Nintendo Switch нового покоління запропонує швидкодію рівня PlayStation 4 та Xbox One

Останнім часом у Мережі з'явилося чимало подробиць про наступницю портативної ігрової консолі Nintendo Switch. Велика їх частина є чутками, проте інформація потроху просочується й від більш надійних джерел. Зокрема, з внутрішнього листування співробітників Activision, яке було частково оприлюднене в ході судових розглядів між Федеральною торговою комісією США та Microsoft.

У грудні минулого року відбулася зустріч високопоставлених осіб Activision та Nintendo. На ній японці розкрили орієнтовні можливості консолі Switch нового покоління (або Switch NG), щоб розробники мали час підготуватися до релізу новинки. Вважається, що вона запропонує продуктивність рівня PlayStation 4 та Xbox One.

«З огляду на ближчу відповідність до платформ Gen8 з точки зору продуктивності та наші попередні пропозиції для PS4/Xbox One, розумно припустити, що ми могли б зробити щось цікаве і для NG Switch. Було б корисно забезпечити ранній доступ до прототипів обладнання, що розробляється, та довести це якомога раніше», — йдеться в документах Activision.

DLSS

Справедливо відзначити, що з грудня 2022-го характеристики та орієнтовна продуктивність Switch NG могли зазнати змін. Останні чутки вказують на використання однокристальної системи Nvidia, обладнаної графічним блоком на 1280 ядер CUDA з архітектурою Ampere. При цьому консоль підтримуватиме не лише технологію масштабування Nvidia DLSS, але й апаратне прискорення трасування променів.

Щодо термінів виходу Nintendo Switch нового покоління, то неофіційні джерела вказують на другу половину 2024 року.

Джерело:
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 33)

Стартували продажі компонентів ASUS у стилістиці Evangelion, відеокарта GeForce RTX 4090 коштує 2299 доларів.

Влітку компанія ASUS анонсувала серію комп'ютерних комплектуючих у стилістиці аніме «Євангеліон». Всі продукти виконані у червоних тонах, на них нанесено зображення робота EV-02 та персонажа Аска з мультсеріалу. У серію EV-02 увійшли відеокарта GeForce RTX 4090, материнська плата ROG Maximus Z790 та багато інших компонентів, аж до клавіатури та миші.

Спочатку ASUS вивела продукти цієї серії на китайський ринок. Але тепер стартували продажі на американському ринку. Відеокарта ASUS ROG Strix GeForce RTX 4090 Eva-02 Edition виставлена на торговому майданчику Newegg за ціною 2299 доларів. Це приблизно на 70% вище за рекомендовану ціну від Nvidia. Це преміальний з усіх боків продукт із преміальною ціною. За 2299 доларів покупець отримує аналог ASUS ROG Strix з потужним повітряним охолодженням та унікальним розфарбуванням.

Материнська плата ASUS ROG MAXIMUS Z790 Hero Eva-02 Edition продається за 699 доларів, що також не можна назвати доступною ціною. За 399 доларів можна придбати систему рідинного охолодження для процесора ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Eva-02 Edition. До цього потрібно додати спеціальний корпус, блок живлення та периферію серії EV-02.

Очевидно, що зібрати ПК у стилі «Євангеліон» — надзвичайно дороге задоволення. Але, мабуть, цей товар знайде свого покупця.

Джерело:
Wccftech

Обговорити в форумі (коментарів: 28)

ASUS випустила ROG Ally на процесорі AMD Ryzen Z1 за ціною від $599

Компанія ASUSTeK Computer повідомила початок продажів молодшої версії портативної ігрової системи ROG Ally. Замість AMD Ryzen Z1 Extreme у ній використовується менш продуктивний процесор Ryzen Z1, при цьому інше оснащення залишилося без змін. У закордонних магазинах новинку можна придбати за рекомендованою ціною від $599/€699 (США/Європа).

ROG Ally

Гібридний процесор AMD Ryzen Z1, згідно з доступною інформацією, базується на кристалі Phoenix2 з двома видами x86-ядер: двома Zen 4 та чотирма Zen 4c. Графічний модуль RDNA 3-го покоління налічує всього чотири блоки Compute Units замість дванадцяти у Ryzen Z1 Extreme. Тобто за швидкодією iGPU молодший варіант ASUS ROG Ally значно поступається старшій конфігурації. Втім, за оцінками AMD, цього все ще достатньо для запуску сучасних ігор.

AMD Ryzen Z1

Решта оснащення молодшої ASUS ROG Ally, як було сказано вище, успадковано від випущеної раніше модифікації. Зокрема, використано 16 Гбайт оперативної пам'яті LPDDR5-6400, NVMe-накопичувач M.2 місткістю 512 Гбайт, 7-дюймовий IPS-екран з роздільною здатністю Full HD та частотою оновлення 120 Гц, а також акумулятор на 40 Вт·год. У ролі штатної ОС виступає Windows 11.

ROG Ally

Джерело:
ASUS

Обговорити в форумі (коментарів: 8)

Флагманські GPU Nvidia Blackwell перейдуть на багаточипове компонування

У лабораторіях Nvidia зараз вирує робота над графічною архітектурою Blackwell, чий дебют має відбутися у 2024-2025 роках. Вона знайде застосування як у прискорювачах обчислень, і в ігрових відеокартах. Згідно з останньою інформацією, у випадку флагманських GPU Blackwell, зокрема GB100, «зелені» перейдуть на багаточипове компонування.

Nvidia

Це означає, що при виробництві нових процесорів Nvidia буде ще більше покладатися на передові технології упаковки чипів, на кшталт TSMC CoWoS (Chip-on-Wafer-on-Substrate). Багаточиповий підхід надасть «зеленим» більшої гнучкості в налаштуванні чипів під потреби замовників, проте залишається питання щодо виробничих можливостей. Наприклад, конвеєр TSMC CoWoS, на якому випускаються процесори для актуальних ШІ-прискорювачів Nvidia, в найближчому майбутньому буде завантажений на повну.

Джерело також згадує архітектурні зміни у графічних процесорах Nvidia Blackwell. Повідомляється, що кількість кластерів GPC не сильно відрізняється порівняно з Hopper, проте їхня внутрішня структура зазнає суттєвих змін. Тобто можна очікувати на іншу кількість блоків SM/CUDA/NVLink/Tensor/RT. Додаткові подробиці стануть відомі з наближенням до офіційного анонсу архітектури Blackwell.

Blackwell

Джерела:
WCCFTech
VideoCardz

Обговорити в форумі (коментарів: 58)

Анонс процесорів AMD EPYC Siena: до 64 ядер Zen 4c та шестиканальна DDR5-4800 (оновлено)

Найближчим часом компанія AMD офіційно представить серверні процесори EPYC 8004 (Siena), а також відповідну платформу Socket SP6. Напередодні офіційного анонсу у вільному доступі опинилися матеріали, присвячені новим «камінцям». Сферою застосування чипів AMD EPYC Siena є хмарні послуги, периферійні обчислення та телеком-сегмент.

AMD EPYC Siena

В основі процесорів AMD EPYC 8004 (Siena) лежить архітектура Zen 4c, раніше випробувана на сімействі EPYC Bergamo. Модельний ряд представлений рішеннями із числом x86-ядер від 8 до 64 штук. Всі вони підтримують до 1,15 Тбайт оперативної пам'яті DDR5-4800 у шестиканальному режимі, отримали до 128 Мбайт L3-кешу, 96 ліній інтерфейсу PCI Express 5.0, 48 ліній CXL 1.1+ та підтримують виключно односокетні конфігурації. Штатний рівень TDP становить від 80 до 200 Вт залежно від моделі.

AMD EPYC Siena

Флагманом сімейства AMD Siena є процесор EPYC 8534P. Він пропонує 64 ядра Zen 4c із частотою від 2,3 до 3,1 ГГц, а його теплопакет може бути налаштований у діапазоні від 155 до 225 Вт. З ключовими характеристиками інших представників лінійки можна ознайомитись нижче. Моделі з суфіксом «N» розраховані на використання в мережевому обладнанні.

AMD EPYC Siena

Рекомендовані ціни на серверні процесори AMD EPYC 8004 (Siena) будуть оголошені найближчим часом наведені нижче.

AMD EPYC

Джерело:
VideoCardz

Стрес-тест FurMark 2 вийде до кінця місяця

Незабаром розробники представлять нову версію популярного стрес-тесту FurMark, який використовується для перевірки працездатності та екстремального навантаження GPU. Команда Geeks3D працює над FurMark з 2022 року, і бета-версія вже була доступна учасникам спільноти в Discord. Наразі обіцяють реліз фінальної версії до кінця місяця.

Колись FurMark був головним інструментом для прогрівання відеокарт. Однак у сучасних відеокарт використовуються складні механізми керування частотою в залежності від потужності та температури, які не дозволяють GPU наближатися до критичних значень. Ймовірно, нова версія буде більш ефективною для «прожарювання» актуальних моделей. Програма буде сумісна з широким списком графічних прискорювачів, включаючи AMD Radeon, Nvidia GeForce та Intel Arc.

FurMark 2 буде використовувати графічний API OpenGL або Vulkan, буде доступно три режими з різною роздільною здатністю:  1080p, 1440p та 2160p. Також оновлений FurMark видає рейтинг продуктивності та має онлайн-базу, щоб можна було порівняти свої результати з іншими GPU.

Фінальна версія програми буде доступна на офіційній сторінці FurMark 2.

Обговорити в форумі (коментарів: 29)