Майнінгові компанії переходять на обчислення ШІ

Після різкого зниження рентабельності майнінгу багато великих компаній, які вкладалися у відповідне обладнання, опинилися у складній ситуації. Тепер деякі з них намагаються переорієнтуватися на сферу штучного інтелекту, щоб здавати свої обчислювальні майданчики для навчання великих ШІ. Таким шляхом пішла компанія Hive Blockchain. Рік тому всі її ресурси (38 000 відеокарт) були спрямовані на видобуток Ethereum. Після фактичного припинення майнінгу Ethereum компанія намагалася перейти на альткоїни, але зазнавала збитків.

Фото hardwaretimes.com

Тепер компанія здає хмарні обчислювальні потужності своїх систем під обчислення ШІ. Серед своїх переваг Hive Blockchain виділяє великий обчислювальний парк з 38 тисяч GPU, багаторічний досвід великого оператора центру обробки даних та угода про повну конфіденційність із клієнтами. Про всяк випадок частина обчислювальних потужностей, як і раніше, зарезервована під майнінг альткоїнів. Також компанія має свій парк ASIC-пристроїв для видобутку Bitcoin.

Таким же шляхом пішла компанія Satoshi Spain. Компанія раніше здавала в оренду майнінгові системи, а тепер перепрофілюється на обчислення для ШІ. Засновник Satoshi Spain Алехандро Ібаньєс де Педро назвав новий обчислювальний бізнес ШІ «майнінгом 2.0».

Перехід від криптовалюти до ШІ не такий простий, оскільки старі GPU можуть показувати низьку ефективність в операціях ШІ. Тобто нова область обчислень все одно вимагатиме нових інвестицій в обладнання. На користь таких майданчиків грає завантаженість обчислювальних хмарних систем OpenAI, Microsoft та Amazon, які не завжди можуть задовольнити попит клієнтів.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 79)

Китай обмежив експорт рідкісних металів для напівпровідникової промисловості

Китай запроваджує експортні обмеження на галій та германій. З першого серпня китайським експортерам буде потрібний спеціальний дозвіл від міністерства торгівлі на вивезення відповідних металів та їх хімічних сполук. Експортери зобов'язані повідомляти дані щодо закордонних покупців, щоб отримати схвалення на угоду з боку відповідних органів.

Галій та германій мають важливе значення у виробництві напівпровідників, а на Китай припадає 80% від світових поставок цих металів. Обмеження експорту та зниження постачання може сильно вдарити по світовій напівпровідниковій індустрії. Щоб компенсувати це постачанням з інших країн, знадобиться час, а собівартість цих матеріалів може помітно зрости. Іншими світовими постачальниками галію є Японія, Південна Корея, Росія та Україна. Германій поставляють Канада, Бельгія, США та Росія.

Обмеження експорту галію і германію стало черговим витком у торговій війні Китаю та США. Також ключовим фактором цього протистояння залишається напруженість навколо Тайваню та небезпека військового вторгнення Китаю. Піднебесна активно виборює технологічну незалежність. США вводять обмеження на експорт високопродуктивних чипів та обладнання для ШІ.

Джерело:
Bloomberg

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

На підході 6-ядерний процесор AMD Ryzen 5 7500F з деактивованою графікою

Модельний ряд процесорів для платформи AMD AM5 незабаром поповниться Ryzen 5 7500F. Він повинен стати найдоступнішим чипом на архітектурі Zen 4 та виділятиметься на тлі випущеного раніше Ryzen 5 7600 не лише меншими частотами, але й деактивованим відеоядром. Фактично, це перший CPU AM5 без вбудованої графіки.

AMD Ryzen 5 7500F

AMD Ryzen 5 7500F запропонує шість ядер Zen 4 з підтримкою технології SMT та 32 мегабайти кеш-пам'яті третього рівня. Частота boost-режиму становить 5,0 ГГц, тобто на 100 МГц нижче, ніж Ryzen 5 7600. Офіційна презентація новинки, як стверджує джерело, відбудеться протягом цього тижня.

Що стосується ціни, то Ryzen 5 7500F повинен бути приблизно на $10 дешевше Ryzen 5 7600. Цей процесор вийшов з рекомендованою ціною $229, але зараз у закордонних магазинах подешевшав до 219 доларів.

AMD Ryzen 5 7500F

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 41)

TSMC підтверджує запуск виробництва на базі 2 нм у 2025 році

Тайванський виробник напівпровідників TSMC провів конференцію в Японії, в рамках якої були озвучені цифри фінансових успіхів компанії, плани щодо нових конвеєрів на базі вдосконаленого техпроцесу 3 нм та термін запуску техпроцесу 2 нм. Масове виробництво чипів за 3-нм технологією йде з 2022 року. Оновлений 3-нм техпроцес N3E пройшов технічну сертифікацію і буде доступний для замовників у другій половині 2023 року.

У 2024 році буде запущено нову вдосконалену версію техпроцесу N3P, який забезпечить підвищення продуктивності на 5%, зниження енергоспоживання на 5-10% і підвищення щільності чипів у 1,04 рази порівняно з N3E. Через високий попит з боку автомобільної промисловості йде розробка спеціалізованого техпроцесу N3AE. Це модифікована версія N3, орієнтована на виробництво напівпровідників для систем автономного водіння.

Підготовка до нового техпроцесу 2 нм йде за планом, нове виробництво запустять у 2025 році. У ньому TSMC відмовиться від транзисторів FinFET на користь технології «нанолистів». У 2026 році планується запустити удосконалені виробничі лінії N2P та N2X. Вже відомо, що першим замовником нових 2-нм чіпів буде компанія Apple, яка має особливі домовленості із TSMC.

Також компанія продовжує удосконалювати чинні техпроцеси. У новій виробничій лінії N4X (покращений техпроцес 5 нм) продуктивність на 17% краще, а щільність чипів на 6% вище порівняно з базовим N5.

Старший віцепрезидент TSMC Кевін Чжан відзначив прискорене зростання компанії. Сума інвестицій у 2022 фінансовому році зросла до 5,4 мільярда доларів. Кількість співробітників компанії досягла 8558 осіб. TSMC продовжує вести будівництво місцевого заводу в Кумамото, який планують запустити у 2024 році. Тайванський виробник планує і другий завод у Японії, під який вже придбано земельну ділянку та йде оформлення всіх необхідних дозволів на будівництво.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 14)