Додаток ChatGPT з'явиться на Android

Компанія OpenAI випускає офіційний мобільний додаток ChatGPT для системи Android. Програма виходить через кілька місяців після успішного старту на iOS.

Поки що працює попередня реєстрація для доступу до ChatGPT через Google Play. Повний запуск додатка  має відбутися найближчим часом. Раніше чат-бот був доступний у браузерному режимі. Також багато додатків прикидаються ChatGPT завдяки схожій назві та символіці. Вважається, що офіційний додаток спочатку матиме регіональні обмеження. Насамперед його запустять для користувачів із США. Максимальну функціональність забезпечить платна передплата ChatGPT Plus.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Відеокарта Radeon RX 7900 GRE у виконанні Sapphire

Sapphire Technology стала першим AIB-партнером AMD, який підготував свій варіант відеокарти Radeon RX 7900 GRE (Golden Rabbit Edition). Офіційно ця модель стане ексклюзивним продуктом для китайського ринку. Її головною відмінністю від Radeon RX 7900 XT є урізана шина пам'яті та, як наслідок, менший обсяг відеобуфера.

Sapphire Radeon RX 7900 GRE

3D-прискорювач Radeon RX 7900 GRE базується на графічному процесорі AMD Navi 31 у конфігурації з 5376 потоковими процесорами, 64 мегабайтами Infinity Cache та 256-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений 16 гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 640 Гбайт/с. Робоча частота GPU становить від 1,5 до 2,4 ГГц, а штатний рівень TBP знаходиться у 300-ватної позначки.

Sapphire Radeon RX 7900 GRE

Якщо говорити про новинку Sapphire, то її варіант Radeon RX 7900 GRE отримав трислотову систему охолодження на кшталт серії Nitro+ Lite. Вона складається з масивного радіатора, пронизаного тепловими трубками, й трьох вентиляторів, а зворотний бік прикритий підсилювальною пластиною. На торці відеокарти розпаяно два 8-контактні роз'єми додаткового живлення.

Sapphire Radeon RX 7900 GRE

Щодо ціни Radeon RX 7900 GRE на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
Tom's Hardware

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

AMD готує процесори з 3D V-Cache для ігрових ноутбуків

Модельний ряд процесорів AMD Zen 4 з технологією 3D V-Cache в найближчому майбутньому поповниться ноутбучними рішеннями. Від азійських джерел надходить інформація, що «червоні» готують до випуску 16-ядерний процесор Ryzen 9 7945HX3D. Він належить до сімейства Dragon Range та виділяється на тлі Ryzen 9 7945HX збільшеним до 128 Мбайт обсягом L3-кешу. Це забезпечить йому приріст ігрової продуктивності.

AMD

ASUS вже підготувала конфігурацію ноутбука ROG Strix Scar 17 (G733PYV-LL046W) із вищезгаданим процесором. Він також зможе похвалитися 17,3-дюймовим екраном з роздільною здатністю 2560x1440 та графічним прискорювачем GeForce RTX 4090 Laptop.

Що стосується решти параметрів Ryzen 9 7945HX3D, то вони будуть успадковані від аналога без 3D V-Cache. Зокрема, новинка функціонуватиме на частоті від 2,5 до 5,4 ГГц у динамічному розгоні, працює з пам'яттю DDR5-5200, оснащена відеоядром Radeon 610M та підтримує інтерфейс PCI Express 5.0. Рівень TDP має скласти від 55 до 75 Вт.

AMD

Враховуючи, що ноутбук ASUS ROG Strix Scar 17 із процесором Ryzen 9 7945HX3D був помічений у закордонних магазинах, презентація мобільних чипів AMD Zen 4 з технологією 3D V-Cache не забариться.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Розробники Remnant 2 виправдовують погану оптимізацію можливістю увімкнути DLSS, FSR або XeSS

Завтра офіційно стартує гра Remnant 2, яку прості гравці називають «Dark Souls з пушками». Перша частина мала певний успіх, і багато хто чекав на продовження. Покупці  Ultimate Edition вже отримали доступ до гри, і поки що головною претензією з їхнього боку є продуктивність гри.

До релізу розробники представляли дуже скромні системні вимоги, хоча гра використовує сучасний рушій Unreal Engine 5. Виявилося, що в нативному 4K навіть GeForce RTX 4090 не може забезпечити 60 кадрів. Для цього грі потрібно включати технологію масштабування DLSS 2. При цьому гра не пропонує якусь неймовірну графіку і не підтримує технологію освітлення Lumen для Unreal Engine 5.

На гру посипалося багато негативних коментарів щодо її технічного стану. Розробникам довелося дати офіційний коментар на Reddit. Вони пообіцяли випускати оновлення для покращення продуктивності, але одразу попередили, що гра створювалася з урахуванням апскейлінгу за допомогою технологій DLSS/FSR/XeSS. Також вони рекомендують знижувати якість тіней для підвищення продуктивності, як найбільш критичний параметр.

Деякі користувачі також стикаються з помилкою про нестачу пам'яті на GeForce RTX 4090. Серед інших критичних помилок є проблема з пошкодженими збереженнями.

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

ASUS готує GeForce RTX 4070 без роз'ємів живлення, включаючи білий варіант

Компанія ASUS до кінця року запустить у продаж спеціальну версію відеокарти GeForce RTX 4070 без зовнішніх роз'ємів живлення. Цю модель вперше продемонстрували на Computex 2023. Тепер дві такі відеокарти показали на виставці Bilibili World 2023 та підтвердили, що масове виробництво стартує восени.

Нова версія GeForce RTX 4070 має охолодження товщиною 2,3 слота. Збоку немає звичних роз'ємів живлення на 8 або 16 контактів.

Замість зовнішніх конекторів відеокарта має додатковий роз'єм для підключення до шини живлення на материнській платі. Така конструкція усуває проблему з прокладанням кабелю до відеокарти. Хороше рішення для перфекціоністів, які дуже стурбовані тим, як виглядає внутрішній простір їх ПК. Додатковий роз'єм має 16 контактів та може забезпечувати до 600 Вт потужності.

Для такої відеокарти потрібна відповідна материнська плата із додатковим роз'ємом. А позаду плати є роз'єм, куди безпосередньо підключається кабель живлення відеокарти. На фото він позначений GC_HPWR.

На виставці ASUS також показала дві плати із таким внутрішнім роз'ємом живлення. Це чорна Z790 TUF Gaming та TX Gaming B760-BTF WIFI з білими радіаторами та панелями. Продемонстровано і дві версії GeForce RTX 4070 у різних кольорах — із чорно-сірим та білим кожухом. Це дозволить користувачеві зібрати повний комплект у тій кольоровій гамі, яка йому більше подобається.

Очевидно, що вартість нових продуктів буде вищою за стандартний цінник на аналогічні моделі ASUS. Журналісти припускають, що виробник спочатку виведе на ринок обмежену кількість продуктів, щоб оцінити реакцію споживачів та перевірити попит на ринку.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 41)