AMD приписують підготовку 6-ядерного Ryzen 5 5600X3D із технологією 3D V-Cache

Модельний ряд процесорів для платформи AMD AM4 в найближчому майбутньому може поповнитися ще одним рішенням з технологією 3D V-Cache. Ентузіаст chi11eddog, який у минулому ділився достовірною інформацією, стверджує, що «червоні» готують модель Ryzen 5 5600X3D. На тлі вже доступного Ryzen 7 5800X3D новинка виділятиметься меншою кількістю ядер Zen 3 та зниженими робочими частотами.

AMD Ryzen 5 5600X3D, якщо вірити джерелу, отримає шість ядер із підтримкою SMT, 96 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня та функціонує на частоті від 3,3 до 4,4 ГГц у динамічному розгоні. Додатковий обсяг L3-кешу повинен забезпечити новинці приріст швидкодії в іграх щодо Ryzen 5 5600X. Більш детальна інформація, ймовірно, стане доступною після офіційного анонсу.

AMD Ryzen

Варто додати, що у закордонних магазинах процесор AMD Ryzen 7 5800X3D вже можна придбати за ціною від 289 доларів. З урахуванням великого асортименту недорогих материнських плат та дешевої пам'яті DDR4 це дозволяє зібрати потужну ігрову платформу за порівняно невеликі гроші. В Україні ціни на Ryzen 7 5800X3D стартують приблизно з 12 тисяч гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 101)

Inno3D представила GeForce RTX 4070 та RTX 4060 Ti зі схованими роз'ємами живлення

Останнім часом виробники «заліза» активно експериментують з розташуванням роз'ємів на материнських платах та відеокартах, намагаючись приховати їх з поля зору. Не стала винятком й компанія Inno3D. Під брендом AXGaming для китайського ринку вона представила моделі GeForce RTX 4070 AX eSports та GeForce RTX 4060 Ti iChill X2 White, у яких роз'єми живлення на друкованій платі розгорнуті у бік слота PCI Express.

Inno3D

За задумом Inno3D, кабель живлення при такому підключенні можна буде акуратно сховати, наприклад, прокласти через отвір у піддоні системної плати, який є у багатьох сучасних корпусів. На самій відеокарті кабель буде частково прихований за підсилювальною пластиною. У випадку моделі GeForce RTX 4070 AX eSports використано (12+4)-контактний роз'єм 12VHPWR, тоді як GeForce RTX 4060 Ti iChill X2 White оснащена PCI-E Power 8-pin.

Inno3D

У комплект постачання відеокарт GeForce RTX 4070 AX eSports та GeForce RTX 4060 Ti iChill X2 White входить подовжувач кабелю живлення білого кольору. Щодо ціни новинок інформації не надходило.

Inno3DInno3D

Джерело:
MyDrivers

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

У відеокарт Gigabyte є проблеми із текстолітом. Компанія відмовляє у гарантійному ремонті

Відомі відеоблогери, зокрема Louis Rossmann та JayzTwoCents, звернули увагу на проблеми з відеокартами Gigabyte. У Мережі набралося чимало скарг від невдатних власників, яким компанія відмовила у гарантійному ремонті через фізичне пошкодження. Внаслідок цього їм доводиться звертатися до незалежних сервісних центрів, які відзначають наплив відеокарт з однотипним дефектом.

Gigabyte

Всі приклади вказують на конструктивний недолік, що викликає тріщину в області поруч з інтерфейсом PCI Express x16. Це призводить до обриву провідників у внутрішніх шарах друкованої плати, через що відеокарта більше не вмикається. Гарантія Gigabyte не розповсюджується на фізичні пошкодження, тому користувачі залишаються з несправними відеокартами.

Gigabyte

Гарна новина полягає в тому, що проблему можна вирішити, оскільки вона не торкається графічного процесора, відеопам'яті або компонентів VRM. Ремонт доріжок друкованої плати — звичайна справа для сервісів з ремонту електроніки, але це не змінює того факту, що вищеописана проблема є досить масовою та зачіпає саме одну марку.

Gigabyte

Цікаво, як швидко Gigabyte відреагує на цю проблему з огляду на те, що увагу до неї тепер привернули відеоблогери з мільйонами підписників.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 89)

AMD готує дві лінійки процесорів Ryzen Threadripper 7000

У третьому кварталі компанія AMD випустить процесори Ryzen Threadripper 7000 (Storm Peak) на базі архітектури Zen 4. Про це вже проговорилися деякі партнери, у тому числі ASUS та Noctua, а тепер підтвердження прийшло від «червоного» чипмейкера. AMD згадала нові «камінці» в офіційних документах.

Ryzen Threadripper

Що найголовніше, AMD готує до випуску відразу дві лінійки процесорів: Ryzen Threadripper 7000 та Ryzen Threadripper PRO 7000. За попередньою інформацією, звичайні моделі отримають 4-канальний контролер DDR5 та 64 лінії інтерфейсу PCI Express 5.0, а оснащення PRO-версій буде включати 8-канальний контролер DDR5 та 128 ліній PCI-E 5.0. Тобто AMD, як і Intel, розділить нову HEDT-платформу на два класи.

Ryzen Threadripper 7000

Щодо максимальної кількості ядер Zen 4 офіційної інформації не надходило. Однак ніщо не заважає AMD випустити аналог 96-ядерних CPU EPYC Genoa для робочих станцій.

Джерело:
Twitter

LYNK+ знайшла спосіб, як зробити водоблоки для відеокарт доступнішими

Німецька компанія LYNK+, раніше відома як TechN, представила новий підхід до рідинного охолодження графічних прискорювачів. У рамках виставки Computex 2023 вона показала концепт модульної СРО, у якій пропонується використовувати водоблок із литого алюмінію. Ознайомитися з незвичайною новинкою вдалося відомому ентузіасту Роману «der8auer» Хартунгу.

Водоблок

Модульні системи рідинного охолодження не можна назвати чимось новим. Такі продукти, наприклад, багато років пропонує компанія Alphacool. Головна «фішка» рішення LYNK+ у водоблоці повного покриття. Він виконаний не за допомогою ЧПК-верстата із цільного шматка металу, а методом лиття з подальшою фінішною обробкою. Це дозволяє при великих обсягах виробництва суттєво зменшити вартість водоблоку. Як підкреслив der8auer, його ціна буде не більшою, ніж у повітряної системи охолодження відеокарти.

ВодоблокВодоблок

Всі інші елементи СРО (радіатор, вентилятори, помпа, шланги) є окремим модулем, який можна буде використати при апгрейді на відеокарту з аналогічним водоблоком. Для цього передбачено спеціальну систему з'єднань, причому користувачеві достатньо відкрутити/закрутити один болт. Що стосується ефективності такого рішення, то йому під силу охолодити Radeon RX 7900 XTX з 345-ватним енергоспоживанням у стрес-тесті FurMark.

Водоблок

Більше інформації про незвичайну систему охолодження для 3D-прискорювачів від LYNK+ є у відеозвіті Романа.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)