Intel покращила продуктивність відеокарт Arc A-серії та випустила утиліту PresentMon Beta

Фахівці Intel продовжують працювати над покращенням програмного забезпечення для відеокарт Arc A-серії. За останній рік вони зробили чимало роботи, наприклад, поліпшивши швидкодію в іграх на базі API DirectX 9. В офіційних матеріалах процесорний гігант заявляє про середнє збільшення швидкодії DX9-проєктів у 43%.

Intel Arc

В останніх кількох релізах графічного драйвера Intel зосередилася на підвищенні швидкодії проєктів на основі DirectX 11. Вона суттєво переробила частину програмного забезпечення, яка відповідає за роботу з цим графічним API. Якщо порівнювати з драйвером, доступним на момент виходу карт Arc A750/A770, то середня частота кадрів зросла на 19%. Разом з цим покращилася плавність ігрового процесу — приріст показника 99% fps у середньому становить 20%.

Intel Arc

Intel ArcIntel Arc

Крім того, Intel виклала на своєму сайті утиліту PresentMon Beta. Раніше вона була доступна як SDK, що використовувався програмами, на кшталт CapFrameX, Nvidia FrameView та GPUOpen OCAT. Утиліта PresentMon Beta дозволяє відстежувати швидкодію та інші параметри графічного прискорювача, у тому числі на GPU AMD та Nvidia, а також виводить отриману інформацію через оверлей. Завантажити її можна за посиланням.

Intel Arc

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

На підході лінійка материнських плат MSI Z790 Max

Процесори Core 14-го покоління (Raptor Lake-S Refresh) обійдуться без нових наборів системної логіки — використовувати їх можна буде з платами на чипсетах Intel 600-/700 серії. Однак це не завадить виробникам материнських плат випустити нові моделі. Зокрема, компанія MSI готує лінійку Z790 Max, подробицями про яку поділилося видання WCCFTech.

MSI MEG Z790 Ace Max
Системна плата MSI MEG Z790 Ace Max. Фото BenchLife

Флагманським рішенням серії MSI Z790 Max стане материнська плата MEG Z790 Ace Max. Вона демонструвалася на стенді компанії під час виставки Computex 2023, може похвалитися бездротовим модулем Wi-Fi 7 та 5-гігабітним Ethernet.

MSI Z790 Max

Її оснащення також включатиме 24-фазну систему живлення зі 105-амперними модулями SPS (Smart Power Stage), чотири роз'єми під модулі оперативної пам'яті DDR5 із зав'яленою підтримкою до 192 Гбайт ОЗП зі швидкістю до 7600 МТ/с, а також слоти розширення PCI Express 5.0 x16 (x16/x0 або x8/x8) та один PCI-E 4.0 x16@x8. Для накопичувачів передбачено три роз'єми M.2 й порти SATA 6 Гбіт/с.

MSI Z790 Max

Наступними в лінійці йдуть плати MPG Z790 Carbon Max WIFI та MPG Z790 Edge Max WIFI. Перша отримала 19-фазну систему живлення зі 105-амперними SPS та підтримує пам'ять DDR5-7600, а друга — 16-фазну на базі 90-амперних модулів та ОЗП DDR5-7200. Обидві новинки оснащуються бездротовим модулем Wi-Fi 7, при цьому MPG Z790 Carbon Max WIFI має 5-гігабітний Ethernet замість 2,5-гігабітного.

MSI Z790 Max

Ще однією новинкою MSI стане материнська плата MAG Z790 Tomahawk Max WIFI. Оснащення цієї моделі включає 16-фазний блок VRM на 90-аперних модулях SPS, чотири роз'єми під модулі DDR5-7200, бездротовий модуль Wi-Fi 7 та 2,5-гігабітний мережевий інтерфейс.

MSI Z790 Max

Рекомендовані ціни системних плат MSI Z790 Max, ймовірно, будуть оголошені ближче до релізу Intel Raptor Lake-S Refresh. Нагадуємо, що презентацію нових CPU чипмейкер має провести в рамках конференції Intel Innovation 2023.

Обговорити в форумі (коментарів: 7)

Основою Lenovo Legion Go послужать гібридні процесори AMD Ryzen Z1

Веб-ресурс WindowsReport опублікував додаткові подробиці про портативну ігрову консоль Lenovo Legion Go. Як і очікувалося, в її основу ляжуть гібридні процесори AMD Phoenix, а саме представники лінійки Ryzen Z1. В цей час їх можна зустріти лише у складі ASUS ROG Ally.

Lenovo Legion Go

Офіційна презентація Lenovo Legion Go, найімовірніше, відбудеться на виставці IFA 2023 (1-5 вересня) у Берліні. Разом із нею компанія представить низку нових пристроїв для геймерів, включаючи окуляри доповненої реальності Lenovo AR Glasses. Судячи з опублікованих зображень, їх можна буде використовувати разом із Legion Go. Один з портів USB Type-C у неї розташований внизу для зручності підключення.

Lenovo Legion Go

«Серцем» Legion Go виступлять процесори AMD Ryzen Z1, тобто можна розраховувати на вісім ядер Zen 4, графічний блок на 12 Compute Units з архітектурою RDNA 3-го покоління та високошвидкісну оперативну пам'ять LPDDR5(X). Докладніші характеристики стануть відомі ближче до офіційного анонсу. Як і ASUS ROG Ally, новинка Lenovo працюватиме під керуванням операційної системи Windows 11.

Lenovo Legion GoLenovo Legion Go

Обговорити в форумі (коментарів: 4)

Відеокарта AMD Radeon Pro W7600 може бути схильна до перегріву

На початку місяця компанія AMD представила професійні відеокарти Radeon Pro W7600 та Radeon Pro W7500. Вони базуються на графічному процесорі Navi 33 та примітні однослотовим виконанням. За охолодження новинок відповідають компактні «турбіни», при цьому у старшої моделі потенційно можуть бути проблеми з перегріванням.

AMD Radeon Pro W7600

У ході тестування Radeon Pro W7600 німецький журналіст Ігор Валлоссек (Igor Wallossek) зіткнувся з періодичними збоями відеокарти. Він регулярно спостерігав відсутність зображення під навантаженням та спочатку грішив несправний кабель DisplayPort. Надалі з'ясувалося, що початкове припущення виявилося неправильним, а в проблемах винен перегрів відеокарти.

AMD Radeon Pro W7600

На щастя, усунення цієї проблеми виявилося відносно простим завданням, яке потребує менше ніж 15 хвилин роботи. Пан Валлоссек замінив штатний термоінтерфейс, у тому числі термопрокладки на аналоги з меншою товщиною, що покращило ефективність відведення тепла та повністю усунуло «чорний екран».

AMD Radeon Pro W7600AMD Radeon Pro W7600
Температури Radeon Pro W7600 до та після заміни термоінтерфейсів

В цей час важко сказати, чи зачіпає вищеописана проблема тільки один екземпляр або є «типовою хворобою» Radeon Pro W7600. Стверджувати щось можна буде після виходу більшої кількості оглядів та появи відгуків від новоспечених власників.

Джерела:
VideoCardz
Igor's Lab

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Прибуток Nvidia від продажу ШІ-прискорювачів H100 б'є рекорди

Сьогодні левову частку своїх доходів Nvidia одержує від продажу прискорювачів обчислень для центрів обробки даних. На тлі галасу навколо штучного інтелекту замовники готові викласти будь-які гроші, щоб отримати дефіцитні пристрої. Як підкреслюють експерти, прибуток Nvidia у цьому сегменті ринку б'є всі рекорди.

Nvidia

Те Кім (Tae Kim), один із журналістів видання Barron's, стверджує, що прискорювачі Nvidia H100 нині продаються майже з 1000% націнкою. Він посилається на інвестиційну банківську компанію Raymond James, яка підрахувала, що виробництво одного такого прискорювача обходиться «зеленим» у 3320 доларів, тоді як він відвантажується клієнтам за $25-30 тисяч. На думку наших закордонних колег, це приблизні оцінки, оскільки на собівартість впливає безліч різних факторів, таких як витрати на розробку та логістику. Проте не можна оскаржити факт, що «зелені» заробляють у цьому сегменті ринку, як ніколи раніше.

Тільки за 2023 рік Nvidia планує поставити 550 тисяч прискорювачів H100, отримавши багатомільярдний виторг. І це без урахування китайських компаній. До Піднебесної поставляються спеціальні версії пристроїв, які не порушують експортні обмеження Сполучених Штатів. За попередніми оцінками, китайські компанії витратили на прискорювачі Nidia п'ять мільярдів доларів, й надалі ця сума тільки зростатиме.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 70)

Alan Wake 2 перенесли на 27 жовтня

Продовження легендарного трилера Alan Wake трохи затримається. Розробники офіційно оголосили про перенесення гри на 10 днів. Воно пов'язане з насиченим графіком виходу ігор у жовтні цього року. Тепер Alan Wake 2 надійде у продаж 27 жовтня.

Нова гра запропонує дві сюжетні лінії — одна присвячена зниклому письменнику, а друга агенту ФБР, яка розслідує дивні події в містечку Брайт Фоллс. Автори обіцяють похмурішу історію та більше елементів хорору.

Гра від студії Remedy на ПК буде ексклюзивом платформи Epic Games Store. Також вона виходить на консолях Xbox Series X/S та PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Опубліковано перший трейлер Modern Warfare III з кадрами ігрового процесу

Activision представила повноцінний трейлер із реальними ігровими кадрами Call of Duty: Modern Warfare III. Нова гра отримає похмуру напружену сюжетну кампанію, що продовжить історію, яку розповіли в минулих частинах. У двохвилинному атмосферному ролику показано багато відомих моментів, з яких ясно, що нова Modern Warfare III запропонує переосмислення знайомих місій із класичних Modern Warfare 2 та Modern Warfare 3.

Сюжетна кампанія отримає стандартні сюжетні місії та «Відкриті бойові місії» з більшою варіативністю проходження. Розробкою займається студія Sledgehammer Games.

За чутками мережева гра отримає оновлені версії всіх карт із класичної Modern Warfare 2. Але також будуть три масштабні карти для режимів Ground War і Invasion та окремий режим War із власною картою. Плануються сезони з новим контентом та новими картами. Розблоковану зброю, скіни та оперативників можна буде імпортувати з сучасної Modern Warfare II у Modern Warfare III. Зомбі-режим розробляється Treyarch. Це буде абсолютно нова сюжетна лінія із великою масштабною картою.

Call of Duty: Modern Warfare III виходить 10 листопада на PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4 та PlayStation 5. В українському Steam вже можна замовити гру за ціною 2499 грн за просте видання та за ціною 3499 грн за розширене видання Vault Edition.

Обговорити в форумі (коментарів: 24)