Опубліковано детальний огляд 16-гігабайтної версії GeForce RTX 4060 Ti

Днями модельний ряд 3D-прискорювачів Nvidia Ada Lovelace поповнився 16-гігабайтною модифікацією GeForce RTX 4060 Ti. Попри те, що ця відеокарта доступна для покупки вже кілька днів, повноцінні огляди новинки починають з'являтися лише зараз. Наприклад, докладний матеріал сьогодні опублікував YouTube-канал Hardware Unboxed.

RTX 4060 Ti 16GB

Закордонні колеги приділили першочергову увагу продуктивності GeForce RTX 4060 Ti 16GB у «ненажерливих» AAA-проєктах, на кшталт The Last of Us Part I, Resident Evil 4 Remake та The Callisto Protocol. При використанні ультраналаштувань якості графіки подвоєний обсяг відеобуфера тут забезпечує вищу та стабільнішу частоту кадрів щодо 8-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti. В інших іграх, для яких не такий важливий обсяг відео-ОЗП, продуктивність обох варіантів карти знаходиться на одному рівні.

RTX 4060 Ti 16GB

RTX 4060 Ti 16GBRTX 4060 Ti 16GB

Головним недоліком 16-гігабайтної GeForce RTX 4060 Ti наші колеги вважають рекомендовану ціну. На їхню думку, вона повинна коштувати 350 або максимум 400 доларів. Водночас Nvidia оцінила новинку у $499, а просунуті версії від AIB-партнерів коштують ще дорожче. Зокрема, в Європі за ціну ASUS ROG Strix GeForce RTX 4060 Ti 16GB можна придбати GeForce RTX 4070, нехай і у простішому виконанні.

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Оверклокер Hicookie підкорив позначку DDR5-9058 на платформі AMD AM5

Цього тижня для материнських плат AMD AM5 почали виходити прошивки UEFI, засновані на AGESA версії 1.0.0.7B. Вони значно покращили роботу високошвидкісної оперативної пам'яті DDR5 з процесорами Ryzen 7000 (Raphael), дозволяючи без особливих проблем досягти ефективної частоти 8000 МГц або навіть вище. Зокрема, тайванський майстер розгону Hicookie похвалився роботою двох 16-гігабайтних планок у режимі DDR5-9058.

AMD Ryzen

Для експерименту оверклокер використав материнську плату Aorus B650E Tachyon, процесор AMD Ryzen 7 7800X3D та комплект DDR5-8400 виробництва Gigabyte. Щоб домогтися режиму DDR5-9058, напругу довелося збільшити до 1,4 В. Формула затримок мала вигляд 54-56-56-126-127. У такому режимі система не лише пройшла валідацію CPU-Z, але й успішно завершила бенчмарк Super Pi.

DDR5

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

ASUS працює над наступником ігрового комп'ютера Intel NUC 13 Extreme

ASUSTeK Computer готується заповнити нішу, яку залишила Intel після згортання бізнесу із випуску систем NUC. У найближчому майбутньому тайванський вендор явить світові наступника ігрового комп'ютера NUC 13 Extreme (Raptor Canyon). Основою пристрою стануть процесори Intel Meteor Lake, повідомляє видання Bits and Chips. До речі, це сімейство CPU вийде під брендом Core Ultra.

Intel NUC 13 Extreme (Raptor Canyon)
Intel NUC 13 Extreme (Raptor Canyon)

За обробку графіки в новому комп'ютері відповідатимуть відеоадаптери Nvidia Ada Lovelace, найбільш вірогідним кандидатом є GeForce RTX 4070. Однією з важливих особливостей новинки стане гібридна система охолодження, тобто комбінація повітряного кулера та готової СРО. Також можна розраховувати на футуристичний дизайн корпусу та велику кількість RGB-підсвічування, характерну для інших продуктів ASUS ROG.

Щодо дати виходу нового ПК від ASUS, на жаль, інформації не надходило. Нагадуємо, що офіційний реліз процесорів Intel Meteor Lake заплановано на другу половину цього року.

У Китаї затримали злочинне угруповання, яке продавало старі відеокарти під виглядом нових

Після завершення чергової «криптовалютної лихоманки» на ринок ринули тисячі відеокарт, які раніше використовувалися як знаряддя праці. Багато з них продаються під виглядом нових, причому нечесні продавці не просто відмивають карти до блиску, але навіть перефарбовують мікросхеми пам'яті, щоб приховати реальне маркування або характерний жовтий відтінок. Найбільшого розмаху ця «галузь» досягла в Китаї, але гарна новина в тому, що нею вже зацікавилися місцеві правоохоронні органи.

Видеокарты

Днями в китайському місті Біньчен було затримано групу з 22 осіб, яка займалася продажем «нових» відеокарт. Одні скуповували відеокарти, інші відповідали за чищення та переупаковку, а частина співробітників займалася безпосередньо продажами. У поліцейському звіті йдеться, що вартість вилучених графічних карт та супутніх товарів перевищила 15 мільйонів юанів (більш ніж два мільйони доларів США). Вкотре рекомендуємо бути обережними при покупці 3D-прискорювача на закордонних торгових майданчиках, на зразок Aliexpress.

Видеокарты

Джерела:
ITHome
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 32)

Завод TSMC в Аризоні розпочне виробництво чипів за технологією N4 не раніше 2025 року

Компанія TSMC оголосила про затримку запуску свого першого заводу в США. На цей час в Аризоні триває будівництво двох підприємств. Перше мало розпочати випуск чипів за технологією N4 у 2024 році, а другий завод має розпочати виробництво чипів за технологією 3 нм у 2026 році. Обсяг інвестицій у цей проєкт становить близько 40 мільярдів доларів. Для США це перші передові виробництва напівпровідників за 20 років.

Зараз перше підприємство знаходиться на етапі, коли потрібне постачання та налагодження обладнання. Але через брак кваліфікованих робітників здійснити це у передбачені терміни не вийде. І якщо спочатку запуск виробництва планувався наприкінці наступного року, тепер він зрушився на 2025 рік. Поки не зрозуміло, чи така затримка позначиться на планах Apple, Qualcomm, Nvidia та AMD, які є найбільшими замовниками TSMC.

У 2024 році має бути запущене спільне японське підприємство TSMC, Sony та Denso для виробництва чипів за технологіями від 28 нм до 12 нм. Озвучуються плани будівництва заводу в Німеччині, який вироблятиме електроніку для автомобільної індустрії.

Також TSMC вперше повідомила про падіння квартального прибутку, і ці показники на 10% нижчі за результати аналогічного періоду минулого року. Це пов'язано з падінням попиту у сфері побутової електроніки. Головною точкою зростання є виробництво мікросхем для сфери ШІ. Насамперед це стосується прискорювачів обчислень Nvidia H100 та AMD MI300.

Джерело:
Asia Nikkei

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Видовищний трейлер Armored Core VI Fires of Rubicon

Опубліковано черговий трейлер нової гри FromSoftware. Для відомої команди японських розробників це повернення до джерел та продовження легендарної серії, з якої колись розпочинала студія. Armored Core VI Fires of Rubicon запропонує гравцям епічні битви мехів разом із фірмовим ігровим процесом від FromSoftware. У грі буде тонка настройка бойових роботів, і підбір деталей помітно впливає на їх характеристики. Також обіцяють напружені битви з босами на кшталт Dark Souls.

У новому трихвилинному відео представлена нарізка видовищних та драматичних бойових сцен, коли бойове завдання виконується на межі можливостей сталевої машини.

Armored Core VI Fires of Rubicon надійде у продаж 25 серпня цього року. Гра буде доступна на платформах PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox Series S та Xbox One. У Steam вже можна зробити попереднє замовлення за ціною 999 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Новий розпродаж у Epic Games Store та The Elder Scrolls Online у подарунок

В ігровому магазині Epic Games Store стартував літній розпродаж. У рамках акції понад 700 ігор продаються за знижками. Великі знижки на A Plague Tale: Requiem, Death Stranding Director's Cut, SnowRunner та багато інших хітів. Збільшено обсяг винагород за покупки, користувачі отримають назад на рахунок 10% від витраченої суми. Розпродаж триватиме до 3 серпня.

Також учора стартувала нова роздача безплатних ігор. На цей раз можна отримати одну з найвідоміших MMO The Elder Scrolls Online. Але це стосується лише базової версії, усі численні доповнення доведеться докуповувати окремо. Друга безплатна гра — візуальна новела з головоломками Murder by Numbers. Ці ігри можна додати на свій обліковий запис Epic Games до 27 липня

Обговорити в форумі (коментарів: 6)