварталі цього року. Це збігається з очікуваними термінами виходу нової HEDT-платформи AMD TR5.

Noctua
CPU-кулери Noctua для платформ AMD TR4/SP3

Офіційних подробиць про процесори AMD Ryzen Threadripper 7000 (Storm Peak) на цей момент не надходило. Відомо, що їхній реліз запланований на другу половину 2023-го, наприклад, раніше ці роки підтвердив голова китайського підрозділу ASUS. За технічними параметрами CPU Storm Peak, найімовірніше, будуть близькі до серверних EPYC Genoa, тобто запропонують до 96 ядер Zen 4

Noctua

Що стосується планів Noctua на найближче майбутнє, то сьогодні компанія представила хаб на вісім вентиляторів із підтримкою ШІМ-управління. Він отримав назву NA-FH1, оснащений магнітними кріпленнями, захистом від перевантаження по струму та короткого замикання. Рекомендована ціна новинки — $34,9.

NoctuaNoctua

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Голова Phison попереджає про можливі банкрутства в NAND-галузі внаслідок зниження цін на пам'ять

Останні кілька кварталів на ринку флеш-пам'яті NAND зміцнилася тенденція до зниження середньої ціни мікросхем. Це безпосередньо впливає на доходи виробників, наприклад, за підсумками останніх трьох місяців 2022-го виторг чипмейкерів впав на чверть. Якщо ця тенденція збережеться, то деяким вендорам загрожуватиме банкрутство, вважає глава Phison Electronics Хейн-Сенґ Пуа (Khein-Seng Pua).

Phison

За оцінками аналітиків, п'ятірка провідних виробників 3D NAND втратила понад $10 мільярдів, оскільки була змушена знизити ціни на вже вироблені чипи. Для стабілізації ринку чипмейкери зменшили обсяги випуску мікросхем та, на думку глави Phison, можуть продовжити скорочувати виробництво. Попри ці заходи, у поточному кварталі твердотілі накопичувачі мають подешевшати ще на 5-10%, що не може не тішити кінцевих споживачів.

Якщо говорити про фінансові показники самої Phison, то вона завершила перший квартал із $328,6 мільйонами виторгу. Це на 18% менше, ніж у жовтні-грудні 2022 року. Компанія також звітувала про $17,9 млн збитків від інвестицій у Hosin Global Electronics, постачальника SSD та інших продуктів на базі пам'яті NAND та DRAM.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

OpenAI випустила генеративний ШІ Shap-E для створення 3D-моделей за описом

Генеративні нейромережі впевнено увійшли до повсякденного життя. Масове поширення набули моделі штучного інтелекту для створення зображень за описом. Наступний крок — створення відео, і розробки в цій галузі вже існують. Тепер компанія OpenAI, відома за ChatGPT, представила нову генеративну модель Shap-E, яка створює 3D-об'єкти за описом. Отримане зображення можна імпортувати в Microsoft Paint 3D для подальшої обробки або у формат STL для друку на 3D-принтері.

Модель Shap-E доступна безплатно на GitHub та працює локально на вашому ПК. Після завантаження всіх файлів Shap-E не вимагає з'єднання з Інтернетом та якихось онлайнових сервісів. Однак встановити цю модель не так просто, оскільки OpenAI не дає інструкції для звичайних користувачів. Журналіст Tom's Hardware зміг запустити Shap-E у середовищі Linux та під WSL2 для Windows. Модель Shap-E вимагає Python Pip, установки Miniconda чи Anaconda. Для перегляду невеликих фрагментів коду автор використав інтерактивний блокнот Jupyter Notebook. Повний опис установки доступний на Tom's Hardware.

Якщо говорити про результати, то вони поки що видаються в низькій роздільній здатності. Також найкраще у Shap-E виходять анімовані GIF, у тривимірному форматі PLY об'єкти виглядають погано та мають криву геометрію. Також Shap-E може перетворювати 2D-зображення на 3D-об'єкт. Очевидно, що це початковий етап розвитку проєкту, тому OpenAI й розповсюджує цю модель безплатно. Коли Shap-E сягне досконалішого рівня, на його основі можуть запустити платний сервіс.

Також журналіст Tom's Hardware поділився даними про продуктивність Shap-E. Генерація простеньких моделей на системі з Ryzen 9 5900X та GeForce RTX 3080 займає до 5 хвилин, ноутбук Asus ROG Strix Scar 18 з Intel Core i9-13980HX та RTX 4090 справлявся з цим за 2-3 хвилини. Автор спробував запустити генерацію на старому ноутбуці з процесором Intel Core 8-го покоління та вбудованою графікою, але за годину було завершено лише 3% моделі.

Відеокарта GeForce RTX 4060 Ti може отримати 16-гігабайтну модифікацію

Найближчим часом лінійка відеокарт Nvidia Ada Lovelace поповниться новими моделями. До кінця цього місяця відбудеться реліз GeForce RTX 4060 Ti, про що «зелені» вже повідомили своїх партнерів. Якщо вірити неофіційним джерелам, разом з нею Nvidia анонсує ще два 3D-прискорювачі: GeForce RTX 4060 та RTX 4060 Ti з 16-гігабайтним відеобуфером. Обидві новинки надійдуть до продажу у липні.

GeForce RTX 4060 Ti

Підготовка 16-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti стала несподіванкою. У Мережі вже є чимало подробиць про нового представника сімейства Ada Lovelace, але всі вони присвячені 8-гігабайтній версії. Шина пам'яті в обох варіантів налічує 128 розрядів, тому на відмінності в пропускній здатності розраховувати не варто. З усім тим більший обсяг відеобуфера буде не зайвим, враховуючи вимоги сучасних ААА-проєктів.

Точну дату презентації відеокарт GeForce RTX 4060 (Ti) компанія поки що не розкриває. Ймовірно, вона відбудеться під час виступу голови Nvidia Дженсена Хуанга у так званий «нульовий день» виставки Computex 2023. Він розпочнеться 29 травня о 16:00 за київським часом.

GeForce RTX 4060 Ti

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 68)