Вийшли перші огляди відеокарти GeForce RTX 4060

Напередодні офіційного старту продажів корпорація Nvidia дозволила публікацію оглядів відеокарти GeForce RTX 4060. Це найдоступніший 3D-прискорювач з архітектурою Ada Lovelace. Придбати новинку можна буде з завтрашнього дня за рекомендованою ціною від 299 доларів.

GeForce RTX 4060

Відеокарта GeForce RTX 4060 базується на графічному процесорі Nvidia AD107 у конфігурації з 3072 ядрами CUDA та 128-розрядною шиною пам'яті. Еталонні частоти GPU становлять від 1830 до 2460 МГц. Пристрій оснащений вісьмома гігабайтами пам'яті GDDR6 з пропускною здатністю 272 Гбайт/с. Для карти заявлено 115-ватний TGP, а у ролі інтерфейсу підключення виступають вісім ліній PCI-E 4.0.

GeForce RTX 4060

Ігрова продуктивність GeForce RTX 4060 загалом відповідає обіцянкам Nvidia. Відеокарта виявилася приблизно на 18% потужнішою за модель GeForce RTX 3060 12GB та у більшості випадків обходить Radeon RX 7600, особливо якщо активувати трасування променів. Додатково покращити плавність геймплею допоможе технологія DLSS 3 із генерацією кадрів, яка є лише на відеокартах Ada Lovelace.

GeForce RTX 4060GeForce RTX 4060

Додаткова інформація про швидкодію GeForce RTX 4060 доступна за посиланнями: Guru3D, TechPowerUp, Overclock3D та ComputerBase.

GeForce RTX 4060GeForce RTX 4060

Обговорити в форумі (коментарів: 115)

Лінійка пам'яті G.Skill Trident Z5 RGB White включає набори від DDR5-6000 до DDR5-8200

Тайванська компанія G.Skill продовжує розширювати асортименти комплектів оперативної пам'яті DDR5. Ще однією новинкою стала лінійка Trident Z5 RGB White, до якої увійшли набори стандарту від DDR5-6000 до DDR5-8200. Характерною рисою новинок, як підказує назва, стало біло-чорне забарвлення радіатора.

G.Skill Trident Z5 RGB White DDR5

Серія G.Skill Trident Z5 RGB White представлена комплектами, набраними з двох модулів DDR5 об'ємом 16, 24, 32 та 48 Гбайт. Для новинок заявлено підтримку оверклокерських профілів Intel XMP 3.0 та затримки від CL30 до CL40 залежно від ефективної частоти набору. З короткими специфікаціями можна ознайомитись нижче.

G.Skill Trident Z5 RGB White DDR5

До продажу вищеописані комплекти G. Skill Trident Z5 RGB White DDR5 надійдуть у наступному кварталі. Рекомендовані ціни будуть оголошені ближче до релізу.

G.Skill Trident Z5 RGB White DDR5

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Фото «голого» кристала CCD у складі процесора Ryzen 5 7600

Ентузіаст Fritzchens Fritz поділився знімками кристала CCD (Core Complex Die), який є серцем актуальних процесорів AMD Zen 4. Для цього йому довелося принести в жертву Ryzen 5 7600, а також виконати величезну роботу з підготовки кристала до фотосесії. Варто додати, що ентузіаст не вперше радує любителів «заліза» подібними світлинами, ознайомитися з усіма його роботами можна в альбомі Flickr.

AMD Zen 4

Мікросхема Core Complex Die для процесорів AMD Zen 4 виготовляється за 5-нм технологією на потужностях TSMC та фізично містить понад 6,5 млрд транзисторів при площі близько 70 мм². На опублікованих фото виразно видно вісім окремих ядер Zen 4 та масив кеш-пам'яті третього рівня обсягом 32 МБ. На краю чипа розташовані блоки, що відповідають за взаємодію з мікросхемою введення-виведення IOD (Input-Output Die).

AMD Zen 4AMD Zen 4

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Samsung планує запустити виробництво 2-нм чипів у 2025 році

Samsung озвучила найближчі плани із запуску виробництва мікросхем на базі нових технологічних процесів. Чипмейкер планує запустити конвеєр SF2 (2 нм) у 2025 році, а виробництво наступного класу SF1.4 (1,4 нм) планують запустити у 2027 році

Техпроцес Samsung SF2 забезпечить підвищення енергоефективності на 25% при тих же тактових частотах, збільшення продуктивності на 12% за тієї ж потужності та зменшення площі на 5% порівняно з SF3, представленим цього року. За Samsung SF2 у 2026 році піде SF2P, оптимізований для чипів під високопродуктивні обчислення (HPC). 2027 року запустять конвеєр SF2A, оптимізований для автомобільних напівпровідникових рішень. І цього ж року компанія має намір запустити виробництво на конвеєрі SF1.4.

Техпроцес 2 нм від Samsung буде доступний приблизно в той же час, що й техпроцес TSMC N2 і через рік після процесу Intel 20A (2 нм).

Samsung Foundry планує розширювати свої виробничі потужності в Південній Кореї (Пхентхек) та США (Тейлор, Техас). У Пхентхек буде запущено нову виробничу лінію. До кінця року буде завершено будівництво нового заводу у Тейлорі, який планують ввести в експлуатацію у 2024 році.

Джерело:
Anandtech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Завтра на PC виходить доповнення Final Transmission для The Callisto Protocol

Striking Distance Studios підготувала останнє сюжетне доповнення Final Transmission для хоррора The Callisto Protocol. Події DLC розгорнуться після того, як вірус вирвався за межі в'язниці та будуть прямим продовженням сюжету основної гри. Заявлено, що Final Transmission завершить історію головного героя Джейкоба Лі.

Герой зіткнеться з новими ворогами, які вимагатимуть застосування нової тактики та нової зброї.

Доповнення Final Transmission вже доступне гравцям на PlayStation 4 і PlayStation 5, на PC і Xbox воно вийде 29 червня. У Steam доповнення буде доступне всім покупцям оригінальної гри у версії Digital Deluxe Edition.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

AMD допомагає оптимізувати Starfield

Компанія Bethesda оголосила про ексклюзивне партнерство з AMD. Ця співпраця дозволить оптимізувати гру для процесорів AMD Ryzen 7000 та відеокарт AMD Radeon 7000, використовуючи всі їхні апаратні переваги.

У команді Bethesda є кілька інженерів AMD, які допомагають оптимізувати гру для консолі Xbox та PC. Заявлено, що Starfield підтримуватиме технологію масштабування AMD FidelityFX Super Resolution 2.

Варто відзначити, що в останніх іграх, де було заявлено про партнерство з AMD, немає підтримки Nvidia DLSS чи Intel XeSS. Але в іграх, що створюються у партнерстві з Nvidia, немає обмежень на додавання технологій від AMD. З урахуванням високих системних вимог Starfield хотілося б мати якісну альтернативу AMD FSR, але її може не бути.

На початку місяця було представлено системні вимоги гри. У мінімальній конфігурації вказана відеокарта Radeon RX 5700, у рекомендованій Radeon RX 6800 XT. Для гри потрібен процесор не слабший за AMD Ryzen 5 2600X та 16 ГБ оперативної пам'яті. Для встановлення потрібно 125 ГБ вільного місця, і суворо рекомендується SSD.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 81)

Наступне покоління відеокарт GeForce RTX вийде у 2025 році

Відеокарти GeForce RTX 40-ї серії, засновані на архітектурі Ada Lovelace, надійшли на ринок минулої осені. Зазвичай Nvidia дотримується дворічного циклу випуску графічних процесорів, тобто можна було розраховувати, що їхні наступники з'являться наприкінці 2024 року. Однак свіжа інформація вказує на те, що релізу наступного покоління «зелених» GPU ми чекатимемо довше, ніж зазвичай.

Nvidia

Наступна архітектура для ігрових відеокарт GeForce RTX дебютує не раніше 2025 року. В цей час Nvidia ще не визначилася з її назвою, тому в офіційних документах вона поки що вказується як Ada Lovelace-Next. Що стосується планів «зелених» на 2023 й 2024 рік, то не можна виключати, що протягом цього часу компанія виведе на ринок оновлені 3D-прискорювачі Ada Lovelace, на зразок лінійки GeForce RTX 4000 Super. Втім, офіційних підтверджень цього наразі не надходило.

Ada Lovelace-Next

Джерело:
HardwareLuxx

Обговорити в форумі (коментарів: 42)