Свіжа прошивка UEFI покращує роботу високошвидкісної пам'яті на платформі AMD AM5

Багато партнерів AMD, зокрема ASRock, ASUS та MSI, повідомляють про доступність свіжих прошивок UEFI для материнських плат з логікою AMD B650 та X670. Вони виконані на базі AGESA версії 1.0.0.7b та покращують підтримку високошвидкісної оперативної пам'яті DDR5 на платформі AM5.

AM5

Якщо говорити про конкретні показники, то ASRock похвалилася роботою профілю DDR5-7200 на системній платі X670E Taichi із процесором Ryzen 9 7950X3D. ASUS та Gigabyte вдалося «подружити» чипи серії Ryzen 7000X3D з пам'яттю DDR5-8000 на платах ROG Crosshair X670E Gene та X670E Aorus Master. Тим часом MSI на моделі MEG X670E Ace з процесором Ryzen 9 7950X досягла режиму DDR5-8200.

AMD AM5AMD AM5

Про кращий частотний потенціал ОЗП також повідомляють власники платформи AMD AM5. Наприклад, оверклокер Buildzoid успішно запустив комплект із двох 16-гігабайтних модулів у режимі DDR5-8000. Його тестова платформа складалася з материнської плати ASRock B650 LiveMixer та процесора Ryzen 9 7900X.

AMD AM5

Джерела:
TechPowerUp
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 83)

Флагманські моноблоки Acer Aspire S27 доступні в Україні

В Україні стартували продажі флагманських моноблоків Acer серії Aspire S27. Це продуктивні ПК формату «все-в-одному» з екраном діагоналлю 27 дюймів. Пристрої виконані в стильному мінімалістичному дизайні з вузькими рамками навколо екрану та в алюмінієвому корпусі. У підставку вбудовано сканер відбитків пальців. У верхній частині екрана є веб-камера (або світлодіодний світильник) та магнітне кріплення для аксесуарів.

Роздільна здатність екрана WQHD (2560x1440). Використовується матриця IPS із частотою оновлення 75 Гц. Функція Acer ExaColorTM покращує картинку завдяки автоматичному налаштуванню гами та контрасту.

ПК використовують процесори Intel Core i7-1260P або Intel Core i5-1240P із 12 ядрами. Встановлено 16 ГБ пам'яті із можливістю розширення до 32 ГБ. Дискова підсистема представлена SSD обсягом до 1 ТБ. Aspire 27S оснащені всіма актуальними інтерфейсами: LAN, USB 3.2, Type-C, HDMI, є слот для карт пам'яті microSD. Бездротові функції представлені Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.0. Є вбудована аудіосистема та роз'єм для підключення дротової гарнітури.

Ціна Acer Aspire S27-1755 (DQ.BKDME.002) стартує від 48299 грн, ціна Aspire S27-1755 (DQ.BKEME.001) починається від 54999 грн.

Джерело:
Acer

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Енергоефективний процесор Intel N50 протестований у Geekbench

На початку року компанія Intel анонсувала N-серію процесорів на базі архітектури Alder Lake-N. Ця лінійка процесорів використовує лише енергоефективні ядра Gracemont, що дозволило обмежити їхню потужність на рівні 6-12 Вт. Такі CPU орієнтовані на сегмент ультратонких легких ноутбуків, але досі вони не набули широкого поширення.

Найпростішою моделлю в цьому сімействі є процесор Intel N50 із двома ядрами (і двома потоками). Його частота до 3,4 ГГц за TDP 6 Вт. В наявності вбудована графіка з 16 блоками Execution Units та підтримкою DirectX 12.1. Нещодавно він засвітився в базі результатів бенчмарку Geekbench. Поки що назва процесора визначається невірно, але його характеристики вказані точно.

В однопотоковому тесті процесор набрав 1054 бали, а в багатопоточному 1388 балів. Якщо другий результат досить низький (що за наявності двох ядер цілком очевидно), то однопотокова продуктивність на рівні Intel Core i3-10110U і навіть вища. Для процесора з TDP 6 Вт цілком непогано.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Відеокарта ASUS ROG Strix GeForce RTX 4060 Ti 16GB коштує більше багатьох GeForce RTX 4070

Вчора стартували офіційні продажі відеокарти GeForce RTX 4060 Ti 16GB. Її рекомендована ціна починається з позначки 499 доларів, однак «просунуті» моделі коштують помітно дорожче. Наприклад, німецьким геймерам топова ASUS ROG Strix GeForce RTX 4060 Ti 16GB OC обійдеться у 659 євро.

GeForce RTX 4060 Ti

Вищезгадана модифікація GeForce RTX 4060 Ti 16GB виявилася дорожчою за прості версії GeForce RTX 4070! Їх зараз можна придбати за ціною від 599 євро. Зрозуміло, є і простіші варіанти GeForce RTX 4060 Ti 16GB, які доступні за рекомендовані для Європи €549. Однак різниця з більш продуктивною GeForce RTX 4070 все ще невелика, що робить покупку 16-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti невиправданою.

GeForce RTX 4060 Ti

Варто додати, що GeForce RTX 4060 Ti 16GB виявилася нецікавою й AIB-партнерам Nvidia. Зокрема, ніхто з них не став морочитися з розсилкою прес-семплів відеокарти, через що детальних оглядів новинки доведеться почекати.

Джерело:
ComputerBase

Обговорити в форумі (коментарів: 64)

Вийшла гра Portal: Prelude RTX з трасуванням шляху

Торік вийшла оновлена версія Portal RTX з трасуванням променів, покращеними текстурами та підтримкою масштабування DLSS. Ремастер створювався за допомогою набору інструментів RTX Remix. Наразі вийшла оновлена версія відомої модифікації Portal: Prelude. Це додаткова пригода на 8-10 годин зі своїм сюжетом та новими випробуваннями. Модифікація (гра) розповсюджується безплатно, але вам знадобиться базова версія Portal.

Portal: Prelude RTX

Portal: Prelude RTX теж була перероблена за допомогою RTX Remix. Вона тепер працює під API Vulkan. Додано просунуте трасування шляху та масштабування DLSS 3. Також у грі з'явилася підтримка оптимізації трасування для сцен зі складною геометрією Nvidia OMM (Opacity Micro Meshes). І це перший реальний додаток, де реалізована технологія Nvidia RTX IO.

Nvidia RTX IO забезпечує швидке завантаження даних з накопичувача у відеокарту з наступним розпакуванням силами GPU. Цей метод використовує стандарт компресії GDeflate, як і в технології DirectStorage. У цій грі RTX IO забезпечує завантаження текстур у п'ять разів швидше. При цьому проєкт займає менше місця на диску.

Portal: Prelude RTX

Також відомо, що RTX IO (як і DirectStorage 1.2) підтримуватиметься грою Ratchet & Clank: Rift Apart, яка незабаром виходить у Steam.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Intel і ASUS домовилися про випуск та підтримку міні-комп'ютерів NUC

Минулого тижня корпорація Intel анонсувала плани згорнути виробництво лінійки комп'ютерів NUC (Next Unit of Computing). Надалі ПК такого формату випускатимуть виключно партнери процесорного гіганта. Intel та ASUS тим часом підписали угоду, в рамках якої тайванський вендор продовжить виробництво, продаж та підтримку актуальних комп'ютерів Intel NUC на процесорах Core останніх поколінь.

Intel ASUS

«Наша команда розробників систем NUC створила унікальні продукти, які стимулювали інновації на ринку малого форм-фактора. Оскільки ми змінюємо нашу стратегію, щоб дозволити партнерам екосистеми продовжувати інновації та зростання продуктів NUC, нашим пріоритетом є забезпечення плавного переходу для наших клієнтів та партнерів. Я з нетерпінням чекаю, коли ASUS продовжить випускати виняткові продукти та підтримувати клієнтів наших систем NUC», — заявив Сем Гао (Sam Gao), віцепрезидент Intel та генеральний менеджер Intel Client Platform Solutions.

У рамках вищезгаданої угоди з Intel компанія ASUS отримає ліцензію на лінійку систем Intel NUC. Це дозволить їй випускати та продавати комп'ютери NUC на базі процесорів Intel Core з 10-го по 13-те покоління, а також розробляти нові моделі. Для цього тайванці створять новий бізнес-підрозділ під назвою ASUS NUC BU.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Samsung завершила розробку пам'яті GDDR7 32 Гбіт/с

Компанія Samsung оголосила про завершення розробки нових модулів пам'яті GDDR7. Старт розробки нового стандарту графічної пам'яті анонсовано вісім місяців тому, і зараз компанія перша готова до запуску виробництва GDDR7. Спочатку в планах Samsung було вийти на рівень пропускної здатності 36 Гбіт/с, але поки що заявлено тільки про модулі GDDR7 32 Гбіт/с.

У новій пам'яті використовується амплітудно-імпульсна модуляція PAM3, яка дозволяє передавати на 50% більше даних за цикл. При цьому енергоефективність GDDR7 на 20% краща порівняно з GDDR6. У модулях пам'яті Samsung GDDR7 передбачений спеціальний оптимізований високопродуктивний режим та енергозберігаючий режим з низькою робочою напругою (для ноутбуків). Мікросхеми GDDR7 виконані у форматі BGA із 266 контактами замість 180 контактів у старої пам'яті GDDR6. Це вимагатиме перероблювання друкованих плат для продуктів наступного покоління. Для термоелементів використовуватиметься спеціальний компаунд із покращеною теплопровідністю.

При 256-бітній шині доступу до пам'яті з GDDR7 загальна пропускна здатність досягне 1 ТБ/с, що на рівні GeForce RTX 4090 з 384-бітною шиною та пам'яттю GDDR6X 21 Гбіт/с. У поєднанні із 384-бітною шиною нова пам'ять забезпечить пропускну здатність 1,5 ТБ/с.

Про застосування нової пам'яті в якихось відеокартах AMD або Nvidia поки що не заявлено. В офіційному пресрелізі крім графічних пристроїв для ПК та консолей згадується використання пам'яті в продуктах для ШІ, високопродуктивних обчислень (HPC) та автомобільних систем. Тобто першими нову пам'ять можуть отримати якісь спеціалізовані прискорювачі обчислень.

Також над GDDR7 працює компанія Micron. Але, мабуть, вона ще готова до виробництва нової пам'яті.

Джерела:
Samsung
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

У Китаї вийшла компактна GeForce RTX 3050 на мобільному GPU

За останньої «майнінгової лихоманки» китайські виробники налагодили випуск відеокарт GeForce RTX на базі мобільних GPU. На той момент це був найпростіший спосіб обійти алгоритм Lite Hash Rate, який не давав настільним аналогам майнити на повну силу. Цікаво, що на цьому експерименти не закінчились. Ще однією новинкою від китайських умільців стала компактна GeForce RTX 3050.

GeForce RTX 3050

В основі новинки лежить графічний процесор Nvidia GA107 від мобільної версії GeForce RTX 3050. Тобто в арсеналі 3D-прискорювача є 2048 ядер CUDA (на 512 ядер менше щодо десктопного варіанту) та 128-розрядний інтерфейс пам'яті. Об'єм відеобуфера GDDR6 при цьому було збільшено з 4 ГБ, що зустрічаються у ноутбуках, до 8 Гбайт.

Енергоспоживання відеокарти становить всього 65 Вт. Завдяки цьому вона не лише позбавлена додаткового роз'єму живлення, але й отримала низькопрофільну однослотову систему охолодження. Загальні габарити пристрою становлять 168×68×17 мм. Для виведення зображення можна скористатися інтерфейсами DisplayPort та HDMI.

GeForce RTX 3050

Щодо вартості, то китайські продавці оцінюють настільну GeForce RTX 3050 Laptop у 1999 юанів (еквівалент 277 дол. США або 10260 гривень).

Джерело:
ITHome

Обговорити в форумі (коментарів: 12)