Baldur's Gate 3 здобула максимальний рейтинг Metacritic

Рольова гра Baldur's Gate 3 від Larian Studios має чергове досягнення. Гра отримала середній рейтинг 97 балів від професійних рецензентів за даними сайту Metacritic.

Такий високий рейтинг на платформі PC має тільки Disco Elysium: The Final Cut, але ця гра програє Baldur's Gate 3 за рейтингом користувачів від простих гравців. Третє місце рейтингу Metacritic належить Half-Life 2 із 96 балами від критиків. Користувальницький рейтинг Baldur's Gate 3 зараз 9,3 бала проти 9,2 бала у Half-Life 2. У гри Larian Studios поки що мало оцінок від профільних медіа. Тому згодом загальний бал може трохи змінитись. Але у будь-якому випадку ясно, що Larian Studios випустила одну з найкращих ігор усіх часів для PC.

У сервісі Steam піковий онлайн гри досяг показника в 812 тисяч гравців, що стало одним із найкращих результатів за весь час існування сервісу. Якщо порівнювати з іншими однокористувацькими іграми, то попереду тільки Cyberpunk 2077, Elden Ring і Hogwarts Legacy. На тлі успіху комп'ютерної версії зріс інтерес до гри у користувачів Sony PlayStation 5. Baldur's Gate 3 виходить на цій консолі 6 вересня, але вже зараз гра є лідером за попередніми замовленнями.

Обговорити в форумі (коментарів: 113)

Китайські компанії витратили $5 млрд на прискорювачі обчислень Nvidia

Найбільші інтернет-гіганти з Китаю активно скуповують прискорювачі обчислень від Nvidia для навчання та створення систем на базі штучного інтелекту. За даними Financial Times, китайські компанії вже витратили $4 млрд на закупівлю прискорювачів, які будуть поставлені до 2024 року. Нещодавно Baidu, TikTok ByteDance, Tencent та Alibaba розмістили додаткові замовлення на суму в один мільярд доларів на придбання близько 100 000 прискорювачів A800 у Nvidia, які будуть поставлені цього року. Тобто загальна сума замовлень вже досягла суми в п'ять мільярдів доларів!

Масові закупівлі процесорів Nvidia пов'язані не лише з бумом ШІ. На тлі напружених відносин між Китаєм та США очікуються нові санкції, що ускладнять постачання високопродуктивних процесорів для ШІ в майбутньому. Через експортні обмеження Nvidia вже не може постачати свої топові продукти до Піднебесної. Тому на експорт до Китаю йдуть урізані версії прискорювачів A800 та H800.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 14)

Опубліковано перші скріншоти з характеристиками інженерного зразка AMD Ryzen 8050 (Strix Point)

У Мережі вже неодноразово випливала інформація про наміри AMD використати у майбутніх процесорах Ryzen 8050 (Strix Point) два види x86-ядер: Zen 5 та Zen 5c. Сьогодні були опубліковані скріншоти CPU-Z та HWiNFO з характеристиками інженерної версії APU Strix Point. На цей час складно підтвердити чи спростувати надану інформацію, тому ми рекомендуємо підходити до неї зі здоровим скептицизмом.

AMD Ryzen

Утиліти CPU-Z та HWiNFO ще не отримали повноцінної підтримки чипів AMD Ryzen 8050 (Strix Point), проте деякі цікаві параметри інженерного зразка вони таки визначили. Зокрема наявність двох блоків x86-ядер. Це в цілому збігається з попередніми витоками, в яких APU Strix Point приписувалася наявність чотирьох ядер Zen 5 та восьми Zen 5c, причому обидва варіанти ядер можуть похвалитися підтримкою технології SMT.

AMD RyzenAMD Ryzen

Офіційна презентація процесорів AMD Ryzen 8050 (Strix Point) має відбутися на початку наступного року. Ці APU є наступниками актуальних Ryzen 7040 (Phoenix) та розраховані на використання у тонких та легких ноутбуках.

AMD Ryzen

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 23)

Минулого кварталу було поставлено 53,6 млн процесорів для персональних комп'ютерів

Аналітична агенція Jon Peddie Research (JPR) поділилася інформацією про стан ринку процесорів для персональних комп'ютерів у другому кварталі. Детальна доповідь експертів коштує кілька тисяч доларів, а щоб привернути увагу вони розкрили деякі цифри, наприклад, співвідношення постачання CPU для ноутбуків та десктопів.

CPU
Джерело WCCFTech

Усього за минулий квартал було поставлено 53,6 млн процесорів для персональних комп'ютерів. Це хоч і більше показників січня-березня, але все-таки гірше за аналогічний період минулого року. Порівняно з другим кварталом 2022-го постачання CPU впало на 23%: на 25% у настільному та на 22% у ноутбучному сегменті.

Обсяги постачання iGPU, тобто процесорів із вбудованою графікою, при цьому скоротилися на 29% порівняно з минулим роком — до 49 мільйонів одиниць. Якщо розглядати сегменти чипів для десктопів та ноутбуків, то левова частка поставок припадає на мобільні CPU. За підсумками другого кварталу співвідношення виглядає так:

CPU

Джерело:
JPR

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

SSD-контролер Silicon Motion SM2508 із підтримкою PCI-E 5.0 забезпечує швидкості до 14 Гбайт/с

У рамках конференції Flash Memory Summit 2023 відбулася презентація SSD-контролера SM2508 від компанії Silicon Motion. Ця платформа стане основою NVMe-накопичувачів з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4 на базі мікросхем 3D NAND TLC/QLC. Відмінною рисою новинки є порівняно висока енергоефективність.

SM2508

Згідно із заявами Silicon Motion, SSD-контролер SM2508 споживає близько 3,5 Вт. Щоправда, вендор не уточнює, це піковий показник, середнє значення чи у режимі простою. Хай там як, це значно менше середнього енергоспоживання накопичувачів на основі Phison PS5026-E26 (близько 10 Вт).

За швидкісними показниками Silicon Motion SM2508 не поступається рішенням конкурентів. Для нового SSD-контролера заявлено 8-канальний режим роботи з мікросхемами флеш-пам'яті, швидкість читання та запису до 14 Гбайт/с, а також швидкодія при випадкових операціях до 2,4-2,5 мільйонів IOPS. Зразки SM2508 компанія почала постачати партнерам ще в січні, при цьому комерційний запуск нової платформи відбудеться наприкінці цього або на початку наступного року.

Джерело:
AnandTech

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

У Ratchet & Clank: Rift Apart з'явилося трасування променів на відеокартах AMD Radeon

Нещодавно на PC вийшла гра Ratchet & Clank: Rift Apart, яка колись була ексклюзивом Sony PlayStation. Вона порадувала комп'ютерних гравців деталізованою гарною графікою із сучасними технологіями. Однак власники відеокарт AMD були трохи ущемлені, оскільки на Radeon не працювало трасування променів. Це виправлено з виходом останнього оновлення для гри. Тепер віддзеркалення та тіні з трасуванням можна увімкнути й на AMD Radeon RX. Також в описі до патчу згадується загальне покращення трасування променів та оптимізації.

Разом з оновленням розробники опублікували нові офіційні системні вимоги. Тепер для режиму 1440p при 30 к/с з трасуванням високого рівня рекомендується Radeon RX 6800 XT або GeForce RTX 3070. Для формату 4K при 60 к/с з максимальною якістю трасування рекомендується Radeon RX 7900 XTX або GeForce RTX 4080.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

ASUS випустила три GeForce RTX у рамках нової серії TX Gaming

Компанія ASUS представила три відеокарти GeForce RTX для китайського ринку у новому дизайні. Новинки поєднують білий дизайн із ніжно-зеленими кольоровими вставками та фантастичним геометричним візерунком на корпусі. Відеокарти успадковують загальний дизайн ASUS ATS (ATS Shark/Megalodon), але виконані в іншій кольоровій палітрі.

У новій лінійці ASUS поки що представлено три продукти — TX Gaming GeForce RTX 4070 O12G, TX Gaming GeForce RTX 4060 Ti O8G і TX Gaming GeForce RTX 4060 O8G. Усі вони виконані у єдиному конструктивному виконанні. Їхні габарити 317 x 136 x 54 мм. Тож це досить великі відеокарти, особливо у випадку GeForce RTX 4060 зі скромним TDP 115 Вт.

Велика система охолодження із тепловими трубками оснащена трьома вентиляторами. Усі відеокарти мають приставку OC у назві, що означає заводський розгін.

Новинки орієнтовані на китайський ринок, хоча відеокарти у такому яскравому дизайні могли б знайти покупця у будь-якому регіоні. Вартість ASUS TX Gaming RTX 4070 у Китаї становить 5289 юанів (740 доларів), TX Gaming RTX 4060 Ti коштує 3789 юанів (530 доларів), а молодша TX Gaming RTX 4060 оцінена у 2789 юанів (390 доларів).

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Опубліковано перший трейлер Call of Duty: Modern Warfare 3

Вийшов перший трейлер Modern Warfare 3. Відео є «розігрівом» перед великим показом, наміченим на 17 серпня. В опублікованому трейлері з живими акторами показаний Володимир Макаров у в'язниці та кілька уривків із сюжетної кампанії.

У відео засвітилися кадри з якоїсь підводної місії. Також є сцена з розбитим літаком, що горить, і це нагадує схожу місію з оригінальної Modern Warfare 3.

Усі деталі щодо нової гри повідомлять пізніше. Але вже відомо про одне цікаве нововведення. У мережевій грі можна буде переносити розблоковану зброю, деякі скіни та оперативників з Modern Warfare 2 до Modern Warfare 3. Тому вам не доведеться заново вибивати всі стволи та інші внутрішньоігрові елементи.

Реліз Modern Warfare 3 заплановано на 10 листопада поточного року. Це пряме продовження перезапуску однойменної трилогії, старт якому дано з виходом Call of Duty: Modern Warfare у 2019 році. Оригінальна Modern Warfare 3 вийшла у 2011 році.

Обговорити в форумі (коментарів: 8)