IT-компанії починають масово скуповувати відеокарти для роботи з ШІ

Бурхливе зростання технологій штучного інтелекту призвело до підвищеного попиту на прискорювачі обчислень Nvidia. Попит настільки великий, що компанія просто не може задовольнити його. В умовах дефіциту спеціалізованих прискорювачів розробники звертаються до ринку споживчих відеокарт.

Портал Tom's Hardware звернув увагу на пост Джорджа Хотца, відомого під ніком Geohot. Колишній хакер, який зламував телефони iPhone та консолі Sony, після роботи у Twitter запустив власний стартап Comma AI для розробок у сфері ШІ. Хотц показав партію відеокарт XFX Radeon RX 7900 XTX і заявив, що отримав 7,38 PFLOPS продуктивності, а попереду ще екзафлоп. Вибір даної відеокарти AMD ймовірно пов'язаний з великим обсягом пам'яті, оскільки в аналогічних за ціною моделях Nvidia він менший.

Стартова покупка Хотца включає 60 відеокарт із загальною ціною 60 тисяч доларів. Щоб отримати екзафлопс, знадобиться у 1000 разів більше відеокарт та бюджет у 60 мільйонів доларів. Це перший публічний натяк на масові покупки відеокарт для такої мети, хоча очевидно, що вони вже йдуть. Раніше ми писали, що великі майнінгові компанії переорієнтують свої великі обчислювальні майданчики для роботи з ШІ. А вартість урізаних прискорювачів Nvidia A800 та H800 у Китаї вже сягнула 70 тисяч доларів. Така ситуація загрожує не лише дефіцитом спеціалізованих прискорювачів, а й дефіцитом ігрових відеокарт. Може повторитись ситуація під час останньої майнінгової лихоманки, коли купити відеокарти було проблематично, а роздрібні ціни значно перевищували рекомендовані.

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

AMD обіцяє випустити нові відеокарти для ентузіастів цього кварталу

У рамках конференції з нагоди підбиття фінансових підсумків минулого кварталу представники AMD торкнулися теми майбутніх продуктів. Наприклад, цього кварталу компанія розраховує випустити нові відеокарти Radeon RX 7000-ї серії. «Ми на шляху до подальшого розширення наших пропозицій GPU RDNA 3 з випуском нових карт серії Radeon 7000 для ентузіастів у третьому кварталі», — заявила голова AMD Ліза Су.

AMD

Про які саме відеокарти ентузіаст-класу йшлося, на жаль, не уточнюється. Найімовірніше, в поточному кварталі AMD випустить перші пристрої на базі графічного процесора Navi 32, чутки про який блукають Мережею вже кілька місяців. Цьому GPU приписують багаточипове компонування з одним кристалом GCD та чотирма мікросхемами MCD. Старша відеокарта на його основі має отримати 60 блоків Compute Units (3840 потокових процесорів), 64 мегабайти Infinity Cache та буфер GDDR6 об'ємом 16 Гбайт з 256-розрядною шиною.

AMD

AMD також нагадала про реліз прискорювача Instinct MI300 в останньому кварталі цього року. Так само як і Nvidia, «червоні» бачать величезні можливості на ринку обчислень, пов'язаних зі штучним інтелектом. На тлі експортних обмежень США компанія розглядає можливість випуску окремих пристроїв для китайського ринку, які будуть відповідати вимогам Сполучених Штатів. До речі, Nvidia почала випускати такі прискорювачі ще минулого року.

AMD

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

З'явилися перші скриншоти гри Off the Grid від Ніла Бломкампа

Рік тому було анонсовано чергову «королівську битву» під назвою Off the Grid. У грі обіцяли масштабні битви на 150 осіб та сюжетні PvE-місії. Також проєкт вирізняється своєю стилістикою. Відомо, що до роботи над грою залучено режисера Нілла Блумкампа («Район № 9»), і він же зрежисував кілька відео за мотивами гри.

Крім цих відео у гри поки що не було ніякої реальної демонстрації ігрового процесу. Також із самого початку розробники заявляли про підтримку блокчейн-технологій та NFT, намагаючись осідлати популярну тему. Все це не викликало ентузіазму в ігрової аудиторії.

Тепер на сторінці гри у PlayStation Store з'явилися скриншоти, які дозволяють оцінити реальний рівень візуального та технічного виконання. На скриншотах Off the Grid виглядає дуже добре, що не дивно, адже гра створюється на рушії Unreal Engine 5.

Студія Gunzilla Games розробляє Off the Grid для платформ PlayStation 5, Xbox Series та PC. Реліз планувався на 2023 рік.

Джерело:
Gematsu

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Чистий прибуток AMD у другому кварталі впав до $27 мільйонів

Компанія AMD опублікувала новий фінансовий звіт, який розповідає про підсумки діяльності у другому кварталі. Виторг «червоного» чипмейкера за цей період склав $5,36 млрд, що хоч і на 18% менше від показників аналогічного періоду минулого року, але все-таки вище за початкові прогнози. Водночас чистий прибуток щодо другого кварталу 2022-го впав одразу на 94% — із 447 до 27 мільйонів доларів.

AMD

Якщо розглядати окремі напрямки бізнесу AMD, то найбільше падіння доходів у другому кварталі показав підрозділ, який займається процесорами та наборами логіки для персональних комп'ютерів. За підсумками квітня-червня він приніс компанії $998 мільйонів, що на 54% гірше за показники аналогічного періоду минулого року.

Ігровий сегмент минулого кварталу приніс AMD близько $1,6 млрд виторгу (-4% щодо 2022-го). Тут компанія відзначає зниження продажів ігрових графічних процесорів та стабільний попит на однокристальні системи для консолей Sony та Microsoft. Серверний підрозділ прозвітував про $1,3 млрд (-11%) виторгу, а вбудовані рішення принесли півтора мільярда доларів (+16%).

AMD

Третій квартал AMD розраховує завершити із виторгом близько 5,7 млрд доларів.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

Вже продано більше мільйона копій Remnant 2

Розробники з Gunfire Games поділилися успіхами бойовика Remnant 2. Гра вже розійшлася тиражем понад мільйон копій на платформах PlayStation 5, Xbox Series та PC. Цю кількість копій досягнуто лише за чотири дні продажів. Першій частині знадобився 71 день для досягнення мільйонного рубежу.

Значна частка гравців припадає на PC. Попри проблеми з продуктивністю, тут гра має велику популярність. Піковий онлайн у Steam вже сягнув 110 тисяч одночасних гравців. У гри багато позитивних відгуків. Разом із Baldur's Gate 3 гра входить у лідери продажів на цій платформі. Стандартне видання гри у Steam можна купити за 1299 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

AMD випустила графічний драйвер спеціально для Ratchet & Clank: Rift Apart

На офіційному сайті AMD доступно чергове оновлення пакета графічних драйверів AMD Software: Adrenalin Edition. У свіжому релізі фахівці «червоного» чипмейкера приділили особливу увагу оптимізація для гри Ratchet & Clank: Rift Apart. Нагадаємо, що колишній ексклюзив PlayStation 5 вийшов на персональних комп'ютерах минулої середи, 26 липня.

Ratchet & Clank: Rift Apart

Вищезгадане оновлення усуває «вильоти» гри та збої драйвера при увімкнених ефектах на базі трасування променів та функції Dynamic Resolution Scaling. З цими проблемами, наприклад, могли зіткнутися власники відеокарт Radeon RX 7900 XTX. Варто додати, що про відсутність трасування променів у Ratchet & Clank: Rift Apart на «червоних» відеокартах стало відомо ще до релізу гри.

Завантажити драйвер AMD Software: Adrenalin Edition 23.10.23.03 на Ratchet & Clank: Rift Apart, а також ознайомитися з документацією до нього можна за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)