Відеокарта Radeon RX 7700 XT отримає 12-гігабайтний буфер GDDR6

До планів AMD на найближчі два місяці входить реліз нових відеокарт Radeon RX 7000-ї серії. Однією з них стане Radeon RX 7800 XT, характеристики якої передчасно розкрила PowerColor. Разом із нею у продаж може надійти модель Radeon RX 7700 XT. Ця відеокарта ще не встигла «засвітитися» на сайтах AIB-партнерів AMD, але компанія ASRock вже зареєструвала її в базі даних Євразійської економічної комісії.

ASRock Radeon

Відеокарта Radeon RX 7700 XT, згідно з даними ASRock, отримає 12-гігабайтний буфер, що говорить про наявність 192-розрядного інтерфейсу пам'яті. З цього можна дійти висновку, що в її основу ляже урізаний графічний процесор AMD Navi 32. Щодо кількості активних блоків Compute Units, на жаль, інформації поки не надходило.

ASRock Radeon

Що стосується новинок ASRock, то вендор запропонує Radeon RX 7700 XT у модифікаціях Phantom Gaming, Steel Legend та Challenger. Попередні характеристики нових відеокарт Radeon RX 7000-ї серії зібрані у таблиці.

ASRock Radeon

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 31)

Підтверджено характеристики процесора Intel Core i5-14600K

До кінця року корпорація Intel виведе на ринок сімейство процесорів Raptor Lake-S Refresh для настільних комп'ютерів. За традицією чипмейкер розпочне з оверклокерських рішень K-серії: Core i9-14900K, Core i7-14700K та Core i5-14600K. Наразі партнери Intel активно тестують зразки цих процесорів, а в Мережі тим часом з'являються нові подробиці про їх специфікації.

Intel Core

Цього разу були підтверджені характеристики моделі Intel Core i5-14600K. Вона успадкує конфігурацію від актуального Core i5-13600K, тобто запропонує шість високопродуктивних та вісім енергоефективних ядер. Головна особливість новинки криється у збільшених тактових частотах, наприклад, у режимі Turbo Boost процесор Core i5-14600K зможе підкорити 5,3 ГГц (проти 5,1 ГГц у попередника).

Intel Core

Інформація на скріншоті відповідає специфікаціям трійці чипів Intel Raptor Lake-S Refresh, які портал Benchlife опублікував минулого місяця. З них тільки Core i7-14700K зможе похвалитися більшою кількістю ядер, тоді як Core i5-14600K та Core i9-14900K успадкують кількість ядер/потоків від актуальних процесорів Raptor Lake-S.

Intel Core

Джерело:
HXL

Обговорити в форумі (коментарів: 27)

TSMC домовилася про будівництво напівпровідникової фабрики у Дрездені

Тайванський гігант TSMC оприлюднив плани створення європейського підприємства. Разом з компаніями Bosch, Infineon та NXP він збудує напівпровідниковий завод недалеко від Дрездена. Загальні інвестиції в проєкт перевищать 10 мільярдів євро, причому неофіційні джерела також стверджують, що близько половини цієї суми надійде від уряду Німеччини у вигляді субсидій.

TSMC

Спільне підприємство отримало назву European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) та займатиметься виробництвом мікросхем для автомобілів, промисловості та IoT-сфери. Будівництво заводу планується розпочати у другій половині наступного року, а виробництво буде запущено у 2027 році. Щомісячний обсяг випуску складе 40 тисяч 300-мм кремнієвих пластин з використанням 22-/28-нм технологій CMOS та 12-/16-нм техпроцесів FinFET.

ESMC буде на 70% належати Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, тоді як 30%, що залишилися, порівну розділять Bosch, Infineon та NXP.

Джерело:
TSMC

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Ентузіаст оснастив Steam Deck подвоєним обсягом оперативної пам'яті

Модифікацію та апгрейд портативної ігрової системи Steam Deck важко назвати чимось незвичайним. У більшості випадків власники вдаються до заміни твердотілого накопичувача та маніпуляторів, проте деякі йдуть ще далі й, наприклад, намагаються усіляко покращити систему охолодження. Втім, справді цікавими можна назвати експерименти з апаратним забезпеченням консолі.

Steam Deck

Один із власників Steam Deck зважився на апгрейд ОЗП, а саме збільшити місткість оперативної пам'яті з 16 до 32 Гбайт. Для цього розпаяні на платі пристрої мікросхеми LPDDR5 довелося замінити на чипи більшого обсягу. В результаті вдалося створити першу у світі Steam Deck із 32 гігабайтами ОЗП. Зрозуміло, повторити цей експеримент пересічному власнику навряд чи вдасться, але у майстрів з ремонту електроніки він не викличе складнощів.

Steam DeckSteam Deck

Нагадаємо, офіційний реліз Steam Deck відбувся у лютому 2022 року. В основі пристрою лежить однокристальна система AMD Van Gogh із чотирма x86-ядрами Zen 2 та графічним блоком RDNA 2-го покоління на 8 Compute Units. Його оснащення включає 7-дюймовий екран з роздільною здатністю 1280 x 800 пікселів, 16 ГБ оперативної пам'яті LPDDR5-5500 та акумулятор на 40 Вт·год.

Джерело:
Overclock3D

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

DeepCool вивела на український ринок серію процесорних кулерів AK Digital

Компанія DeepCool повідомила про надходження на український ринок лінійки процесорних систем охолодження AK Digital. До неї увійшли оновлені варіанти моделей AK400, AK500 та AK620. Головна «фішка» новинок — вбудований у верхню панель дисплей, на який можна вивести різну інформацію про стан комп'ютера, на кшталт температури та завантаження процесора. Вендор також передбачив світлодіодне RGB-підсвічування.

AK Digital

Загалом перед нами вже знайомі системи охолодження DeepCool. До речі, звичайні AK500 та AK620 встигли побувати в нашій тестовій лабораторії та за результатами випробувань показали себе досить непогано. Що стосується вищезгаданого дисплея, то він підключається до вільної колодки USB 2.0, а для налаштування використовується простий застосунок.

AK Digital

В українських магазинах CPU-кулери DeepCool AK400 Digital та AK620 Digital можна придбати за ціною близько 1900 та 3600 гривень відповідно. Офіційний продаж моделі AK500 Digital розпочнеться восени. Крім того, найближчими місяцями DeepCool планує випустити білу серію.

Джерело:
DeepCool

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

Ігрова периферія Republic of Gamers — твій квиток у світ кіберспорту

На правах реклами

Для того, щоб досягти успіху в кожній справі потрібні три речі — вміння, наполегливість та інструментарій. І якщо перші два аспекти залежать виключно від окремо взятої особистості, то третій пункт можна з легкістю покращити або докорінно змінити простим придбанням належних девайсів. У випадку кіберспорту та світу геймінгу — мова йде про периферію. І сьогодні ми розглянемо передові розробки Republic of Gamers у цьому напрямку.

Ігрову мишу можна сміливо назвати основним козирем кожного геймера. І в цьому випадку ROG Harpe Ace Aim Lab Edition зможе не просто стати зручним інструментом втілення навичок, а й вагомим помічником їхнього вдосконалення. Адже завдяки надточному оптичному сенсору ROG Aimpoint та партнерському програмному забезпеченню Aim Lab, кожен може натренувати точність управління мишею та досягти гарантованих хедшотів. На додачу до цього, новітня технологія ROG SpeedNova забезпечить надшвидке та стабільне бездротове з’єднання, яке нічим не поступається дротовому аналогу. Крім цього ROG Harpe Ace Aim Lab Edition вирізняється разючим поєднанням низької ваги та високої автономності.

Відмінно доповнить тренувально-змагальну концепцію ігрова поверхня ROG Hone Ace Aim Lab Edition, яка допоможе ще точніше керувати власними рухами в процесі гри.

Клавіатуру ROG Azoth можна сміливо назвати справжнім витвором мистецтва, адже вона змогла поєднати у собі приголомшливий зовнішній вигляд та надзвичайні технічні характеристики. Найбільш неординарними рисами нової клавіатури стали вбудований OLED-дисплей та трирівнева клавіша управління. Проте й більш традиційні параметри вражають — компактний металевий корпус із шумопоглинальною піною для ідеальних акустичних показників, змащені перемикачі ROG NX Red з підтримкою hot-swap заміни, преміальна комплектація з багатьма корисними аксесуарами, технологія бездротового з'єднання ROG SpeedNova та інші.

Ігрова гарнітура ROG Delta S Animate забезпечить користувачу відмінне звучання завдяки вбудованому ЦАП ESS 9281 Quad DAC та підтримці технології MQA, а унікальний дисплей Anime Matrix дозволить проявити свою креативність в оформленні зовнішнього вигляду гарнітури. На додачу до відмінного відтворення звуку, ROG Delta S Animate може похвалитись ще й неабиякими можливостями у плані передачі голосу завдяки мікрофону із системою інтелектуального шумозаглушення AI Noise-cancelling mic.

Консольних геймерів порадує ігровий контролер ROG Raikiri Pro, який гарантує своїм власникам по-справжньому преміальні можливості — три варіанти підключення, вбудований ЦАП для відмінного звучання, OLED-дисплей та змінні кнопки для кастомізації зовнішнього вигляду.

Якісний геймінг неможливий без якісного ігрового монітора, і відповідно до сучасних трендів індустрії, приглядати треба щось з OLED-панеллю. ПК-геймери можуть вподобати компактну, проте максимально прокачану модель ROG Swift OLED PG27AQDM. Неймовірна швидка матриця з часом відклику 0,03 мс, частотою оновлення 240 Гц та підтримкою G-Sync зробить найдинамічніші ігри плавними та реалістичними. Висока контрастність та яскравість монітора допомагають зробити будь-який контент неповторним та захоплюючим. Наявність у ROG Swift OLED PG27AQDM двох портів HDMI відкриває додаткові можливості його використання разом із топовими консолями останніх поколінь.

Консольні геймери також однозначно оцінять більш габаритні моделі ROG Swift OLED PG42UQ та PG48UQ з діагоналями 42 та 48 дюймів відповідно. Вони з легкістю стануть не тільки ігровою базою, але й ідеальним мультимедійним центром розваг.

Не найбільш очевидним девайсом, який, проте, суттєво впливає на якість ігрового процесу, є ігрове крісло. І можна сміливо сказати, що ROG Destrier Ergo Gaming Chair створене для того, щоб зробити геймінг не тільки комфортним, але й стильним. Адже зовнішність цього крісла максимально вирізняє його серед моделей конкурентів, а можливості індивідуального налаштування положення усіх ключових елементів справді вражають.

Підбирати ігрову периферію завжди треба з урахуванням власних вподобань та цілей, тому якщо ви мрієте про кіберспортивні досягнення — вас однозначно зацікавлять напрацювання дизайнерів і технологів Republic of Gamers, втілені в топовій геймерській периферії.

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Intel прийняла на роботу колишнього директора з технічного маркетингу AMD

За останні кілька років корпорація Intel прийняла на роботу чимало провідних фахівців, які раніше працювали у фірмах-конкурентах. Цього тижня стало відомо, що ряди процесорного гіганта поповнив Роберт Халлок (Robert Hallock), колишній директор з технічного маркетингу AMD. До речі, у «червоному» чипмейкері він працював із серпня 2010-го до вересня 2022 року.

Robert Hallock

В Intel пан Халлок обійме посаду старшого директора з технічного маркетингу та зосередить увагу на можливостях штучного інтелекту для споживчих процесорів. Враховуючи, що під час роботи в AMD Роберт брав участь у безлічі презентацій, можна припустити, що він виступить на вересневій конференції Intel Innovation 2023. У її рамках відбудеться анонс сімейства процесорів Meteor Lake, однією з особливостей яких є блок для прискорення операцій ШІ.

Джерело:
LinkedIn

Обговорити в форумі (коментарів: 19)

Rockstar перевипустить Red Dead Redemption, але тільки для PlayStation 4 та Nintendo Switch

Чутки про повернення першої частини Red Dead Redemption частково підтвердилися, але не так, як розраховували фанати. Rockstar Games анонсувала перевидання легендарного вестерну для консолей PlayStation 4 та Nintendo Switch. Це не ремастер, а просто портована та адаптована для нових платформ версія. Тому у гри немає жодних візуальних покращень.

Не передбачено версії для PC та платформи Xbox. Але на Xbox One гра доступна за зворотною сумісністю. У перевидання включено доповнення Undead Nightmare, але немає Red Dead Online.

Гра надійде у продаж 17 серпня. Оригінальна версія Red Dead Redemption вийшла у 2010 році на консолях PlayStation 3 та Xbox 360.

Обговорити в форумі (коментарів: 39)

Colorful представляє GeForce RTX 4060 Ti iGame Mini 16GB

Китайська компанія Colorful офіційно виводить на ринок ігрову відеокарту GeForce RTX 4060 Ti iGame Mini з 16 ГБ пам'яті, яка нагадує версію iGame Mini з 8 ГБ, що раніше засвітилася в Мережі. Новинка претендує на звання однієї з найкомпактніших версій GeForce RTX 4060 Ti. Довжина відеокарти до 20 см при ширині 14,5 см. Двослотова система охолодження налічує кілька теплових трубок і оснащена великим вентилятором.

Також відеокарта вирізняється білим дизайном із передньою панеллю, стилізованою під шліфований метал. На задній панелі чотири порти для виведення зображення: три DisplayPort та один HDMI.

В основі відеокарти чип AD106 із 4352 ядрами CUDA. Передбачено заводський розгін із підвищенням Bost Clock до 2580 МГц. Відеокарта оснащена 16 ГБ пам'яті GDDR6 18 Гбіт/с. TDP відеокарти 165 Вт.

Colorful GeForce RTX 4060 Ti iGame Mini OC 16GB за частотами та конструкцією повністю ідентична варіанту iGame Mini з 8 ГБ, різниця тільки в пам'яті та ціні.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

Офіційно анонсовано шутер Call of Duty: Modern Warfare 3

Компанія Activision Blizzard представила перший тизер шутера Call of Duty: Modern Warfare 3. У відеоролику озвучено дату виходу нової гри — 10 листопада 2023 року.

Поки що жодної іншої інформації щодо проєкту немає. Очевидно Modern Warfare 3 продовжить сюжет минулих ігор. Згідно з ранніми чутками Activision спочатку планувала великий аддон до Modern Warfare 2, але потім вирішила випустити повноцінну велику гру. Розробкою займається студія Sledgehammer Games.

Нагадаємо, що серію було перезапущено у 2019 році. Оригінальна Modern Warfare 3 вийшла у 2011 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 23)