TSMC може збільшити виробничі потужності в Японії на фоні проблем із запуском заводу в США

Компанія TSMC зіткнулася з низкою труднощів під час запуску свого заводу в штаті Аризона, США. Ми вже писали про проблему з постачанням та налаштуванням обладнання. Через це плановий старт виробництва змістився з 2024 на 2025 рік. Тепер стали відомі деякі нові подробиці.

У США компанія TSMC зіткнулася з опором місцевих профспілок під час спроби залучення тайванських фахівців для встановлення та налагодження обладнання. Загальні витрати підприємства на запуск нового виробництва зростають. Також не дуже вдало обрано місце для заводу — один із найпосушливіших штатів, а для виробництва напівпровідників потрібен стабільний доступ до великих обсягів води.

На цьому тлі все привабливіше виглядає Японія. Тут вже йде планова підготовка до запуску заводу на острові Кюсю, який випускатиме чипи за технологією 16 нм та 28 нм. І вже планується будівництво другого заводу для «тонкіших» техпроцесів. Підготовка першого підприємства відбувається строго за планом. І TSMC подобається загальний рівень робочої культури, де зарплати нижчі, а співробітники звикли до переробіток. Японія виглядає найпривабливішим місцем для зовнішньої експансії TSMC. І згідно з чутками, в компанії вже розглядають варіанти розширення виробництва на заводі в Кюсю з можливістю запуску лінії для передових техпроцесів.

Японський уряд активно субсидує нові підприємства напівпровідникової індустрії, щоб повернути країні передові позиції в індустрії. Місцева компанія Rapidus планує запустити найближчими роками виробництво 2-нм чипів на новому заводі на острові Хоккайдо. За оцінками фахівців, на цей проєкт буде залучено інвестицій на суму від 37 до 54 мільярдів доларів.

Джерело:
Reuters

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Seasonic випускає серію блоків живлення Focus GX ATX 3.0

В асортименті компанії Seasonic з'явилася нова лінійка блоків живлення — Focus GX ATX 3.0. До неї, як неважко зрозуміти з назви, увійшли пристрої стандарту ATX 3.0, що комплектуються кабелем 12VHPWR для старших відеокарт GeForce RTX 40-ї серії.

Focus GX ATX 3.0

Серія Seasonic Focus GX ATX 3.0 представлена моделями номіналом 750, 850 та 1000 Вт. Всі вони отримали сертифікат енергоефективності 80 Plus Gold, мають довжину корпусу 140 мм та супроводжуються 10-річною гарантією виробника. Активне охолодження «нутрощів» забезпечує 135-мм вентилятор на гідродинамічному підшипнику. Передбачено пасивний режим роботи при навантаженні до 30% від номіналу БЖ.

Focus GX ATX 3.0

У закордонних магазинах блоки живлення Seasonic Focus GX ATX 3.0 можна придбати за такими цінами:

  • Focus GX-750 ATX 3.0: $160/€130;
  • Focus GX-850 ATX 3.0: $180/€150;
  • Focus GX-1000 ATX 3.0: $220/€200.

Джерело:
TechPowerUp

Обговорити в форумі (коментарів: 13)

Valve святкує 20-річний ювілей Steam

Сервіс цифрової дистрибуції Steam напередодні відзначив 20 років від дня запуску. З нагоди ювілею компанія Valve оновила дизайн головної сторінки, а також опублікувала ретроспективу. У ній розповідається історія лаунчера, висвітлюються головні події на платформі та найкращі ігри. Багато з них, зокрема проєкти самої Valve, наразі доступні з непоганими знижками.

Steam

«Ми вперше оголошуємо випуск Steam за рік до того, на Game Developers Conference у 2002-му, і в той час здебільшого використовуємо новісіньку платформу для зручнішого випуску оновлень своїх ігор. Проте кінцева мета — дати будь-якому розробникові канал зв’язку з гравцями та можливість безпосередньо розбудовувати аудиторію», — розповідає Valve. Сьогодні сервісом щодня користуються десятки мільйонів геймерів з усього світу.

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

Чип Apple A17 Pro отримав підтримку трасування променів, на iPhone вийдуть Resident Evil 4 та Assassin's Creed Mirage

Компанія Apple провела велику презентацію мобільних телефонів iPhone 15. Нові флагманські смартфони iPhone 15 Pro та Pro Max засновані на чипі Apple A17 Pro. Це передова SoC, виконана на базі техпроцесу 3 нм. Однокристальна система отримала два високопродуктивних та чотири енергоефективних процесорних ядра. Додатковий 16-ядерний співпроцесор Neural Engine забезпечує обробку операцій штучного інтелекту. Також Apple A17 Pro має новий потужний GPU із «неймовірною» для мобільного пристрою продуктивністю.

У новому чипі реалізовано iGPU з підтримкою нових графічних технологій та апаратним прискоренням трасування променів. Воно вчетверо швидше за програмний метод прорахунку трасування. Також впроваджено масштабування MetalFX, яке дозволяє підвищити продуктивність та знизити енергоспоживання. Ця технологія використовує як GPU, так і Neural Engine.

Оголошено про співпрацю Apple з ігровими компаніями Ubisoft та Capcom для портування відомих ігор на iPhone 15. До кінця року мають вийти Resident Evil 4 Remake та Resident Evil Village у версії для iPhone. Також цього року на телефонах з'явиться Death Stranding. У першій половині 2024 року вийде адаптована версія Assassin Creed Mirage, також для телефонів запланована ексклюзивна The Division: Resurgence.

Apple забезпечить підтримку найкращих ігрових контролерів. Зокрема згадується підтримка геймпада Dual-Sense для PlayStation 5.

Обговорити в форумі (коментарів: 69)

Розробники показали яскраві бойові моменти у нових трейлерах Lies of P

Наближається дата виходу екшену Lies of P від компаній Neowiz та Round 8 Studio. Гра є яскравим послідовником Dark Souls та Bloodborne. Головний герой Lies of P — андроїд Піноккіо, який бореться з біомеханічними ворогами у похмурому вікторіанському місті.

З нагоди релізу автори випустили короткий, але яскравий тизер із нарізкою різних сцен. Великий релізний трейлер з'явиться трохи згодом.

Також опубліковано відео, де показані битви з різними босами. Серед них є як потворні монстри, так і великі механічні роботи. У ролику герой спритно блокує всі випади та контратакує. Але виконати все це буде набагато складніше, ніж це виглядає.

Lies of P надійде у продаж 19 вересня. Покупці Deluxe Edition зможуть грати на кілька днів раніше. Гра доступна на PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S та PC.

Обговорити в форумі (коментарів: 5)

З'явилися попередні огляди Assassin Creed Mirage

Великі ігрові портали випустили прев'ю нової частини Assassin Creed. У оглядах автори поділилися живими враженнями після знайомства з грою. Assassin's Creed Mirage компактніша за минулі ігри серії, всі події відбуваються в Багдаді та його околицях. Але журналісти відзначають високий рівень опрацювання міста та щільність населення. У такому місті навіть можна загубитися, а ховатися в ньому стало складніше. Цивільні активно реагують на наші дії, вказують стражникам на порушника порядку, й не так легко сховатися у натовпі.

Бойова система стала трохи складнішою, у героя свій особливий стиль. Більшого значення набули ухилення та контратаки, як у старих частинах. Залишилася загальна бойова механіка з рівнями ворогів, але тепер відображається лише рівень здоров'я супротивника. Доводиться активніше користуватися стелсом і триматися в тіні. Цікавіше зроблені завдання з вистежування цілей, тепер вони вимагають збору інформації та нагадують повноцінні розслідування.

Загалом гра нагадує Vlahalla, але з деяким ухилом у стиль першої частини. І хоча журналісти наголошують на відсутності кардинальних змін, вони нахвалюють атмосферу. Гра дає відчуття схожі на ті, що дарувала перша частина Assassin Creed.

Mirage виходить 5 жовтня на PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X і PC. Комп'ютерна версія доступна у магазинах Ubisoft Store та Epic Games Store.

Обговорити в форумі (коментарів: 15)