Western Digital випустила компактні NVMe-накопичувачі WD_Black SN770M

Western Digital повідомила про старт продажів лінійки NVMe-накопичувачів WD_Black SN770M. До неї увійшли пристрої місткістю 500 ГБ, 1 ТБ та 2 ТБ, обладнані інтерфейсом PCI Express 4.0 x4. Всі вони виконані у форм-факторі M.2 2230 та розраховані на використання у портативних ігрових системах, на кшталт Steam Deck, ROG Ally та Legion Go.

WD_Black SN770M

Подробиць щодо «начинки» WD_Black SN770M виробник не розкриває, обмежившись заявами про використання мікросхем 3D NAND TLC. Для нових SSD характерні швидкості читання до 5150 Мбайт/с й запису до 4900 Мбайт/с, а також максимальна швидкодія 740 тис./800 тис. IOPS. Пристрої супроводжуються п'ятирічною гарантією та, за заявами Western Digital, витримають запис не менше 300, 600 або 1200 Тбайт інформації залежно від місткості.

WD_Black SN770M

У закордонних магазинах 500-гігабайтний накопичувач WD_Black SN770M обійдеться щонайменше у $75, а за моделі місткістю 1 та 2 ТБ доведеться викласти від 110 та 220 доларів відповідно.

Джерело:
Western Digital

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Вийшов драйвер GeForce 537.34 WHQL з підтримкою Mortal Kombat 1 та Lies of P

Цього вечора Nvidia виклала у вільний доступ свіжий Game Ready драйвер. Випуск GeForce 537.34 WHQL забезпечує підтримку нових ігор з технологією DLSS 2, включаючи Mortal Kombat 1 та Lies of P. «Зелені» також підготували профіль Resizable BAR для Starfield, який в середньому підіймає продуктивність на 5%. Він працюватиме разом із новою та попередньою (537.17) версією драйвера.

Mortal Kombat 1

З іншого можна відзначити профілі GeForce Experience з оптимальними налаштуваннями для п'яти ігор: Armored Core VI: Fires of Rubicon, Immortals of Aveum, Starfield, The Texas Chainsaw Massacre та Wayfinder. Крім того, список G-Sync Compatible моніторів поповнився шістьма новими моделями: AOC U27G3X та AG275QA1, IO DATA GDQ271JA, LG 27GR93U, 27GR750Q та 38WR850C-W. Документація до релізу GeForce 537.34 WHQL доступна за посиланням.

Як завжди, завантажити актуальний пакет драйверів для «зелених» відеоадаптерів можна скориставшись пошуком на сайті Nvidia або через GeForce Experience.

Обговорити в форумі (коментарів: 3)

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty буде максимально використовувати 8-ядерні процесори

Найближчими тижнями рольовий бойовик Cyberpunk 2077 отримає доповнення Phantom Liberty, а також патч до версії 2.0, в якому перероблено багато аспектів базової гри. Зокрема, Cyberpunk 2077 почне використовувати весь потенціал багатоядерних процесорів, особливо AMD Ryzen. Раніше їх власникам для покращення продуктивності доводилося використовувати неофіційну модифікацію.

Cyberpunk 2077

Ми вже знаємо, що з релізом доповнення зростуть системні вимоги Cyberpunk 2077. Як підкреслює один із розробників, навантаження на 8-ядерні процесори в деяких моментах може досягати 90%, тому варто переконатися в надійності системи охолодження. До речі, рекомендованими процесорами для режиму 1080p@60fps з високими налаштуваннями є Core i7-12700 та Ryzen 7 7800.

Cyberpunk 2077

Офіційний реліз Cyberpunk 2077: Phantom Liberty заплановано на 26 вересня. Разом із виходом доповнення у грі з'явиться українська текстова локалізація.

Джерело:
WCCFTech

Обговорити в форумі (коментарів: 160)

Максимальна пропускна здатність Thunderbolt 5 досягає 120 Гбіт/с

Найближчим часом корпорація Intel представить універсальний високошвидкісний інтерфейс Thunderbolt 5. Матеріали з відповідного прес-релізу вже опублікував портал VideoCardz, розкривши головні особливості нового покоління Thunderbolt.

Thunderbolt 5

Нагадаємо, що інтерфейс Thunderbolt 4 був офіційно представлений у середині 2020 року. Він приніс ряд корисних новацій щодо Thunderbolt 3, але при цьому пропускна здатність залишилася на рівні 40 Гбіт/с. У новому поколінні інтерфейсу корпорація Intel виправила цю недоробку та наростила показник до 80 Гбіт/с. За потреби Thunderbolt 5 може бути переконфігуровано, що збільшить пропускну здатність в одному з напрямків до 120 Гбіт/с.

Thunderbolt 5Thunderbolt 5

Завдяки збільшеній пропускній здатності через Thunderbolt 5 можна буде під'єднати кілька моніторів з високою роздільною здатністю та частотою оновлення, швидкий SSD або потужну зовнішню відеокарту. І все це через звичний роз'єм USB Type-C. Серед інших особливостей можна відзначити підтримку стандартів DisplayPort 2.1, USB4 v2 та PCIe Gen4, а також можливість електроживлення потужністю до 240 Вт.

Thunderbolt 5Thunderbolt 5

На думку закордонних колег, підтримку інтерфейсу Thunderbolt 5 можуть отримати ноутбуки із процесорами Intel Meteor Lake. Офіційний анонс цих CPU відбудеться вже наступного тижня у рамках конференції Intel Innovation 2023.

Thunderbolt 5

Обговорити в форумі (коментарів: 15)

Overclockers.ua шукає авторів оглядів та статей!

Ми шукаємо для постійної співпраці оглядачів девайсів!

Якщо ви хочете внести свою частку в розвиток ресурсу, вам довподоби поколупати «залізяки», периферію та інші комп'ютерні штуки — будемо раді поспілкуватися!

Ми шукаємо людину, яка:

  • має гарні технічні знання та цікавиться новітніми технологіями;
  • вміє працювати із залізом або периферією;
  • впевнено володіє українською та може просто донести складні технічні деталі до читача;
  • має приклади технічних текстів, оглядів, блогів тощо, або навіть відповідний досвід роботи.

Overclockers.ua

Наразі ми можемо запропонувати віддалену роботу, також можливий part-time.

В обов'язки входитиме тестування пристроїв та підготування за результатами фінального матеріалу. Також буде гарно, якщо ви маєте досвід у фотографуванні, хоч це і не обов'язково.

Рівень заробітньої платні обговорюється індивідуально та залежить від ваших здібностей та можливого досвіду.

Тож якщо ви зацікавлені такою пропозицією — пишіть hr@overclockers.ua.

Ми не маємо необхідності у формальних резюме, краще стисло розповісти про себе, згадати які саме девайси вам цікаві, на чому ви розумієтеся.

Може ви полюбляєте бенчити відеокарти? Чи є знавцем систем охолодження та корпусів? Або ж маєте глибокі пізнання про геймерські клавіатури та миші? Чи загалом цікавитесь комп'ютерною технікою? У будь-якому випадку — нам є про що говорити.

Також дуже бажано додати можливі приклади ваших авторських матеріалів, хоч то складний лонгрід, чи стислий пост.

Можливо, ви саме та людина, якої нам не вистачає!

Обговорити в форумі (коментарів: 1)

Утиліта AIDA64 v6.92 готова до виходу процесорів AMD Zen 5 та пристроїв з PCI-E 6.0

Угорська компанія FinalWire повідомила про доступність до завантаження нової версії утиліти AIDA64. У релізі 6.92 розробники покращили підтримку процесорів AMD Zen 5, додали бенчмарки з прискоренням AVX-512 для процесорів Intel Sapphire Rapids й Emerald Rapids, а також реалізували підтримку контролерів та пристроїв з інтерфейсом PCI-E 6.0. Нагадаємо, що фінальні специфікації стандарту PCI Express 6.0 було затверджено на початку 2022-го.

AMD Zen 5

Весь перелік нововведень AIDA64 v6.92 містить такі пункти:

  • бенчмарки з прискоренням AVX-512 для процесорів Intel Sapphire Rapids та Emerald Rapids;
  • додаткові оптимізації тестів AVX-512 Julia та Mandel;
  • покращено підтримку процесорів AMD Zen 5;
  • підтримка РК-дисплею СРО MSI CoreLiquid;
  • підтримка контролерів та пристроїв з PCI Express 6.0;
  • детальна інформація про GPU у складі AMD Radeon RX 7700 XT, RX 7800 XT та RX 7900 GRE;
  • методи FMAC для тестів FLOPS та IOPS GPGPU;
  • докладна інформація про GPU у складі Intel Xe та Xe Max;
  • підтримка кількох графічних процесорів Intel;
  • детальна інформація про GPU у складі Nvidia GeForce RTX 4060 Ti 16GB;
  • формати звітів CSV та XML тепер підтримуються AIDA64 Engineer.

AIDA64 v6.92 доступна у виданнях Extreme, Engineer, Business та Network Audit. Придбати утиліту або завантажити пробну версію можна на офіційному сайті.

Обговорити в форумі (коментарів: 2)

Ентузіасти працюють над українським перекладом Starfield

Відомий блогер OLDboi анонсував роботу над перекладом Starfield українською мовою. Для реалізації цього проєкту він пропонує об'єднати зусилля фанатів.

Бажаючі допомогти можуть приєднатися до обговорення проєкту в Discord.

Вже вийшла перша тестова збірка перекладу, де перекладено 11% тексту гри. Докладніше про цю версію та її встановлення в Twitter OLDboi.

Обговорити в форумі (коментарів: 25)

З'явилася велика демонстрація Forza Motorsport

Microsoft опублікувала 18-хвилинне відео із демонстрацією ігрового процесу автосимулятора Forza Motorsport. Нова частина позбавлена номера, оскільки є м'яким перезапуском та дасть старт новому етапу розвитку серії. Проєкт створюється Turn 10 Studios.

У ролику показано кілька заїздів на різних трасах та на різних машинах. Усього гра отримає понад 500 реальних сертифікованих автомобілів та понад 20 реальних спортивних трас. Гравці почнуть кар'єру на повільніших автівках, поступово відкриваючи швидкісні машини та нові змагання. Кар'єру розбито на тури, а кожен тур на кілька кубків. Після релізу планують додавати нові етапи. Реалізовано систему прокачування. Ви набираєте досвід за чисту та швидку їзду, а також рейтинг за перегони та завдання. Це дозволяє купувати нові деталі для автівок у гаражі. Але кожен автомобіль обмежений певними рівнями. Поліпшено систему Drivatar, яка створює живих віртуальних супротивників.

Гра отримає оновлену та доопрацьовану версію рушія ForzaTech. Заявлено реалістичну графіку з підтримкою трасування променів. Оцінити візуальний рівень гри можна за представленим відео.

Forza Motorsport вийде 10 жовтня на Xbox Series та PC. Покупці Premium Edition можуть розпочати грати не кілька днів раніше.

Обговорити в форумі (коментарів: 10)

Ubisoft відклала вихід шутера XDefiant

Чергові проблеми у шутера XDefiant від Ubisoft. Гру з самого початку погано зустріли гравці через ярку стилістику та загальну вторинність. Хоча ідея гри в цілому непогана, XDefiant має об'єднати різні фракції із всесвітів Splinter Cell, Far Cry 6, The Division, Ghost Recon та Watch Dogs у форматі PvP 6x6 гравців. Це має забезпечити високу різноманітність здібностей у різних бійців. XDefiant будуть розповсюджувати за умовно-безплатною моделлю з великою кількістю додаткового платного контенту. Після закритої бети розробники відкладали проєкт на доопрацювання. Цього року гру показували пресі й XDefiant вже викликала позитивні емоції. Говорили про можливий запуск улітку, але цього не сталося.

Виявилося, що гра не пройшла сертифікацію Xbox та PlayStation. Тобто після всіх доопрацювань технічна якість гри настільки погана, що її не допустили до релізу на консолях. Виконавчий продюсер проєкту каже, що команда витратила ще чотири тижні на доопрацювання та готова знову подати проєкт на сертифікацію. Якщо XDefiant пройде цей етап, гра стартує наприкінці вересня. Але найімовірніший сценарій — запуск у жовтні.

Чи зможе Ubisoft залучити аудиторію до гри? З огляду на купу проблем навколо розробки, це здається сумнівним. І ще складніше це зробити у жовтні, коли виходить багато гучних ігрових хітів.

Джерело:
Eurogamer

Обговорити в форумі (коментарів: 12)