До сімейства Nvidia Blackwell увійде п'ять графічних процесорів

На 2025 рік компанія Nvidia запланувала реліз наступного покоління відеокарт GeForce RTX. «Зелений» чипмейкер поки неохоче розкриває подробиці про майбутні 3D-прискорювачі, наприклад, їх графічна архітектура вказується в документах під назвою Ada Lovelace-Next. Проте свіжа інформація про карти GeForce RTX 50-ї серії потроху надходить від неофіційних джерел.

Nvidia

В основу нових відеокарт ляже архітектура Nvidia Blackwell. Відповідне сімейство графічних процесорів буде представлено п'ятьма моделями: GB202, GB203, GB205, GB206 та GB207. Відеоядро класу x04 (умовний наступник AD104) в нього не входить, зате з'явився чип з маркуванням x05. Повідомляється, що це пов'язано з новою стратегією Nvidia щодо ринкового позиціювання графічних процесорів. Які наслідки це матиме для кінцевих споживачів, на жаль, поки що не уточнюється.

Додамо, що раніше в Мережі з'явилася інформація про згортання робіт над флагманською відеокартою GeForce RTX 4090 Ti. Це означає, що до 2025 року топовим рішенням в асортименті Nvidia залишатиметься GeForce RTX 4090. Її наступниця, якщо вірити чуткам, зможе похвалитися 512-розрядною шиною пам'яті.

Blackwell

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 42)

Чутки: розкрито дату виходу S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Однією із найочікуваніших ігор цього року, безумовно, є S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl від української студії GSC Game World. Розробники поки не розкривають точну дату виходу проєкту, але, наприклад, обіцяють представити широкому загалу демо-версію на виставці Gamescom 2023. Ймовірно, тоді ж буде розкрита свіжа інформація про гру.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl тим часом вже з'явилась в ігровому магазині Plaion (раніше Koch Media), який вказав як дату релізу перше грудня цього року. На думку закордонних колег, це не просто «заглушка», а цілком правдоподібний термін виходу S.T.A.L.K.E.R. 2. Перше грудня якраз потрапляє на п'ятницю, найпоширеніший день для релізу AAA-проєктів.

До того ж Plaion зазвичай як «заглушку» вказує 31 грудня, а в минулому магазин вже ставав джерелом витоків, наприклад, передчасно розкрив дату виходу Darksiders 2 на Nintendo Switch. Хай там як, нових подробиць про S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl чекати залишилося недовго — виставка Gamescom 2023 стартує менш ніж за два тижні.

Джерело:
DSOGaming

Обговорити в форумі (коментарів: 46)

Знайомимося з ігровою консоллю PlayStation 5 Slim

В найближчому майбутньому Sony виведе на ринок нову версію ігрової консолі PlayStation 5. Пристрій отримає позначку Slim та, як неважко здогадатися, виділятиметься на тлі актуального варіанта меншими габаритами. У продаж новинка має надійти до кінця цього року, тому не дивно, що в Мережі починають з'являтися нові подробиці про PlayStation 5 Slim.

PlayStation 5

Дизайн PlayStation 5 Slim (CFI-2016) багато в чому успадкує від актуального варіанта ігрової консолі. Новинка буде приблизно на п'ять сантиметрів коротша, при цьому товщина зменшиться незначно. На лицьовій панелі пристрою будуть розміщені два порти USB Type-C. Офіційно Sony ще не підтверджувала роботу над PlayStation 5 Slim, проте офіційний анонс напевно не забариться. У Мережі також доступний короткий відеоролик, на якому показаний корпус новинки.

PlayStation 5 Slim

Нагадаємо, що звичайна PlayStation 5 надійшла у продаж наприкінці 2020 року. З нашим оглядом ігрової консолі можна ознайомитись за посиланням.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 40)

AMD проти Intel: підсумки другого кварталу на ринку x86-процесорів

Експерти Mercury Research оприлюднили нові подробиці щодо ситуації на ринку x86-процесорів. За підсумками другого кварталу перемогу у битві між «червоними» та «синіми» здобула корпорація Intel. У квітні-червні вона поставила 68,4% усіх x86-сумісних процесорів, що на три процентні пункти краще за показники січня-березня. Компанія AMD відповідно контролює 31,6% цього ринку.

AMD

Порівняно з результатами другого кварталу минулого року розстановка сил на ринку змінилася незначно. Однак якщо поглянути на статистику без урахування напівзамовних x86-чипів (на кшталт SoC для ігрових консолей Sony й Microsoft) та рішень для «Інтернету речей», то можна побачити неприємну картину для команди Лізи Су. За рік «червоні» втратили 5,1% ринку.

AMD vs Intel

У мобільному сегменті x86-процесорів частка AMD за останній рік скоротилася з 24,8 до 16,5%, а в настільному — з 20,5% до 19,4%. На окрему увагу заслуговує серверний ринок. Тут компанія AMD черговий квартал поспіль збільшує свою частку. За підсумками минулого кварталу вона склала 18,6%, що на 4,6 процентних пункти краще за показники аналогічного періоду минулого року.

Частка AMD по сегментах III кв. 2021 IV кв. 2021 I кв. 2022 II кв. 2022 III кв. 2022 IV кв. 2022 I кв. 2023 II кв. 2023
настільний 17% 16,2% 18,3% 20,5% 13,9% 18,6% 19,2% 19,4%
мобільний 22% 21,6% 22,5% 24,8% 15,7% 16,4% 16,2% 16,5%
серверний 10,2% 10,7% 11,6% 13,9% 17,5% 17,6% 18% 18,6%

Джерело:
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 137)

Відбувся офіційний анонс гри South Park Snow Day

Компанія THQ Nordic анонсувала гру за мотивами відомого сатиричного мультсеріалу South Park. Раніше була дилогія RPG-ігор за мотивами South Park, виконана в такому самому 2D-стилі. Новий проєкт студії Question Games уперше запропонує повноцінне 3D.

Картман, Стен, Кайл та Кенні вирушать у тривимірну подорож, щоб відсвяткувати День снігу. Судячи з трейлера, нова гра буде екшеном, хоча жодних деталей щодо ігрового процесу поки що не озвучували.

South Park Snow Day надійде у продаж у 2024 році на платформах PC, PlayStation 5, Xbox Series та Nintendo Switch.

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Розробники ремейку Gothic 1 показали Старий Табір у новому відео

В рамках THQ Nordic Digital Showcase 2023 було представлено нове відео з демонстрацією оновленої версії Gothic 1. Ремейк легендарної рольової гри створюється студією Alkimia Interactive. Це переосмислення першої «Готики» на рушії Unreal Engine 4.

У ролику показано життя та побут мешканців Старого Табору. Все це відбувається на тлі історії, як місцевий злодюжка стягнув у стражника гаманець золота і пішов дивитися бої на Арені, але в результаті був спійманий. Демонстрація повністю записана на рушії гри та відповідає реальному рівню графіки.

У ремейка все ще немає дати виходу. Заявлено, що гра вийде на PC, PlayStation 5 та Xbox Series X|S.

Обговорити в форумі (коментарів: 12)

Анонсована гра Titan Quest II

Компанія THQ Nordic офіційно представила продовження відомої у минулому гри Titan Quest. Це ізометрична Ation/RPG у стилі Diablo, яка була виконана в унікальному сеттингу грецької міфології. У новій грі нам доведеться битися з богинею Немезідою.

Titan Quest II створюється студією Grimlore Games, яка раніше розробила SpellForce 3. У грі буде одиночна кампанія, кооператив та мережевий PvP-режим. Гравцям обіцяють великий світ, повний чудес та несподіваних відкриттів.

Гра створюється на рушії Unreal Engine 5. Вийде вона на платформах PC, PlayStation 5 та Xbox Series. Дата релізу поки що не озвучена.

Обговорити в форумі (коментарів: 27)