Intel випустить процесори Raptor Lake Refresh у середині осені

У Мережі з'явилася свіжа інформація щодо планів Intel по оновленню асортименту процесорів. Окрім мобільних чипів Meteor Lake в найближчому майбутньому вийде лінійка CPU Raptor Lake Refresh для настільної платформи LGA1700. За традицією Intel почне з випуску оверклокерських процесорів K-серії. Вони стануть доступні для покупки у жовтні.

Intel

Реліз чипів Intel Raptor Lake Refresh із заблокованим множником відбудеться орієнтовно у листопаді-грудні цього року. Використовувати їх можна буде з материнськими платами на чипсетах Intel 600-/700-ї серії після оновлення прошивки UEFI.

У четвертому кварталі також вийдуть процесори Meteor Lake-H для ігрових ноутбуків, а десктопні Meteor Lake-S, за даними джерела, були скасовані. Замість них наприкінці 2024-го або на початку 2025-го вийде сімейство Arrow Lake-S разом із новою платформою LGA1851.

Крім того, на початку наступного року модельний ряд чипів для HEDT-платформи LGA4677/W790 поповниться сімейством Sapphire Rapids Refresh. Воно сформує лінійки процесорів Xeon W-2500 та W-3500.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

ASRock підтвердила наявність 16 Гбайт відеопам'яті у Radeon RX 7800 XT

AIB-партнери AMD вже почали готуватись до релізу відеокарти Radeon RX 7800 XT. Наприклад, компанія ASRock зареєструвала в базі даних Євразійської економічної комісії (ЄЕК) два варіанти новинки, одночасно підтвердивши обсяг відеобуфера — 16 Гбайт. Йдеться про моделі серії Phantom Gaming, які отримали ідентифікатори RX7800XT PG 16GO та RX7800XT PGW 16GO.

ASRock

На жаль, специфікації відеокарти Radeon RX 7800 XT на цю мить залишаються невідомими. В основу новинки, за попередньою інформацією, повинен лягти графічний процесор Navi 32. Цьому GPU приписується наявність 60 блоків Compute Units або 3840 потокових процесорів, 64 мегабайти Infinity Cache та 256-розрядний інтерфейс пам'яті. До речі, ймовірно Navi 32 був помічений в недавньому інтерв'ю глави AMD Лізи Су виданню Forbes.

ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 154)

AMD показала прототип 16-ядерного Ryzen 9 5950X3D із технологією 3D V-Cache

Видання Gamers Nexus нещодавно відвідало кампус AMD в Остіні (Техас, США). Нашим колегам вдалося поговорити з інженерами AMD, які розкрили чимало цікавих подробиць про внутрішню кухню «червоного» чипмейкера. Зокрема, вони торкнулися історії створення перших процесорів Ryzen з технологією 3D V-Cache та показали зразки невипущених моделей.

Ryzen

За словами інженерів AMD, шлях технології 3D V-Cache до десктопного сегмента почався випадково. Вона була розрахована насамперед на серверні продукти, але під час роботи над прототипами EPYC Milan-X у компанії залишилося сім невикористаних чиплетів з додатковим L3-кешем. Для ще одного екземпляра необхідно було вісім таких кристалів, тому «червоні» вирішили використати залишки в процесорах для платформи AM4.

Ryzen

Так у лабораторіях AMD з'явилися зразки чипів Ryzen 5000X3D, які демонстрували відмінну продуктивність у відеоіграх. Причому були підготовлені як 8-ядерні, так і 12-/16-ядерні екземпляри. У другому випадку сумарний обсяг L3-кешу становив вражаючі (за мірками настільних CPU) 192 мегабайти. Однак статус серійного продукту отримав лише одночиплетний Ryzen 7 5800X3D, який показав себе найбільш збалансованим рішенням.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)