Der8auer показав унікальний водоблок для процесора Stealth Tubing

Оверклокер Роман Хартунг, відомий під псевдонімом Der8auer, продемонстрував водоблок унікальної конструкції. Охолоджувач Stealth Tubing розроблено компанією ModdingCafe. Прототип водоблоку вперше засвітився на Computex 2023, але тепер виробник представив готове робоче рішення на огляд.

Підключення водоблоку до контуру системи рідинного охолодження здійснюється на зворотній стороні материнської плати. Конструкція складається з двох секцій та трубок, які проходять через монтажні отвори плати. Такий водоблок дозволяє приховати шланги за материнською платою. Корпус Stealth Tubing прозорий, передбачено RGB-підсвітку.

У своєму відео Der8auer показав монтаж блоку на плату AM4 від Gigabyte. І на платі такий блок виглядає дуже елегантно та стильно. Але є недолік, який пов'язаний з його унікальною конструкцією. Через масивну секцію зі зворотного боку плата може не влізти в багато сучасних корпусів.

Тому Stealth Tubing все ще залишається концептом та експериментом. Але, можливо, після доробок почнеться серійне виробництво такого продукту.

Джерела:
Wccftech
Der8auer

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Colorful випустить компактну відеокарту GeForce RTX 4060 Smart Mini

Китайський виробник Colorful виводить на ринок компактну версію GeForce RTX 4060. Це модель для невеликих корпусів формату Mini-ITX. У модельному ряду Colorful вже є потужніша відеокарта GeForce RTX 4060 Ti iGame Mini, яка була представлена минулого місяця. Але на відміну від серії iGame новинка Smart Mini не претендує на звання ігрового продукту високого рівня зі складним охолодженням та RGB-підсвічуванням. При цьому систему охолодження тут також не можна назвати простою. Вона займає два слоти та налічує шість теплових трубок. Обдувається ця конструкція вентилятором діаметром не менше 90 мм. Зворотний бік відеокарти закритий простим пластиковим бекплейтом.

Відеокарта Colorful базується на стандартному чипі AD107 із 3072 потоковими ядрами CUDA, шина пам'яті 128 біт, обсяг пам'яті 8 ГБ. TDP такої відеокарти 115 Вт, і малогабаритна система охолодження цілком впорається з такою потужністю. Для виведення зображення є чотири порти — три DisplayPort і один HDMI.

Відеокарта орієнтована на китайський ринок, але в роздрібний продаж поки що не надійшла, тому підсумкова ціна не відома.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 43)

PowerColor передчасно розкрила характеристики відеокарти Radeon RX 7800 XT

У найближчі два місяці AMD випустить нові відеокарти Radeon RX 7000-ї серії, розраховані на ПК-ентузіастів. Однією з них стане модель Radeon RX 7800 XT. Специфікації новинки вже розсекретила компанія PowerColor.

Radeon RX 7800 XT

Основою Radeon RX 7800 XT стане ще не представлений графічний процесор AMD Navi 32, що підтверджують матеріали PowerColor. На них зображено GPU з одним кристалом GCD (Graphics Compute Die) та чотирма мікросхемами MCD (Memory Cache Die) з боків. В арсеналі відеокарти є 60 блоків Compute Units або 3840 потокових процесорів, 64 мегабайти Infinity Cache та буфер GDDR6 об'ємом 16 Гбайт з 256-розрядною шиною. Рівень енергоспоживання поки що залишається невідомим.

Radeon RX 7800 XT

Radeon RX 7800 XT

Що стосується моделі PowerColor Radeon RX 7800 XT Red Devil, то вона отримала потужну систему охолодження з трьома вентиляторами, два 8-контактні роз'єми додаткового живлення й дві мікросхеми BIOS з різними частотними формулами GPU: 2255/2565 МГц (Game/Boost Clock) та 2210/2520 МГц. Для виведення зображення можна скористатися одним портом HDMI 2.1 й трьома DisplayPort 2.1.

Radeon RX 7800 XT

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 56)

Baldur's Gate 3 вже ставить рекорди популярності

Після трьох років раннього доступу відбувся реліз фінальної версії Baldur's Gate 3. Це довгоочікувана RPG від Larian Studios у всесвіті Dungeons & Dragons. Відразу після виходу гра увірвалася до переліку найпопулярніших ігор Steam. За неповну добу піковий онлайн ігри досяг позначки 472 тисячі одночасних гравців. Також гра зібрала велику аудиторію у Twitch — до 450 тисяч одночасних глядачів.

Серед однокористувацьких сюжетних ігор найкращий результат у Steam цього року показала лише Hogwarts Legacy. Лідером популярності за весь час поки що є Cyberpunk 2077 з мільйоном одночасних гравців. Третій результат у Steam належить грі Fallout 4 з 473 тисячами гравців, але найближчими вихідними Baldur's Gate 3 явно перевищить ці показники.

Зараз в українському Steam гру можна придбати за 899 грн. З огляду на останні тенденції є ймовірність, що регіональна ціна в майбутньому зросте. Тому краще скористатися моментом та долучитися до Baldur's Gate 3 прямо зараз. Крім Steam гра продається у сервісі GOG. А 6 вересня вона виходить на консолі PlayStation 5.

Аудиторія Steam залишила майже 90% позитивних відгуків. Рецензенти з профільних медіа одержали гру за кілька днів до релізу, що вкрай мало для такого масштабного проєкту. Тому на Metacriric поки що лише три оцінки, але всі вони вкрай високі — від 90 до 100 балів. Baldur's Gate 3 вже називають головною рольовою грою старої школи з моменту появи Dragon Age: Origins.

На сайті Rock Paper Shotgun з'явився технічний огляд гри. З нього випливає, що між API Vulkan та DirectX 11 краще вибирати DirectX 11, що забезпечить вищу продуктивність. Наприклад, GeForce RTX 3070 видасть 102 к/с у форматі 1440p та 56 к/с у 4K. І це добрий результат на тлі багатьох великих релізів цього року, які не вражають оптимізацією.

Baldur's Gate 3 можна запустити при мінімальній якості на старих відеокартах з 4 ГБ пам'яті. І хоча гра вимагає SSD, вона також спокійно працює на HDD. Для оптимізації завантаження текстур із повільних накопичувачів потрібно увімкнути відповідний пункт у меню налаштувань. Гра підтримує згладжування TAA та SMAA, доступне масштабування DLSS та AMD FSR 1.0, в налаштуваннях є фільтр різкості AMD FidelityFX Sharpening. У вересні гра має отримати оновлення з підтримкою AMD FSR 2.0.

Обговорити в форумі (коментарів: 86)