Intel збудує в Магдебурзі напівпровідникову фабрику за €30 млрд

Корпорація Intel та Федеральний уряд Німеччини домовилися про будівництво комплексу з виробництва напівпровідників у Магдебурзі. Процесорний гігант побудує два нових підприємства (Fab 29 та Fab 39), а сумарні інвестиції перевищать 30 мільярдів євро. Це майже вдвічі більше суми, на яку Intel розраховувала спочатку (близько €17 млрд), проте приблизно третину всіх витрат покриють субсидії з боку місцевої влади.

Intel

З нового конвеєра мікросхеми почнуть сходити 2027 року. У Магдебурзі чипи будуть вироблятися за передовими технологіями ангстрем-ери (Intel 20A, 18A та «тонкішими»), причому Intel планує випускати як власну продукцію, так і мікросхеми для клієнтів Intel Foundry Services. Будівництво нових фабрик забезпечить близько 3000 постійних високотехнологічних робочих місць в Intel та десятки тисяч додаткових робочих місць у галузевій екосистемі.

Крім того, Intel днями домовилася з польською владою про будівництво підприємства з тестування та упаковки чипів у Вроцлаві. Воно теж буде запущено у 2027 році, а сумарний бюджет проєкту становитиме $4,6 млрд.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 48)

Материнська плата Gigabyte Z790 Aorus Tachyon допомогла встановити новий рекорд розгону DDR5

Прес-служба Gigabyte Technology вирішила нагадати про нещодавні успіхи тайванського майстра екстремального оверклокінгу Hicookie. Використовуючи материнську плату Z790 Aorus Tachyon йому вдалося оновити світовий рекорд розгону оперативної пам'яті. Модуль DDR5-8333 обсягом 16 ГБ, випущений самою Gigabyte, зміг запрацювати в режимі DDR5-11254.

Gigabyte Z790 Aorus Tachyon

Формула затримок при цьому склала 64-127-127-127-127-2, а «серцем» тестової платформи виступив процесор Intel Core i9-13900K. Зрозуміло, під час бенч-сесії не обійшлося без використання випарників рідкого азоту.

Gigabyte Z790 Aorus Tachyon

Варто додати, що це далеко не перші успіхи Hicookie з участю материнської плати Gigabyte Z790 Aorus Tachyon. Він вже оновлював світовий рекорд розгону пам'яті DDR5, а взимку відзначився в екстремальному оверклокінгу процесора Intel Core i9-13900KS — було взято рубіж 8400 МГц. До слова, абсолютний рекорд у дисципліні CPU Frequency сьогодні належить шведському гуру Elmor (9008,82 МГц).

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

MSI представила GeForce RTX 4060 у модифікаціях Gaming та Ventus 2X Black

У рамках підготовки до старту продажів GeForce RTX 4060, який відбудеться вже наступного тижня, компанія MSI розкрила подробиці про власні варіанти новинки. Вендор запропонує відеокарту в модифікаціях Gaming та Ventus 2X Black, причому будуть доступні версії як із заводським розгоном, так і без нього.

MSI GeForce RTX 4060

Спільною характеристикою новинок MSI стануть відносно компактні системи охолодження з двома вентиляторами, виконані в чорних кольорах. Також можна відзначити мінімальну кількість RGB-підсвічування. Довжина моделей GeForce RTX 4060 Gaming складає 247 мм, а GeForce RTX 4060 Ventus 2X Black — 199 мм. Вони займуть у системному блоці два слоти розширення та оснащені 8-контактним роз'ємом додаткового живлення.

MSI GeForce RTX 4060
(+)

Що стосується частотних характеристик, то у варіантів Ventus 2X Black OC та Gaming X із заводським розгоном частота boost-режиму GPU збільшена до 2490 МГц та 2595 МГц відповідно. У версій без позначок «X» або «OC» цей показник становить еталонні 2460 МГц. При цьому компанія нагадує про можливість ручного розгону через фірмову програму MSI Center. Рекомендовані ціни відеокарт оголошено не було.

MSI GeForce RTX 4060

Відеокарта GeForce RTX 4060 надійде у продаж наступного четверга, 29 червня. Вона виконана на базі графічного процесора Nvidia AD107-300 у конфігурації з 3072 ядрами CUDA та 128-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 272 ГБ/с. Для карти заявлено 115-ватний рівень TGP, а в ролі інтерфейсу підключення виступають вісім ліній PCI-E 4.0. У закордонних магазинах ціни починатимуться з 299 доларів.

Джерело:
MSI

Обговорити в форумі (коментарів: 57)

Nvidia зацікавилася високошвидкісними чипами HBM3E від SK hynix

Південнокорейський чипмейкер SK hynix минулого місяця повідомив про плани налагодити випуск мікросхем пам'яті HBM3E за 10-нм технологією п'ятого покоління, також відомою як 1b нм. Для нових чипів заявлено швидкість обміну інформацією 8 Гбіт/с на контакт, що на чверть більше щодо актуальної пам'яті HBM3. Суду за повідомленнями азійських ЗМІ, новинка SK hynix вже привернула увагу потенційних замовників.

SK hynix

Nvidia вже запросила у SK hynix зразки високошвидкісних мікросхем HBM3E. «Зелені», ймовірно, розглядають можливість використання даних чипів у новому поколінні прискорювачів обчислень, в основу яких ляже архітектура Hopper-Next або Blackwell. Їхній офіційний дебют Nvidia запланувала на наступний рік, що в цілому відповідає графіку виробництва нових мікросхем HBM3E.

SK hynix розраховує налагодити пробний випуск вищезгаданих чипів у другій половині цього року, а старт масового виробництва заплановано на першу половину 2024 року. Якщо чипмейкеру вдасться укласти новий контракт з Nvidia, то це допоможе додатково зміцнити його позиції на ринку багатошарової пам'яті HBM.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 22)