Попередні специфікації чипів Intel Core 14-го покоління для настільних ПК

Восени Intel випустить десктопні процесори Core 14-го покоління, відомі під кодовим ім'ям Raptor Lake-S Refresh. Вони не принесуть нової мікроархітектури, але все ж таки зможуть похвалитися низкою нововведень, наприклад, більшими частотами та підтримкою більш високошвидкісного ОЗП. Також Intel планує наростити кількість ядер в процесорах класу Core i3/i5/i7.

Intel Core

У Мережі вже випливала інформація, що чипи Intel Core i7 14-го покоління, на кшталт Core i7-14700K, отримають конфігурацію «8+12», тобто 8 високопродуктивних та 12 енергоефективних ядер. Для нових процесорів Core i5 буде характерною є формула «6+8» або «8+8», а рішення класу Core i3 наростять кількість «великих» ядер з 4 до 6 штук. У разі Core i9 подібних нововведень не планується, проте частота boost-режиму має подолати 6-ГГц позначку.

Ще одним нововведенням Raptor Lake-S Refresh може стати механізм управління живленням Intel DLVR, щоправда, підтверджень цього поки що не надходило. У таблиці нижче приведено попередній модельний ряд CPU Core 14-го покоління для настільних ПК. Використовувати їх після оновлення прошивки можна буде у материнських платах на чипсетах Intel 600-/700-ї серії.

Intel Core

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 99)

Відеокарта GeForce RTX 4090 Founders Edition отримала оновлений роз'єм живлення

Без зайвого розголосу Nvidia почала оснащувати відеокарту GeForce RTX 4090 Founders Edition оновленим роз'ємом живлення 12VHPWR. Про це стало відомо завдяки одному з користувачів Reddit, який вирішив детально розглянути щойно куплений 3D-прискорювач.

RTX 4090

Нагадуємо, що в Мережі можна знайти не один десяток скарг від власників GeForce RTX 4090 з оплавленим роз'ємом живлення. Офіційно Nvidia списує всі проблеми на неправильне підключення кабелю, при цьому в її лабораторіях вже якийсь час триває робота над оновленим роз'ємом. Очікується, що незабаром його буде затверджено організацією PCI-SIG.

RTX 4090

Головною зміною в оновленому 12VHPWR стали укорочені контакти сигнальних ліній. Завдяки цьому все буде працювати тільки якщо кабель живлення щільно вставлений у роз'єм, що унеможливлює неправильне підключення. Першою відеокартою з оновленим 12VHPWR стала GeForce RTX 4070, але, як бачимо, Nvidia потроху переводить на нього інші моделі GeForce RTX 40-ї серії.

12VHPWR12VHPWR
Роз'єм живлення MSI GeForce RTX 4080 Gaming X Trio White та RTX 4070 Gaming X Trio

Обговорити в форумі (коментарів: 63)

Нові подробиці Silent Hill: Ascension

Портал IGN опублікував велике відео із розробниками Silent Hill: Ascension. Це один із нових проєктів легендарної хорор-серії, який вийде найближчим часом. До розробки залучено відразу кілька студій: Genvid Technologies, Bad Robot Games та Behavior Interactive (творці Dead by Daylight).

Гру називають інтерактивним стрімінговим серіалом і навіть наступним етапом еволюції інтерактивних розваг. Гравці та глядачі впливатимуть на події, визначаючи розвиток історії. Silent Hill: Ascension залишає відкритими деякі рішення, і аудиторія вибиратиме їхній результат.

Сама гра надихнута міфологією Silent Hill. Дизайн світу та монстрів визначається внутрішніми травмами героїв. Композитор проєкта нахвалює музику Акіри Ямаока та називає її головним джерелом натхнення при створенні саундтреку до нової гри.

Загальні фрази та формулювання досі не дають чіткого уявлення про гру та її особливості. Ймовірно, це багатокористувацька епізодична гра, де глобальні рішення визначаються тим, що зробила більшість гравців в конкретній ситуації.

Реліз Silent Hill: Ascension має відбутися до кінця року. Цільові платформи досі не озвучені.

Джерело:
IGN

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

MSI дарує €60 на гаманець Steam покупцям відеокарт GeForce RTX 4080

На правах реклами

Micro-Star International продовжує серію акційних пропозицій для геймерів, які планують оновити свій ПК. Цього разу компанія дарує поповнення гаманця Steam номіналом 60 євро покупцям будь-якої відеокарти MSI класу GeForce RTX 4080.

MSI

Для участі в акції необхідно в період з 10 липня до 10 серпня придбати відеокарту MSI GeForce RTX 4080 в одному з магазинів-партнерів компанії. Після цього покупку слід зареєструвати на відповідній сторінці, зробити це можна до 24 серпня. Магазинами-партнерами акції є ARTLINE, Brain, COMPX, Elmir, ITbox, KTC та TELEMART.

Більше інформації про акцію та повні умови наведено за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Intel припиняє випуск лінійки комп'ютерів NUC

Корпорація Intel оголосила про плани згорнути ще один напрямок бізнесу. Процесорний велетень вирішив припинити випуск лінійки комп'ютерів NUC (Next Unit of Computing). Пересічним користувачам вона відома переважно завдяки різноманітним міні-ПК, однак у її рамках Intel також випускала еталонні платформи для ноутбуків та інші продукти.

Intel NUC

«Ми вирішили припинити прямі інвестиції в бізнес Next Unit of Compute (NUC) та змінити нашу стратегію, щоб дозволити нашим партнерам з екосистеми продовжувати інновації та зростання NUC. Це рішення не вплине на підрозділи Intel Client Computing Group (CCG) або Network and Edge Computing (NEX). Крім того, ми працюємо з нашими партнерами та клієнтами, щоб забезпечити плавний перехід та виконання всіх наших поточних зобов'язань», — йдеться у заяві Intel.

Офіційний анонс проєкту Intel NUC відбувся ще у 2012 році з однойменним міні-комп'ютером на базі мобільних процесорів Sandy Bridge. З того часу асортимент продуктів помітно зріс, наприклад, кілька років тому з'явилися комп'ютери з можливістю встановлення дискретної відеокарти. До речі, нещодавно дебютувала серія міні-ПК NUC 13 Pro (Arena Canyon) на чипах Core 13-го покоління.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

AMD розповіла про системні вимоги Starfield та запустила нову акцію

AMD дала офіційний старт акції Starfield Game Bundle, у рамках якої покупці процесорів Ryzen та відеокарт Radeon зможуть отримати в подарунок копію рольової гри Starfield від Bethesda Game Studios. Разом з цим «червоні» опублікували розгорнуті системні вимоги проєкту, розповівши, яке «залізо» буде потрібно для комфортної гри у роздільній здатності 1440p та 4K. Нагадаємо, що AMD допомагає Bethesda оптимізувати ПК-версію Starfield.

Starfield

Для гри в 4K AMD рекомендує систему на базі процесора Ryzen 7 7800X3D і відеокарти Radeon RX 7900 XT. У випадку 1440p впорається комп'ютер з Ryzen 7 7700X та Radeon RX 6800, а для 1080p буде достатньо чипа Ryzen 5 7600 й графіки Radeon RX 7600. Це трохи відрізняється від офіційних системних вимог, втім, ні Bethesda, ні AMD не вказують орієнтовну частоту кадрів.

Starfield

Що стосується вищезгаданої акції, то список продуктів, що беруть участь у ній, зібрано в таблиці нижче. Як завжди, купівлю необхідно зробити в одного з офіційних партнерів AMD. Список українських рітейлерів найближчим часом буде опублікований на сайті AMD.

Starfield

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Суд схвалив угоду Microsoft та Activision Blizzard у США

На початку 2022 року компанія Microsoft оголосила про купівлю Activision Blizzard за рекордну суму у 68,7 мільярда доларів. Перешкодою для цієї масштабної угоди стало невдоволення Федеральної торгової комісії США (FTC), яка подала позов на судову заборону. Комісію хвилювало питання монополізації ігрового ринку, що не дивно, враховуючи скільки відомих ігрових франшиз отримає Microsoft. Чого варта тільки одна серія Call of Duty, яка протягом багатьох років залишається головним брендом серед мережевих шутерів. Весь цей час точилася юридична битва, яка закінчилася перемогою Microsoft — суд підтримав компанію і дозволив купівлю Activision Blizzard. Ще чекає апеляція та слухання у серпні, але суд вже відхилив більшість претензій FTC.

Раніше Microsoft отримала схвалення антимонопольних органів ЄС та відповідних органів у різних країнах. Поки що триває розгляд із регулятором у Великій Британії, який стурбований питаннями потенційної монополії у сфері хмарного геймінгу. Але швидке рішення з цього питання тепер здається цілком реальним.

Щоб заспокоїти антимонопольні органи, Microsoft пішла на розширення співпраці з іншими представниками індустрії. Дана обіцянка не лише продовжувати випуск серії Call of Duty на платформі Sony PlayStation, у планах навіть портування цих шутерів для Nintendo Switch.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 18)