AMD, можливо, «засвітила» графічний процесор Navi 32

Увагу закордонних колег привернув невідомий графічний процесор AMD. Він був показаний у недавньому інтерв'ю голови AMD Лізи Су виданню Forbes та, з високою ймовірністю, є ще одним представником сімейства RDNA 3, а точніше моделлю Navi 32 для серії відеокарт Radeon RX 7800.

AMD Navi 32

Зовнішньо вищезгаданий GPU нагадує відеоядро Navi 31, яке використовується в картах Radeon RX 7900 XT/XTX. Для нього теж характерне багаточипове компонування, проте з боків центрального кристала GCD (Graphics Compute Die) знаходяться чотири мікросхеми MCD (Memory Cache Die) замість шести. Це відповідає 64 мегабайтам Infinity Cache та 256-розрядному інтерфейсу пам'яті.

Що найцікавіше, неофіційні джерела приписували AMD Navi 32 саме таку конфігурацію. У кристалі GCD, за попередньою інформацією, знаходяться 60 блоків Compute Units, що відповідає 3840 потоковим процесорам. Відеокарти на базі графічного чипа Navi 32 оснащуватимуться 16-гігабайтним відеобуфером.

AMD Navi 32

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Noctua пропонує кріплення для встановлення кулера зі зміщенням на платформі AMD AM5

Австрійський виробник систем охолодження Noctua підготував новий аксесуар для власників процесорів AMD Ryzen 7000. Спеціальний набір кріплень для платформи AM5 дозволяє змістити підошву кулера на 7 мм у бік чиплетів з ядрами Zen 4, що додатково покращує температурний режим CPU.

Noctua

Згідно з власними тестами Noctua використання кріплення NM-AMB дозволяє знизити температуру процесора на 1-3°C. Точний показник залежатиме від ряду факторів, наприклад, моделі процесора, використовуваного термоінтерфейсу та системи охолодження. Вендор підготував кілька варіантів монтажного набору, які підійду до різних моделей кулерів.

Що стосується ціни, то, наприклад, у європейському Amazon вищеописаний набір кріплень доступний за €5. Починаючи з четвертого кварталу, його буде додано в комплект поставки деяких моделей систем охолодження Noctua.

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

Dark Base Pro 901 — новий флагманський корпус від be quiet!

Німецька компанія be quiet! анонсувала надходження до продажу флагманського корпусу Dark Base Pro 901. Це довгоочікуваний спадкоємець моделі Dak Base Pro 900, в якому вендор об'єднав усі свої актуальні напрацювання. Загальні габарити новинки становлять 604×275×569 мм при масі близько 16,3 кг, а всередині знайдеться місце для материнських плат формату XL-ATX.

Dark Base Pro 901

До головних особливостей новинки виробник відносить змінні верхню та фронтальні панелі, завдяки чому власники зможуть вибрати між максимальною продувністю та безшумною роботою, бездротовий зарядний пристрій для гаджетів у верхній частині корпусу, універсальний тримач для відеокарти та універсальний піддон материнської плати з можливістю збірки інвертованої системи. Зрозуміло, не обійшлося без світлодіодного підсвічування.

Dark Base Pro 901

Усередині Dark Base Pro 901 є місце для радіаторів СРО типорозміру до 360/420 мм, восьми карт розширення, семи 3,5- та шістнадцяти 2,5-дюймових накопичувачів. У комплект поставки входять три 140-мм вентилятори Silent Wings 4 з підтримкою ШІМ-керування швидкістю. На панелі вводу-виводу доступні чотири порти USB 3.2 Type-A та один Type-C, пара 3,5-мм аудіороз'ємів, а також елементи керування підсвічуванням та вентиляторами.

Dark Base Pro 901

Детальніша інформація про корпус be quiet! Dark Base Pro 901 наведена на сайті виробника. В Європі він стане доступним для покупки наприкінці цього місяця за рекомендованою ціною €320. На український ринок корпус надійде на початку липня.

Dark Base Pro 901

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

AMD анонсувала процесори Ryzen Pro 7000 із архітектурою Zen 4

Модельний ряд процесорів на архітектурі Zen 4 сьогодні поповнився рішеннями лінійок Ryzen Pro 7000 та Ryzen Pro 7040. Перші розраховані на використання в комп'ютерах із платформою AM5, а другі знайдуть застосування у ноутбуках. За технічними характеристиками вони близькі до випущених раніше чипів Zen 4, але при цьому виділяються на їхньому тлі додатковими функціями безпеки та розширеною підтримкою.

Ryzen Pro

Лінійка Ryzen Pro 7000 представлена трьома 65-ватними процесорами: Ryzen 5 Pro 7645, Ryzen 7 Pro 7745 та Ryzen 9 Pro 7945. Вони пропонують від 6 до 12 ядер Zen 4 з підтримкою SMT, 32 або 64 МБ кешу третього рівня, графічний блок RDNA 2-го покоління, контролери DDR5 та PCI Express 5.0. Частота boost-режиму становить 5,1-5,4 ГГц за базового показника 3,7-3,8 ГГц. Короткі технічні характеристики новинок наведено у таблиці.

Ryzen Pro

Що стосується мобільної серії Ryzen Pro 7040, то до неї увійшли моделі з теплопакетом 35-54 Вт та 15-28 Вт. У їхньому арсеналі є шість або вісім ядер Zen 4, 16 Мбайт L3-кешу модуль Ryzen AI, який відповідає за прискорення роботи алгоритмів машинного навчання, та графічний блок RDNA 3-го покоління, що налічує до 12 Compute Units. Зі специфікаціями нових APU Zen 4 можна ознайомитися нижче.

Ryzen Pro

Джерело:
AMD

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Samsung оцінила ігровий монітор Odyssey OLED G9 у 2200 доларів

Samsung Electronics почала приймати замовлення на ігровий монітор Odyssey OLED G9. В основі новинки лежить вигнута 49-дюймова матриця OLED з роздільною здатністю 5120×1440 пікселів (співвідношення сторін 32:9) та максимальною частотою оновлення 240 Гц.

Samsung Odyssey OLED G9

Для Odyssey OLED G9 (G95SC) характерна типова яскравість 250 кд/м², час відгуку 0,03 мс (від сірого до сірого) та радіус кривизни матриці 1800 мм. Також варто відзначити сертифікацію DisplayHDR True Black 400, підтримку технологій синхронізації AMD FreeSync Premium Pro й вбудований Samsung Gaming Hub, який забезпечує доступ до хмарних ігрових сервісів Xbox Cloud Gaming та Nvidia GeForce Now.

Samsung Odyssey OLED G9

Для підключення до джерела зображення можна скористатися інтерфейсами DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 та Micro HDMI 2.1. Пристрій також оснащений USB-хабом й 5-ватними стереодинаміками. Рекомендована ціна ігрового монітора Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC) складає 2200 доларів.

Джерело:
Samsung

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Diablo IV принесла Blizzard понад $666 мільйонів за п'ять днів після релізу

Blizzard Entertainment продовжує розповідати про успіхи рольового екшену Diablo IV. Ще до офіційного виходу він став найшвидше продаваною грою компанії, а за перші п'ять днів з моменту релізу (шостого червня) глобальні продажі Diablo IV подолали позначку в 666 мільйонів доларів.

«Від імені Blizzard ми хочемо подякувати мільйонам гравців по всьому світу, які занурюються в Diablo IV, — заявив Майк Ібарра, президент Blizzard Entertainment. — Diablo IV — це результат спільної роботи наших неймовірних команд над створенням та підтримкою ігор, що визначають жанр, створенням легендарних світів та спогадів, що залишаться на все життя. Ми задоволені реакцією, пишаємося командою та, як і раніше, прагнемо прислухатися до наших гравців й забезпечити, щоб Diablo продовжував перевершувати очікування на роки вперед».

Всього ж з дня релізу геймери провели в Diablo IV понад 276 мільйонів годин, протягом яких:

  • вбили 276 мільярдів демонів (з урахуванням раннього доступу);
  • померли понад 316 мільйонів разів, у тому числі понад п'ять мільйонів разів від рук М'ясника;
  • створили групу з друзями понад 166 млн разів;
  • 163 гравці досягли максимального рівня у хардкорному режимі.

Diablo IV

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 71)