Intel використовує ШІ, щоб підвищити енергоефективність процесорів Meteor Lake

Майбутнє покоління процесорів Meteor Lake отримає багаточипове компонування, потужну графіку і навіть блок VPU для прискорення алгоритмів штучного інтелекту. Він використовуватиметься спільно з іншими блоками процесора для генерації зображень та інших операцій, пов'язаних із роботою ШІ. Але компанія Intel також інтегрує штучний інтелект для керування режимами Meteor Lake. У нові процесори буде впроваджено інтелектуальний механізм керування живленням. ШІ визначатиме, яку кількість енергії необхідно подавати на процесор для конкретного робочого навантаження. ШІ гнучкіше керуватиме частотою і потужністю, забезпечуючи максимальну продуктивність для кожного навантаження. Такий механізм заразом підвищить енергоефективність процесора.

Алгоритм з ШІ передбачає навантаження для різних типів завдань, дозволяючи швидше масштабувати робочі режими. Реакція нового алгоритму приблизно на 35% швидша. Це означає, що процесор ефективніше використовуватиме свій енергетичний «бюджет» на одиницю часу. Це дуже важливо для мобільного сегменту, на який і орієнтовані перші процесори Meteor Lake. Для них новий механізм управління режимами забезпечує підвищення енергоефективності майже на 15%.

Сам алгоритм навчений заздалегідь і в автономному режимі на ПК вже не навчатиметься й не адаптуватиметься під сценарії конкретного користувача. Але Intel поступово вдосконалюватиме і покращуватиме цю технологію. Також компанія працює над різними моделями ШІ під різні групи користувачів. Зокрема, окремо згадується ігровий напрямок.

Очікується, що Intel офіційно представить процесори Core Ultra 1-го покоління під кодовою назвою Meteor Lake на заході Innovation, що відбудеться у вересні.

Джерело:
PCWorld

Обговорити в форумі (коментарів: 36)

Вийшов трейлер Mortal Kombat 1 з актором Дейвом Батістою

Представлено рекламний ролик Mortal Kombat 1 із живими акторами. Головну роль виконав актор та рестлер Дейв Батіста, який ходить містом і пробуджує у мешканцях тягу до битви. Слоганом відео є фраза «це у нас у крові».

Відео є ремейком рекламного ролика оригінальної гри початку 90-х років минулого століття.

Такий трейлер добре вкладається в загальну концепцію перезапуску. Події в Mortal Kombat відбуваються у переродженому всесвіті, який створив бог вогню Лю Кан.

Гра виходить 19 вересня на PC, PlayStation 5, Xbox Series та Nintendo Switch. В українському Steam стандартне видання Mortal Kombat 1 можна придбати за 1849 грн, а Premium Edition з додатковими бійцями та раннім доступом за 2599 грн.

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

Процесор Ryzen 7 7800X3D та відеокарта Radeon RX 7900 XTX Starfield Limited Edition з'явилися на eBay

Цього місяця компанія AMD представила відеокарту Radeon RX 7900 XTX та процесор Ryzen 7 7800X3D у версії Starfield Limited Edition. Вони будуть випущені обмеженим тиражем всього 500 екземплярів та не надійдуть у вільний продаж — компанія роздасть їх як призи. Втім, стати власником унікальних новинок можна буде і без участі у конкурсах чи заходах AMD та її партнерів.

Starfield Limited Edition

Один із щасливчиків вже виставив Radeon RX 7900 XTX та Ryzen 7 7800X3D у версії Starfield Limited Edition на інтернет-аукціоні eBay. На цей час ставка за унікальний набір перевалила за дві тисячі доларів, причому торги триватимуть ще майже тиждень. Усі отримані кошти продавець обіцяє відправити на благодійність.

Starfield Limited Edition

Нагадаємо, Radeon RX 7900 XTX Starfield Limited Edition є еталонною модифікацією з оформленням в дусі останнього проєкту Bethesda. Разом з тим Ryzen 7 7800X3D Starfield Limited Edition відрізняється від звичайної версії лише унікальною коробкою.

Обговорити в форумі (коментарів: 6)

Gigabyte збільшила швидкісні показники SSD Aorus Gen5 до 12 Гбайт/с

Виробники твердотільних накопичувачів продовжують працювати над покращенням швидкісних характеристик пристроїв з інтерфейсом PCI Express 5.0 x4. Зокрема, компанія Gigabyte найближчим часом налагодить постачання оновлених SSD Aorus Gen5, у яких максимальна швидкість читання/запису становить близько 12 Гбайт/с. Нагадаємо, що у старих моделей показники знаходилися біля позначки 10 Гбайт/с.

Gigabyte Aorus Gen5 12000

В основі NVMe-накопичувачів Gigabyte Aorus Gen5 12000 лежить комбінація платформи Phison PS5026-E26 з буфером LPDDR4 та 232-шарових мікросхем флеш-пам'яті 3D NAND TLC. Пристрої будуть запропоновані у версіях об'ємом 1 та 2 ТБ, при цьому для старшої модифікації заявлені швидкості до 12,4 та 11,8 Гбайт/с (читання та запис). У молодшого SSD вони становлять до 11,7 та 9,5 Гбайт/с відповідно.

Gigabyte Aorus Gen5 12000

З інших особливостей новинок можна відзначити п'ятирічну гарантію виробника та досить великий радіатор M.2 Thermal Guard XTREME. Що цікаво, ця система охолодження виявилася несумісною з багатьма материнськими платами самої Gigabyte. Вендор опублікував відповідний список.

Gigabyte Aorus Gen5 12000

Щодо ціни NVMe-накопичувачів Gigabyte Aorus Gen5 12000 на цю мить інформації не надходило.

Джерело:
Gigabyte

Обговорити в форумі (коментарів: 22)

У Steam стартував фестиваль стратегій

У найбільшому ігровому магазині Steam розпочалася нова акція — фестиваль стратегій. Під час фестивалю діють знижки на велику кількість ігор даного жанру, також представлено багато демоверсій. В список попали стратегії в реальному часі (RTS), глобальні стратегії, містобудівні ігри, покрокові стратегії та різні симулятори. Значні знижки на серію Sid Meier's Civilization VI, Age of Empires, на ігри Frostpunk, Stellaris та багато інших проєктів. На жаль, немає знижок на ігри серії Total War.

Фестиваль триватиме до 4 вересня.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Intel вже тестує GPU наступного покоління Arc Battlemage

Компанія Intel провела престур на одному із заводів у Малайзії. Під час екскурсії представник сайту Hardwareluxx помітив робочі зразки графічних процесорів Intel BMG G10. Це чип для відеокарти наступного покоління Intel Arc Battlemage. Це означає, що виробник уже проводить тестування нових процесорів під готові рішення.

Графічний процесор BMG G10 прийде на зміну Alchemist ACM-G10 (Arc A770/750). За чутками у нового GPU вдвічі більше обчислювальних блоків та шина пам'яті 256 біт. Також у планах Intel випуск моделей на чипі G21 на базі покращеної версії архітектури Alchemist. Згідно з дорожніми картами, анонс відеокарт на GPU G21 можливий до кінця року. А вихід повноцінного нового покоління на чипах Battlemage намічено на 2024 рік.

Попри всі труднощі Intel планує і надалі розвивати графічний напрямок. За останній рік компанія серйозно покращила продуктивність у старих іграх завдяки оптимізації драйверів. І вихід нового програмного забезпечення іноді відбувається частіше, ніж в AMD та Nvidia. Також компанія розвиває та покращує технологію масштабування XeSS, нещодавно представлена нова версія 1.2.

Джерела:
Videocardz.com
HardwareLuxx

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

У другому кварталі було поставлено майже 6,5 мільйонів відеокарт

Аналітична фірма Jon Peddie Research підбила підсумки другого кварталу на ринку графічних ядер для персональних комп'ютерів. Мабуть, найцікавішою частиною доповіді є інформація про постачання дискретних GPU. У квітні-червні три відомі компанії відвантажили майже 13 мільйонів графічних процесорів, що хоч і більше результатів першого кварталу, але істотно гірше за показники аналогічного періоду минулого року.

Видеокарты

За підсумками другого кварталу було відвантажено 6,48 млн графічних карт розширення для ПК, тоді як роком раніше цей показник становив 10,37 млн. Нагадаємо, що на той час відеокарти мали попит як у геймерів, так і у майнерів. Лідером залишається корпорація Nvidia, на яку минулого кварталу припало 80% усіх поставок. Ринкова частка AMD у цьому сегменті за останній рік опустилася з 20% до 17%, а корпорація Intel зі своїми 3D-прискорювачами Arc Alchemist займає лише 2% ринку.

GPUGPU

Тим часом у сегменті дискретних відеоядер для ноутбуків ринкова частка «зелених» складає вражаючі 94%. На постачання dGPU Intel та AMD припадає по 3%. Усього ж за минулий квартал було відвантажено понад шість мільйонів дискретних графічних процесорів для ноутбуків. Більше інформації про стан ринку відеоядер доступно у матеріалі WCCFTech.

GPU

Обговорити в форумі (коментарів: 28)