Intel розігнала відеокарту Arc A380 в останньому оновленні драйвера

Ми вже повідомляли, що в останніх наборах графічного драйвера Intel суттєво покращила продуктивність відеокарт Arc A-серії в іграх на базі API DirectX 11. Ще одним нововведенням останнього релізу стало оновлення прошивки деяких моделей, покликане усунути помилки та покращити загальну стабільність роботи. У випадку Arc A380 свіжа прошивка також принесла невеликий розгін GPU.

Arc A380

Частота графічного процесора Arc A380 після оновлення драйвера зросла з 2,0 до 2,15 ГГц. Версія прошивки разом із цим змінилася з 20.0.1053 на 20.0.1064. Якогось розгону відеопам'яті GDDR6 при цьому не передбачено. На скріншотах нижче наведено характеристики Arc A380 у виконанні компанії ASRock.

Arc A380Arc A380

Intel Arc A380 — відеокарта початкового рівня на базі 6-нм графічного процесора ACM-G11. В її арсеналі є вісім Xe-ядер (1024 шейдерні процесори) та 96-розрядна шина пам'яті, через яку GPU взаємодіє з шістьма гігабайтами GDDR6. З нашим оглядом відеокарти Arc A380 можна ознайомитись за посиланням.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 18)

SK hynix розробила найшвидшу у світі пам'ять HBM3e

Південнокорейський чипмейкер SK hynix заявив про успішну розробку найпродуктивніших у світі мікросхем пам'яті HBM3e. В цей час компанія займається постачанням дослідних зразків своїм клієнтам, у тому числі Nvidia, та готується до старту масового виробництва. Він запланований на першу половину наступного року.

HBM3e

Про те, що Nvidia зацікавилася високошвидкісними чипами HBM3e від SK hynix, азійські джерела повідомляли на початку літа. Ймовірно, вони використовуватимуться в оновлених суперчипах Grace Hopper GH200, постачання яких розпочнеться у другому кварталі 2024-го. В них компаніях збільшить обсяг GPU-буфера з 96 до 144 Гбайт, водночас наростивши пропускну здатність до 5 Тбайт/с.

Детальні специфікації нових мікросхем SK hynix поки що не розкриває. Відомо, що один чип забезпечує швидкість обміну інформацією до 1,15 Тбайт/с. Тобто при використанні шести стеків, як в оновленому GH200, теоретична пропускна здатність становитиме 6,9 Тбайт/с. Головною сферою застосування високошвидкісних мікросхем HBM3e чипмейкер називає прискорювачі штучного інтелекту.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Ентузіасти обійшли обмеження Nvidia на модифікацію прошивок відеокарт

Корпорація Nvidia доклала чимало зусиль, щоб усунути можливість модифікації прошивок своїх відеокарт. Зокрема, в графічних чипах Maxwell (серія GeForce 900) вона додала вбудований процесор безпеки з кодовою назвою Falcon, який, серед іншого, запобігає запуску GPU з неавторизованою прошивкою. В результаті програмні модифікації відеокарт Nvidia GeForce фактично канули в Лету.

Nvidia

Як повідомляє веб-ресурс TechPowerUp, ентузіастам нарешті вдалося обійти вищезгадані обмеження. Інструменти OMGVflash та NVflashk здатні прошити VGA-BIOS минаючи всі перешкоди Nvidia, на кшталт перевірки підпису та ідентифікатора виробника/пристрою. Це дозволяє не тільки прошити ПЗ від топової на простішу версію відеокарти, але й усіляко модифікувати параметри пристрою. Наприклад, змінити межі енергоспоживання, збільшити напругу GPU або налаштувати криву вентиляторів відповідно до особистих уподобань.

Зрозуміло, до появи повноцінних аналогів колись популярних утиліт NiBiTor та Kepler BIOS Tweaker пройде ще якийсь час. Також слід мати на увазі, що модифікація прошивки призведе до анулювання гарантії на відеокарту, втім коли це зупиняло справжніх ПК-ентузіастів.

Обговорити в форумі (коментарів: 45)

Intel відмовиться від підтримки пам'яті DDR4 із релізом платформи LGA1851

Наступного року корпорація Intel виведе на ринок десктопну платформу LGA1851 та процесори Arrow Lake-S. У них чипмейкер не тільки перейде на нову схему маркування, але й повністю відмовиться від оперативної пам'яті DDR4. У разі актуальної платформи LGA1700 підтримка старого стандарту ОЗП дозволяла заощадити при апгрейді, особливо коли пропозиція модулів DDR5 була обмеженою.

Intel

За мірками Intel платформу LGA1851 можна буде назвати довгожителькою — нові моделі процесорів виходитимуть аж до 2026 року. Тобто в рамках цього сокету компанія може випустити одразу три сімейства процесорів. Офіційний дебют нової платформи заплановано на другу половину 2024 року. У материнських платах LGA1851 використовуватимуться набори системної логіки Intel 800-ї серії.

Самі процесори Arrow Lake-S мають вийти під брендом Intel Core Ultra. Нагадуємо, чипмейкер розпочне перехід на нову схему маркування вже цього року з релізом мобільних CPU Meteor Lake-S. Для настільних Core Ultra буде характерна наявність до 16 енергоефективних та до 8 високопродуктивних ядер, причому обсяг L2-кешу у «великих» ядер зросте до 3 Мбайт (проти 2 Мбайт у Raptor Lake-S).

У нових процесорах чипмейкер збільшить кількість ліній PCI Express 5.0 до 20 шт. Додаткові лінії призначені для підключення високошвидкісного NVMe-накопичувача, причому CPU також забезпечить роботу чотирьох ліній PCI-E 4.0. Розміри сокета LGA1851 та процесорів залишаться такими ж, як у попередників, що дозволить використовувати старі системи охолодження.

Intel

Додамо, що цього року на нас чекає реліз сімейства процесорів Raptor Lake-S Refresh у конструктивному виконанні LGA1700. Офіційна презентація новинок має відбутися на конференції Intel Innovation 2023 у другій половині вересня.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 12)