Noctua NH-U12A — перша система охолодження з офіційною підтримкою Intel LGA1851

Корпорація Intel не поспішає розкривати подробиці про майбутню платформу LGA1851. На щастя, замість процесорного гіганта це роблять його партнери. Виробник систем охолодження Noctua підтвердив, що кулери під LGA1700 можна буде використовувати з новим поколінням чипів Intel.

Noctua NH-U12A

Сокет Intel LGA1851 конструктивно мало відрізняється від актуального LGA1700, про що стало відомо ще минулого року. Єдиною істотною відмінністю стане інша висота кришки процесора відносно поверхні материнської плати (6,83-7,49 мм проти 6,73-7,4 мм). Однак це не сильно вплинуло на зворотну сумісність із системами охолодження для платформи LGA1700.

LGA1851

У японських магазинах була помічена нова ревізія CPU-кулера Noctua NH-U12A. Вона поставляється разом із тими ж наборами кріплень, що й старий варіант, але на упаковці та в інструкції австрійці згадують платформу LGA1851. Для використання системи охолодження із цим сокетом підійде той самий набір кріплень, що й у випадку LGA1700.

Noctua NH-U12ANoctua NH-U12A

Офіційний дебют платформи Intel LGA1851 та процесорів Arrow Lake-S, згідно з попередньою інформацією, відбудеться у другій половині 2024 року.

Джерело:
Akiba PC Hotline

Обговорити в форумі (коментарів: 16)

Sapphire випускає Radeon RX 7600 у стилі гри Party Animals

Китайський підрозділ Sapphire представив особливу версію відеокарти Radeon RX 7600 на честь гри Party Animals. Це багатокористувацька гра, де гравці змагаються і б'ються один з одним у вигляді милих пухнастих тварин.

Гра входить до лідерів списку очікування Steam. Реліз на мічений на 20 вересня. У гри скромні системні вимоги, та відеокарта Radeon RX 7600 повинна легко впоратися з максимальними налаштуваннями якості.

Відеокарта Sapphire Radeon RX 7600 Party Animals отримає жовте забарвлення із кумедним візерунком. На бекплейті можна спостерігати героїв із гри.

У технічному плані тут усе стандартно. Візуально відеокарта нагадує копію Sapphire Pulse, але із кожухом іншого дизайну. В основі відеокарти чип Navi 33 з 2048 потоковими ядрами, на борту 8 ГБ пам'яті GDDR6. Робочі частоти вищі за стандартний рівень, чип прискорений до 2355 МГц за Game Clock і до 2755 за Boost Clock. Охолоджується відеокарта двослотовим кулером із двома вентиляторами.

Відеокарту Radeon RX 7600 Party Animals продаватимуть у Китаї за ціною 2199 юанів (приблизно 303 долари США). У комплекті з нею йде копія гри Party Animals та додатковий скін для персонажа Немо.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 11)

У Steam стартував розпродаж ігор Sony

У найбільшому ігровому магазині Steam почався новий розпродаж. Протягом тижня ігри від Sony продаються зі знижками до 75%. Серед акційних пропозицій є The Last of Us: Part I зі знижкою у 20%, ігри дилогії Marvel's Spider-Man продаються на 33% дешевше за стандартну ціну, God of War подешевшала на 40%. Старіші Days Gone та Horizon Zero Dawn можна придбати зі знижкою в 67%. Максимальна знижка 75% діє для Predator: Hunting Grounds та Helldivers.

Всі пропозиції можна переглянути на сторінці акції. Розпродаж завершиться 7 вересня.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Starfield не працює на відеокартах Intel Arc A-серії

В останні роки вихід високобюджетних ігор не обходиться без релізу нових пакетів графічних драйверів. Цим розробники GPU не лише покращують продуктивність відеокарт, але й забезпечують користувачам якомога безпроблемний ігровий процес. Зокрема, AMD та Nvidia вже підготували драйвери до Starfield, останнього проєкту Bethesda Game Studios. Корпорація Intel ще працює над відповідним програмним забезпеченням, а в Мережі тим часом з'являються скарги від власників відеокарт Arc Alchemist.

Starfield

Офіційний реліз Starfield заплановано на 6 вересня. Однак ті, хто придбав версію Premium Edition (2499 грн у Steam) можуть грати вже відсьогодні. Щоправда, це не стосується власників відеоадаптерів Arc A-серії. Наразі Starfield зовсім відмовляється працювати на комп'ютерах із дискретною графікою Intel. Гра може запускатися більше пів години, а у разі успішного запуску «вилітає» протягом кількох хвилин.

Хороша новина у тому, що Intel відомо про ці проблеми. Наразі фахівці процесорного гіганта зайняті їх усуненням та розраховують випустити відповідний драйвер наступного тижня. Що стосується власників відеокарт Nvidia та AMD, то вони можуть завантажити пакети драйверів з оптимізаціями для Starfield за посиланнями в першому абзаці.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 29)

Lenovo офіційно представила портативну ігрову систему Legion Go

У рамках виставки IFA 2023, що зараз проходить в Берліні, відбулася офіційна презентація портативної ігрової системи Lenovo Legion Go. До продажу новинка надійде у середині осені, в Європі її можна буде придбати за ціною від 799 євро. Разом із Legion Go були представлені окуляри доповненої реальності Lenovo Legion Glasses.

Lenovo Legion Go

Основою Lenovo Legion Go послужив процесор AMD Ryzen Z1 Extreme. Цей «камінець» знайомий за ASUS ROG Ally, пропонує вісім ядер Zen 4 та графічний блок на 12 Compute Units з архітектурою RDNA 3-го покоління. Компанію процесору склали 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5X-7500, а також NVMe-накопичувач M.2 з інтерфейсом PCI-E 4.0 x4 місткістю 512 Гбайт. Загальні габарити пристрою становлять 299×131×41 мм при масі близько 854 грам.

Lenovo Legion Go

Legion Go може похвалитися 8,8-дюймовим сенсорним IPS-екраном з роздільною здатністю 2560x1600 пікселів, частотою оновлення 144 Гц, 97% охопленням палітри DCI-P3 та яскравістю 500 кд/м². Ще однією «фішкою» пристрою стали контролери, що від'єднуються. З іншого оснащення можна відзначити акумулятор на 49,2 Вт·год, два порти USB Type-C, вебкамеру, маніпулятори з датчиками Холла та бездротовий модуль Wi-Fi 6E. Новинка працює на OC Windows 11.

Lenovo Legion Go

В окулярах Lenovo Legion Glasses використовуються екрани Micro OLED з роздільною здатністю 1920×1080 для кожного ока. Для підключення використовується роз'єм USB Type-C в режимі DisplayPort, завдяки чому новинку можна буде використовувати не тільки з Legion Go, але й з іншими пристроями, наприклад, під керуванням ОС Android. Рекомендована ціна Lenovo Legion Glasses — 499 євро.

Lenovo Legion Go

Обговорити в форумі (коментарів: 30)

AMD Radeon RX 7800 XT виступила у 3DMark Time Spy на рівні Radeon RX 6800 XT

У Мережі з'являються нові подробиці щодо швидкодії відеокарт AMD Navi 32. Вчора ми розповідали про продуктивність моделі Radeon RX 7700 XT в бенчмарку 3DMark Time Spy. Тепер став відомий орієнтовний результат карти Radeon RX 7800 XT на базі повноцінної версії GPU Navi 32.

AMD Radeon RX 7800 XT

Модель Radeon RX 7800 XT, якщо вірити джерелу, набирає в 3DMark Time Spy близько 19 тисяч балів. Це трохи краще за показники GeForce RTX 4070 та приблизно відповідає рівню відеокарти Radeon RX 6800 XT з архітектурою RDNA 2-го покоління. Додамо, що Radeon RX 7700 XT обходить свою пряму попередницю (Radeon RX 6700 XT) майже на третину.

AMD Radeon RX 7800 XT

Відеокарта AMD Radeon RX 7800 XT отримала 60 блоків Compute Units або 3840 потокових процесорів, 64 мегабайти Infinity Cache і буфер GDDR6 об'ємом 16 Гбайт з 256-розрядною шиною та пропускною здатністю 624 Гбайт/с. Частотна формула GPU має вигляд 2124/2430 МГц (Game/Boost Clock), а штатний показник TBP складає 263 Вт.

Старт офіційного продажу Radeon RX 7700 XT і Radeon RX 7800 XT запланований на середу, шосте вересня. Ближче до того часу будуть опубліковані огляди новинок. У закордонних магазинах за нові відеокарти доведеться викласти мінімум $449 і $499 відповідно.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 67)

Samsung анонсувала 12-нм мікросхеми DDR5 місткістю 32 Гбіт

Samsung Electronics повідомила про розробку перших у галузі 32-гігабітних мікросхем DDR5, що виготовляються за технологією 12-нм класу. Це дозволить створювати модулі оперативної пам'яті ще більшого обсягу. В опублікованому прес-релізі південнокорейський велетень заявляє, що нові чипи дозволять випускати серверні планки місткістю до 1 ТБ.

Samsung DDR5

Поява мікросхем DDR5 об'ємом 32 Гбіт також дозволить покращити енергоефективність планок ОЗП. Наприклад, у разі 16-гігабітних чипів для створення модулів місткістю 128 Гбайт доводилося використовувати технологію наскрізних міжкремнієвих з'єднань TSV (through-silicon-via). Завдяки випуску 32-гігабітних рішень можна буде повністю відмовитись від TSV, що зменшить енергоспоживання 128-гігабайтних модулів DDR5 приблизно на 10%.

Докладніші характеристики нових мікросхем Samsung, ймовірно, опублікує ближче до кінця цього року, коли вони будуть готові до старту масового виробництва.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

Zotac представила комп'ютер-рюкзак VR Go 4.0 із графічним процесором Nvidia RTX A2000

Вже кілька років компанія Zotac випускає цікавий продукт для віртуальної реальності. Це портативний ПК у форматі рюкзака для систем VR. Найочевиднішою сферою застосування таких пристроїв є інтерактивні розваги та ігри. Але минулого року анонсували рюкзак VR Go 4.0, орієнтований на користувачів, які цікавляться метавсесвітами та віртуальною реальністю для професійної сфери. Тому такий ПК отримав професійну відеокарту Nvidia RTX A4500 із 16 ГБ пам'яті. Тепер з'явилася оновлена версія із графікою RTX A2000.

Комп'ютер побудовано на базі процесора Intel Core i7-11800H з 16 ГБ пам'яті, використовується накопичувач SSD NVMe 512 ГБ. Є широкий набір зовнішніх портів, включаючи два DisplayPort 1.4 та один HDMI 2.1. Передбачено RGB-підсвічування.

Рюкзак оснащується зарядною док-станцією з охолодженням. В автономному режимі при роботі від акумулятора заявлено роботу до однієї години в ігровому режимі.

У ПК не найвидатніші технічні характеристики, але він передбачає можливість апгрейду пам'яті та накопичувача. При цьому вартість цієї системи у Великій Британії сягає значних 3700 фунтів.

Джерело:
Videocardz

Обговорити в форумі (коментарів: 20)

Відеокарти Radeon RX 7800/7700 XT могли отримати роз'єм живлення 12VHPWR

Наступного тижня стартують продажі відеокарт Radeon RX 7700 XT та Radeon RX 7800 XT. Ці моделі мали стати першими 3D-прискорювачами AMD з роз'ємом живлення 12VHPWR, яким оснащується багато рішень Nvidia. Однак зрештою компанія вирішила відмовитися від початкових планів, віддавши перевагу парі 8-контактних PCI-E Power. Про це в інтерв'ю порталу Club386 розповів голова підрозділу AMD Radeon Скот Херкельман (Scott Herkelman).

AMD Navi 32

«Зокрема, для відеокарт RX 7900 та навіть RX 7600 ми не розглядали новий кабель живлення, але у випадку RX 7800 й RX 7700 такі плани були. Ми відмовилися від них і це було свідоме рішення. Ви не повинні звинувачувати кінцевих користувачів у своїх проблемах. Ви повинні виявляти та розв'язувати будь-які проблеми так само як ми зробили з дефектом випарної камери [мова про еталонні Radeon RX 7900 XTX]. Тоді я стежив за соціальними мережами, тому що вважав, що це була проблема AMD, а отже я мав її вирішити», — розповідає пан Херкельман.

Варто додати, що Nvidia разом з організацією PCI-SIG зараз працює над оновленим роз'ємом живлення 12VHPWR. Він отримав назву 12V2x6 та має низку покращень, спрямованих на зменшення ймовірності оплавлення роз'єму. Деякі з цих поліпшень вже почали використовуватися у відеокартах GeForce RTX 40-ї серії.

Обговорити в форумі (коментарів: 34)

Starfield отримує високі оцінки

З'явилися повноцінні огляди масштабної рольової космічної гри Starfield. Рецензенти ставлять грі дуже високі оцінки. Хвалять великий цікавий світ та загальний науково-фантастичний сетинг, називають гру справжньою космооперою. Деякі навіть порівнюють Starfield із «Зоряними війнами» та «Дюною». І це найкращий ексклюзив консолі Xbox Series за довгий час. Консольна та комп'ютерна версія вже мають середню оцінку на Metacritic у 87-88 балів. Очевидно, що це новий хіт Bethesda Game Studios.

Гру також оцінили фахівці Digital Foundry. Вони відзначають фрагментований світ та безліч дрібних завантажень. Але хвалять графіку та загальний рівень опрацювання ігрового світу. На консолях Xbox Series гра йде лише у режимі 30 к/с. Навіть на старшій моделі Series X рідна роздільна здатність 1440p, але завдяки технології AMD FSR 2 вона масштабується до 4K.

Також гра стала доступною тим гравцям, хто купував дороге преміальне видання. І всього за кілька годин з моменту, як вийшла гра, піковий онлайн в Steam сягнув позначки у 234 тисячі гравців. Повноцінний реліз для покупців відбудеться 6 вересня.

В українському Steam стандартне видання можна придбати за 1699 грн. Гра виходить з обмеженим набором локалізацій, без перекладу українською та російською мовами.

Обговорити в форумі (коментарів: 135)