Intel показала в роботі 16-ядерний/22-потоковий процесор Meteor Lake

Напередодні офіційного відкриття виставки Computex 2023 корпорація Intel влаштувала демонстрацію мобільних процесорів Meteor Lake. Згідно з планами чипмейкера, реліз цих «камінців» відбудеться у другій половині року.

Meteor Lake

Демонстрація була присвячена можливостям Intel Meteor Lake у завданнях, пов'язаних зі штучним інтелектом. Для їхнього прискорення в нових процесорах є блок VPU (Versatile Processing Unit) на базі розробок компанії Movidius, яку Intel придбала у 2016 році. Він може використовуватися для розмиття фону під час відеоконференцій, відстеження рухів користувача та запуску нейромереж, на кшталт моделі Stable Diffusion.

Meteor LakeMeteor Lake

Однак у ході демонстрації Intel ненароком розкрила інші цікаві подробиці. Зокрема, інженерний зразок Meteor Lake «засвітив» наявність 16 ядер при 22 потоках. Ця конфігурація відповідає шести великим ядрам з підтримкою Hyper-Threading та десяти малим, причому два з них, згідно з доступною інформацією, знаходяться в кристалі із системною логікою (тобто формула 6+8+2). Нагадуємо, що в CPU Meteor Lake об'єднані чотири окремі кристали.

Meteor Lake

У тестовому ноутбуці процесор працював від 0,37 до 3,1 ГГц. Його оснащення включало сумарно 1,6 МБ, 18 МБ та 24 МБ кеш-пам'яті першого, другого та третього рівня відповідно. Інші характеристики, на жаль, поки що не розкриваються. Інформацію про можливе скасування настільних Meteor Lake-S чипмейкер не коментує.

Meteor LakeMeteor Lake

Джерело:
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 21)

PNY та Cooler Master оснастили GeForce RTX 4090 масивним кулером

Компанії PNY та Cooler Master вирішили наслідувати приклад ASUS та Noctua, представивши відеокарту з потужним повітряним охолодженням. На виставку Computex 2023 вони привезли модель GeForce RTX 4090 Verto ARGB, яка займе у системному блоці майже п'ять слотів розширення. Загальні габарити новинки становлять 310х142х89 мм. Додамо, що за товщиною вона обходить ASUS GeForce RTX 4080 Noctua OC Editon (310×144,8×87,5 мм).

GeForce RTX 4090

Система охолодження відеокарти PNY GeForce RTX 4090 Verto ARGB складається з великого радіатора та пари 120-мм вентиляторів виробництва Cooler Master. З іншого можна виділити порівняно коротку друковану плату, через що роз'єм додаткового живлення 12VHPWR знаходиться ближче до середини бічної грані. Точна модель використаних вентиляторів не називається, але відомо, що вони отримали RGB-підсвічування.

GeForce RTX 4090

В цей час PNY GeForce RTX 4090 Verto ARGB носить статус прототипу, тому важко сказати, коли вона з'явиться у продажу (чи взагалі з'явиться). Однак альтернатива рішенням ASUS та Noctua, напевно, зацікавила б деяких ПК-ентузіастів.

Джерело:
Benchlife

Обговорити в форумі (коментарів: 59)

Nvidia обіцяє наступне покоління прискорювачів Hopper-Next у 2024 році

У рамках Computex 2023 компанія Nvidia офіційно підтвердила плани щодо випуску наступного покоління графічних процесорів Hopper-Next у 2024 році. Поки що це кодова назва, і випущений чип отримає інше найменування. Згідно з деякими чутками, йому буде присвоєно ім'я Blackwell.

Компанія продовжує наслідувати свій план з дворічного циклу запуску архітектури GPU. Минулого року була представлена архітектура Hopper та прискорювач обчислень Nvidia H100 на базі 4-нм чипа. Найпотужніша версія H100 формату SXM5 оперує 16896 ядрами CUDA та 528 тензорними ядрами, плюс 80 ГБ високопродуктивної пам'яті HBM3. Ці чипи демонструють максимальну ефективність навчання генеративних моделей штучного інтелекту. І на тлі буму технологій ШІ спостерігається високий попит на обчислювальні системи із застосуванням прискорювачів Hopper.

У Hopper-Next обіцяно черговий стрибок продуктивності у сфері ШІ, хоча жодних конкретних цифр та технічних характеристик не озвучено. Були чутки, що Nvidia вже планує два флагманські чіпи Blackwell — GB100 та GB102, і що вони збережуть монолітну структуру й перейдуть на 3-нм техпроцес. Анонс нових пристроїв може відбутися на конференції GTC 2024 або Computex 2024.

Також Nvidia представила суперкомп'ютер Nvidia DGX GH200 на базі 256 чипів Grace Hopper.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

ASRock анонсувала плату Phantom Gaming Z790 Nova WiFi7 для «ненажерливіших» CPU Intel

У найближчому майбутньому лінійка системних плат ASRock LGA1700 поповниться трьома новими моделями: Phantom Gaming Z790 Nova WiFi7, Z790 Riptide WiFi та Z790 Lightning WiFi. Найцікавішою є перша новинка. Для неї компанія заявляє підтримку майбутніх процесорів Intel із ще більшим енергоспоживанням.

Phantom Gaming Z790 Nova WiFi7

До головних особливостей материнської плати ASRock Phantom Gaming Z790 Nova WiFi7 належить 5-гігабітний Ethernet, бездротовий модуль Wi-Fi 7 та (20+1+1)-фазна система живлення з масивними радіаторами. Про які саме майбутні CPU Intel йде мова, на жаль, компанія не уточнює. Для платформи Intel LGA1700 вже доступно два покоління процесорів, причому флагманський Core i9-13900KS з частотою до 6,0 ГГц надійшов у продаж ще в середині зими.

Якщо звернутися до неофіційних джерел, то вони приписують Intel наміри випустити лінійку чипів Raptor Lake Refresh. Її реліз має відбутися у другій половині цього року, а топові моделі, за чутками, працюватимуть на частоті до 6,2-6,5 ГГц. Чипи Raptor Lake Refresh збережуть конструктивне виконання LGA1700 та за умови оновлення прошивки UEFI підтримуватимуться випущеними раніше платами.

Джерело:
ASRock

У суперкомп'ютері Nvidia DGX GH200 об'єднано 256 суперчипів Grace Hopper

У рамках «нульового дня» виставки Computex 2023 відбувся анонс суперкомп'ютера Nvidia DGX GH200 на базі суперчипів Grace Hopper. Він розрахований на завдання зі сфери штучного інтелекту, включаючи розробку наступного покоління мовних моделей ШІ, аналізу величезних масивів даних та рекомендаційних систем.

DGX GH200
Фото Tom's Hardware

У суперкомп'ютері DGX GH200 використано відразу 256 суперчипів Grace Hopper, об'єднаних за допомогою комутаторів NVLink. Це високошвидкісне з'єднання дозволяє прискорювачам функціонувати як єдине ціле, що є дуже важливим при створенні великих ШІ-моделей. Нагадаємо, Grace Hopper Superchip є збіркою з ARM-процесора Grace, GPU Hopper H100, 96 Гбайт пам'яті HBM3 та 480 Гбайт LPDDR5X.

DGX GH200
Фото WCCFTech

Загалом DGX GH200 пропонує 18 432 ядра ARM Neoverse V2, 256 прискорювачів Hopper H100, 144 терабайти спільної пам'яті та забезпечує продуктивність 1 Ефлопс. Серед перших суперкомп'ютер DGX GH200 візьмуть на озброєння компанії Google Cloud, Meta та Microsoft.

DGX GH200

Обговорити в форумі (коментарів: 17)

ASUS показала GeForce RTX 4070 без роз'ємів додаткового живлення

ASUSTeK Computer представила свою альтернативу кабелям додаткового живлення для графічних прискорювачів. У штаб-квартирі вендора редакція WCCFTech змогла ознайомитися з відеокартою GeForce RTX 4070, у якої на торці відсутні будь-які роз'єми.

ASUS

Для живлення незвичайної GeForce RTX 4070 використовується пропрієтарний конектор поруч зі слотом розширення PCI Express x16. Він розрахований на подачу до 600 Вт потужності, тобто може вважатися повноцінною заміною роз'єму 12VHPWR. Щоправда, використовувати таку відеокарту можна буде лише разом з особливою материнською платою.

ASUS

ASUS

ASUS продемонструвала модель Z790 TUF Gaming для чипів Intel LGA1700, у якої більшість роз'ємів перенесено на зворотню сторону. Для живлення відеокарти на ній передбачено конектор під маркуванням GC_HPWR, до якого на звороті підведені PCI-E Power та 12VHPWR. У продаж незвичайні новинки мають надійти до кінця цього року.

ASUS

В ASUS також готовий корпус, який зможе прийняти на борт вищеописану відеокарту та материнську плату. Цілком ймовірно, що як мінімум спочатку компанія пропонуватиме їх у складі готового рішення.

ASUS

ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

Nvidia представила технологію Avatar Cloud Engine для генерації діалогів з NPC

Nvidia розширює сфери застосування технологій штучного інтелекту в ігровій розробці. Компанія анонсувала сервіс ACE (Avatar Cloud Engine) для пожвавлення неігрових персонажів (NPC) за допомогою генеративних мовних моделей ШІ. Інструменти ACE дозволяють додати можливості спілкування з персонажами, не вимагаючи заздалегідь прописаного діалогу.

У представленому демо Kairos показано спілкування з персонажем, який осмислено відповідає питанням, спираючись на прописану передісторію. Усі його відповіді згенеровані ШІ.

Технологія розроблена разом зі стартапом Convai. Очевидно, що Nvidia ACE має великі перспективи в іграх з великими світами та великою кількістю персонажів.

Nvidia ACE використовує платформу Nvidia Omniverse із застосуванням додаткових модулів. Nvidia NeMo використовується для створення, налаштування та розгортання мовних моделей. Великі мовні моделі можна налаштувати за допомогою бази знань та передісторій персонажів, а також захистити від небезпечних розмов за допомогою NeMo Guardrails. Для автоматичного розпізнавання мови та перетворення тексту на мову використовується Nvidia Riva.

Технологія Nvidia Omniverse Audio2Face використовується для миттєвого створення виразної анімації обличчя ігрового персонажа, що відповідає мовній доріжці. Audio2Face можна інтегрувати безпосередньо в MetaHuman (Unreal Engine 5) для створення лицьової анімації.

Технологія Audio2Face вже використовується ігровими розробниками. Заявлено, що GSC Game World бере технологію на озброєння для розробки S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl. Студія Fallen Leaf використовує Audio2Face для анімації осіб персонажів у Fort Solis, науково-фантастичному трилері від третьої особи.

Джерело:
Videocardz.com

Обговорити в форумі (коментарів: 34)