Відеокарта Intel Arc A580 наздогнала Radeon RX 7600 в OpenCL-тесті Geekbench

Близько року тому Intel представила лінійку ігрових відеокарт Arc A-серії. Окрім 3D-прискорювачів Arc A380, A750 та A770, які надійшли до продажу минулого року, вона включає Arc A580. Ця модель досі не вийшла на ринок, проте останнім часом все частіше з'являється в онлайн-базах тестових пакетів, наприклад, сьогодні вона відзначилася у Geekbench.

Intel Arc

Intel Arc A580 використовує графічний процесор ACM-G10 у конфігурації з 24 Xe-ядрами (або 3072 блоками FP32) та 256-розрядною шиною пам'яті. Відеобуфер представлений вісьмома гігабайтами GDDR6 із пропускною здатністю 512 Гбайт/с. Для пристрою характерна частота відеоядра 1700 МГц та паспортний рівень TBP 175 Вт.

Intel Arc A580

Під час тестування графічний процесор, якщо вірити свідченням Geekbench, функціонував на частоті 2400 МГц. Випробування проводилися на материнській платі з логікою Intel Z690 та процесором Core i7-12700. Щодо результатів, то Arc A580 набрала майже 83 тисячі очок в OpenCL-тесті. Це відповідає рівню AMD Radeon RX 7600. Втім, чи зможе Arc A580 показати аналогічну ігрову продуктивність, ми дізнаємося тільки з незалежних оглядів.

Intel Arc A580

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

ASUS вивела на український ринок лептоп ExpertBook B9 OLED із процесором Intel Raptor Lake

Київський офіс ASUSTeK Computer повідомив про доступність в Україні лептопа ExpertBook B9 OLED (B9403), адресованого насамперед бізнес-користувачам. Ноутбук виконаний на платформі Intel Raptor Lake-U та виділяється на тлі конкурентів малою вагою. Як зазначив вендор, він є одним із найлегших 14-дюймових бізнес-ноутбуків та навіть легшим за більшість 13-дюймових пристроїв, присутніх на ринку.

ASUS ExpertBook B9 OLED

До головних особливостей нового ASUS ExpertBook B9 OLED можна віднести корпус з магнієво-літієвого сплаву та OLED-дисплей з роздільною здатністю 2880x1800 пікселів, тонкими рамками, яскравістю 400 кд/м², а також 100% охопленням палітр SRGB та DCI-P3. «Начинка» лептопа включає процесор Intel Core i7-1355U (10 ядер/12 потоків), 32 ГБ пам'яті LPDDR5-5200 та терабайтний NVMe-накопичувач з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4. Графічна підсистема представлена інтегрованим відеоядром Iris Xe Graphics.

ASUS ExpertBook B9 OLED

Загальні габарити ноутбука становлять 311×215×15,7 мм при масі всього 990 грамів. З інших особливостей можна виділити збільшену на 26,8% площу тачпада щодо минулого покоління, систему охолодження з двома вентиляторами, наявність інфрачервоної камери, сканера відбитків пальців, вбудованого в кнопку ввімкнення, бездротового модуля Wi-Fi 6E та двох портів Thunderbolt 4.

ASUS ExpertBook B9 OLED

Рекомендована ціна вищеописаної конфігурації ASUS ExpertBook B9 OLED (B9403) складає від 65 999 гривень.

Обговорити в форумі (коментарів: 9)

Чутки: Nvidia скорочує виробництво відеокарт та нарощує випуск H100

Останнім часом ми часто пишемо про високі ціни на відеокарти нового покоління та про низький попит на них. Також багато говорять про бурхливе зростання продажів обладнання для ШІ, де Nvidia є головним бенефіціаром. Автор каналу Moore's Law Is Dead поділився своїми інсайдами щодо ситуації навколо постачання 3D-прискорювачів Ada Lovelace. Нібито партнери Nvidia починають скорочувати виробництво відеокарт GeForce RTX. Випуск деяких моделей майже заморожений, хоча конвеєри TSMC завантажені по максимуму. Скорочення виробництва зачепило й старі прискорювачі обчислень серії A100. Причина в тому, що всі виробничі потужності виділені під чипи для Nvidia H100.

Одне з джерел каже, що на цей час вже сформувалися певні запаси чіпів Ada Lovelace, яких може вистачити на кілька місяців. З іншого боку, йдеться про зниження постачання до американських торгових мереж. Вже формується ситуація, коли попит вищий за пропозицію.

Також надходить тривожна інформація про те, що IT-компанії починають скуповувати відеокарти для навчання ШІ. Це стосується і відеокарт AMD Radeon. Поки що ситуація на ринку стабільна, але є шанси побачити новий великий дефіцит, як це було під час останнього майнінг-буму.

Щоб уникнути паніки, варто відзначити, що тимчасове скорочення виробництва GPU було б логічним рішенням на тлі низького попиту. Також звільнення 5-нм конвеєра TSMC  навряд чи дозволить збільшити виробництво чипів для прискорювачів H100 за технологією 4N.

Обговорити в форумі (коментарів: 64)

SkatterBencher розігнав відеокарту Intel Arc A770 до 3586 МГц по ядру

Майстер спортивного розгону Пітер Плезье (Pieter Plaisier), відомий під псевдонімом SkatterBencher, відзначився в екстремальному оверклокінгу відеокарти Intel Arc A770. Він не тільки оновив рекорди цієї моделі в деяких популярних бенчмарках, але й опублікував текстовий та відеоматеріал, де докладно розповідається про процес та нюанси розгону топового 3D-прискорювача Intel.

Intel Arc A770

В ході екстремальної бенч-сесії Пітеру вдалося «розкочегарити» графічний процесор Intel ACM-G10 до 3586 МГц. На жаль, у такому режимі відеокарта працювала нестабільно, тому для успішного завершення тестів частоту GPU довелося зменшити, наприклад, найбільший показник для завершення бенчмарку 3DMark становив 3012 МГц. Усього ж SkatterBencher може похвалитися найкращим результатом у дев'яти тестах 3DMark.

Intel Arc A770

Під час експериментів Пітер зіштовхнувся із деякими проблемами, пов'язаними з особливостями відеокарти Intel Arc A770. Зокрема, відстань між монтажними отворами не дозволяють встановити поширені «GPU-стакани», через що йому довелося використати процесорний випарник рідкого азоту, розмістивши друковану плату відеокарти горизонтально. Більш детально про всі хитрощі розгону, на кшталт безпосереднього управління системою живлення через інтерфейс I2C, розповідається за посиланням.

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Ентузіаст зібрав комп'ютер на базі Core i9-13900K та GeForce RTX 4090 з підводним охолодженням

Сьогодні для охолодження апаратного забезпечення використовують безліч різноманітних методів. Дуже цікавим рішенням можна назвати занурення під воду закритих конструкцій, в яких розміщено серверне «залізо» (проєкт Natick від Microsoft). У випадку персональних комп'ютерів такий метод виявляється зовсім непрактичним, що, втім, не зупинило ентузіаста Метта Перкса (Matt Perks) з YouTube-каналу DIY Perks.

DIY Perks

Метт вирішив особисто переконатися, наскільки добре охолоджуватиметься комп'ютер, повністю занурений у воду. Для експерименту використовувалася система на базі материнської плати ASRock Z790 PG-ITX/TB4, процесора Intel Core i9-13900K та відеокарти GeForce RTX 4090. На повітрі такий комп'ютер споживав у стрес-тесті (FurMark + Prime 95) понад 800 Вт.

DIY Perks

Для вищезгаданого комплекту «заліза» був виготовлений спеціальний корпус, головним елементом якого стала акрилова труба. Відведення тепла від процесора та відеокарти забезпечувало СРО, а замість радіатора використовувався зовнішній теплообмінник, виконаний з мідних труб. Вся ця конструкція потім була занурена у садовий ставок.

DIY PerksDIY Perks

Загалом такий метод охолодження ПК показав себе досить ефективним: під час стрес-тесту температура CPU Package була біля позначки 70°C, а GPU розігрівався не вище 41°C. Температура води у ставку при цьому становила 17,5°C. Більш детальну інформацію надано у відеозвіті.

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

Nvidia шукає фахівців у київський офіс

Компанія Nvidia збирається розширювати свою присутність в Україні та шукає фахівців для київського офісу. Це представництво займеться R&D-проєктами та технологіями у сфері ШІ. Команда писатиме код, який пов'язаний з DGX/SuperPod, OpenAI, ChatGPT, а також розроблятиме і верифікуватиме функціонал для нових чипів.

Зараз у команді вже працює 63 спеціалісти, але офіс має намір розширити свій штат. Потрібні досвідчені програмні інженери з досвідом роботи від 5 років, хорошим знанням С++, Linux, Bash, Python та високим рівнем англійської мови. Зокрема йде набір за такими вакансіями:

  • Senior QA SW Engineer (Networking and WebUI testing)
  • C/C++ Software Developer
  • DevOps Engineer
  • Software Verification Engineer

Можлива робота з офісу або віддалено. Головна умова, щоб людина перебувала в Україні.

Джерело:
dev.ua

Обговорити в форумі (коментарів: 53)

Baldur's Gate 3 отримає підтримку AMD FSR 2.0 після релізу

Сьогодні вийде фінальна версія довгоочікуваної рольової гри Baldur's Gate 3 від Larian Studios. Це глибока варіативна пригода на десятки або сотні годин. Гра використовує свій рушій Divinity 4.0, який показує чудову для даного жанру графіку. У рекомендованих вимогах вказані відеокарти GeForce RTX 2060 Super та Radeon RX 5700 XT. Але для високої роздільної здатності потрібні більш серйозні графічні прискорювачі. Для підвищення продуктивності гра використовуватиме різні варіанти масштабування. Вже заявлено, що на старті буде підтримка технології Nvidia DLSS 2-ї версії.

Також планується підтримка AMD FSR 2.0, але цю технологію додадуть ближче до 6 вересня. Саме цього дня з'явиться версія для PlayStation 5. Можливо інтеграція FSR є частиною оптимізації під консоль. Також варто зазначити, що раніше версію для PC перенесли майже місяць раніше. Це також могло стати причиною затримки додавання FSR.

Спеціально до запуску фінальної версії розробники випустили інструкцію для тих, хто грає в ранню версію гри в Steam. Потрібно повністю видалити стару версію та всі моди. Рекомендується встановлювати гру на SSD (потрібно аж 150 ГБ). У Steam зараз можна купити Baldur's Gate 3 за 899 грн.

Джерело:
Wccftech.com

Обговорити в форумі (коментарів: 44)

ASRock представила три материнські плати з білим текстолітом

Компанія ASRok підготувала до випуску три материнські плати, що виділяються на тлі інших рішень білим текстолітом. Йдеться про моделі B760M-HDV/M.2 та H610M-HDV/M.2+ D5 для процесорів Intel LGA1700, а також B550M Pro SE під чипи AMD AM4. В основі новинок, як легко зрозуміти з назви, лежать набори системної логіки Intel B760, H610 та AMD B550 відповідно.

ASRock

Усі три новинки ASRock виконані у форматі microATX та належать до порівняно недорогих рішень. Оснащення плати ASRock H610M-HDV/M.2+ D5 взагалі можна назвати «спартанським»: два роз'єми під модулі DDR5, по одному слоту розширення PCI Express 4.0 x16 і PCI-E 3.0 x1, а також модуль VRM без якихось радіаторів. Сам виробник відносить до головних особливостей новинок роз'єм M.2 для твердотілого накопичувача, можливість підключення RGB-підсвічування та 2,5-гігабітний Ethernet у моделей з логікою B760 й B550.

ASRock

Докладніші характеристики доступні за посиланнями: ASRock B760M-HDV/M.2, H610M-HDV/M.2+ D5 та B550M Pro SE. Рекомендовані ціни плат оголошено не було.

ASRock

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl на Gamescom 2023. Тепер офіційно

Днями з'явилися чутки, що GSC Game World представить на ігровій виставці Gamescom 2023 робочу версію S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, в яку можна буде пограти. Тепер ця інформація отримала офіційне підтвердження. Демо S.T.A.L.K.E.R. 2 буде на стенді Xbox серед тих проєктів, в які зможуть пограти відвідувачі. Також Xbox обіцяє великі презентації Starfield та Forza Motorsport.

Розробники S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl планували випустити гру до кінця 2023 року. І тепер це вже не здається чимось фантастичним. Можливо, реліз гри ближчий, ніж ми думаємо.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)

AMD незабаром анонсує професійні відеокарти Radeon Pro W7600 та W7500

Найближчим часом AMD доповнить асортимент відеокарт з архітектурою RDNA 3-го покоління двома професійними моделями: Radeon Pro W7600 та W7500. Напередодні офіційної презентації у вільному доступі опинилися слайди, на яких розкриваються технічні характеристики та, що найголовніше, рекомендовані ціни нових 3D-прискорювачів.

AMD Radeon Pro W7600

Основою відеокарт Radeon Pro W7600 та W7500 послужить графічний процесор AMD Navi 33, знайомий з ігрової Radeon RX 7600. Старша модель використовує повноцінний кристал з 32 блоками Compute Units, тоді як у молодшої їх кількість була урізана до 28 штук. Обидві новинки отримали 128-розрядну шину пам'яті, через яку GPU взаємодіє із буфером GDDR6 об'ємом 8 Гбайт.

AMD Radeon Pro W7600

За охолодження 3D-прискорювачів відповідає «турбіна», причому в системному блоці відеокарти займуть по одному слоту розширення. Модель Radeon Pro W7500 також примітна відсутністю роз'єму додаткового живлення. Для виведення зображення можна скористатися чотирма інтерфейсами DisplayPort 2.1. Інші специфікації новинок приведені у таблиці нижче.

AMD Radeon Pro W7600

Офіційний реліз відеокарт AMD Radeon Pro W7500 та W7600, згідно з доступною інформацією, відбудеться вже сьогодні. Рекомендована ціна встановлена на рівні $429 та $599 відповідно.

AMD Radeon Pro W7600AMD Radeon Pro W7600

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 2)