AIB-партнери Nvidia мало зацікавлені у 16-гігабайтній GeForce RTX 4060 Ti

Менш ніж за два тижні у продаж надійде ще одна відеокарта на архітектурі Nvidia Ada Lovelace — GeForce RTX 4060 Ti 16GB. Вона базується на тому ж графічному процесорі, що і випущений раніше 8-гігабайтний варіант, проте за подвоєний обсяг відео-ОЗП доведеться додатково викласти щонайменше $100. Як відзначають закордонні колеги, через високу рекомендовану ціну 16-гігабайтна GeForce RTX 4060 Ti виявилася мало цікавою для AIB-партнерів Nvidia.

RTX 4060

«Поговорив з деякими AIB-партнерами: схоже, дуже мало хто зацікавлений у широкому просуванні GeForce RTX 4060 Ti 16GB. Ви вже можете бачити, наскільки менше моделей, порівняно зі стандартним варіантом», — розповідає Андреас Шиллінг (Andreas Schilling), редактор веб-видання HardwareLuxx.

На думку пана Шиллінга, у GeForce RTX 4060 Ti 16GB було тільки одне завдання — заспокоїти тих, хто вважає, що 8 Гбайт пам'яті недостатньо для сучасної відеокарти. Рекомендована ціна новинки наближається до рівня GeForce RTX 4070 (від $599), що робить невигідним випуск просунутих моделей. До речі, версію Founders Edition «зелені» не пропонуватимуть.

Все вищесказане також вплине на кількість оглядів 16-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti. У таких умовах виробники просто не бачать сенсу розсилати прес-семпли нової відеокарти.

RTX 4060

Згідно з останньою інформацією, у продаж GeForce RTX 4060 Ti 16GB надійде 18 липня. За день до цього, ймовірно, буде опубліковано перші огляди. Рекомендована ціна відеокарти складає від 499 доларів.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 72)

Твердотілі накопичувачі продовжать дешевшати у поточному кварталі

Експерти TrendForce підготували свіжу доповідь про стан світового ринку флеш-пам'яті. За підсумками минулого кварталу, середня вартість мікросхем NAND впала на 10-15% та, як підкреслюють аналітики, продовжить знижуватися в найближчі місяці. Згідно з прогнозами компанії, в поточному кварталі флеш-пам'ять подешевшає ще на 3-8%, що в першу чергу пояснюється слабким попитом та надлишком пропозиції.

SSD

Звісно ж, така ринкова ситуація лише на руку кінцевим споживачам. У TrendForce очікують, що за підсумками найближчих трьох місяців ціни на твердотілі накопичувачі корпоративного класу знизяться ще на 5-10%, а у разі споживчих SSD падіння становитиме 8-13%. Тут варто додати, що за останні квартали накопичувачі вже суттєво подешевшали. Наприклад, якщо наприкінці зими за 2-терабайтний Samsung 990 PRO українські магазини просили близько 12 тисяч гривень, то зараз він у середньому доступний за 7650 грн (дані Hotline).

NAND

Джерело:
TrendForce

Обговорити в форумі (коментарів: 74)

Фінал платформи Intel LGA2066: чипсет X299 та процесори Cascade Lake-X будуть зняті з виробництва

Цього тижня Intel повідомила своїх партнерів про плани відправити «на пенсію» HEDT-процесори Core 10-го покоління, а також ряд чипів Xeon W для робочих станцій. В обох випадках йдеться про представників сімейства Cascade Lake у конструктивному виконанні LGA2066. Фактично це означає кінець high-end платформи Intel LGA2066.

У продаж процесори Intel Core 10-го покоління (Cascade Lake-X) надійшли наприкінці 2019 року. Їх головною особливістю стала знижена вдвічі рекомендована ціна на тлі конкуренції з боку AMD Ryzen Threadripper. Якщо за Core i9-9980XE (18 ядер/36 потоків) на момент релізу компанія просила $1979, то Core i9-10980XE (18 ядер/36 потоків) офіційно коштував 979 доларів.

Intel LGA2066

Разом із вищезгаданими «камінцями» з конвеєра будуть зняті набори системної логіки Intel X299 та C422 для материнських плат LGA2066. Можливість оформити замовлення на процесори та чипсети у партнерів компанії є до 26 квітня наступного року, а останню партію буде відвантажено 31 січня 2025-го.

Джерело:
Intel

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Розкрито головні специфікації мобільних чипів Intel Meteor Lake

У найближчі кілька місяців корпорація Intel випустить нове покоління мобільних процесорів, відоме під кодовим ім'ям Meteor Lake. Чипмейкер поки не розкриває детальних специфікацій новинок, але вже надав своїм партнерам подробиці про модельний ряд. Відповідний слайд відразу опинився у вільному доступі.

Intel Meteor Lake

Нагадуємо, характерною рисою процесорів Intel Meteor Lake стане багаточипове компонування. В них компанія об'єднала окремі кристали з x86-ядрами, графічним блоком, модулями SoC та I/O. Мікросхема з x86-ядрами, згідно з наявною інформацією, виготовляється за технологією Intel 4, тоді як для випуску решти чиплетів використовуються інші техпроцеси, у тому числі TSMC.

Intel Meteor Lake

До сімейства Meteor Lake увійдуть чипи з тепловим пакетом від 7 до 45 Вт. Топові CPU запропонують шість високопродуктивних та вісім енергоефективних ядер, а також графічний блок Xe-LPG з вісьмома Xe-ядрами (1024 шейдерні процесори). Наголосимо, що стільки ж пропонує GPU у складі дискретної відеокарти Arc A380. Також цікавий той факт, що 55-ватні рішення для флагманських ноутбуків та мобільних робочих станцій належать до сімейства Raptor Lake.

Intel Meteor Lake

Офіційна презентація наступного покоління мобільних процесорів Intel, ймовірно, відбудеться на конференції Intel Innovation 2023 у другій половині вересня.

Intel Meteor Lake

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Опубліковані огляди процесора AMD Ryzen 5 5600X3D

У Мережі з'явилися перші огляди процесора AMD Ryzen 5 5600X3D для платформи AM4. Ця модель примітна збільшеним обсягом кеш-пам'яті завдяки технології 3D V-Cache та офіційно буде доступна тільки в американських магазинах MicroCenter. Рекомендована ціна новинки — 230 доларів

Ryzen 5 5600X3D

AMD Ryzen 5 5600X3D, грубо кажучи, є відбраковуванням моделі Ryzen 7 5800X3D. У новому процесорі кількість ядер Zen 3 була зменшена з 8 до 6 одиниць, а тактові частоти знижено на 100 МГц. Разом з цим кеш-пам'ять третього рівня «під ніж» не потрапила, тобто новинка оперує 96 МБ L3-кешу, що забезпечує їй непогану прибавку до ігрової швидкодії щодо звичайного Ryzen 5 5600X.

Ryzen 5 5600X3D

Як показали тести, Ryzen 5 5600X3D в іграх на 10-40% швидше за аналог без технології 3D V-Cache та навіть обходить молодші процесори Zen 4 для платформи AM5. Закордонні колеги також хвалять високу енергоефективність нового процесора. Якщо порівнювати з Ryzen 7 5800X3D, то, як зазначила редакція Tom's Hardware, Ryzen 5 5600X3D забезпечує 95% швидкодії старшого чипа при на 20% меншій ціні.

Обговорити в форумі (коментарів: 66)

Новий трейлер Immortals of Aveum розповідає про сюжет, героя та магію

Вийшло нове відео, присвячене майбутній грі Immortals of Aveum від Ascendant Studios. Це інформативний трейлер, який розкриває різні аспекти проєкту та демонструє багато ігрових моментів. Нам розповідають передісторію світу, знайомлять із головним героєм та його магічними здібностями.

Розробники називають Immortals of Aveum магічним шутером від першої особи. Замість зброї протагоніст використовує різноманітні магічні заклинання, які мають різну спеціалізацію та допомагають не лише знищувати різних ворогів, а й вирішувати головоломки. У грі буде доступно 25 різних заклинань та 80 талантів. Можна створювати та модифікувати різні елементи амуніції героя.

Гра виглядає видовищно завдяки великій кількості яскравих спецефектів. Відомо, що Immortals of Aveum використовує рушій Unreal Engine 5.1 з технологіями Lumen та Nanite.

У продаж гра надійде 22 серпня. Вона буде доступна на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X|S.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

У Epic Games Store дарують гру Grime

В онлайновому магазині Epic Games Store запустили нову роздачу. Цього разу можна безплатно отримати метроідванію Grime. Нам належить грати за якусь сутність, що бореться з ворогами та поглинає їх. Все це відбувається у похмурому сюрреалістичному світі. Гра вийшла у 2021 році та отримала чудові відгуки від критиків та гравців.

Гру можна додати на свій обліковий запис Epic Games до 13 липня.