Seagate випустила NVMe-накопичувачі FireCuda 540 з підтримкою PCI Express 5.0

Seagate Technology повідомила про надходження до продажу лінійки твердотілих накопичувачів FireCuda 540 з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Вона представлена пристроями місткістю 1 та 2 ТБ, виконаними у форм-факторі M.2 2280. В основі SSD лежить вже знайома платформа Phison PS5026-E26 та мікросхеми пам'яті 3D NAND TLC виробництва Micron.

FireCuda 540

Для Seagate FireCuda 540 заявлено швидкості читання/запису до 10 Гбайт/с, а також максимальну швидкодію при роботі з випадковими блоками в районі 1,5 млн IOPS. З інших особливостей можна виділити показник TBW (Total Bytes Written) 1000 ТБ або 2000 ТБ залежно від обсягу, а також 5-річну гарантію виробника. SSD поставляються без радіатора, при цьому для оптимальної продуктивності Seagate рекомендує використовувати додаткове охолодження.

FireCuda 540

У закордонних магазинах терабайтна версія Seagate FireCuda 540 доступна за ціною від $180, а за 2-терабайтний варіант доведеться викласти щонайменше 300 доларів.

Джерело:
Seagate

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Фото дня: величезний процесор Intel Granite Rapids-AP для серверної платформи LGA7529

У лабораторіях Intel вирує робота над серверними процесорами Granite Rapids-AP для платформи Birch Stream, також відомої як LGA7529. Їхній реліз має відбутися наступного року, а в цей час чипмейкер тестує інженерні зразки новинок. У Мережі вже доступні фото таких «камінців».

Intel Granite Rapids

Як неважко зрозуміти з назви платформи, на «черевці» процесорів Intel Granite Rapids-AP знаходиться понад сім тисяч контактних майданчиків. Це значно більше, ніж у сучасних Sapphire Rapids (LGA4677), та пояснюється переходом на 12-канальну пам'ять DDR5-6400 та необхідністю забезпечити роботу більшої кількості високошвидкісних інтерфейсів, наприклад, кількість ліній PCI Express 5.0 зросте до 96 штук. Нижче можна порівняти розміри сокета LGA7529 та процесора LGA4189.

Intel Granite Rapids

В основу процесорів Intel Granite Rapids-AP ляже мікроархітектура Redwood Cove, а максимальна кількість ядер, за попередньою інформацією, становитиме 128 одиниць. Планується, що в них компанія використовуватиме багаточипове компонування та перейде на технологію Intel 3. Також варто додати, що для платформи LGA7529 заявлено підтримку процесорів з тепловим пакетом до 500 Вт.

Intel Granite Rapids

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Noctua випустила кріплення для встановлення кулера на «скальпований» процесор AMD AM5

Австрійська компанія Noctua підготувала ще один цікавий аксесуар для власників платформи AMD AM5. За допомогою монтажного набору NM-DD1 систему охолодження можна буде встановити на «скальпований» процесор Ryzen 7000-ї серії, тим самим покращивши температурний режим CPU на 10-15°C. Новинку було розроблено за участю відомого ентузіаста Романа «der8auer» Хартунга.

Noctua NM-DD1

«Зняття кришки та пряме охолодження кристала анулює гарантію на ваш процесор і несе певний ризик його пошкодження, так що це безумовно не для всіх, — розповідає Роланд Моссіг (Roland Mossig), генеральний директор Noctua. — Проте приріст ефективності просто вражає. Зазвичай він становить від 10 до 15°C, але в деяких випадках ми навіть бачили покращення майже на 20°C у поєднанні з нашими монтажними планками зі зміщенням. Тому ми впевнені, що це привабливий варіант для користувачів-ентузіастів».

Noctua NM-DD1

Придбати Noctua NM-DD1 можна через офіційний сайт вендора за €4,9. Втім, є можливість виготовити його самостійно. Для цього потрібно видрукувати відповідні проставки на 3D-принтері (STL-моделі доступні на Printables.com), а також придбати кілька болтів. Noctua опублікувала коротку інструкцію із встановлення.

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Неофіційний фікс істотно прискорює Cyberpunk 2077 на AMD Ryzen

З самого релізу Cyberpunk 2077 гра показує погану оптимізацію для процесорів AMD Ryzen. Проблему з низьким завантаженням ядер та поганим використанням SMT мали вирішити у патчі версії 1.05. І розробники дійсно покращили продуктивність, але це стосується лише молодших 4-ядерних та 6-ядерних процесорів AMD.

Німецький сайт PC Games Hardware опублікував матеріал щодо процесорозалежності гри та покращення продуктивності на AMD Ryzen. Для «лікування» гри знадобилося відкоригувати деякі параметри у виконавчому файлі за допомогою Hex-редактора. Це забезпечило помітне зростання завантаження ядер та, як наслідок, підвищення загальної частоти кадрів.

Загальне зростання продуктивності досягло значних 27% на системі з процесором Ryzen 7 7800X3D і відеокартою  GeForce RTX 3090. Такий потужний ривок швидкодії спостерігався в роздільній здатності 1280x720. При вищій роздільній здатності та підвищеному навантаженні на відеокарту різниця буде меншою.

Посилання на завантаження модифікованого файлу викладені в огляді на PC Games Hardware.

Обговорити в форумі (коментарів: 54)

Розробники Hitman створюють ексклюзивний проєкт для Xbox

Продовжується судовий процес між FTC (Federal Trade Commission) та Microsoft щодо угоди про купівлю Activision Blizzard. У його ході спливає багато цікавої інформації. Днями ми писали, що нова гра Indiana Jones від MachineGames розробляється тільки для платформ Xbox Series та PC. Така ж доля чекає на Project Dragon. Під цією кодовою назвою ховається рольовий шутер від команди IO Interactive, яка раніше займалася серією Hitman.

На початку року представники IO Interactive самі заявили про розробку Project Dragon, не надавши жодної додаткової інформації. Відомо лише, що для гри обрано фентезійний сеттінг, і це онлайнова RPG. З чуток це амбітний проєкт, який розрахований на багаторічну підтримку. Однак Project Dragon все ще на ранній стадії розробки й поки що не зрозуміло, коли вийде гра і в якому вигляді.

Джерело:
GameSpot

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Трой Бейкер представив новий трейлер Fort Solis

Гру Fort Solis вперше анонсували рік тому. Це амбітний проєкт від невеликих європейських студій Fallen Leaf та Black Drakkar Games у науково-фантастичному сеттингу. Гра серед іншого стала відома завдяки тому, що розробники залучили до озвучення відомих в індустрії акторів — Троя Бейкера та Артура Кларка (Артур Морган із Red Dead Redemption).

У свіжому відео від IGN Трой Бейкер всіляко нахвалює гру та озвучує дату виходу. Також у ролику представлена хвилинна нарізка різних ігрових сцен.

Автори називають Fort Solis наративним трилером, події якого розвиваються на Марсі. Судячи з представлених кадрів, гра поєднує кінематографічну постановку з вивченням локацій та взаємодією з оточенням. Можливо, це щось середнє між Detroit: Become Human та серією The Dark Pictures.

Реліз Fort Solis заплановано на 22 серпня. Гра буде доступна на PC та PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Nvidia може представити H100 з 64 ГБ та 94 ГБ пам'яті

З'явилися чутки, що компанія Nvidia готує нові версії прискорювача Nvidia H100. Цей пристрій став основним апаратним рішенням для систем штучного інтелекту завдяки надпотужному графічному чипу Hopper. Стандартна серверна версія Nvidia H100 оснащена 80 гігабайтами високошвидкісної пам'яті HBM3. Але тепер компанія нібито готує варіанти з 64 ГБ та 94 ГБ. Усі вони будуть випущені у дизайні SXM5 для серверного сегмента.

Збільшення пам'яті потрібне для навчання ШІ з великими мовними моделями. Поки не зрозуміло, як буде налаштована пам'ять HBM3, особливо з урахуванням нестандартного обсягу 94 ГБ замість 96 ГБ. І як такі зміни вплинуть на загальні характеристики пристрою.

Також раніше були згадки про варіант H100 зі 120 ГБ пам'яті. Але все це поки що не має офіційного підтвердження, тому до поданої інформації варто ставитись з певною обережністю.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Сьогодні стартує закрита бета Tom Clancy's The Division: Heartland

Компанія Ubisoft запускає закрите бета-тестування нової гри серії The Division. Це лутер-шутер від третьої особи, який поширюватиметься за схемою free-to-play. У Heartland з'явиться новий режим PvPvE із підтримкою до 45 осіб.

У рамках закритої бети розробники хочуть отримати перші відгуки гравців і дізнатися їхню думку щодо The Division: Heartland. При цьому всі учасники підписують угоду про нерозповсюдження. Подати заявку на участь у тестуванні можна через офіційний сайт.

Зазначимо, що Ubisoft останнім часом робить багато спроб запустити успішний багатокористувацький проєкт. У випадку The Division: Heartland є певні шанси на успіх, оскільки The Division 2 досі зберігає активну аудиторію, а розробники підтримують та оновлюють гру.

Обговорити в форумі (коментарів: 17)