Зниження цін на оперативну пам'ять сповільниться у цьому кварталі

Останні кілька кварталів зміцнилася тенденція до зниження ціни мікросхем пам'яті DRAM. Щоб зупинити її виробники, серед іншого, скорочують обсяги виробництва чипів. Як зазначають експерти TrendForce, ця стратегія вже почала давати результати. У поточному кварталі падіння цін суттєво уповільниться, проте це не означає повного закінчення кризи для виробників.

DRAM

Якщо минулого кварталу мікросхеми DRAM подешевшали на 13-18%, то в поточному падіння цін, за оцінками TrendForce, не повинно перевищити 5%. У разі пам'яті для персональних комп'ютерів найбільше подешевшає DDR4. Вендори, як і раніше, не можуть позбутися надлишків цих мікросхем, що безпосередньо впливає на ціни модулів ОЗУ. В той самий час планки DDR5 подешевшають не так сильно. Дані по всіх сегментах наведені у таблиці нижче.

Згідно з прогнозами аналітиків, зупинити вищезгадану тенденцію на ринку пам'яті DRAM вдасться лише наступного року. Це означає, що у споживачів ще як мінімум пів року буде можливість збільшити обсяг оперативної пам'яті у своїх ПК за привабливою ціною.

DRAM

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 26)

ASRock представила низькопрофільну відеокарту Arc A380

Компанія ASRock поповнила асортимент 3D-прискорювачів на графічних процесорах Intel Arc Alchemist моделлю Arc A380 Low Profile. Характерною рисою новинки, як легко зрозуміти з назви, стало низькопрофільне виконання. До речі, це перша відеокарта ASRock у такому форматі.

ASRock Arc A380 Low Profile

ASRock Arc A380 Low Profile отримала двослотову систему охолодження, що складається з алюмінієвого радіатора та пари невеликих вентиляторів. Роз'єм додаткового живлення відсутній, а для виведення зображення можна скористатися роз'ємами HDMI 2.0b та DisplayPort 2.0. Заводського розгону не передбачено: ядро ACM-G11 працює на 2000 МГц, ефективна частота пам'яті GDDR6 становить 15,5 ГГц. Щодо ціни відеокарти інформації наразі не надходило.

ASRock Arc A380 Low Profile

Нагадуємо, основою 3D-прискорювача Arc A380 послужив графічний процесор Intel ACM-G11 з вісьмома Xe-ядрами (1024 шейдерні процесори) та 96-бітною шиною пам'яті. Відеобуфер набраний шістьма гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 186 Гбайт/с. Паспортний рівень TBP складає 75 Вт.

ASRock Arc A380 Low Profile

Джерело:
ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

AMD готує 4-ядерний процесор Ryzen 3 5100 для платформи AM4

Разом з процесором Ryzen 7 5700, про підготовку якого стало відомо минулого місяця, компанія AMD випустить модель початкового рівня Ryzen 3 5100. Цей «камінець» теж належить до сімейства гібридних чипів Cezanne, тобто використовує монолітний 7-нм кристал. При цьому вбудований графічний блок було деактивовано.

AMD Ryzen

Про підготовку AMD Ryze 5 5100 стало відомо завдяки Gigabyte Technology, яка вказала його основні характеристики на своєму сайті. Новинка отримала чотири ядра Zen 3 з підтримкою технології SMT, 8 Мбайт кеш-пам'яті третього рівня, контролери PCI-E 3.0 та DDR4-3200. Паспортний рівень TDP складає 65 Вт.

Ryzen 3 5100

Рекомендована ціна та точна дата релізу процесора AMD Ryze 5 5100, на жаль, поки залишаються невідомими.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Inflection AI запустить суперкомп'ютер для навчання ШІ на базі 22 тисяч Nvidia H100

Продовжується ажіотаж навколо технологій штучного інтелекту, який залучає великі інвестиції у цю сферу. Стартап Inflection AI оголосив про плани запустити суперкомп'ютер для навчання моделей ШІ. Новий обчислювальний комплекс налічуватиме 22 тисячі прискорювачів Nvidia H100. Суперкомп'ютер використовує 700 чотириузлових стійок з процесорами Intel Xeon та споживатиме 31 мегават. Враховуючи високий попит на прискорювачі Nvidia, головною проблемою для Inflection AI стане доступність H100.

Фото TechPowerUp

Проєкт Inflection AI створений співзасновником Google DeepMind Мустафою Сулейманом та співзасновником LinkedIn Рейдом Хоффманом. Нещодавно стартап отримав інвестицій на 1,3 мільярда доларів, у тому числі від Microsoft та Nvidia. Компанія вже випустила свій чат-бот Pi на базі технології штучного генеративного інтелекту. Як і ChatGPT, користувач веде діалог з Pi в текстовому форматі.

Джерело:
ithome

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Nvidia та партнери вже використовують оновлений роз'єм живлення 12VHPWR

Днями ми розповідали, що Nvidia разом з організацією PCI-SIG працює над оновленим роз'ємом живлення 12VHPWR. Він отримав назву 12V2x6 та має низку покращень, спрямованих на зменшення ймовірності оплавлення роз'єму. Що найцікавіше, деякі з цих покращень Nvidia вже активно використовує.

12VHPWR

Веб-видання Igor's Lab звернуло увагу, що роз'єм живлення на відеокарті GeForce RTX 4070 Founders Edition відрізняється від 12VHPWR, яким оснащувалися старші моделі. У новому варіанті контакти сигнальних ліній стали помітно коротшими. Тобто все буде працювати тільки якщо кабель живлення щільно вставлений у роз'єм, що унеможливлює неправильне підключення. Нагадаємо, що помилку користувача Nvidia вважає головною причиною оплавлення роз'єму живлення на GeForce RTX 4090.

12VHPWR12VHPWR
Роз'єм живлення MSI GeForce RTX 4080 Gaming X Trio White та RTX 4070 Gaming X Trio

Оновлений роз'єм також взяли на озброєння AIB-партнери Nvidia, зокрема компанія MSI. Вона оснащує їм не лише відеокарти, на кшталт GeForce RTX 4070 Gaming X Trio, а й блоки живлення. Проте повноцінний перехід на 12V2x6 відбудеться тільки після того, як організація PCI-SIG затвердить відповідний стандарт.

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

Gigabyte оновить асортимент плат LGA1700 до релізу процесорів Raptor Lake Refresh

Разом із процесорами Raptor Lake-S Refresh цього року на ринок надійдуть оновлені материнські плати LGA1700 на базі логіки Intel 700-ї серії. Наприклад, компанія Gigabyte планує випустити не менше восьми нових моделей з логікою Z790 та B760. Вендор уже зареєстрував новинки в онлайн-базі Євразійської економічної комісії.

Gigabyte

Слід мати на увазі, що процесори Raptor Lake-S Refresh можна буде використовувати разом з випущеними материнськими платами на чипсетах Intel 600-/700-ї серії (за умови оновлення прошивки UEFI). Специфікації оновлених плат Gigabyte LGA1700 в цей час залишаються невідомими, але, наприклад, моделі лінійки Aorus зможуть похвалитися високошвидкісними мережевими інтерфейсами. Повний список новинок має такий вигляд:

  • Z790 AORUS XTREME X;
  • Z790 AORUS MASTER X;
  • Z790 AORUS TACHYON X;
  • Z790 AORUS ELITE X WIFI7;
  • Z790 AORUS ELITE X AX;
  • Z790 AORUS PRO X;
  • B760M AORUS ELITE X AX;
  • B760M YT PIONEER WIFI.

Не забула Gigabyte й про розширення асортименту системних плат для платформи AMD AM5. В найближчому майбутньому до продажу надійдуть нові рішення на основі хабів B650 та X670. Йдеться про наступні сім моделей:

  • X670 AORUS ELITE AX V2;
  • X670 GAMING X AX V2;
  • X670E AORUS ELITE AX;
  • B650 AORUS ELITE AX V2;
  • B650M AORUS ELITE AX ARCTIC;
  • B650M A ELITE AX ARC;
  • B650M GAMING WIFI.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 6)